Quantcast
Channel: Παιδι και αναπτυξη...
Viewing all 1012 articles
Browse latest View live

Πασχαλιάτικες κατασκευές (ανανεώνεται...)

$
0
0
Η αντίστροφη μέτρηση για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης έχει ήδη αρχίσει! Οπότε...ας ξεκινήσουμε και εμείς τις Πασχαλινές Κατασκευές! Είναι ωραίο να καθόμαστε με τα μικρά ζουζούνια να κόβουμε, να κολλάμε , να δημιουργούμε! Και ποιο παιδάκι δεν χαίρεται με κάτι τέτοιο?!

Λέω , λοιπόν, για αρχή να ξεκινήσουμε με κάτι κλασικό όπως είναι τα καλαθάκια! Τα υλικά είναι χαρτόνια, κόλλα, μαρκαδόροι, ψαλιδάκια, κουμπιά, κορδέλες και όοοτι διακοσμητικά θέλει ο καθένας! Ας πάρουμε μερικές ιδέες:

Μπειτε εδω για να δειτε την κατασκευη βημα βημα

http://anaptixipaidiou.blogspot.gr/2013/04/1.html


Αυτό το Πάσχα επιδοθείτε σε διαγωνισμό βαψίματος πασχαλινών αυγών. Διακοσμήστε τα αυγά σας με απίθανα αποτελέσματα.

Τι θα χρειαστείτε:
1. Μη τοξικές μπογιές
2. Πινέλα
3. Κουβάρι μαλλί
4. Χρωματιστά χαρτιά
5. Ψαλίδι
6. Κόλλα

Βήμα 1: Βράστε τα αυγά και μόλις είναι αρκετά σφιχτά βγάλτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Βήμα 2: Βάψτε τα αυγά σας με ένα βασικό χρώμα και μόλις στεγνώσει ζωγραφίστε επάνω, σχήματα ή μοτίβα που σας αρέσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και stencils έτοιμων θεμάτων.

Ένας άλλος τρόπος για να διακοσμήσετε τα αυγά είναι να κάνετε διάφορες φατσούλες επάνω τους. Μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας το χρωματιστό χαρτί και βάζοντας στην κορυφή μαλλί από το κουβάρι σας για μαλλιά ! Παρακάτω είναι μερικά δείγματα από τα οποία μπορείτε να πάρετε ιδέες.

Καλό ΠΑΣΧΑ!




Πασχαλιάτικο domino






Κατασκευές με χάρτινες αυγοθήκες

http://titinasartroom.blogspot.gr/2014/03/8_29.html


Πασχαλίτσες !!!

http://titinasartroom.blogspot.gr/2014/03/10.html

 Διάφορες κατασκευές - πατρόν









Μαθαίνω τα χρώματα (ανανεώνεται συνεχώς)

$
0
0
Μια πολύ χρήσιμη και διασκεδαστική διαδικασία είναι η εκμάθηση των χρωμάτων. Θα βάλω εδώ ότι βρίσκω για να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας να μάθουν τα χρώματα. Εκτυπώστε έγρωμα και διασκεδάστε !

http://www.aussiechildcarenetwork.com/printables/pdfs/learning_colours/matching_colours/matching_colors.pdf

http://www.aussiechildcarenetwork.com/printables/pdfs/learning_colours/matching_colours/matching_colours.pdf


http://www.kidslearningstation.com/colors/match-colors.asp

http://www.kidslearningstation.com/colors/colors-matching-worksheet.asp

Μαθαίνω σχήματα και χρώματα


 http://www.kidslearningstation.com/colors/colors-and-shapes.asp

http://www.kidslearningstation.com/colors/shapes-colors-worksheet.asp

Ένας φθηνός και διασκεδαστικός τρόπος είναι κι ο παρακάτω. Μαζέψτε ρολά από χαρτί υγείας και χρωματιστα μικροαντικείμενα. Έτσι και η λεπτή κινητικότητα θα εξασκηθεί  και θα μαθουμε και τα χρώματα.

περισσότερες ιδέες εδω --> http://grafwnimata.blogspot.gr/2013/10/blog-post_3.html

Τα βιβλία των χρωμάτων

http://elenimamanou.blogspot.gr/



Πώς να κρατήσουμε ανοιχτή την επικοινωνία με τα παιδιά

$
0
0
Δεν είναι πάντα εύκολο να συζητήσουμε με τα παιδιά μας, κυρίως από μια ηλικία και μετά και κυρίως όταν υπάρχει κάτι που νιώθουμε ότι πραγματικά πρέπει να κουβεντιάσουμε μαζί τους. Η προσπάθεια να «ανοιχτεί» ένα παιδί και να εκφράσει ό,τι το απασχολεί είναι δύσκολη ακόμα και για τους ψυχοθεραπευτές, όπως μας διαβεβαιώνει ο καθηγητής ψυχολογίας και συγγραφέας του βιβλίου Pride and Joy: A Guide to Understanding Your Child’s Emotions and Solving Family Problems, Κένεθ Μπάρις. Όμως με την απαραίτητη προσπάθεια μπορούμε να κρατήσουμε πάντα ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με τα παιδιά μας και να τους αποδείξουμε ότι το να μοιράζονται τα συναισθήματά τους είναι απλό, φυσιολογικό και πολύ απελευθερωτικό. Για να το καταφέρουμε, ο δρ. Μπάρις μάς προτείνει να ξεκινήσουμε άμεσα να…

 …δείχνουμε ενθουσιασμό για τα ενδιαφέροντα του παιδιού (ακόμα κι αν δεν είναι αυτά που εμείς θα επιλέγαμε). Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να ξεκινήσετε έναν ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά κάθε ηλικίας.

