Quantcast
Channel: Παιδι και αναπτυξη...
Viewing all 1012 articles
Browse latest View live

Δε μοιράζεται τα παιχνίδια του

$
0
0
Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο

H μητέρα της τρίχρονης Aριάννας αναφέρει ότι, όταν συναντά κάποιο κοριτσάκι για να παίξει, αρνείται να μοιραστεί τα παιχνίδια της, και όχι μόνο αυτό, ζητά επίμονα και τα παιχνίδια του άλλου παιδιού. «Δεν ξέρω τι να κάνω. Άλλοτε με το καλό τής εξηγώ ότι μοιραζόμαστε τα παιχνίδια μας με τους φίλους μας, ή έχω δοκιμάσει να τη μαλώσω ακόμη και να την απομακρύνω από το συγκεκριμένο παιδί… όμως τίποτα. Κάθε φορά η ίδια ιστορία. Aναρωτιέμαι μήπως κάνω κάτι λάθος…»

Eίναι γεγονός ότι η δυσκολία του παιδιού να μοιραστεί πράγματα με τους συνομήλικούς του πολλές φορές αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τους γονείς, γιατί τους κάνει να νιώθουν άβολα.

Στην ηλικία περίπου των 2 χρόνων, όταν τα παιδιά παίζουν μαζί, παρατηρούμε ότι προσπαθεί το καθένα απεγνωσμένα να κρατήσει τα δικά του παιχνίδια και να αρπάξει όσα μπορεί από τους άλλους. Tο να τα μοιράζεται φαντάζει δύσκολο. Δεν είναι σπάνιο κάποιο παιδί να «σπρώχνει, να χτυπάει ή να τραβάει τα μαλλιά» για να πάρει το παιχνίδι ενός άλλου παιδιού.
Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να μάθουν σταδιακά να συνεργάζονται. Bέβαια, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η προσωπικότητα του παιδιού, ο τρόπος που έχει μέχρι τώρα μεγαλώσει, πόσο εμπιστεύεται τους άλλους αλλά και οι συνομήλικοι με τους οποίους παίζει και ήδη έχει δοκιμάσει να μοιραστεί τα παιχνίδια. H γενικότερη στάση σας θα βοηθήσει σημαντικά.

Τι θα πρέπει να κάνετε:

– Να του επιτρέπετε να κρατάει ό,τι είναι δικό του.

– Να το βοηθάτε με ηρεμία να καταλαβαίνει τι ανήκει στα άλλα παιδιά.

– Προτείνετέ του να μοιράζεται τα παιχνίδια του με τους άλλους χωρίς να το εξαναγκάζετε.

– Μέσα από την καθημερινότητα δείχνετέ του την εξοικείωση που έχετε με τους φίλους σας και την άνεση στο να προσφέρετε πράγματα.

– Mην πέσετε στην παγίδα να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά που είναι πιο συνεργάσιμα ή να σκέφτεστε τι θα πουν οι άλλοι για το παιδί σας.

– Eίναι προτιμότερο να επιδιώκετε να βρίσκεται το παιδί σας με ένα ή δύο συνομήλικα παιδιά. Δώστε τους μια δραστηριότητα, με την οποία μπορούν να ασχοληθούν όλα τα παιδιά μαζί, όπως να παίξουν με κύβους, με αυτοκινητάκια κ.ά. Έτσι θα τους περάσετε το μήνυμα της συνεργασίας.

http://www.akappatou.gr

Η σημασία των βιβλίων για τον παιδικό ψυχισμό

$
0
0
Της Μυρσίνης Κωστοπούλου

Διαβάζοντας βιβλία στα παιδιά μας, τους προσφέρουμε ψυχικά οφέλη πέραν από τα πνευματικά;

Η αγάπη για το βιβλίο καλλιεργείται από τον γονιό προς το παιδί. Είναι θλιβερό για ένα παιδί να ζει σε ένα σπίτι δίχως βιβλία, δίχως τα παραμύθια εκείνα που θα το βοηθήσουν να ενταχτεί ψυχοσυναισθηματικά στην ίδια την υπόθεση της ζωής.

Από μηνών κιόλας ένα μωρό μπορεί μέσα από χρώματα και εικόνες να ενσωματώσει νέα ερεθίσματα. Τα παιδικά βιβλία εκφράζουν απλά και αβίαστα την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού δίχως να υπόκεινται στον έλεγχο και τον περιορισμό μίας λογικής και στείρας πραγματικότητας.

Αποτυπώνουν σημαντικές για τον ψυχισμό του παιδιού θεματολογίες όπως είναι: οι οικουμενικές υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου (το δίπολο ζωής θανάτου), οι έννοιες της αδικίας/ της δικαιοσύνης, οι ηθικές διαφορές ανάμεσα στο καλό και το κακό, η επαφή με τα πηγαία άγχη του ανθρώπου όπως είναι η ανάγκη για αυτονομία, οι φόβοι ωρίμανσης κλπ.

Το παιδί λοιπόν επεξεργάζεται πολύπλοκες έννοιες μέσα από μια στρωτή και λιτή ιστορία. Ενισχύεται έτσι και η κριτική του σκέψη, ερμηνεύει συμβολισμούς, χτίζει τις δικές του στάσεις για τον κόσμο και μαθαίνει να διαχωρίζει το αληθινό από το φανταστικό.

Σύμφωνα με τον παιδοψυχολόγο Μπρούνο Μπέτελχαϊμ, τα παραμύθια βγάζουν το παιδί από δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις αποτελώντας συμβολικές αποδόσεις των εμπειριών της ζωής.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=14&articleID=16710&la=1

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Angelman! Το γνωρίζετε;

$
0
0
Φέτος, για πρώτη φορά, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Angelman. Σκοπός της ημέρας είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το "Σύνδρομο Angelman" και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία. 30 εθνικοί οργανισμοί, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ενώνουν δυνάμεις και συνεργάζονται για την ενημέρωση του κοινού!

Λίγα λόγια για Σύνδρομο Angelman

Το σύνδρομο Angelman (προφέρεται Έιντζελμαν ή Άγγελμαν) είναι νευρολογική γενετική διαταραχή με συχνότητα 1 : 20.000 γεννήσεις (μία ανά είκοσι χιλιάδες). Τα τυπικά κλινικά χαρακτηριστικά που εμφανίζει η πλειοψηφία των ασθενών με σύνδρομο Angelman περιλαμβάνουν: σοβαρή αναπτυξιακή και νοητική καθυστέρηση, διαταραχές λόγου, κινητικά προβλήματα ή προβλήματα ισορροπίας (κυρίως αταξικό βάδισμα), μικροκεφαλία και σπασμούς (οι οποίοι εμφανίζονται συνήθως σε ηλικία μικρότερη των 3 χρόνων). Επίσης, τα άτομα με σύνδρομο Angelman παρουσιάζουν ένα τυπικό προφίλ συμπεριφοράς το οποίο διακρίνεται από συχνά και αναίτια ξεσπάσματα γέλιου και χαρακτηριστικές αταξικές κινήσεις χεριών.

Ενώ τα άτομα με σύνδρομο Άγγελμαν (Angelman Syndrome - AS) έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, οι ανάγκες τους πολλές φορές διαφέρουν. Για παράδειγμα, ενώ τα περισσότερα άτομα κατακτούν τη βάδιση από πολύ νωρίς, κάποια άλλα καταφέρνουν να περπατήσουν στην ηλικία των επτά ή οχτώ ετών, ενώ μερικά δεν τα καταφέρνουν ποτέ. Επίσης, λόγω της ατονίας και της δυσκολίας στην κατάποση κάποια άτομα χρειάζονται ειδικό σωλήνα σίτισης. Οι κρίσεις επιληψίας είναι ένα συχνό φαινόμενο του συνδρόμου και αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί. Τα περισσότερα άτομα με AS έχουν παντελή απουσία λόγου, αλλά η δεικτική γλώσσα είναι πάντα καλύτερη από την εκφραστική, γι' αυτό είναι σημαντικό να βρίσκουν εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με AS, με την κατάλληλη και έγκαιρη εκπαίδευση και ένα δεκτικό και αρμονικό περιβάλλον μπορούν να αποκτήσουν αρκετές δεξιότητες.

Έρευνα

Στα τελευταία χρόνια η επιστήμη κάνει μεγάλα βήματα και συνεχίζει τις έρευνες για την αντιμετώπιση πολλών συνδρόμων καθώς και για το σύνδρομο Angelman. Αυτή τη στιγμή δύο κλινικές μελέτες είναι σε εξέλιξη:

Levadopa:
Minocycline:

Το Σύνδρομο 'Αγγελμαν στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν υπάρχει μια οργάνωση που να εκπροσωπεί το Σύνδρομο Angelman. Θα ήταν χρήσιμο και ανακουφιστικό για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες να έχουν την ευκαιρία να ανατρέξουν κάπου για να ενημερωθούν, να μοιραστούν με άλλες οικογένειες τις σκέψεις τους και να βοηθηθούν.

Ελπίζουμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο 'Αγγελμαν θα είναι η αρχή και η ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και οργανωθούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας που τόσο το έχουν ανάγκη! Αν γνωρίζετε ή έχετε μία οικογένεια με κάποιο μέλος με σύνδρομο Angelman, θέλουμε να σας φέρουμε σε επαφή!

επικοινωνήστε εδώ

www.noesi.gr

http://www.childit.gr/

Γιατί το παιδί μου δεν έχει όρεξη;

$
0
0
από την Σοφία Φατσέα

Έχει παρατηρηθεί πως οι μητέρες παραπονούνται για προβλήματα στη διατροφή των παιδιών τους σε ποσοστό 25%. Οι διατροφικές αυτές διαταραχές οφείλονται αρκετές φορές στη σχέση μητέρας- παιδιού παρά σε οργανικούς παράγοντες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του θηλασμού, λειτουργία σίτισης του βρέφους με ψυχολογικές όμως προεκτάσεις. Προβλήματα προκύπτουν στη συμπεριφορά και το χαρακτήρα του παιδιού όταν υπάρχει πρόωρη διακοπή του θηλασμού, ή όταν αυτός δε συνοδεύεται από ήρεμη και στοργική συμπεριφορά της μητέρας. Στην περίπτωση αυτή το παιδί αισθάνεται την απόρριψη.

Οι μητέρες συχνά είναι υπερπροστατευτικές ως προς το πρόγραμμα σίτισης του παιδιού τους, μην αφήνοντας το παιδί να αυτονομηθεί επιλέγοντας το ίδιο το είδος της τροφής του, την ποσότητα και τις ώρες πρόσληψης της τροφής.

Εμπειρικές μελέτες άλλωστε, αποδεικνύουν ότι το παιδί είναι σε θέση να τρέφεται μόνο του καλά. Παρ' όλα αυτά οι μητέρες παραπονούνται συχνά για το ότι το παιδί τους δεν έχει όρεξη. Όταν το παιδί είναι άρρωστο, το παιδί έχει παροδική ανορεξία που όμως εξασθενεί καθώς αυτό γίνεται καλά.

Αντίθετα, όταν η άρνηση για πρόσληψη τροφής οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, αυτή συνοδεύεται από διαταραχές στη συμπεριφορά. Συχνά εμφανίζεται μια γενική ατονία που πλησιάζει την κατάθλιψη. Κάποιες φορές το παιδί ονειροπολεί ή προβληματίζεται για κάτι, τόσο ώστε να παραμελεί το φαγητό. Άλλοτε η παιδική ανορεξία μπορεί να εκδηλώνεται ως αντίδραση προς τους γονείς όταν δεν εκπληρώνονται οι επιθυμίες του, ή ως ζήλια απέναντι σε ένα μικρότερο παιδί της οικογένειας.

Διάφορες στάσεις των γονέων μπορεί να ευθύνονται για την άρνηση τροφής από το παιδί. Μια στάση είναι η υπερπροστασία και η υπερβολική προσκόλληση σε κανόνες και τύπους σχετικούς με τις ώρες των γευμάτων και τη διαδικασία του φαγητού. Μια άλλη στάση είναι η πλήρης ακαταστασία στις ώρες των γευμάτων, η αλλαγή προσώπων που ταΐζουν το παιδί και η δυσάρεστη ατμόσφαιρα που μπορεί να υπάρχει καθώς το παιδί τρώει.

Η μητέρα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως είναι σημαντικό να υπάρχει ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κάποιες φορές ίσως είναι απαραίτητο να συμβουλευθεί έναν ειδικό ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά δικά της προβλήματα που την εμποδίζουν να είναι ήρεμη απέναντι στο παιδί.

Το παιδί πρέπει να συμμετέχει σε ευχάριστες δραστηριότητες όπως τα ψώνια των τροφίμων και το μαγείρεμα. Μικρές ανταμοιβές προκειμένου να συμπεριληφθούν στο διαιτολόγιο του παιδιού τροφές που δεν του αρέσουν ή να περιοριστούν αυτές που δεν είναι θρεπτικές και του κόβουν την όρεξη, είναι εξίσου σημαντικές αρκεί να μην γίνονται μέσο εκβιασμού προς το γονέα.

Η Σοφία Φατσέα είναι Ψυχοπαιδαγωγός-Σύμβουλος (www.mednutrition.gr)

http://www.mammycool.gr/

Κακώσεις κεφαλής: Πότε πρέπει να ανησυχούμε

$
0
0
Γράφει ο Βασίλης Τσίτουρας, Νευροχειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης Παιδονευροχειρουργικού Τμήματος, Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Οι κακώσεις κεφαλής είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες στα παιδιά και κατά κανόνα είναι ελαφρές. Είναι χρήσιμο, λοιπόν, οι γονείς να γνωρίζουν ορισμένα χαρακτηριστικά τους και να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν μια αθώα κάκωση από αυτήν που θα χρειαστεί περαιτέρω εξειδικευμένη εκτίμηση. Ποια είναι όμως αυτά τα χαρακτηριστικά και τι σημαίνουν;

Καλό είναι να ξεχωρίζει ο όρος ‘κρανιοεγκεφαλική κάκωση’ από τον όρο ‘κάκωση κεφαλής’, μιας και στον πρώτο περιλαμβάνονται χτυπήματα στο κεφάλι, που προκαλούν έστω και περιορισμένη εγκεφαλική δυσλειτουργία, χωρίς να είναι απαραίτητη η ανάδειξη συγκεκριμένης βλάβης στον εγκέφαλο. Ο δεύτερος όρος τείνει να χρησιμοποιείται για τα πιο αθώα χτυπήματα (π.χ. εκδορές).

Ο μηχανισμός των κακώσεων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Έτσι, στα νεογνά τα χτυπήματα στο κεφάλι συνήθως είναι αποτέλεσμα κακοποίησης. Στα βρέφη και στα νήπια που ξεκινούν να περπατούν πιο συχνές είναι οι πτώσεις. Στα παιδιά μέσης σχολικής ηλικίας προεξάρχουν οι τραυματισμοί που σχετίζονται με την άθληση και άλλα παιχνίδια, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και στους εφήβους κυριαρχούν οι κακώσεις οι οποίες σχετίζονται με κινούμενα οχήματα (τροχαία, παρασύρσεις).

Στοιχεία σχετικά με το μηχανισμό της κάκωσης που έχουν μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας είναι:

    Πτώση από ύψος άνω των 60 εκατοστών, νούμερο που αντιστοιχεί στο μέσο ύψος ενός κρεβατιού.

    Πρόσκρουση σε σκληρή επιφάνεια (πλακάκια, τσιμέντο).

    Πρόσκρουση σε σταθερό αντικείμενο με ταχύτητα (π.χ. παιδί που τρέχει και χτυπά στον τοίχο).

    Πλήξη με βαρύ ή/και ταχέως κινούμενο αντικείμενο (π.χ. πέτρα, μπάλα).

    Ατύχημα με ποδήλατο ή δίκυκλο χωρίς κράνος.

    Τροχαίο με αυτοκίνητο – παράσυρση.

    Ηλικία <2 ετών.

    Χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού (ινιακή χώρα).

    Ασαφές ιστορικό, ελλιπείς πληροφορίες κάκωσης.

    Υποψία κάκωσης από πρόθεση, κακοποίηση.

Σημεία προσοχής

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν οι γονείς σε περιπτώσεις μετά την κάκωση, κατά τις οποίες:

    Υπάρχει απώλεια αισθήσεων. Το παιδί, δηλαδή, αμέσως ή λίγο μετά το χτύπημα είναι αναίσθητο και δεν αντιδρά έστω και για μερικά δευτερόλεπτα.

    Εμφανίζονται σπασμοί, επιληπτική κρίση δηλαδή που μπορεί επίσης να περιλαμβάνει απώλεια ούρων – κοπράνων, ή στροφή βλέμματος (φαίνεται το άσπρο των ματιών).

    Κάποια πλευρά του σώματος είναι πιο αδύναμη από την άλλη (π.χ. άνω – κάτω άκρο, γωνία του στόματος).

    Το παιδί είναι ληθαργικό, κοιμάται δηλαδή βαθιά και υπάρχει δυσκολία στην αφύπνισή του.

    Αντίθετα, το παιδί μπορεί να είναι ευερέθιστο, να κλαίει και να μην παρηγορείται, ή να είναι διεγερτικό.

    Περπατά ακανόνιστα και έχει διαταραγμένη ισορροπία.

    Εμφανίζει έντονο και επίμονο πονοκέφαλο, που δεν περνά με τα συνήθη παυσίπονα (π.χ. παρακεταμόλη) και γίνεται όλο και χειρότερος.

    Παραπονείται για μουδιάσματα στα χέρια ή στα πόδια, για πόνο στην περιοχή του αυχένα και δυσκολεύεται να στηρίξει το κεφάλι του ή το κρατά σε λοξή θέση σε σχέση με τον αυχένα – λαιμό του.

    Τα παραπάνω είναι σοβαρά και ανησυχητικά συμπτώματα και σημεία. Η εμφάνισή τους επιβάλλει την άμεση μεταφορά του παιδιού με ασφαλείς συνθήκες σε νοσοκομείο, το οποίο κατά προτίμηση θα παρέχει παιδοχειρουργική και νευροχειρουργική κάλυψη.

Επιπλέον, επικίνδυνα ευρήματα μιας κάκωσης κεφαλής είναι:

    Μεγάλο θλαστικό τραύμα του τριχωτού. Βαθύ σχίσιμο ή κόψιμο δηλαδή στο κεφάλι, που συνήθως αιμορραγεί αρκετά λόγω της πλούσιας αιμάτωσης του δέρματος στο κρανίο.

    Ανοιχτό κάταγμα κρανίου. Σπάσιμο δηλαδή στα οστά του κρανίου, που μπορεί κανείς να ψηλαφίσει κάτω από άνοιγμα στο δέρμα ως ανώμαλη προεξοχή ή εμβάθυνση. Μεγάλο κεφαλαιμάτωμα – συγκέντρωση δηλαδή αίματος κάτω από το δέρμα και πάνω από το οστό (καρούμπαλο).

    Εκχύμωση, μελανιά δηλαδή γύρω από τα μάτια ή πίσω από το πτερύγιο του αφτιού. Μπορεί να σημαίνουν κάταγμα στη βάση του κρανίου.

    Αυξημένη τάση μεγάλης πηγής. Στα νεογνά και σε βρέφη, στα οποία ακόμα δεν έχουν κλείσει οι ραφές του κρανίου, μπορεί στο πάνω μέρος του μετώπου να ψηλαφηθεί η μεγάλη πηγή που φυσιολογικά θα πρέπει να είναι πιο μαλακή από το γύρω οστό.

    Η εκροή υδαρούς υγρού από τη μύτη, το αφτί ή από τραύμα στο κρανίο. Το υγρό αυτό μπορεί να μοιάζει με νερό.

    Βουητό στο αφτί ή διαπίστωση ότι υπολείπεται η ακοή στο ένα ή και στα δύο αφτιά.

    Οποιοδήποτε χτύπημα στα μάτια.

    Χτυπήματα στο κρανίο αμέσως πάνω από τα αφτιά, όπου το πάχος του οστού είναι μικρότερο.

Τα ‘συνήθη’ συμπτώματα

Πιο συνηθισμένα ευρήματα ύστερα από χτύπημα στο κεφάλι, τα οποία επίσης χρήζουν προσοχής, είναι:

    Ζάλη. Το παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι γυρίζει το ταβάνι ή φεύγει το πάτωμα.

    Ναυτία – τάση προς έμετο – επεισόδια εμέτων. Έπειτα από μία έστω και απλή κάκωση κεφαλής, ειδικά στα παιδιά, είναι συνηθισμένο να εμφανιστούν έμετοι. Ο αριθμός των εμέτων δεν έχει τη μεγαλύτερη σημασία (δύο – τρία επεισόδια). Το σημαντικό είναι αν τα επεισόδια αυτά συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα (έντονη υπνηλία – ανησυχία – ευερεθιστότητα) και κυρίως αν έχουν την τάση να χειροτερεύουν μαζί με επιδείνωση της κεφαλαλγίας. Ανορεξία – μειωμένη επιθυμία για πρόσληψη τροφής.

    Υπνηλία. Το παιδί θέλει να κοιμάται, αλλά ξυπνά με λίγη προσπάθεια.

    Διανοητική σύγχυση. Μπορεί να μπερδεύει πρόσωπα, να μη θυμάται ημερομηνίες, να επαναλαμβάνει ίδιες φράσεις, να έχει ανέκφραστο πρόσωπο, να μιλά πιο αργά και οι απαντήσεις του να είναι καθυστερημένες, να αποσπάται εύκολα η προσοχή του, να μπερδεύει και να μη θυμάται αντικείμενα ή λέξεις, να κλαίει ή να γελά χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

    Θόλωση όρασης (δε βλέπει καθαρά) – διπλωπία (βλέπει διπλά αντικείμενα)



Ο όρος εγκεφαλική διάσειση που χρησιμοποιείται συνήθως καταχρηστικά, περιλαμβάνει πολλά από τα ανωτέρω συμπτώματα, όμως τα δύο κυριότερα ευρήματα είναι η απώλεια αισθήσεων και/ή οι διαταραχές μνήμης. Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές μνήμης αφορούν σε γεγονότα κατά ή μετά την κάκωση. Πιο ανησυχητικές είναι αυτές για γεγονότα πριν από την κάκωση.

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η διάκριση ενός απλού από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι απαιτεί υψηλό δείκτη υποψίας και εγρήγορση από την πλευρά των γονέων. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, η έγκαιρη εκτίμηση και η συμβουλή των ειδικών είναι καθοριστικές και επιβεβλημένες.

http://www.infokids.gr/

Κοκίτης: Τι να προσέξετε για το παιδί

$
0
0
Ο κοκίτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και οφείλεται στο αιμόφιλο βακτήριο του κοκίτη (Bordetella pertussis). Προσβάλλει τα τοιχώματα των αεροφόρων οδών και των πνευμόνων και, παρόλο που προσβάλει κυρίως βρέφη και παιδιά, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συχνά και σε ενήλικες.

Πώς εκδηλώνεται

Η νόσος εμφανίζεται σε τρία στάδια. Στο πρώτο, το οποίο διαρκεί 1-2 εβδομάδες, ο ασθενής έχει καταρροϊκά φαινόμενα και άτυπο ερεθιστικό ξηρό βήχα, αρχικά νυκτερινό.

Στη συνέχεια εξελίσσεται το παροξυσμικό στάδιο, το οποίο διαρκεί έως έξι εβδομάδες. Ο βήχας γίνεται εντονότερος, με έντονα ξεσπάσματα (παροξυσμούς) που μπορεί να φτάσουν και τις 15 φορές ανά 24ωρο. Χαρακτηριστικά, μετά από μεγάλη εισπνοή επέρχονται, κατά την εκπνοή, πολλά βηχικά ξεσπάσματα και ακολουθεί βαθιά, συριγμώδης εισπνοή. Συχνά, τα επεισόδια βήχα τελειώνουν με εμετό.