…δείχνουμε κατανόηση για τις απογοητεύσεις, τις απώλειες και το θυμό τους. Όταν ένας ψυχοθεραπευτής έχει απέναντί του ένα παιδί που αρνείται να μιλήσει και να επικοινωνήσει μαζί του, ξέρει πως αν το ρωτήσει τι θεωρεί άδικο στη ζωή του, εκείνο θα αρχίσει να ανοίγεται. Οι γονείς μπορούμε να ξεκινήσουμε μια κουβέντα με φράσεις όπως «ξέρω ότι νιώθεις ότι αδικήθηκες όταν…» ή «καταλαβαίνω ότι έχεια απογοητευτεί…» ή «πόσο πολύ θύμωσες όταν…». Έτσι όχι μόνο βοηθάμε τα παιδιά να μας μιλήσουν για τα συναισθήματά τους αλλά επιπλέον τους δείχνουμε ότι η απογοήτευση είναι μέσα στη ζωή κι ότι ο θυμός ή το αίσθημα αδικίας είναι φυσιολογικό και δεν θα κρατήσει για πάντα.

…τους μιλάμε για τις δικές μας εμπειρίες. Διηγηθείτε τους περιστατικά από τη δική σας ζωή, κυρίως όταν νιώθουν θλίψη, άγχος ή απογοήτευση. Δείξτε τους ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθουν ακριβώς επειδή έχετε βρεθεί σε παρόμοια θέση.

… αφήνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικογένεια.Συζητήστε μαζί τους και ζητήστε τη γνώμη τους. Πείτε, για παράδειγμα, «το πρωί όταν πρέπει να ετοιμαστείς για το σχολείο κι εμείς να φύγουμε για τη δουλειά, πάντα κάτι προκύπτει και δεν είναι κανείς στην ώρα του Εσύ, τι προτείνεις να κάνουμε;» Συνήθως τα παιδιά συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε μια τέτοια διαδικασία, κυρίως εάν στη δική σας τοποθέτηση δείξετε κατανόηση για τα δικά τους συναισθήματα, και πολλές φορές δίνουν τις καλύτερες λύσεις.

…αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Όταν εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας, είναι πιο πιθανό τα παιδιά να έρχονται να μας μιλήσουν ότι νιώθουν ότι εκείνα έχουν κάνει λάθος.

…δείχνουμε στοργή και ευγένεια όταν ασκούμε κριτική στα παιδιά. Ακόμα κι όταν διαφωνείτε πάνω σε κάτι, πείτε στο παιδί πρώτα τι από αυτά που ισχυρίζεται θεωρείτε σωστό και μετά τι θεωρείτε λάθος.

…κουβεντιάζουμε κάθε μέρα για 10 λεπτά πριν τον ύπνο.Είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε να ακούσουμε τις ανησυχίες ή ό,τι άλλο θέλει να μας πει. Αν εκείνο δεν έχει κάτι να πει, διηγηθείτε εσείς κάτι που συνέβη στην ημέρα σας, ίσως κάτι που σας άγχωσε ή κάτι που σας φάνηκε αστείο. Ρωτήστε το τι περιμένει με ανυπομονησία ή το αγχώνει για την επόμενη μέρα. Για τα παιδιά αυτές οι στιγμές είναι τόσο σημαντικές όσο αυτές του παιχνιδιού.

…τους δίνουμε χρόνο. Όταν συζητάτε κάτι με το παιδί, μη το πιέζετε να σας δώσει απαντήσεις εδώ και τώρα. Ιδιαίτερα τα αγόρια χρειάζονται αρκετό χρόνο προκειμένου να απαλλαγούν από την αμυντική θέση στην οποία μπαίνουν αυθόρμητα. Πείτε απλά «καταλαβαίνω πώς νιώθεις, ας το ξανακουβεντιάσουμε αύριο και ίσως έχουμε κάτι καινούριο να πούμε».

…είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για άλλους. Εάν είστε συχνά επικριτικοί απέναντι στους άλλους, τα παιδιά σας είναι πιθανό να αισθάνονται άγχος για πώς κρίνετε και τη δική τους συμπεριφορά.

imommy

http://adoptedingr.wordpress.com/

Πυραμίδα με ποτήρια

$
0
0
Ένα ανέξοδο, διασκεδαστικό και πολύ χρήσιμο παιχνίδι. Προμηθευτείτε χάρτινα ποτηρια, σκληρα κατα προτίμηση, δείξτε στο παιδι πως φτιαχνετε η πυραμιδα και πως να πεταει την μπαλα για να την γκρεμιζει. Και ξανα από την αρχή....

Ωφελεί πολύ στον συντονισμό, στην λεπτή και αδρή κινητικότητα

http://littlewondersdays.blogspot.gr/2011/08/stacking-cups.html

Κόβουμε με το ψαλίδι

$
0
0
Ακολουθούν πολλά φύλλα εργασιών για την εξάσκηση του παιδιού με το ψαλίδι. Επιλέγουμε ένα μικρό ψαλίδι και αφήνουμε το παιδί να εξασκηθεί, πάντα υπό την επίβλεψή μας


Κατεβάστε τα pdf, τυπώστε και καλή διασκέδαση...