Τέλος, το στάδιο της αποδρομής της νόσου διαρκεί έως τρεις εβδομάδες. Οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και τελικά σταματούν. Αν εμφανιστεί πυρετός με τον κοκίτη, αυτός θα είναι ήπιος.

Είναι πολύ σημαντικό, το άτομο που θα νοσήσει από κοκίτη να τεθεί σε καραντίνα, προκειμένου να μη μεταδώσει το μικρόβιο με τον βήχα ή το φτέρνισμά του.
Οι επιπλοκές

Ο έντονος αυτός βήχας είναι πιθανό να εμποδίζει τα παιδιά από το να φάνε, να πιουν αλλά και να αναπνεύσουν κανονικά. Μάλιστα, δύο στα δέκα παιδιά με κοκίτη αναπτύσσουν, στη συνέχεια, πνευμονία. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η νόσος για τα νήπια: Ένα στα τετρακόσια βρέφη κάτω του ενός έτους που προσβάλλονται από κοκίτη και στη συνέχεια από πνευμονία καταλήγει με εγκεφαλικές βλάβες και τελικά πεθαίνει.

Άλλες λιγότερο σοβαρές επιπλοκές του κοκίτη περιλαμβάνουν μέση ωτίτιδα, ανορεξία και αφυδάτωση. Τέλος, λόγω της αυξημένης πίεσης που ασκείται στο σώμα από τον βήχα μπορεί να δημιουργηθούν κήλες, να «ανοίγει» η μύτη, να επέλθει πρόπτωση του ορθού αλλά και πνευμονοθώρακας.
Πώς προλαμβάνεται και πώς θεραπεύεται

Σύμφωνα με τον παιδίατρο κ. Καντρέ Αμπάς, για την προστασία από τον κοκίτη υπάρχει το σχετικό εμβόλιο, το οποίο γίνεται στους 18 μήνες του μωρού, έπειτα στα 5 ή 6 χρόνια και μετά στην εφηβεία. Καθώς, όμως, ακόμα και τα νέα εμβόλια δεν προστατεύουν τον οργανισμό εφάπαξ, οι γιατροί συνιστούν ο εμβολιασμός να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια.

Συνεπώς, είναι αρκετά πιθανό να νοσήσει κάποιος από κοκίτη, σε οποιαδήποτε ηλικία. Έχει, όμως, σημασία να προστατεύονται κυρίως τα μωρά, κάτω των 18 μηνών, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από τα παιδιά και τους ενήλικες σε περίπτωση που νοσήσουν.

Αναφορικά με την θεραπεία της νόσου, ο γιατρός θα χορηγήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό (συνήθως ερυθρομυκίνη), το οποίο θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα της νόσου και θα ελαττώσει την διάρκειά της. Επίσης, πιθανώς να συστηθεί αναρρόφηση του σάλιου και της βλέννας, αλλά και μεγάλη κατανάλωση νερού. Αν, ωστόσο, ο βήχας είναι ανυπόφορος και δεν αφήνει το παιδί να αναπνεύσει, πιθανώς ο γιατρός να συστήσει μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου του χορηγείται οξυγόνο για να βελτιωθεί η αναπνοή του.

- See more at: http://www.mama365.gr/

Τι είναι η Ερυθρά.

$
0
0
Συγγραφέας: Μαρία-Αδαμαντία Μαλλιαρού   

Από τις πιο ελαφρές παιδικές αρρώστιες. Το μπέρδεμα στην ερυθρά βρίσκεται στη διάγνωση της. Έτσι, πολύ συχνά απλά ιογενή νοσήματα που προκαλούν εξάνθημα, από λάθος αναγνωρίζονται σαν ερυθρά. Στις περιπτώσεις αυτές νομίζουμε ότι το παιδί έχει περάσει την ερυθρά, ενώ αυτό κινδυνεύει να κολλήσει.


Το πράγμα αποκτά σημαντική διάσταση όταν σκεφτεί κανείς ότι η ερυθρά στην εγκυμοσύνη (ειδικά τους τρεις πρώτους μήνες) προκαλεί σοβαρές διαταραχές στο έμβρυο. Έτσι, μια μέλλουσα μητέρα πρέπει να ξέρει αν έχει περάσει ερυθρά ή όχι. Για το λόγο αυτό πρέπει όλα τα παιδιά να εμβολιάζονται και κάθε γυναίκα στην αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να ξέρει ότι είναι άνοση (δηλαδή αν έχει περάσει ή έχει εμβολιασθεί) για την ερυθρά. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται και στα αγόρια, διότι μόνο έτσι θα σταματήσει η μετάδοση της αρρώστιας.

http://www.iator.gr/

Οι επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στα παιδιά

$
0
0
Όλο και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν συστηματικά κινητά τηλέφωνα, εκτιθέμενα έτσι σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Στην Ελλάδα, το 80% των μαθητών γυμνασίου-λυκείου και το 12% των μαθητών δημοτικού διαθέτουν κινητό και το 65% δηλώνουν ότι το χρησιμοποιούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ενώ στις ΗΠΑ τα παιδιά χρησιμοποιούν κινητό από τα 5 χρόνια τους!

"Το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία ακόμα και όταν δεν μιλάμε. Άρα, ποτέ μην το αφήνετε στο παιδικό δωμάτιο ή στο παιδικό καροτσάκι, δίπλα στο βρέφος, και μην ξεχνάμε ότι το κινητό το έχουμε για να επικοινωνούμε, όχι για να το δίνουμε στα παιδιά μας να παίζουν, για να μας αφήσουν ήσυχους" επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και υπεύθυνη της Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων "Α&Π Κυριακού" Λωρέττα Θωμαΐδου.
"Αν και έχουν γίνει περισσότερες από 28.000 μελέτες για τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών στην υγεία, που στο σύνολό τους είναι καθησυχαστικές, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Οι μελέτες αυτές εμφανίζουν αρκετές αδυναμίες στον σχεδιασμό τους, ενώ μερικές καταλήγουν σε αντιφατικά αποτελέσματα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις δεν μπορούν να αποκλεισθούν επί του παρόντος.

Επειδή η μαζική χρήση κινητών είναι πρόσφατο φαινόμενο, εξελισσόμενο με ταχύτητα που ξεπερνά τις βιολογικές μελέτες, φρόνιμο είναι να υιοθετήσουμε προληπτική προσέγγιση ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εφήβους και τα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθόσον το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται σε ανάπτυξη, έχουν λεπτότερο κρανίο και η αθροιστική δράση της ακτινοβολίας είναι διαχρονικά μεγαλύτερη" επισημαίνει η κ. Θωμαΐδου.

Τα κινητά τηλέφωνα είναι συσκευές εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων (δηλαδή μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας) που φέρουν την κεραία ενσωματωμένη μέσα στη συσκευή, εξηγεί η κ. Θωμαϊδου

"Με τη συσκευή του κινητού εκτίθεται κατά κύριο λόγο το κεφάλι αυτού που τηλεφωνεί, το οποίο απορροφά το 60% της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία που δεχόμαστε από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή του κινητού μας που εφάπτεται στο σώμα μας.

Ο υπολογισμός της ακτινοβολίας που απορροφά το σώμα μας από το συγκεκριμένο κινητό που χρησιμοποιούμε είναι δυνατό να υπολογιστεί αντικειμενικά και εκφράζεται με τον συντελεστή SAR= ειδικό βαθμό απορρόφησης. Για να είναι ασφαλές το κινητό που αγοράζουμε θα πρέπει ο συντελεστής SAR να είναι όσο γίνεται μικρότερος από το όριο του 2 W/kg που έχει καθορισθεί διεθνώς" αναφέρει η κ. Θωμαΐδου.

Οι επιδημιολογικές και πληθυσμιακές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν κυρίως επικεντρωθεί σε πιθανή συσχέτιση της ακτινοβολίας των κινητών με: τους όγκους του εγκεφάλου (γλοίωμα, μηνιγγίωμα), τα ακουστικά νευρινώματα, τους όγκους του τραχήλου, τη λευχαιμία και τους όγκους των όρχεων, αλλά και σε χρόνια, μη ειδικά συμπτώματα, όπως: οι κεφαλαλγίες, η ζάλη, το αίσθημα θερμότητας στο αυτί, οι διαταραχές του ύπνου και της όρασης, το αίσθημα κόπωσης, η απώλεια μνήμης- Alzheimer και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

"Ο σχεδιασμός επιδημιολογικών ερευνών στους ανθρώπους προσκρούει σε δύο βασικά προβλήματα: πρώτον, στη μέθοδο υπολογισμού του ποσού της ακτινοβολίας που δέχονται οι χρήστες από τα κινητά τηλέφωνα και δεύτερον, στο μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου να εκδηλωθούν τα υπό μελέτη νοσήματα, όπως η ανάπτυξη όγκων εγκεφάλου που ξέρουμε ότι μπορεί να συμβεί πολλά χρόνια (μέχρι και 10) από την έκθεση σε ογκογόνους παράγοντες" εξηγεί η κ. Θωμαΐδου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα παιδιά αποτελούν μία ιδιαίτερη ομάδα που αυξάνει ταχύτατα σε αριθμό και σε ένταση χρήσης και ότι είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην απορρόφηση της ακτινοβολίας διότι: το νευρικό τους σύστημα (εγκέφαλος) βρίσκεται σε ανάπτυξη και συνεπώς σε βλαπτικούς παράγοντες, έχουν λεπτότερο κρανίο και ιστούς οπότε η απορρόφηση της ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα ύδατος ιστών του σώματος, με αποτέλεσμα η ακτινοβολία να μεταφέρεται ευκολότερα και η αθροιστική δράση της να είναι διαχρονικά μεγαλύτερη.

Η κ. Θωμαΐδου συνιστά στους γονείς να μην δίνουν κινητά σε παιδιά μικρότερα των 8 ετών και όταν αγοράζουν κινητό να επιλέγουν μοντέλο με ειδικό βαθμό απορρόφησης ακτινοβολίας (SAR) που να μην είναι μεγαλύτερος από 1,6W/kg.

Τονίζει ακόμη ότι τα παιδιά θα πρέπει: να μιλούν στο κινητό όσο το δυνατό λιγότερο και να προτιμούν τα SMS και τις συσκευές hands free, να μην χρησιμοποιούν το κινητό στο αυτοκίνητο και στο σχολείο, να χρησιμοποιούν το κινητό «οριζόντια» και όχι όρθιο (κλασικό μοντέλο) και να μη το βάζουν στην τσέπη ή στη ζώνη τους, αλλά μόνο στη τσάντα ή σε τσέπη του μηρού.

Τέλος, συνιστά σε όλους τους χρήστες κινητού να μειώσουν τον χρόνο ομιλίας με το κινητό, να το χρησιμοποιούν μόνο για τις απαραίτητες κλήσεις και να μην το χρησιμοποιούν στο αυτοκίνητο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

http://paidagwgos.blogspot.gr

Η σημασία του νερού στην υγεία των παιδιών

$
0
0
Από την Κούσουλα Ασημένια, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από νερό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του βάρους ενός υγιούς ατόμου και μάλιστα όσο μικρότερη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερη και η αναλογία του βάρους σε νερό. Έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη της αφυδάτωσης ειδικά στα παιδιά καθώς εκείνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μιας και η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει πιο γρήγορα σε αυτά διότι ο μηχανισμός που ρυθμίζει τη δίψα είναι λιγότερο αναπτυγμένος από ό,τι είναι στους ενήλικες και τείνει να εμφανίζεται αφότου έχει επέλθει η αφυδάτωση.

Η απώλεια του 2% των υγρών του σώματος οδηγεί σε μείωση της τάξης του 20% τόσο σε φυσικές όσο και σε διανοητικές λειτουργίες, ενώ αφυδάτωση της τάξης του 3% μπορεί να επιφέρει θερμοπληξία, ιδιαιτέρως κατά τους θερινούς μήνες ή κατά τη διάρκεια έντονης φυσικής δραστηριότητας. Ένα καλά ενυδατωμένο παιδί, είναι ένα υγιές παιδί, μιας και η αφυδάτωση προκαλεί κούραση, δημιουργεί πονοκεφάλους, κακή διάθεση αλλά και οκνηρία. Επηρεάζει ακόμα την ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και την πνευματική διαύγεια.

Το νερό επίσης είναι πολύ σημαντικό καθώς βοηθάει τη βιοσύνθεση διαφόρων χημικών ουσιών, διασπά τις πρωτεΐνες, διευκολύνει την πέψη, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο από τον οργανισμό, ενυδατώνει τους ιστούς, απεκκρίνει τοξίνες μέσω της ούρησης, ρυθμίζει το βασικό μεταβολισμό και συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών όπως η νεφροπάθειες και οι ουρολοιμώξεις.

Αν και τα παιδιά είναι μικρότερα σε μέγεθος από έναν ενήλικα ωστόσο θα πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Στη νηπιακή ηλικία συστήνεται η κατανάλωση 900-1.200 ml νερού την ημέρα, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 1.000-1.200 ml την ημέρα (δηλαδή περίπου 6-8 ποτήρια νερού) και σε παιδιά σχολικής ηλικίας πάλι 6-8 ποτήρια νερό μεγαλύτερου μεγέθους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων (www.efsa.europa.eu) για τα αγόρια ηλικίας 9-13 ετών συστήνεται η κατανάλωση 2,1 Lt νερού την ημέρα ενώ για κορίτσια αντίστοιχης ηλικίας συστήνεται η κατανάλωση 1,9 Lt νερού ημερησίως!

Η πρόσληψη νερού από τη διατροφή καλύπτει περίπου το 50% των ημερησίων αναγκών, όμως αυτό εξαρτάται και από το είδος της τροφής. Συγκεκριμένα, η ξηρά τροφή χρειάζεται περισσότερο σάλιο, άρα δημιουργεί και αυξημένη ανάγκη για νερό, επίσης κάποιες τροφές δεσμεύουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού (τροφές πλούσιες σε κυτταρίνη-πηκτικές ύλες), είτε απαιτούν μεγαλύτερη ποσότητα χολής για την πέψης τους και κατ” επέκταση και μεγαλύτερη ποσότητα νερού (όπως τα λίπη). Τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι το μαρούλι, το μπρόκολο, το πεπόνι, το γάλα, ο χυμός πορτοκάλι, το καρότο, το γιαούρτι, το μήλο, τα ψάρια ή και το ρύζι.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από νερό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του βάρους ενός υγιούς ατόμου και μάλιστα όσο μικρότερη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερο και η αναλογία του βάρους σε νερό. Έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη της αφυδάτωσης ειδικά στα παιδιά καθώς εκείνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μιας και η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει πιο γρήγορα σε αυτά διότι ο μηχανισμός που ρυθμίζει τη δίψα είναι λιγότερο αναπτυγμένος από ότι είναι στους ενήλικες και τείνει να εμφανίζεται αφότου έχει επέλθει η αφυδάτωση.

Η απώλεια του 2% των υγρών του σώματος οδηγεί σε μείωση της τάξης του 20% τόσο σε φυσικές όσο και σε διανοητικές λειτουργίες, ενώ αφυδάτωση της τάξης του 3% μπορεί να επιφέρει θερμοπληξία, ιδιαιτέρως κατά τους θερινούς μήνες ή κατά τη διάρκεια έντονης φυσικής δραστηριότητας. Ένα καλά ενυδατωμένο παιδί, είναι ένα υγιές παιδί, μιας και η αφυδάτωση προκαλεί κούραση, δημιουργεί πονοκεφάλους, κακή διάθεση αλλά και οκνηρία. Επηρεάζει ακόμα την ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και την πνευματική διαύγεια.

Το νερό επίσης είναι πολύ σημαντικό καθώς βοηθάει τη βιοσύνθεση διαφόρων χημικών ουσιών, διασπά τις πρωτεΐνες, διευκολύνει την πέψη, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο από τον οργανισμό, ενυδατώνει τους ιστούς, απεκκρίνει τοξίνες μέσω της ούρησης, ρυθμίζει το βασικό μεταβολισμό και συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών όπως η νεφροπάθειες και οι ουρολοιμώξεις.

Αν και τα παιδιά είναι μικρότερα σε μέγεθος από έναν ενήλικα ωστόσο θα πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Στη νηπιακή ηλικία συστήνεται η κατανάλωση 900-1200 ml νερού την ημέρα, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 1000-1200 ml την ημέρα (δηλαδή περίπου 6-8 ποτήρια νερού) και σε παιδιά σχολικής ηλικίας πάλι 6-8 ποτήρια νερό μεγαλύτερου μεγέθους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων (www.efsa.europa.eu) για τα αγόρια ηλικίας 9-13 ετών συστήνεται η κατανάλωση 2,1 Lt νερού την ημέρα ενώ για κορίτσια αντίστοιχης ηλικίας συστήνεται η κατανάλωση 1,9 Lt νερού ημερησίως!

Η πρόσληψη νερού από τη διατροφή καλύπτει περίπου το 50% των ημερησίων αναγκών, όμως αυτό εξαρτάται και από το είδος της τροφής. Συγκεκριμένα, η ξηρά τροφή χρειάζεται περισσότερο σάλιο, άρα δημιουργεί και αυξημένη ανάγκη για νερό, επίσης κάποιες τροφές δεσμεύουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού (τροφές πλούσιες σε κυτταρίνη-πηκτικές ύλες), είτε απαιτούν μεγαλύτερη ποσότητα χολής για την πέψης τους και κατ” επέκταση και μεγαλύτερη ποσότητα νερού (όπως τα λίπη). Τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι το μαρούλι, το μπρόκολο, το πεπόνι, το γάλα, ο χυμός πορτοκάλι, το καρότο, το γιαούρτι, το μήλο, τα ψάρια ή και το ρύζι.

http://www.infokids.gr

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

$
0
0
Αγαπητοί γονείς,
 στα πλαίσια της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας των μαθητών αλλά και με τη γενικότερη ενθάρυνση των παιδιών να αγαπήσουν το βιβλίο,σας καλούμε να γινετε  συναναγνώστης,εμψυχωτής,διαμεσολαβητής εξασφαλίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να εκφράζονται άνετα και άφοβα,όπως ταιριάζει στην ηλικία τους και στην ιδιοσυγκρασία τους.
 Όπως γνωρίζετε,η συμβολή σας στη θετική κινητοποιήση των μαθητών και των μαθητριών απέναντι στο βιβλίο,είναι καθοριστική.


 Με τις αναγνωστικές δράσεις που θα υλοποιήσουμε στα σχολεία , δίνεται στα παιδια η δυνατότητα να αγαπήσουν το βιβλίο ακόμη και μαθητές που θεωρούνται αδιάφοροι ή αδύναμοι, αφού για κάθε παιδί υπάρχει ένα βιβλίο που αγγίζει τις ανησυχίες και τις ανάγκες του.
 Είναι κρίσιμο να αισθανθούν τα παιδιά οτι τα εξωσχολικά βιβλία είναι μια διαφορετική στιγμή στην εξωσχολική τους ζωή.
 Είναι μια ζώνη ελευθερίας , δημιουργικότητας, στην οποία μπορούν να εκφράσουν επιθυμίες,τασεις και σκέψεις που σε άλλες ώρες είναι ίσως πιο δύσκολο.
 Γενικότερα η ένταξη του βιβλίου στη ζωή της τάξης με κάθε αφορμή μαθαίνει στα παιδιά ότι η ανάγνωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας.

Στα πλαίσια λοιπόν της πολύχρονης προσπάθειάς μας να έρθει το παιδί κοντά στο βιβλίο, το παιδικό βιβλιοπωλείο
 " Το σπίτι του Σοφούλη" και με την αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου,σας ενημερώνει  για την πραγματοποίηση εργαστηρίων παιδικής λογοτεχνίας σε σχολεία.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δυο σχολικές ώρες και περιλαμβάνει τα εξής μέρη:
-Πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο.Θεατρική αφήγηση της ιστορίας του βιβλίου απο την ιδέα ως το..ράφι του βιβλιοπωλείου.
-Αφήγηση του παραμυθιού "Ταξίδι στη χώρα της Σοφίας''με θεατρικό παιχνίδι,ενεργή συμμετοχή των παιδιών , μουσική και τραγούδια.
-Συζήτηση και ενθάρυνση των παιδιών για τον τρόπο επιλογής παιδικών βιβλίων απο ένα βιβλιοπωλείο ή μια σχολική βιβλιοθήκη.
-Κατασκευή παιδικού βιβλίου και ζωγραφική για το κάθε παιδί.

Παρακαλούμε όσοι γονείς ,ομάδες,  εκπαιδευτικοί και σχολεία επιθυμούν να συμμετέχουν  στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλέφωνα 6989460969 και 2410536446.

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού Αυτισμός: Νέα Δεδομένα

$
0
0
4,5,6 Οκτωβρίου 2013 – Θεσσαλονίκη

H Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού με τίτλο «Αυτισμός: Νέα δεδομένα».
Σκοπός του συνεδρίου είναι η έγκυρη ενημέρωση των ειδικών καθώς και των οικογενειών των ατόμων με αυτισμό στα πρόσφατα επιδημιολογικά, θεραπευτικά και ερευνητικά δεδομένα για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).


Τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για τον αυτισμό, οι καλές εκπαιδευτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών καθώς επίσης και η ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους εκπονήσεις είναι οι βασικοί άξονες αυτού του συνεδρίου.
Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς, άτομα με αυτισμό, φοιτητές και στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος.


› Θεματολογία του Συνεδρίου

    Διάγνωση και αξιολόγηση (εγκυρότητα, ειδικότητα και ευαισθησία διαγνωστικών και αξιολογητικών εργαλείων)
    Συννοσηρότητα
    Γνωστικές και συναισθηματικές διεργασίες
    Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και θεραπείες
    Εκπαίδευση των ατόμων με ΔΑΦ και νομοθεσία
    Επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις
    Νέα επιδημιολογικά και ερευνητικά δεδομένα
    Ποιότητα ζωής των ατόμων με ΔΑΦ και των οικογενειών τους
    Υπηρεσίες για άτομα με ΔΑΦ - Στρατηγικός σχεδιασμός (Ελληνική και διεθνήςεμπειρία).


› Γενικές Πληροφορίες

Διοργάνωση: Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων – Παράρτημα Θεσσαλονίκης
Ημερομηνίες: 4,5,6, Οκτωβρίου 2013
Χώρος Διεξαγωγής: Capsis Hotel - Θεσσαλονίκη

Χρήσιμες Ημερομηνίες:
Χαμηλή τιμή εγγραφής έως 31.5.2013
Υποβολή Περιλήψεων έως 31.5.2013
Επιλογή Περιλήψεων έως 30.6.2013
Τελικό Πρόγραμμα 2.9.2013


› Προσκεκλημένοι Ομιλητές

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Σ., Εργοθεραπευτής
Οι δυσκολίες του «προσαρμοσμένου έργου» (Kielhofner 2008) στο άτομο με ΔΑΦ. Εξειδικεύοντας τις δυσκολίες, ιεραρχώντας την παρέμβαση.

Δρ ΑΠΤΕΣΛΗΣ Ν. Ειδικός Παιδαγωγός, Προιστάμενος Β΄ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης
Σεξουαλική εκπαίδευση στα άτομα με αυτισμό.

Δρ ΒΟΓΙΝΔΡΟΥΚΑΣ Ι. Λογοπεδικός, Ιατροπαιδαγωγικό ΨΝΘ, ΕΕΠΑΑ Θεσσαλονίκης
Γλωσσικά προφίλ παιδιών με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ Μ. Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ΨΝΘ
Οι συναισθηματικές αντιδράσεις των γονέων στην ανακοίνωση της διάγνωσης και ο ρόλος των ειδικών ψυχικής υγείας.