Κόβουμε σε γραμμές
http://www.aussiechildcarenetwork.com/cutting_lines.php

http://www.kidslearningstation.com/fine-motor-skills/scissor-skills.asp

Κόβουμε σχήματα
http://www.aussiechildcarenetwork.com/cutting_shapes.php

Κόβουμε πλαίσια εικόνων
http://www.aussiechildcarenetwork.com/cutting_pictures.php

http://www.worksheetlab.com/activities/cutting/beginner

Μια σελίδα κάθε μέρα είναι αρκετή...


Κι εδώ κατεβάστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το πρώτο μας ebook(μορφή pdf) πατώντας στο αρχείο που ακολουθεί.

Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός
www.eidikospaidagogos.gr

http://www.eidikospaidagogos.gr/index.php/rss2/item/download/54_566457d656467c3447f557b6fcb33a79

Παιχνίδια δεξιοτήτων

$
0
0
Όταν αγοράζουμε παιχνίδια, συνηθώς δεν σκεφτόμαστε την χρήση τους.
Πολλοι αρκούνται στο να είναι κατι επωνυμο, κατι της μόδας κατι που ειμαστε σιγουροι οτι το παιδι θα λατρέψει...

Σας έχει τύχει όμως να διαπιστώσετε οτι το παιδι τελικά πολυ γρηγορα βαριεται και παραταει τα παιχνιδια που δεν εχουν κατι ουσιαστικό να του δώσουν και στρέφεται σε πιο ευτελή αντικείμενα που για μας περνανε απαρατήρητα αλλά τα μικρα μπορει να μεινουν αρκετή ωρα προσκολλημενα και να παιζουν μόνα τους ή με καποιον μεγαλο δίπλα τους;

Τα παιχνίδια δεξιοτήτων είναι αυτά που βοηθούν στο να αναπτύξει το παιδί την σχέση του με τον χώρο, την λεπτή κινητικότητα, συντονισμό χέρι - μάτι αλλά και και τον συντονισμό μεταξύ των χεριών του.



Εμείς αγοράσαμε ενα παιχνίδι κρίκων, με μονο 4 κρίκους αρχικά, όταν ο μικρός έκλεισε τον πρώτο χρόνο. Ουδέποτε του έδωσε σημασία. Το μάζευα, το έβγαζα μετα απο κανεναν μήνα, τα ίδια. Τελικά πριν κανενα διμηνο ασχολήθηκε σωστά μαζί του. Έβαζε τους κρικους στον στύλο και μονος του ανακάλυψε και την σωστή σειρά, χωρίς να του εξηγήσω εγώ τίποτα. Τώρα σκοπεύω να του πάρω ένα με περισσότερους κρίκους και μαζί με το "μαθημα - μεγεθος"μπορούμε παράλληλα να κανουμε και το "μάθημα - χρώματα". Κι ότι μάθει....

Ακομη ενα πολυ ωραιο παιχνίδι, που συνήθως αποτελεί τον "προθάλαμο"της ενασχόλησης με τα παζλ, ειναι τα σχήματα που μπαινουν στις αναλογες υποδοχες, τα λεγόμενα "ενσφηνώματα". Γνωμη μου είναι να αγοράσετε οτι πιο απλό υπάρχει για να μην αποσπάται η προσοχη του παιδιου με την εικόνα του παιχνιδιου αντί για την χρήση του...

Μικρο μυστικο: μην του δωσετε ολα τα σχηματα απευθειας. αφηστε το να πειραματιστει με ενα και αφου καταλαβει που μπαινει, τοτε βαλτε στο παιχνιδι και το επόμενο σχημα... αν του τα δωσετε ολα μαζί θα μπερδευτει στην αρχη. πολυ πιθανον να νευριαζει κιολας οταν δεν καταφερνει να βρει τη σωστη υποδοχη... δεν πειραζει. εσεις θα ειστε διπλα για να το βοηθατε μεχρι να συνηθισει

Θα επανέλθω με περισσότερα παιχνίδια δεξιοτήτων....




Καμβαδες για κέντημα
Τυπωστε αγαπημενες εικονες, κολληστε σε χαρτόνι, καντε τρυπες περιμετρικα και δωστε στο παιδι μαζι με κορδονια για παπουτσια. δειξτε του πως να περναει το κορδονι απο τις τρύπες και αφηστε το να κεντήσει  !!!


 http://www.whatilivefor.net/2011/08/make-your-own-lacing-cards.html


Μανταλάκια

Δραστηριότητα : Άπλωμα ρούχων
Μία βασική δεξιότητα που σχετίζεται με την γραφή είναι η λεπτή κινητικότητα. Έχοντας καλή λεπτή κίνηση , το παιδί μπορεί να πιάσει με σωστή λαβή το μολύβι του, αλλά και να το ελέγχει με επιδεξιότητα ώστε να μπορέσει τελικά να σχηματίσει ευανάγνωστα γράμματα. Γι αυτό η εκπαίδευσή της πρέπει να ξεκινήσει από την προσχολική ηλικία.

Δραστηριότητα : Βάλτε σε μία λεκάνη τα πλυμένα σας ρούχα. Χρησιμοποιήστε την απλώστρα , αφού τα σκοινιά της είναι σε μικρό ύψος, άρα προσβάσιμο από το μικρό σας παιδάκι. Ζητήστε του να πάρει με το ένα χέρι ένα ρούχο ( κάτι μικρό πχ πανάκι, εσώρουχα, πετσέτα κτλ ) και με το άλλο το μανταλάκι ώστε να το καρφώσει στο σκοινί. Δείξτε του πως να πιάσει σωστά το μανταλάκι, βάζοντας τον αντίχειρα από την μία πλευρά , και στην άλλη πλευρά τον δείκτη και τον μέσο δάκτυλο.

Εναλλακτικά : Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε την ίδια δραστηριότητα βάζοντας τα μανταλάκια γύρω από ένα κουτί.

Στόχοι:
Βελτίωση :

λεπτής κινητικότητας
οπτικοκινητικού συντονισμού
ενδυνάμωση μυών δακτύλων
συντονισμός δακτύλων
αμφίπλευρος συντονισμός άνω άκρων
συγκέντρωσης προσοχή

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.

http://anaptixipaidiou.blogspot.com/

ΚΡΕΜΑΣΕ ΤΑ!
Σε ποιό παιδί δεν αρέσει να αλλάζει ρούχα, να μεταμφιέζεται, πόσο μάλλον να μεταμφιέζει έναν ενήλικα. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι διάφορα ρούχα (μπλούζες, φουλάρια, γραβάτες, γάντια, κασκόλ, κ.λ.π.), μια λεκάνη ρούχων και μπόλικα μανταλάκια. Παρακινήστε το παιδί να πάρει την λεκάνη και ακολουθώντας τις οδηγίες σας να ψάξει στο σπίτι να βρεί τα πράγματα, ώστε να την γεμίσει (π.χ. στο τρίτο συρτάρι της ντουλάπας θα βρείς ένα ζευγάρι γάντια). Μόλις συκεντρώσει αρκετά, το παιχνίδι αρχίζει! Πρέπει να κρεμάσει επάνω σας όλα τα ρούχα, πιάνοντάς τα με μανταλάκια. Η δραστηριότητα αυτή ενισχύει τον λεπτό και αμφίπλευρο συντονισμό. Κουβαλώντας τη γεμάτη με ρούχα λεκάνη παρέχεται ιδιοδεκτικός ερεθισμός, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ακουστική επεξεργασία, καθώς ακολουθεί τις οδηγίες που του δίνετε. Τέλος βελτιώνεται η τριποδική σύλληψη, η οποία είναι απαραίτητη τόσο στις γραφοκινητικές δεξιότητες, όσο και στη σωστή χρήση του πιρουνιού.

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.com/


"Τα μανταλάκια"
Ο συντονισμός των μικρών μυικών κινήσεων που μπορούν να κάνουν τα δάχτυλα του χεριού σε συντονισμό με τα μάτια ονομάζεται λεπτή κινητικότητα. Με την ικανότητα της λεπτής κινητικότητας μπορούμε να φτάσουμε εξελικτικά στον σχηματισμό των γραμμάτων και την κατάκτηση της γραφής η οποία χρειάζεται και την μεγαλύτερη επιδεξιότητα. Η ενίσχυση των λεπτών κινήσεων πρέπει να ξεκινήσουν απο νωρίς στην προσχολική ηλικία. Εμπειρίες για ενδυνάμωση και εξάσκηση στο συντονισμό χεριού-ματιού μπορούμε να χαρίσουμε σε ένα παιδί με πολλούς τρόπους.

Δραστηριότητα: Μια πολύ ενισχυτική δραστηριότητα-άσκηση που μπορεί να κάνει ένα παιδί είναι "Τα μανταλάκια". Το μανταλάκι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο τρόπο λαβής δηλ. χρειάζεται την συνεργασία τριών δαχτύλων (αντίχειρα, δείκτη και μέσο), συγκεκριμένη πίεση και ελεγχόμενη κατεύθυνση στην κίνηση ώστε να το τοποθετήσεις σωστά. Όλα αυτά βοηθούν το μικρό παιδί να διδαχθεί μια κίνηση επιδεξιότητας, να ενδυναμώσει τους μικρούς μύες της παλάμης και να συντονίσει την κίνηση του. Τέλος συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος της ικανοποίησης και ανεξαρτησίας του παιδιού αφού η ολοκλήρωση μιας "δουλειάς"δίνει μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση.

Απευθύνεται: Πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι που μπορεί να γίνει άνετα στο σπίτι δημιουργώντας την διάθεση την ώρα που απλώνουμε τα ρούχα να συμμετέχει και το παιδί, απο εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας αλλά και σε παιδιά όλων των ηλικιών με ανωριμότητα στη λεπτή κινητικότητα που χρειάζονται ενίσχυση και κάνουν εργοθεραπεία.

http://dyslexiaathome.blogspot.com/


Κεντάω το σουρωτήρι!
Άσκηση λεπτής κινητικότητας για Δυσγραφία/Δυσλεξία.

Η γραφή βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των λεπτών κινήσεων που κάνουν τα δάχτυλα των χεριών μας. Για να πετύχουμε να πιάσουμε το μολύβι με τον σωστό τρόπο, να ασκήσουμε την σωστή πίεση στο χαρτί, να συντονίσουμε αποτελεσματικά το χέρι μας με το μάτι μας και να αποτυπώσουμε γραπτά τις σκέψεις που έχουμε στο μυαλό μας υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί οι οποίοι παίρνουν μέρος. Το παιδί απο νωρίς είναι σημαντικό να συμμετέχει σε δραστηριότητες που ενισχύουν την λεπτή κινητικότητα των άνω άκρων και τον οπτικοκινητικό συντονισμό.

Επίσης τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες πχ. Δυσλεξία, Δυσγραφία, Δυσορθογραφία και δυσκολεύονται στην γραφή χρειάζεται να κάνουν ασκήσεις που θα τους βοηθήσουν να ενισχύσουν τα όργανα γραφής περισσότερο. Μια τέτοια άσκηση είναι το "Κεντάω το σουρωτήρι"! και μπορεί να γίνει εύκολα απο γονείς και θεραπευτές.