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ Α. Παιδίατρος Νευρολόγος – Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ
Βιολογικές απόψεις του αυτισμού – εναλλακτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Δρ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Δ. Καθηγητής Παιδιατρικής Νευρολογίας – Αναπτυξιολογίας ΑΠΘ
Βιολογικό υπόστρωμα του αυτισμού.

ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ Φ. Πρόεδρος ΕΕΠΑΑ Θεσ\νίκης, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων ΕΣΑΜΕΑ
Υποστηριζόμενη λήψη αποφάσεων– Διαβίωση στην κοινότητα.

Δρ ΗΛΙΑΔΟΥ Β. Ωτορινολαρυγγολόγος-Ακουολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχοακουστικής ΑΠΘ
Αυτισμός και Διαταραχές Ακουστικής Επεξεργασίας-Νεότερα ερευνητικά δεδομένα.

Δρ ΚΑΡΑΝΤΑΝΟΣ Γ. Παιδοψυχίατρος
Εφηβεία και αυτισμός.

Δρ ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ Λ. Ειδική παιδαγωγός, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ
Βασικές αρχές εκπαίδευσης επικοινωνιακών δεξιοτήτων μαθητών με αναπτυξιακές διαταραχές.

Δρ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Σ. Παιδοψυχίατρος, ΕΨΥΠΕΑ
Παρέμβαση με διάρκεια στην παιδική ηλικία.

Δρ ΜΑΥΡΕΑΣ Β. Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η εξέλιξη του αυτισμού στην ενήλικη ζωή.

Δρ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ Ν. Παθολόγος, Επιδημιολόγος - Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου.
Υπηρεσίες ΔΑΦ. Στρατηγικός σχεδιασμός (από την ελληνική και διεθνή εμπειρία).

Δρ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Σ. Ψυχολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Θεωρία του Νου σε παιδιά με αυτισμό: Ανίχνευση και εκπαίδευση.

ΝΟΤΑΣ Σ. Ψυχολόγος, Υπεύθυνος ΕΘΜΑ, Νοσοκομείο Παίδων
Υπηρεσίες για ΔΑΦ στην ΕΛΛΑΔΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2013 - 2020 & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.

Δρ ΝΤΑΦΟΥΛΗΣ B. Παιδοψυχίατρος, Επιμελητής Α’ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Ερωτήματα σχετικά με τη νοσηλεία στις ΔΑΦ.

ΠΛΕΣΣΑ Α. Ψυχολόγος, Med., BCBA
Η Σημασία της παρέμβασης στα επιτελικά ( εκτελεστικά ) ελλείμματα για την ανάπτυξη ικανοτήτων ( Theory of Mind )

Δρ ΣΙΑΠΕΡΑΣ Π. Ψυχολόγος- Εργοθεραπευτής, Συνεργάτης Πανεπιστημίου Cambridge
Διερεύνηση παραγόντων που σχετίζονται με Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό στον φοιτητικό πληθυσμό.

Δρ ΣΙΑΜΟΥΛΗ Φ. Παιδοψυχίατρος
Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στις ΔΑΦ.

ΤΑΣΣΗ Μ., Παιδοψυχίατρος, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου.
Δυσκολίες στην Διάγνωση και Διαφοροδιάγνωση των ΔΑΦ.

Δρ ΦΡΑΝΣΙΣ Κ. Παιδοψυχίατρος, Λέκτορας Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νέα ιατρικά δεδομένα στο χώρο του αυτισμού.


› Πληροφορίες – Γραμματεία Συνεδρίου

Κέντρο Ημέρας Ε.Ε.Π.Α.Α. Θεσσαλονίκης., Βερατίου 5, πίσω από Σιδ. Σταθμό Θεσσαλονίκης τηλ./fax 2310 241 287, ηλεκτρονική διεύθυνση 4opanelinio@autismgreece.gr

› Υπεύθυνος Γραμματείας Συνεδρίου

Τσαμπούρης Γιώργος

› Ημέρες & ώρες Επικοινωνίας

Δευτέρα 14:30-21:00, Τρίτη - Παρασκευή 10:00-15:00.


Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ,  http://www.autismgreece.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=239&Itemid=1


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

Σύνδρομο Prader-Willi (Πράντερ-Γουίλι)

$
0
0
Φυλοσχετιζόμενη διαταραχή, που μεταβιβάζεται συνήθως από πατέρα προς τέκνο. Συχνά τα άτομα που φέρουν το σύνδρομο, λόγω της εμμονής τους με το φαγητό, είναι υπέρβαρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύνδρομο σχετίζεται με ελαφρά νοητική υστέρηση, συνδέεται δε αρκετά συχνά με τον αυτισμό, χωρίς ωστόσο να αποτελεί τύπο του.

Ανιχνεύεται σε έλλειψη καταγραφής γενετικού κώδικα στο χρωμόσωμα νούμερο 15.

Χαρακτηριστικά του συνδρόμου

- Εμμονή με το φαγητό που μερικές φορές συνοδεύεται με αυθόρμητη όρεξη για φαγητό
- Μονοκόμματη κατατομή σώματος (έλλειψη «καμπυλών» κορμού)
- Καθυστέρηση ανάπτυξης λόγου και κινητικών δεξιοτήτων
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Προβλήματα πρόσληψης τροφής κατά τη βρεφική ηλικία
- Διαταραχές ύπνου
- Αυτοτραυματισμός (επιφάνειας δέρματος)
- Συναισθηματικές εξάρσεις (temper tantrums)
- Πολύ αυξημένο όριο πόνου (υπερβολική αντοχή στον πόνο)
- Υποπλασία γεννητικών οργάνων (δηλ. δεν είναι ανεπτυγμένα πλήρως)
- Χαμηλός μυϊκός τόνος

Επιπολασμός (δηλ. συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό)

Το σύνδρομο Prader-Willi επηρεάζει περίπου 1 ανά 10.000 ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό. Τα περισσότερα από τα άτομα, που φέρουν το σύνδρομο, παρουσιάζουν μία διαταραχή στο χρωμόσωμα νούμερο 15 του γενετικού κώδικα – συγκεκριμένα απουσιάζει ένα μικρό κομμάτι του χρωμοσώματος, που προέρχεται από την πλευρά του πατέρα. Σε αντίστοιχες συνθήκες, όταν η διαταραχή προέρχεται από την πλευρά της μητέρας, τα άτομα συνήθως προσβάλλονται από το σύνδρομο Angelman [τι είναι το Angelman].

Αντιμετώπιση

Η περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο Prader-Willi είναι βασισμένη στα πρότυπα της αλλαγής της συμπεριφοράς βάσει συμπεριφοριστικών μοντέλων. Σε γενικές γραμμές, η φαρμακευτική αγωγή δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη θεραπεία εκλογής με τα άτομα αυτά.
http://www.noesi.gr

http://www.iator.gr/

Παιχνίδια με μπάλα

$
0
0
Μπάλα!!! Ποιο παιδάκι δεν λατρεύει να παίζει μαζί της ?! Άλλοτε τις επεξεργάζονται με τα χέρια ή το στόμα, άλλοτε τις κλωτσούν, τις πετούν με τα χέρια, παίζουν μόνα τους ή με άλλα παιδάκια!

Τα παιχνίδια με την μπάλα βοηθούν στην ανάπτυξη της αδρής κινητικότητας και της μυϊκής δύναμης, στην βελτίωση του συντονισμού των κινήσεων και της σωματογνωσίας, στην ακολουθία κανόνων σε μία ομάδα, στο αίσθημα της χαράς , ικανοποίησης και εκτόνωσης.

Δραστηριότητες:

    καθίστε απέναντι από το παιδάκι σας και κυλήστε την μπάλα προς το μέρος του, ενώ αυτό με την σειρά του πρέπει να την πιάσει και να κάνει το ίδιο προς το μέρος σας.
    επαναλάβετε την ίδια άσκηση με την διαφορά ότι τώρα θα σηκωθείτε όρθιοι και θα κλωτσάει απαλά ο ένας στον άλλο την μπάλα
    αφού καταφέρετε αρκετά καλά τις παραπάνω ασκήσεις , κάντε πάλι τις ίδιες με την διαφορά ότι τώρα η απόσταση μεταξύ σας θα γίνει λίγο μεγαλύτερη
    αρχίστε τώρα να πετάτε την μπάλα στον αέρα και να πρέπει να την πιάσει ο κάθε ένας μόνος του
    ρίξτε την μπάλα στον τοίχο και πιάστε την
    ρίξτε την σε ένα μεγάλο καλάθι
    βάλτε μερικά μπουκάλια στη σειρά και παίξτε bowling με την μπάλα σας


Συμβουλή: πολλές φορές ξεκινάμε με το παιδί να κάνουμε ένα παιχνίδι συγκεκριμένο, όμως ας μην είμαστε τόσο πιστοί στους κανόνες του. Ας αφήσουμε το μικρό μας να μας καθοδηγήσει αυτό και να μας δείξει το ίδιο πώς θέλει να παίξουμε!


Καλό παιχνίδι , μα πάνω από όλα καλή διασκέδαση!!

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

Παιδιά που παίζουν μόνα

$
0
0
Τι πιο ωραίο για μία μητέρα και για έναν πατέρα από το να αφιερώνει ώρες ατέλειωτες στο παιχνίδι με τα παιδιά του; Ολοι οι εργαζόμενοι γονείς δεν αισθάνονται τύψεις επειδή δεν...
χαίρονται όσο θέλουν το παιχνίδι με τα πιτσιρίκια; Όλα αυτά είναι ωραία, αρκεί να μην το παρακάνετε! Ερευνα του ινστιτούτου ψυχολογίας του πανεπιστημίου Λονγκ Αϊλαντ των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το παιδί είναι απαραίτητο να… απομονώνεται για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα και να παίζει μόνο του. Οχι μόνο για να συνηθίσει πιο εύκολα την απουσία των γονιών του, αλλά και για να αφήσει περισσότερο ελεύθερη τη φαντασία του!

Οσο κι αν δείχνουμε ότι αγαπάμε το παιδί μας, η έρευνα υποστηρίζει ότι η παρουσία μας και μόνο το περιορίζει! Ειδικά αν έχουμε… ψύχωση με ορισμένα παιχνίδια κι έχουμε την τάση να το… διορθώνουμε συνέχεια (για παράδειγμα αν βάζουμε κάποια τουβλάκια με την «κανονική» τους σειρά). Το παιδί μπορεί να μην καταλαβαίνει απόλυτα αυτά που του λέμε, αλλά νιώθει ότι του κάνουμε υποδείξεις, οπότε αν μείνει μόνο του μπορεί να χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια του όπως αυτό νομίζει σωστό. Αυτή είναι, βέβαια, και η ουσία του κάθε παιχνιδιού.

Αν έχετε τάσεις υπερπροστατευτισμού και δεν θέλετε να αφήσετε το παιδί μόνο του, δοκιμάστε πρώτα να απομακρυνθείτε από κοντά του και να το αφήσετε ελεύθερο να παίξει όπως θέλει, αλλά φροντίστε να είστε στο οπτικό του πεδίο κι εσείς να έχετε οπτική επαφή μαζί του όποτε το θελήσετε. Αν χρειαστεί την προσοχή σας , να είστε σίγουροι/ες ότι θα σας… καλέσει. Η έρευνα δείχνει ότι το παιδί χρειάζεται χρόνο παιχνιδιού και με τη μαμά, και με τους δύο γονείς, αλλά και μόνο του. Μην έχετε την αίσθηση ότι το εγκαταλείπετε αν το δείτε να απομονώνεται με τα παιχνίδια του. Μπορεί αυτές οι ώρες να το κάνουν το ίδιο ευτυχισμένο και με την δική σας παρουσία δίπλα του.