Υλικά: ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα χρωματιστά σύρματα καθαρισμού πίπας που φαίνονται στην φωτογραφία (υπάρχουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία) ή καλαμάκια ή κορδόνια παπουτσιών ή μια μεγάλη χοντρή βελόνα (στρογγυλεμένη άκρη) που θα έχουμε περάσει χρωματιστή, χοντρή κλωστή πλεξίματος.

Δραστηριότητα: Βάζουμε το σουρωτήρι ανάποδα και κάνουμε πρώτα εμείς μερικές δοκιμές για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Έπειτα ζητάμε απο το παιδί να το κάνει μόνο του και στην αρχή μπορεί να χρειαστεί να το βοηθήσουμε καθοδηγώντας το χέρι του. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορούμε να ζητήσουμε απλά να περνάει το κορδόνι ή να κάνει και σχήματα πχ. Μπορείς να μου κάνεις ένα τρίγωνο; Ακόμα μπορούμε να σχεδιάσουμε πάνω στο σουρωτήρι εύκολα σχήματα με μια ξυλομπογιά πχ.τετράγωνο, τρίγωνο και να του ζητήσουμε να τα σχηματίσει. Στο σπίτι μπορεί να γίνει όταν θέλετε να κάνετε κάτι πρωτότυπο και διασκεδαστικό αλλά μπορεί να απασχολήσει το παιδί και στην κουζίνα όταν θέλετε να κάνετε κάτι παράλληλα. Η διάρκεια μπορεί να είναι απο λίγα λεπτά μέχρι όσο το παιδί το θεωρεί διασκεδαστικό.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά απο 3 χρονών και σε παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν πρόβλημα Δυσγραφίας και χρειάζεται να ενισχύσουν την κιναισθητική τους αντίληψη στα άνω άκρα.

http://dyslexiaathome.blogspot.com/

Προσφέρει: Συντονισμό χεριού ματιού, συμβάλλει στην αναγνώριση χρωμάτων και σχημάτων, στην οπτική διάκριση και στην συγκέντρωση.

Δραστηριότητα: Το παιδί πιάνει το σφυράκι με το κυρίαρχο χέρι (δεξί ή αριστερό) και προσπαθεί να χτυπήσει τα πολύχρωμα ξυλάκια για να περάσουν στην διάτρητη επιφάνεια. Μπορούμε να ξεκινήσουμε εμείς και έπειτα να δώσουμε στο παιδί να δοκιμάσει. Οι δοκιμές ας είναι όσες θέλει το παιδί και καλό είναι να έχει αρκετές έστω και τυχαίες επιτυχείς προσπάθειες. Προοδευτικά μπορείτε να εντάξετε και κάποιες οδηγίες πχ. χτύπα το κόκκινο ξυλάκι, το μπλε. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορείτε να ακολουθήσετε μια απλή ακολουθία πχ. να χτυπήσετε με την σειρά τα πράσινο, κόκκινο κίτρινο και να ζητήσετε να επαναλάβει την σειρά. Επίσης μπορείτε να εντάξετε και λεξιλόγιο θέσης πχ. χτύπα το ξυλάκι που είναι δίπλα στο κίτρινο κτλ. Η διάρκεια της δραστηριότητας προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και την ανταπόκριση του παιδιού.
Λεξιλόγιο: Λέξεις χρωμάτων (μπλε, κόκκινο), θέσης (δίπλα, πίσω απο κα.)
Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 1 χρόνου και μετά και είναι κατάλληλο για παιδιά με ανωριμότητα.

http://dyslexiaathome.blogspot.com/

Προσφέρει: Συντονισμό χεριού ματιού, εξάσκηση στην λογική σκέψη του παιδιού, στην αναγνώριση χρωμάτων και σχημάτων και στην οπτική διάκριση.
Δραστηριότητα: Παίρνετε ένα, ένα τα σχήματα και κάθε φορά το δείχνεται στο παιδί, λέτε τι είναι και κάνετε "ανεπιτυχείς"δοκιμές, δηλ. προσπαθείτε πρώτα να το βαλέτε σε λάθος θέσεις και στο τέλος θα το βάλετε στην σωστή πχ. "Να τώρα θα πάρουμε τον κύκλο και για να δούμε εδώ μπαίνει; Όχι δεν μπαίνει."αφού το κάνετε τελικά θα καταλήξετε στη σωστή θέση και θα το αφήσετε να το σπρώξει αυτό μέσα. Η διάρκεια της δραστηριότητας προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και την ανταπόκριση του παιδιού.
Λεξιλόγιο: Λέξεις χρωμάτων (μπλε, κόκκινο), σχημάτων (τρίγωνο, κύκλος)
Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 1 χρόνου και μετά και είναι κατάλληλο για παιδιά με ανωριμότητα




Προσφέρει: Εξάσκηση λεπτής κινητικότητας, συντονισμό χεριού ματιού, καλλιέργεια λογικής σκέψης του παιδιού και αναγνώριση χρωμάτων, σχημάτων, μεγέθους. Συμβάλλει στην συγκέντρωση της προσοχής.
Δραστηριότητα: Αρχικά το δοκιμάζετε μαζί με το παιδί και προσπαθείτε να κάνετε διαδρομές πιάνοντας το σχήμα με τα δάχτυλα για να το φτάσετε στον προορισμό. Έπειτα μπορείτε να δίνετε οδηγίες πχ. "Μπορείς να πιάσεις τον κόκκινο κύλιδρο και να τον φέρεις πάνω στο πράσινο κύβο χωρίς να σου πέσει"!!
Λεξιλόγιο: Λέξεις χρωμάτων (μπλε, κίτρινο), σχημάτων (κύλινδρος, κύβος), κατεύθυνσης (πάνω απο, κάτω απο, ίσια, στρίψε δεξιά)
Χρήσιμο: Σε όλα τα παιδιά για την ενίσχυση των παραπάνω δεξιοτήτων αλλα και σε παιδιά με ανωριμότητα ως παιχνίδι ενίσχυσης.

http://dyslexiaathome.blogspot.com/


ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ

Μια εύκολη και ανέξοδη δραστηριότητα για παιδιά από ενός έως τριών ετών. Χρησιμοποιήστε ένα άδειο κουτί από καφέ με πλαστικό καπάκι, στο οποίο θα κάνετε μια εγκοπή - μακρόστενη τρύπα για να μπαίνουν οι πλαστικές μάρκες ή τα κέρματα. Σκοπός είναι να τοποθετήσει όλες τις μάρκες, μία προς μία μέσα στο κουτί.
Το παιχνίδι αυτό βοηθά το παιδί να εστιάσει την προσοχή του σε αυτό που κάνει, να κατανοήσει πότε ξεκινά και πότε ολοκληρώνεται η δουλειά που έχει να κάνει, καθώς και να βελτιώσει την λεπτή κίνηση των δακτύλων και τον οπτικοκινητικό συντονισμό. Μπορείτε, ως εναλλακτική, να ζητήσετε από το παιδί να κρατά 3 μάρκες στο χέρι του και να προσπαθεί να απομονώνει ένα ένα για να τα ρίχνει μέσα, ώστε να τονωθεί και η αντίθεση των δακτύλων.

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.com/

"Στίβω το σφουγγάρι". Ένα εύκολο παιχνίδι ανάπτυξης

Το "Στίβω το σφουγγάρι"είναι μια απλή και ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά, που μπορεί να γίνει στη κουζίνα παράλληλα με τις δουλειές της μαμάς και το μαγείρεμα.
Υλικά: Μπολ με χλιαρό νερό και ένα ή περισσότερα σφουγγάρια (μπορείς να κόψεις το ένα για να κάνεις περισσότερα).

Οδηγίες: Παίρνεις, βουτάς το σφουγγάρι, στίβεις με τα δυο χεράκια, το βγάζεις έξω στο δίσκο. Απο την αρχή!

Προσφέρει: Ενδυνάμωση μυών χεριού, περιορίζει τις κινήσεις σε συγκεκριμένο χώρο, αλληλουχία κινήσεων και γραμμική σκέψη (τι θα κάνω πρώτα και τι ακολουθεί) και ανακάλυψη υλικών. Επιπλέον μπορείτε να έχετε μαζί μια μαθησιακή εμπειρία παρακολουθώντας μαζί πως το "σφουγγαράκι ρουφάει το νερό"!! Επίσης αν τα σφουγγάρια είναι διαφορετικού μεγέθους μπορούμε να ρωτήσουμε το παιδί "πιο φαίνεται ότι είναι πιο βαρύ"βοηθώντας και στην αντίληψη του μεγέθους.
Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 2 ετών και πάνω και είναι μια πολύ χρήσιμη δραστηριότητα για παιδιά με Ανωριμότητα στις κινητικές τους δεξιότητες.

http://dyslexiaathome.blogspot.com/


"Ψεκάζω, σκουπίζω"! Tip Ανεξαρτησίας & Λεπτής κινητικότητας.

"Μα πως τα καταφέρνει τόσο μικρό"!!

Αναρωτιέται το περιβάλλον ενός μικρού παιδιού όταν το βλέπει να πραγματοποιεί πράγματα που δεν αντιστοιχούν σε αυτό που προσδοκούν απο αυτό. Είναι όμως συχνά βέβαιο ότι οποιοδήποτε "τυπικά εξελισσόμενο"παιδί μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα απο αυτά που το "αφήνουμε"να κάνει. Έτσι αποτελεί έκπληξη όταν ο μικρός Δ μπορεί να χειριστεί απο 15 μηνών μόνος το κουτάλι και να τρώει το φαγητό του ή η μικρή Φ που πλένει το ποτήρι της 20 μηνών.

Η μάθηση, η αυτοπεποίθηση, η ανεξαρτησία προκύπτουν μέσα απο τη βιωματική διαδικασία. Οι μικρές πρακτικές δεξιότητες της ζωής δίνουν πολλές ευκαιρίες για αυτό.

Το "Ψεκάζω, σκουπίζω"! είναι μια πολύ απλή διαδικασία την οποία μπορεί να κάνει το παιδί "καθαρίζοντας".

Υλικά: μια συσκευή ψεκάσματος, νερό, σφουγγάρι.

Διαδικασία: Όπως φαίνεται και απο το βίντεο, το 2,5 χρονών αγοράκι, ψεκάζει πρώτα το τραπέζι και έπειτα σκουπίζει το νερό με το σφουγγάρι.

Επιφάνειες για να καθαρίσει:

τραπέζια
καρέκλες
ντουλάπια
πόρτες
τζάμια
πάτωμα (καθαρό)

Επιδεξιότητες και ικανότητες που ενισχύονται:
λεπτή κινητικότητα (κίνηση ψεκάσματος, πιάσιμο σφουγγαριού κα.)
συντονισμός χεριού-ματιού
ισορροπία
συγκέντρωση
επιμονή
ανεξαρτησία

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά απο 2 χρονών και μπορεί να γίνει και ως άσκηση σε παιδιά με ανωριμότητα στη λεπτή κινητικότητα.