Μην φοβάστε να φέρετε το ίδιο το παιδί σε επαφή με τα παιχνίδια του, αρκεί φυσικά αυτά να είναι κατάλληλα γι’ αυτό (π.χ. να μην είναι μικρά, ώστε να μην μπορεί να τα βάλει ολόκληρα στο στόμα του). Δεν έχει νόημα για το παιδί σας να του κουνάτε εσείς την κουδουνίστρα συνεχώς μπροστά του, αλλά να του δώσετε να καταλάβει πώς… λειτουργεί η κουδουνίστρα, για να παίξει και μόνο του. Επίσης αν το παιδί σας κλαίει δεν είναι όλες τις φορές επειδή… απαιτεί την παρουσία σας κοντά του, αλλά διότι απλώς… βαρέθηκε το παιχνίδι που παίζει. Αν του αλλάξετε το παιχνίδι ή αν του δείξετε ένα ακόμα κόλπο για να παίξει διαφορετικά με το ίδιο παιχνίδι, τότε θα δείτε ότι θα απορροφηθεί απ’ αυτό και θα ξεχαστεί μέχρι να… βαρεθεί και πάλι.
flowmagazine.gr
- See more at: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/02/blog-post_3818.html#sthash.yGpSlIBx.dpuf

Νυκτερινή ενούρηση

$
0
0
Γράφει η Κωνσταντίνα Κοσμά

Νυχτερινή ενούρηση (ή νυκτερινή ακράτεια ούρων): είναι η απώλεια ούρων ενώ το παιδί κοιμάται και είναι ένα ιδιαίτερα κοινό πρόβλημα στην παιδική ηλικία. Το παιδί μαθαίνει να ελέγχει την κύστη του κατά την διάρκεια της ημέρας μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων. Ο έλεγχος όμως της ουροδόχου κύστης κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την ηλικία των 5 ή ακόμη και των 7 χρόνων.

Η συχνότητα της νυχτερινής ενούρησης ποικίλει με την ηλικία, έτσι στην ηλικία των 5 χρόνων το 16 % των παιδιών δυσκολεύεται να ελέγξει τα ούρα του την νύχτα, ενώ στην ηλικία των 15 χρόνων μπορεί να παρατηρηθεί σε ποσοστό 1-2% με τα αγόρια να έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τα κορίτσια.

Η νυχτερινή ενούρηση προκαλεί σε γονείς και παιδιά αμηχανία, ντροπή, αλλά και ανησυχία μήπως συνυπάρχει κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα, όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι τα περισσότερα παιδιά ελέγχουν την κύστη τους χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Πού οφείλεται η νυχτερινή ενούρηση;

Σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα σπάνια προκαλούν νυχτερινή ενούρηση. Συνήθως τα περισσότερα παιδιά με νυχτερινή ενούρηση δεν έχουν υποκείμενο νόσημα και οι συνηθέστεροι λόγοι εμφάνισης της είναι:

• Η ουροδόχος κύστη μπορεί να ωριμάζει με πιο διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε παιδί.
• Η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης να είναι μικρότερη από το φυσιολογικό.
• Να υπάρχει γενετική προδιάθεση: Παρουσιάζουν νυχτερινή ενούρηση πιο συχνά τα παιδιά γονιών που είχαν και εκείνοι στην παιδική τους ηλικία το ίδιο πρόβλημα.
• Μειωμένα επίπεδα βασοπρεσσίνης (ορμόνη η οποία μειώνει την παραγωγή των ούρων).
• Πολύ βαθύς ύπνος, ο οποίος εμποδίζει το παιδί να αισθανθεί την πληρότητα της ουροδόχου κύστης.

Νοσήματα που μπορεί να οδηγούν σε νυκτερινή ενούρηση είναι σακχαρώδης διαβήτης, λοίμωξη ουροποιητικού, εγκόπριση, οξύουροι και νεφρική ανεπάρκεια. Σε όλα τα παραπάνω νοσήματα όμως συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα και μπορούν να διαχωριστούν εύκολα από την νυχτερινή ενούρηση.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η δυσκοιλιότητα, είναι ένα κοινό πρόβλημα στα παιδιά που μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή ενούρηση.

Διάγνωση

Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουμε πότε η νυχτερινή ενούρηση αποτελεί πραγματικό πρόβλημα καθώς η ηλικία που ένα παιδί ελέγχει πλήρως την ουροδόχο κύστη του ποικίλει.

Αυτό γίνεται σαφές και με το παρακάτω παράδειγμα:

Γονείς που είχαν εμφανίσει νυχτερινή ενούρηση, δεν ανησυχούν όταν το εξάχρονο παιδί τους ΄βρέχει΄ το βράδυ το κρεβάτι του, ενώ γονείς με ένα τετράχρονο παιδί που ΄βρέχει το βράδυ το κρεβάτι του μπορεί να ανησυχούν πολύ, όταν το μεγαλύτερο παιδί τους ήταν στεγνό ήδη από τα τρία του χρόνια.

Γενικά για τα παιδιά, η ενούρηση αποτελεί πρόβλημα όταν δυσκολεύει την ικανότητα τους να διανυκτερεύουν εκτός σπιτιού, να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατασκήνωσης κ.α., ενώ οι γονείς θέλουν να είναι σίγουροι ότι η ενούρηση που εμφανίζουν τα παιδιά τους δεν κρύβει κάποιο παθολογικό αίτιο.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να διευκρινισθούν είναι:


Από το ιστορικό του:

• Αν βρέχεται την ημέρα
• Περίοδοι που μένει στεγνό
• Οικογενειακό ιστορικό ενούρησης
• Συχνότητα των επεισοδίων
• Ο αντίκτυπος αυτών των ατυχημάτων στο παιδί και στη οικογένεια
• Τα μέτρα αντιμετώπισης που έχουν ήδη ληφθεί

Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η 24 ωρη καταγραφή των υγρών που προσλαμβάνει το παιδί και η ποσότητα των ούρων που αποβάλει. Αυτό περιλαμβάνει την καταγραφή της συχνότητας και της ποσότητας των υγρών που πίνει, καθώς επίσης και την συχνότητα που το παιδί πηγαίνει στην τουαλέτα. Αν υπήρχε δυνατότητα και της καταγραφής της ποσότητας των ούρων, θα ήταν ιδανική η καταγραφή.

Εξέταση ούρων: πρέπει να πραγματοποιείται γενική και καλλιέργεια ούρων, οι οποίες στην περίπτωση κοινής ενούρησης είναι φυσιολογικές

Αν ένα παιδί ελέγχει τους σφιγκτήρες του κατά την διάρκεια της ημέρας, έχει φυσιολογική κλινική εικόνα και η εξέταση ούρων του είναι φυσιολογική δεν πρέπει να υποβάλλεται σε περαιτέρω έλεγχο.


Πότε πρέπει να ζητήσει ο γονιός βοήθεια

Πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από παιδίατρο εάν το παιδί σας :

• ουρεί με μεγάλη συχνότητα
• είναι κάθε φορά επείγουσα η ανάγκη του για ούρηση
• αισθάνεται ΄κάψιμο΄ κατά την ούρηση
• διψάει συνεχώς κατά την διάρκεια της ημέρας
• πρήζονται τα πόδια του ή οι αστράγαλοί του

Αυτά μπορεί να είναι σημεία κάποιας πιο σοβαρής κατάστασης, και πρέπει να εκτιμηθούν από παιδίατρο, πριν ξεκινήσει η προσπάθεια αντιμετώπισης της νυχτερινής ενούρησης.

Αν το παιδί δεν έχει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα μπορείτε να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση, μετά από συμβουλή και του παιδιάτρου, πρωτίστως με την αγωγή εκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης.


Η αντιμετώπιση της νυχτερινής ενούρησης περιλαμβάνει:

Πριν ξεκινήσετε την αντιμετώπιση της, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσετε πόσο έτοιμο είναι το παιδί σας να ακολουθήσει της διάφορες διαδικασίες . Αν δεν είναι αρκετά ώριμο να κατανοήσει και να ακολουθήσει τις οδηγίες σας, τότε θα πρέπει να περιμένετε.

Ψυχραιμία: Η θεραπεία είναι συνήθως παρατεταμένη και περιέχει φάσεις επιτυχίας και αποτυχίας. Σε αυτό βοηθά και η τακτική παιδιατρική εκτίμηση ( περίπου ανά 4 μηνο ).

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι γονείς πως η νυχτερινή ενούρηση είναι τελείως ακούσια και ότι το παιδί δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείται για τα επεισόδια. Το ξύλο και η λεκτική επίπληξη είναι ανάρμοστα και δεν βελτιώνουν την ικανότητα του παιδιού να μείνει στεγνό.

Αγωγή συμπεριφοράς - Συστάσεις πρώτης γραμμής:
Μπορούν να εφαρμοσθούν σε παιδί οποιασδήποτε ηλικίας

o Να θυμίζετε στο παιδί σας κάθε βράδυ να σηκώνεται από το κρεβάτι για να πηγαίνει τουαλέτα, όταν αισθανθεί ότι θέλει να ουρήσει. Επίσης να θυμίζετε στο παιδί σας να αδειάζει την κύστη του ακριβώς πριν πέσει στο κρεβάτι.

o Βοηθήστε το παιδί σας να εντοπίζει την τουαλέτα μέσα στην νύχτα, αφήνοντας ανοιχτά τα φώτα της διαδρομής από το δωμάτιο του στην τουαλέτα. Σκεφτείτε ακόμη και να αφήσετε ένα γιογιό στο δωμάτιο του αν η τουαλέτα είναι πολύ μακριά.

o Σταματήστε να χρησιμοποιείτε πάνες στο σπίτι καθώς αυτές μπορεί να αναστείλουν την διάθεσή του να σηκωθεί από το κρεβάτι του, ειδικά αν το παιδί είναι μεγαλύτερο από 8 ετών. Η χρήση τους μπορεί να περιορισθεί σε περιπτώσεις βραδυνής φιλοξενίας σε άλλο σπίτι ή σε περίπτωση φιλοξενίας φίλων.

o Προστατέψτε το στρώμα του παιδιού με αδιάβροχα καλύμματα έτσι ώστε να μην υπάρχει η μυρωδιά των ούρων

o Μετά από ατυχήματα κατά την διάρκεια της νύχτας, προτρέψτε το παιδί σας να πάει για ούρηση πριν πλυθεί και φορέσει στεγνές πυτζάμες

o Μην πειράζετε ή μην επιτρέψετε συγγενείς σας να ΄καλαμπουρίσουν΄ για το γεγονός ότι το παιδί σας βρέχει το κρεβάτι του

Κίνητρα - Ανταμοιβή: Θα πρέπει να κρατάτε αρχείο της προόδου του, και όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που παραμένει στεγνό τόσο μεγαλύτερη να είναι η ανταμοιβή του. Πρέπει να έχετε συμφωνήσει την ανταμοιβή του παιδιού σας εκ των προτέρων, όπως για παράδειγμα ένα αυτοκόλλητο στο ημερολόγιο για κάθε μέρα που θα παραμένει στεγνό, ή ένα αγαπημένο του βιβλίο όταν υπάρξουν πολλές συνεχόμενες στεγνές μέρες. Αυτή η αγωγή είναι η πιο κατάλληλη να δοκιμασθεί πρώτη σε μικρά παιδιά.

Διαχείριση υγρών: η οποία περιλαμβάνει το μοίρασμα των προσλαμβανόμενων υγρών του παιδιού μέσα στο 24ωρο.

Αυτό αποσκοπεί στο να μην υπάρξει υπερχείλιση της ουροδόχου κύστης κατά την διάρκεια της νύχτας. Έτσι δημιουργούμε ένα ημερολόγιο όπου σημειώνουμε την ποσότητα των υγρών που λαμβάνει το παιδί κατά την διάρκεια του 24 ώρου. Και με βάση την συνολική ποσότητα των υγρών πρέπει να δημιουργείται ένα πρόγραμμα με το οποίο να μοιράζονται τα υγρά : στο πρωί (40%) , στο μεσημέρι(40%) και στο απόγευμα(20%). Επίσης τα υγρά, ιδιαίτερα του απογεύματος θα πρέπει να μην περιέχουν καφεΐνη (καφές – τσάι).