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/



Παιχνίδι ταξινόμησης με κουταλοπήρουνα

Η ικανότητα της ταξινόμησης εξελίσσεται προοδευτικά όσο το παιδί μεγαλώνει. Έτσι, στην βρεφική ηλικία έχουν την ίδια συμπεριφορά προς όλα τα αντικείμενα , πχ τα βάζου όλα στο στόμα για να τα γνωρίσουν. Σιγά – σιγά, όμως, μεγαλώνοντας μαθαίνουν ότι για να φάνε θα το κάνουν μόνο με το πηρούνι και το κουτάλι και όχι πχ με το ποτήρι, , θα παίξουν με την μπάλα, θα πιούν γάλα με το μπιμπερό. Αργότερα, στο σχολείο χωρίζει τους αριθμούς από τα γράμματα, τα κεφαλαία από τα μικρά.

Ένα παιχνίδι ταξινόμησης ( προμαθηματική έννοια ) που μπορείτε να παίξετε με το μικρό σας είναι το εξής :
Σε ένα μεγάλο καλάθι βάλτε ανακατεμένα τα μαχαίρια, πηρούνια, κουτάλια. Πάρτε 3 μικρότερα χρωματιστά καλαθάκια και ζητήστε από το παιδί να τα χωρίσει σε 3 κατηγορίες ( πχ στο κόκκινο καλάθι τα πηρούνια, στο κίτρινο τα κουτάλια και στο μπλε τα μαχαίρια.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε βάζοντάς το να ταξινομήσει τα κουταλάκια γλυκού – φαγητού, χρωματιστά – άσπρα, μπλούζες – παντελόνια κτλ

Στόχοι : βελτίωση δεξιοτήτων ταξινόμησης και κατηγοριοποίησης

http://anaptixipaidiou.blogspot.gr/



Τώρα κουτάλι, αύριο μολύβι! Παιχνίδι - άσκηση Λεπτής κινητικότητας.

Έχουν παρουσιαστεί αρκετές φορές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων για να κατακτήσει το παιδί την μηχανική διάσταση της γραφής. Η σωστή λαβή του μολυβιού, ο συντονισμός του χεριού-ματιού (να στοχεύσω με τα μάτια μου και το χέρι μου να ακολουθήσει τη σωστή πορεία), η συγκέντρωση, η αναγνώριση των μορφών, η κινητικότητα του καρπού είναι κάποιοι απο τους παράγοντες για την κατάκτηση της κίνησης της γραφής η οποία αποτελεί την κορυφή της λεπτής κινητικότητας. Ιδιαίτερα για παιδιά που παρουσιάζουν κάποιο έλλειμμα στις παραπάνω δεξιότητες τέτοια παιχνίδια είναι απαραίτητο να γίνονται ως εξάσκηση.

Άλλη μια τέτοια δραστηριότητα που κάνουμε στη Προσχολική προετοιμασία/ενίσχυση at home αναφέρεται στη χρήση του κουταλιού. Φτιάξτε εύκολα τις συνθήκες του παιχνιδιού και αφήστε το να παίξει το: "Ας γεμίσουμε με το κουτάλι"!

Υλικά: δυο μπολ (βάζα, πιάτα), ένα μεγάλο πλαστικό κουτάλι και το υλικό που θα έχετε μέσα στο μπολ.

Υλικά για τα μπολ είναι:

όσπρια
χαλίκια, άμμο
ξηροί καρποί
πολύχρωμες μπίλιες, χάντρες
βόλοι
καραμελάκια
συνδετήρες
ζυμαρικά πχ. χυλοπίτες, κριθαράκι
ρύζι
καφές, ζάχαρη, αλάτι

* οποιοδήποτε υλικό που μπορεί να μεταφερθεί με κουτάλι και μπαίνει στα μπολ είναι κατάλληλο.

Δραστηριότητα: Θα αναλύσουμε σε βήματα: 1) τοποθετούμε τα μπολ δίπλα-δίπλα, 2) ζητάμε απο το παιδί με το κουτάλι να μεταφέρει κουταλιά-κουταλιά όλο το υλικό που έχουμε απο το ένα μπολ στο άλλο και 3) μόλις τελειώσει γυρνάει πάλι το υλικό στο αρχικό μπολ και αν θέλει, επαναλαμβάνει. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κάποια βήματα ώστε το παιδί να γνωρίζει τη διαδικασία, να συνειδητοποιήσει ότι είναι κάτι που μπορεί να κάνει και μπορεί να το ελέγξει αλλά και για να εξασκηθεί στην αλληλουχία των βημάτων και στην ακολουθία οδηγιών.

Βασικά tips: Είναι αποδεδειγμένο ότι το παιδί προσχολικής ηλικίας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον σε δραστηριότητες που θυμίζουν "μαγειρική"και γενικά δημιουργική εργασία με ποικιλία υλικών. Εκμεταλλευτείτε αυτό το ενδιαφέρον και όποτε "βαριέται"τα παιχνίδια του δώστε του την ευκαιρία να παίξει αυτό το απλό παιχνίδι. Είναι σημαντικό όμως να μην παραβιάζονται τα όρια αντοχής του παιδιού, οι ρυθμοί του και η διάθεση του.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά απο 2 ετών και είναι χρήσιμη για παιδιά που δυσκολεύονται με την επιδεξιότητα των κινήσεων στα άνω άκρα. Γίνεται εύκολα στο σπίτι απο γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/


Φτιάξτε-το-μόνοι-σας: Παιχνίδι μνήμης

Μια ιδέα για να κατασκευάσετε εύκολα ένα παιχνίδι μνήμης με υλικά που θα βρείτε πολύ εύκολα.