Μέθοδοι αφύπνισης: Πρέπει να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να αναγνωρίζει το πότε η ουροδόχος κύστη του είναι γεμάτη, κατά την διάρκεια της ημέρας, με την ελπίδα να αναγνωρίσει το αίσθημα αυτό και την νύχτα. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί σε παιδιά μεγαλύτερα των 6 χρόνων.

Υπάρχουν 2 τρόποι να γίνει αυτό :

o Κάθε βράδυ πριν πάει το παιδί σας για ύπνο, ζητήστε του να ξαπλώσει στο κρεβάτι να προσποιηθεί ότι είναι στη μέση της νύχτας και ότι η κύστη του, που είναι γεμάτη, του λέει ΄Ξύπνα πριν είναι πολύ αργά΄. Έπειτα μπορεί να πάει στη τουαλέτα.

o Κατά την διάρκεια της ημέρας και ενώ η ουροδόχος κύστη του είναι γεμάτη να ξαπλώνει στο κρεβάτι και να προσποιείται ότι είναι νύχτα και κοιμάται. Μετά από αυτή την σκέψη να σηκώνεται και να πηγαίνει στη τουαλέτα

Αν δεν τα καταφέρει το παιδί σας με αυτή την μέθοδο, θα πρέπει να το ξυπνάτε μία φορά κατά την διάρκεια της νύχτας. Χρησιμοποιήστε ακουμπώντας να το ξυπνήσετε όσο το δυνατό πιο ήσυχους τρόπους: ανάβοντας ένα φως, ή σκουντώντας το απαλά στο ώμο ή στο πρόσωπο. Όταν θα έχει ξυπνήσει θα πρέπει να πάει μόνο του το παιδί στο μπάνιο.

Εκπαίδευση ουροδόχου κύστης: Η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης είναι χρήσιμη σε παιδιά που η ουροδόχος κύστη τους έχει μικρότερη χωρητικότητα από αυτή που θα έπρεπε να είχε το παιδί για την ηλικία του. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό σε παιδιά με νυχτερινή ενούρηση. Αν λοιπόν ένα παιδί πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα π.χ κάθε μισή ώρα, τότε πρέπει να ζητήσετε από το παιδί σας να αυξήσει το μεσοδιάστημα προσθέτοντας κάθε λίγες βδομάδες και ένα τέταρτο στα μεσοδιαστήματα που πηγαίνει τουαλέτα με στόχο να πηγαίνει, κάθε 2 -3 ώρες.

Ξυπνητήρι: Βάζετε το ξυπνητήρι ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη νύχτα ( κάθε 2 - 3 ώρες ) ή λιγο πριν από την ώρα που έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας πιο συχνά βρέχεται.

Συναγερμοί ενούρησης: Χρησιμοποιούνται συνήθως σε παιδιά που είναι μεγαλύτερα από 7 χρόνων και αφού έχουν δοκιμασθεί οι άλλοι μέθοδοι, πριν φτάσουμε στην φαρμακευτική αγωγή.

Περιέχουν ένα αισθητήρα ο οποίος εντοπίζει τις πρώτες σταγόνες ούρων και ενεργοποιεί ένα ξυπνητήρι.

• Φάρμακα: χρησιμοποιούνται περιστασιακά και είναι συνήθως η αγωγή που τίθεται όταν όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει


Συμπερασματικά:
• Η αντιμετώπιση με κίνητρα και η διαχείριση υγρών είναι για πιο μικρά παιδιά.
• Οι περισσότεροι ειδικοί δεν συνιστούν τους συναγερμούς ενούρησης και τα φάρμακα ως ότου το παιδί είναι 8 χρόνων.
• Οπλιστείτε με ψυχραιμία και μην μαλώνετε ή κατακρίνετε τα παιδιά σας
• Προσέχετε την χορήγηση των υγρών τις απογευματινές ώρες
• Ξυπνήστε το παιδί σας μέσα στο βράδυ για να πάει στην τουαλέτα.

http://www.paidiatriki.gr

Εγκεφαλική Παράλυση

$
0
0
Ο Μάρτιος είναι μήνας εγκεφαλικής παράλυσης (Cerebral Palsy/CP)! Το ξερατε?

Ο όρος "CP" είναι ένας όρος "ομπρέλλα" που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συνθήκες όπου κάποιο εγκεφαλικό τραύμα επιρρεάζει αρνητικά την κινητικότητα ενός παιδιού. Παγκοσμίως υπολογιίζεται οτι πάνω απο 17 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με CP.

Η εγκεφαλικη παραλυση χωριζεται σε 4 κατηγοριες:

Η Σπαστική μορφή επιρρεάζει 70 με 80% των ασθενών και χαρακτηρίζεται απο υπερτονικότητα ή μόνιμα συσπασμένους μύες.

Η Αθετωσική μορφή επιρρε'αζει 10 με 20% των ασθενών και χαρακτηρίζεται από μη ελεγχόμενες, αργές κινήσεις.

Η Αταξική μορφή, ειναι μια σπάνια μορφή που επιρρεάζει 5 με 10% των ασθενών. Αυτή η μορφή επιρρεάζει την αίσθηση του βάθους και την αντίληψη με αποτέλεσμα κακό συντονισμό των κινήσεων και δυσκολία εκτέλεσης γρήγορων και ακριβών κινήσεων.

Η Μικτή μορφή επέρχεται όταν ενας ασθενής έχει συμπτώματα απο δύο ή περισσότερες μορφές. Πολλοί συνδιασμοί είναι εφικτοί αλλά ο ποιό κοινός είναι ένα μείγμα σπαστικής και αθετωσικής μορφής.

Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να συνοδεύεται και απο άλλες παθήσεις όπως: μειωμένη ευφηία, επιλειπτικες κρίσεις, προβλήματα ανάπτυξης, προβλήματα όρασης ή ακοής και ασυνήθιστα επίπεδα κάποιων αισθήσεων ή ερεθισμάτων.

Για ένα μικρό ποσοστό 10 με 20%, η εγκεφαλική παράλυση είναι επίκτητη (μετά την γέννηση).

Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, παθαίνουν εγκεφαλική παράλυση είτε κατά την εμβρυική περίοδο ή κατά την διάρκεια του τοκετού. Πολλές απο τις αιτίες της Ε.Π. σε αυτά τα στάδια είναι αποτρέψιμες.

Εγκεφαλική βλάβη τους πρώτους μήνες της ζωής μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική παράλυση. Για παράδειγμα, μόλυνση πχ. μηνιγγήτιδα ή εγκεφαλίτιδα και τραυματισμός στο κεφάλι πχ. απο ατύχημα, πέσιμο ή χτύπημα.

Η εκ γεννετης εγκεφαλικη παραλυση προυπαρχει απο την γεννηση. Μερικες κοινες αιτιες ειναι μολυνσεις κατα την διαρκεια της κυησεις, Ικτερος, ανοξια (αυτο που ειχε ο Γιαννης λογω προβληματικου πλακουντα και κακης ροης στις ομφαλικες αρτηριες), τραυμα στο κεφαλι κατα τον τοκετο και εγκεφαλικο.
Σε μερικες περιπτωσεις η εγκεφαλικη παραλυση οφειλεται σε ιατρικο λαθος.

Τα ελλιποβαρή μωρά ειναι 100 φορές πιο πιθανόν να πάθουν εγκεφαλική παράλυση απο τα μωρά με κανονικό βάρος γέννησης.

Η εγκεφαλική παράλυση είναι ανίατη, αλλά η κλινική κατάσταση και οι ικανότητες ενός παιδιού με Ε.Π. μπορούν να βελτιωθούν πάρα πολυ με ειδικές θεραπείες όπως φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, φάρμακα, εγχειρήσεις, σειριακούς γύψους και άλλα.

Η Ε.Π. είναι μια απο τις παθήσεις που μπορεί να την έχεις πολυ ή λιγο. Για παράδειγμα μπορει να μην περπατάς καθόλου ή μπορεί απλά να μην μπορείς να κουνήσεις καλά το άνα χέρι σου.

(το παρακατω απο την Βικιπαιδεια)
Ανάλογα με τά άκρα πού προσεβλήθησαν, ονομάζουμε:
1.Τετραπληγία (Quadriplegia): Όταν πάσχουν 2 άνω άκρα + 2 κάτω άκρα.
2.Ημιπληγία (Hemiplegia): Όταν πάσχουν 1 άνω άκρο + 1 κάτω άκρο, ομοπλεύρως.
3.Παραπληγία (Paraplegia): Όταν πάσχουν τα 2 κάτω άκρα.
4.Μονοπληγία (Monoplegia): Όταν πάσχει μόνο 1 άκρο, είτε άνω είτε κάτω. Είναι σπάνια.
5.Διπληγία (Diplegia): Όταν πάσχουν και τα τέσσερα άκρα, αλλά τα δύο κάτω περισσότερο από τα άνω.

noesi.gr

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.gr/

Μια Κυριακή του Απρίλη

$
0
0
O χώρος δημιουργικών δράσεων Μικρές Ιστορίες παρουσιάζει από την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, και κάθε Κυριακή μέχρι το τέλος Απριλίου, τη διαδραστική θεατρική παράσταση για παιδιά 4-8 ετών Μια Κυριακή του Απρίλη. Το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Άλκης Ζέη και μιλά για τις επιθυμίες των παιδιών, που μερικές φορές έρχονται σε κόντρα με αυτά που έχουν σχεδιάσει οι ενήλικες.
Ο Μάνος είναι ένα παιδί που θέλει, μια από τις Κυριακές του Απρίλη, να περάσει την ημέρα του ανέμελα, παίζοντας μπάλα στο παρκάκι της γειτονιάς του. Τι γίνεται όμως όταν η οικογένειά του έχει άλλα σχέδια για εκείνη την ημέρα;


Η παράσταση αποτελεί θεατρική διασκευή του ομώνυμου βιβλίου της Άλκης Ζεη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και έχει σχεδιαστεί από την παιδαγωγική ομάδα των Μικρών Ιστοριών για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών. Μέσα από τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και κουκλοθεάτρου τα παιδιά συμμετέχουν στη δράση και βοηθούν τον ήρωα να σχεδιάσει την δικιά του φανταστική Κυριακή, με τον τρόπο που μόνο ένα παιδί ξέρει!

Παίζουν: Τάμη Ρόρη, Χρήστος Χριστόπουλος
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ανωγιαννάκη, Χρήστος Χριστόπουλος
Παιδαγωγική επιμέλεια: Κατερίνα Ανωγιαννάκη
Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων (μινιατούρες): Ιωάννα Χαλά
Μουσική επιμέλεια: Μιμή Νικολαϊδη
Είσοδος: 7 ευρώ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τις Κυριακές 10-17-24-31 Μαρτίου, 7-14-21-28 Απριλίου στις 12:00μμ

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο 210-9227730
Καθημερινές Οργανωμένες Παραστάσεις σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία

Μικρές Ιστορίες, Δημητρακοπούλου 70, Κουκάκι (στάση μετρό-τραμ: Συγγρού-Φιξ)
Τηλ.: 210-9227730
www.mikresistories.gr
e-mail:info@mikresistories.gr

http://www.talcmag.gr/

Για 2 ημέρες η «Τεχνόπολις» θα γεμίσει με κούκλες (23, 24/3)

$
0
0
Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου UNIMA και η «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, από τις 11 το πρωί, στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι.

Πρόκειται για τη Μεγάλη Γιορτή, που οι κουκλοπαίκτες προσφέρουν από καρδιάς στις κούκλες και τους φίλους τους. Πάνω από 1.000 λεπτά κουκλοθεάτρου για μικρούς και μεγάλους!

Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει: παραστάσεις μεγάλης διάρκειας σε δύο θεατρικές σκηνές, υπαίθριες παραστάσεις δρόμου, εργαστήρια για παιδιά (κατασκευή και εμψύχωση κούκλας) καθώς και υπαίθρια παιχνίδια, εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης μεγάλης κούκλας για ενήλικες, εικαστικές παρεμβάσεις και δρώμενα, εκθέσεις, προβολές και μουσικές συναυλίες.

Και συγκεκριμένα:

Στο Αμφιθέατρο του Ρ/Σ Αθήνα 9,84 και στο Αεριοφυλάκιο 2 θα παρουσιαστούν οι Παραστάσεις Μεγάλης Διάρκειας. Σημειώστε ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά για την είσοδο στις παραστάσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!


Οι Νέοι Φούρνοι θα φιλοξενήσουν τα Παιδικά Εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης αλλά και τη Γραμματεία του διημέρου. Σημειώστε σε όλα τα παιδικά εργαστήρια θα υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα.


Οι Παλιοί Φούρνοι θα φιλοξενήσουν την Έκθεση Θεατρικής Μάσκας.


Η Κεντρική Αυλή θα γεμίσει με: Υπαίθριες Παραστάσεις Δρόμου, Κουκλοθεατρικά Παιχνίδια (κατασκευές οι οποίες δημιουργήθηκαν από θιάσους-μέλη της UNIMA Ελλάς), Δρώμενα, Μουσικές Συναυλίες, καθώς επίσης και την Παρουσίαση του Εργαστηρίου Κατασκευής και Εμψύχωσης Μεγάλης Κούκλας για Ενήλικες.
Στη Γραμματεία του διημέρου, μπορείτε να προμηθευτείτε αναλυτικό πρόγραμμα.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη!

Επικοινωνία – πληροφορίες:
www.unimahellas.org
τηλ. 2118009240, 6974713655, 6977150305


Ας γνωρίσουμε το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου UNIMA – Ελλάς

Η UNIMA (Union International de la Marionnette) ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα. Έχει τοπικά κέντρα σε 80 περίπου χώρες και είναι ισότιμο μέλος της UNESCO. Το Ελληνικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1990 και είναι μια ανοικτή οργάνωση  που ενώνει όλους τους επαγγελματίες, ερασιτέχνες και φίλους του κουκλοθεάτρου και προωθεί την τέχνη μας με ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου είναι η γιορτή μας. Παρά το γεγονός ότι επαγγελματικά  -με όρους αγοράς- είμαστε «ανταγωνιστές», συμμετέχουμε και βάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας, τον κόπο και τις παραστάσεις μας αφιλοκερδώς σε κοινές, συλλογικές  δράσεις σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε κι άλλες πλευρές μας, αλλά και να δηλώσουμε ότι ο συμφεροντολογικός πραγματισμός δε μας έχει συνθλίψει. Η αυτο-οργάνωση της πράξης και οι οικογενειακές μας σχέσεις αντανακλώνται τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην αίσθηση που αποκομίζει ο θεατής: ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τον κόσμο. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, αντίθετα τα μέσα αποκαλύπτουν τον σκοπό. Αυτή την αίσθηση ειλικρινούς αφοσίωσης θέλουμε να αποπνέει η γιορτή μας γιατί οι κούκλες μας το αξίζουν.

Κάνουμε τη δουλειά μας και προσπαθούμε να την κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Όχι για να είμαστε «ανταγωνιστικοί», «παραγωγικοί» ή «καινοτόμοι», αλλά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να την κάνουμε. Το κουκλοθέατρο απαιτεί και προτάσσει ένα πολιτισμό της υπευθυνότητας και της αυτοθυσίας στο έπακρο  του οποίου ίσως υπολειπόμαστε, αλλά μας είναι αδιανόητο να μην προσπαθούμε. Για τους κουκλοπαίκτες που βρισκόμαστε στην υπηρεσία άψυχων αντικειμένων προκειμένου  να ζήσουν ως υποκείμενα, οι αυτονόητες απαιτήσεις του μάστορα απ” τον εαυτό του είναι ένα καθημερινό ζητούμενο, ένα σιωπηρό πρακτικό και όχι ιδεολογικό πρόταγμα ενάντια σε κάθε είδους κρίση, από το κρυολόγημα έως τις κρίσεις της καπιταλιστικής οικονομίας.

http://www.infokids.gr/

Ο Κόσμος Ανάποδα από την ομάδα Κοπέρνικος στον Ελληνικό Κόσμο

$
0
0
Η Ομάδα Κοπέρνικος παρουσιάζει στον «Ελληνικό Κόσμο» τη νέα παιδική μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Κόσμος Ανάποδα», τις Κυριακές 17, 24, 31 Μαρτίου και 7 Απριλίου. Οι βραβευμένοι με το Α’ Βραβείο του ΥΠ.ΠΟ. συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη, δημιουργοί του αγαπημένου παιδικού CD «Ο Κόσμος Ανάποδα», παρέα με μια εντυπωσιακή ομάδα καλλιτεχνών, δημιουργούν ένα απολαυστικό θέαμα με ανατρεπτικό χιούμορ, ζωντανή μουσική, περιπέτεια, χορό, δράση και διαδραστικά παιχνίδια, που απευθύνεται σε παιδιά από 2,5 έως 9 ετών.
Ένας λάθος υπολογισμός  φέρνει  δύο περίεργους, αλλά αξιαγάπητους χαρακτήρες, τον «αφελή» Λουδοβίκο και τον «ξερόλα» Φρειδερίκο, ανάμεσα στους θεατές μιας μουσικοθεατρικής παιδικής παράστασης. Με το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο τους οι δύο πρωταγωνιστές προκαλούν  απίστευτες γκάφες και δημιουργώντας αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις οδηγούν σιγά σιγά την παράσταση σε….μια ανεξέλεγκτη πορεία! Μπορεί η ξακουστή Μάγισσα Σκουποξυλάνθη να βοηθήσει τον Φρειδερίκο να εξαφανίσει τον Λουδοβίκο; Ποιοι είναι οι Κάμα Τούμπα και ποια η σχέση τους με τον Μπομπ τον Χαμαιλέοντα; Χωράει μια φάλαινα σε μια θεατρική σκηνή; Τι γυρεύει ο ατυχής κύριος Γρουσουζέλος πλάι στον πανίσχυρο Πυρετό; Αυτοί και πολλοί άλλοι αλλόκοτοι ήρωες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών και τα παρασύρουν στον φανταστικό τους κόσμο. Τον Ανάποδο Κόσμο!
Η  νέα παιδική παράσταση της Ομάδας Κοπέρνικος, βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό cd αλλά και σε ολοκαίνουργιο, ανέκδοτο υλικό των δυο δημιουργών, πλαισιώνεται από μια εντυπωσιακή ομάδα μουσικών, τραγουδιστών και ηθοποιών. Όλοι μαζί, με έντονους, χιουμοριστικούς διαλόγους, πολύ χορό και μουσική και μπόλικο διαδραστικό παιχνίδι  ξεσηκώνουν τα παιδιά και καταφέρνουν να γυρίσουν τον Ελληνικό….. «Κόσμο ανάποδα!».

Κείμενο: Έμη Σίνη
Σκηνοθεσία : Ομάδα Κοπέρνικος
Σκηνικά - Κουστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος
Φωτισμοί: Ελισσαίος Βλάχος
Μουσική: Άγγελος Αγγέλου
Στίχοι: Έμη Σίνη
Ενορχήστρωση: Άγγελος Αγγέλου
Εικονογράφηση αφίσας: Μαργαρίτα Τζαννέτου
Ηθοποιοί: Ελισσαίος Βλάχος, Γιάννης Δρακόπουλος
Τραγουδούν οι: Πάνος Αθανασόπουλος, Τίμος Δασκαλόπουλος, Μαρία Παπαγεωργίου, Παντελής Ραβδάς
Πιάνο: Άγγελος Αγγέλου
Κλαρινέτο: Μαρίνος Γαλατσινός
Ακορντεόν: Θόδωρος Κοτεπάνος

 Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και κλείνει φέτος 15 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

Για παιδιά 2,5 έως 9 ετών

Info
Τοποθεσία     «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Αίθουσα Ιφιγένεια
Πειραιώς 254, Ταύρος
Ημερομηνία     Κυριακές 17, 24, 31 Μαρτίου και 7 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 16:00
Διάρκεια: 1:30 ώρα (χωρίς διάλειμμα)
Ηλικία: 2,5 -9 ετών
Πληροφορίες     Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής: τηλ. 212 254 0000
Τιμές εισιτηρίων     10 ευρώ παιδικό / 8 ευρώ ενήλικες

http://www.culturenow.gr/

Η παράσταση «Ο γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» στην Τρίπολη

$
0
0
Η παιδική σκηνή του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ για τη χειμερινή σεζόν 2012-2013 με υπερηφάνεια παρουσιάζει το παγκόσμιο λογοτεχνικό αριστούργημα του ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ

"Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ"
σε θεατρική απόδοση ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ & σκηνοθεσία ΚΩΣΤΑ ΓΑΚΗ (βραβείο Δημήτρης Χόρν 2005)

Ο Θίασος του Γιάννη Χριστόπουλου επισκέπτετε για άλλη μία φορά τη πόλη μας, αυτή τη φορά για 7η συνεχή χρονιά πάντα με ποιοτικές παραστάσεις.
"Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" απευθύνετε σε παιδιά από 2,5 ετών και άνω, ανεβαίνει στο σανίδι από ένα θίασο με αξιόλογος ταλαντούχους ηθοποιούς, και την εμπνευσμένη σκηνοθετική καθοδήγηση του ΚΩΣΤΑ ΓΑΚΗ.

Η παράσταση θα δοθεί στο "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ" το ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ώρες παραστάσεων: 5,00 Μ.Μ. & 7,30 Μ.Μ.

ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΟΓΑ - Τιμή εισιτηρίου 8€ στην προπώληση & 10€ στο ταμείο.
Εισιτηρία προπωλούνται στο "Δισκοπωλέιο "ΤΕΧΝΗΣ" Ταλούμης, Εθν. Αντιστάσεως 44"
Τηλ. 6973.056635

Οι μικροί μας φίλοι θα "ταξιδέψουν" με Ατμόπλοιο, Ατμοτρένο, Αερόστατο, που φτιάχνουν οι ηθοποιοί,
θα δουν πολλά σκηνικά, θα εντυπωσιαστούν με τα 30 κοστούμια και τις υπέροχες κατασκευές που δίνουν μοναδική ατμόσφαιρα στη παράσταση!

Η παράσταση θα μας ταξιδέψει μαγικά σε 4 Ηπείρους, μιλώντας τις γλώσσες 9 χωρών, "παίζοντας" διαδραστικά με τους μικρούς θεατές, οι οποίοι θα γνωρίσουν πρωτόγνορους τόπους, παράξενους λαούς!

Μία παράσταση, που ταξιδεύει σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ, είναι έτοιμη να σας ταξιδέψει σε όλο τον ΚΟΣΜΟ!
Κλείστε λοιπόν θέση στο πιο συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι που ζήσατε ποτέ!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
"Είμαστε στο 1872 σε μία εποχή που το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί, ο Φιλέας Φόγκ, ένας ιδιόρρυθμος Άγγλος αριστοκράτης, στοιχηματίζει είκοσι χιλιάδες λίρες! ότι μπορεί να κάνει το  "ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ" !!!
Έτσι λοιπόν ξεκινάει μαζί με τον υπηρέτη του τον Πασπαρτού ένα περιπετειώδες ταξίδι, στο οποίο όμως θα αντιμετωπίσει και απίστευτους κινδύνους..."

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωμοδίκης Κλείτος, Κουλουμπή Βασιλική, Κουνέλας Κωστας, Κουτούγκου Κατερίνα, Κρήτος Γιώργος, Παπακωνσταντίνου Ιωάννα.

Σκημοθεσία-Μουσική ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΚΗΣ, Θρατρική Απόδοση ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ,
Κοστούμια ΣΗΛΙΑ ΔΕΜΙΡΗ, Κινησιολογία ΕΛΕΝΑ ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ,
Σκηνογραφία ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ, Κατασκευές σκηνικών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥ

Πληροφορίες τηλ. 6944,283935

http://www.arcadiaportal.gr/
Viewing all 1012 articles
Browse latest View live


Latest Images