Bonus: Μεταφέρεται άνετα σε ένα σακουλάκι και το παίρνετε παντού μαζί σας.

Θα χρειαστείτε:

    Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών/νερού (ζυγός αριθμός - προσοχή να είναι όμοια)
    Ένα κομμάτι χαρτί (ένα Α4 είναι αρκετό)
    Ένα ψαλίδι
    Στυλό, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, stickers ή κάτι παρόμοιο.

Οδηγίες

    Παίρνετε ένα καπάκι, το τοποθετείτε πάνω στο χαρτί και σχεδιάζετε το περίγραμμά του τόσες φορές όσα και τα καπάκια που έχετε συνολικά.

    Ανά δύο κυκλάκια σχεδιάζετε ένα όμοιο σχέδιο

    Κόβετε ένα-ένα τα περιγράμματα και τα πιέζετε να κάτσουν μέσα στα καπάκια.


Έτοιμο το παιχνίδι σας!

Χρήσιμα tips:

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μόνο χρώματα (χωρίς σχέδιο)
    Μπορείτε να βρείτε μικρά stickers που ξετρελαίνουν όλα τα πιτσιρίκια και να τα κολλήσετε στο εσωτερικό του κάθε καπακιού.
    Φροντίστε να είναι επαρκώς διακριτά τα σχέδια μεταξύ τους γιατί ειδάλλως το παιχνίδι θα είναι πολύ δύσκολο.
    Το παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αξιολογητικά (δεν υπάρχουν σταθμισμένες έρευνες) για την μνήμη, αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των καπακίων

Την ιδέα τη βρήκαμε εδώ.http://www.comprareciclarte.blogspot.gr/

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.gr/

Καθάρισε το αυγό! Tip Ανεξαρτησίας &Λεπτής κινητικότητας.

$
0
0
Τώρα που σίγουρα μας έχουν μεινει πολλά αυγά στο σπίτι, είναι μια ωραία ευκαιρία για μια χρήσιμη και διασκεδαστική ασχολία !!!!




Έχει αναφερθεί πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το παιδί να μπορεί να επεμβαίνει στο περιβάλλον του απο νωρίς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το στενό περιβάλλον, δηλ. οικογενειακό και σχολικό να χαρίσουν στο παιδί εμπειρίες που θα το οδηγήσουν να ελέγξει το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης δραστηριότητας του. Έτσι το παιδί θα λάβει όλα τα γνωστικά οφέλη που θα του δώσει αυτή η δραστηριότητα αλλά και θα βιώσει την αίσθηση ανεξαρτησίας και αυτονομίας που είναι άλλωστε για όλους το βασικό συστατικό μιας θετικής προσωπικότητας.



Ευκαιρίες για να εμπλακεί το μικρό παιδί σε τέτοιες εμπειρίες μάθησης και ανεξαρτησίας δίνονται καθημερινά. Μια πολύ εύκολη δραστηριότητα είναι η: "Καθάρισε το αυγό"!!

Υλικά: ένα βραστό αυγό, παιδικό χαμηλό τραπέζι, δυο πιάτα

Διαδικασία: Στο βίντεο φαίνεται πως το 3,5 χρονών αγοράκι σε ένα τραπέζι που είναι κατάλληλο για το ύψος του καθαρίζει το βραστό αυγό και το κόβει σε φέτες με την βοήθεια ενός αυγοκόφτη.




Βασικό tip: Καλό είναι να μην βιάσετε το παιδί να κάνει γρήγορα. Ο καθαρισμός του αυγού μπορεί να καθυστερήσει γιατί η λαβή των δαχτύλων του είναι ακόμα ανώριμη. Περιμένετε όσο χρειαστεί. Επίσης αφήστε το παιδί να μάθει και να παρατηρήσει, δείτε πως στο 2:57 λεπτό του βίντεο το αγοράκι επαναλαμβάνει την κίνηση του αυγοκόφτη παρατηρώντας την μηχανική κίνηση.

Γνωστικά οφέλη:
    Αποτελεί θαυμάσια άσκηση λεπτής κινητικότητας (καθάρισμα αυγού)
    Συγκέντρωση
    Ακολουθία διαδοχικών βημάτων

Γενικά οφέλη:
    Αυτοπεποίθηση
    Εμπιστοσύνη στον εαυτό του
    Ενίσχυση ανεξαρτησίας
    Ενίσχυση επιμονής

Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ως άσκηση λεπτής κινητικότητας και αυτοπεποίθησης. Θεραπευτικά μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των άνω άκρων σε παιδιά με προβλήματα συντονισμού χεριού - ματιού και λεπτής κίνησης.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/

Δεξιοτητες λεπτης κινητικοτητας (Fine motor skills),  Προσοχη (attention), Ενίσχυση άνω άκρων, Οπτικο-κινητικος συντονισμος (Eye hand coordination)

Ασκήσεις προγραφής και φύλλα γραφής για προνήπια και νήπια (ανανεώνεται συνεχώς)

$
0
0
αυτο και άλλα πολλά εδώ

Πολλές σελιδες με διάφορες ασκήσεις 
http://www.kidzone.ws/prek_wrksht/dynamic.htm
 
Μαθαίνω να κάνω γραμμές

http://www.kidslearningstation.com/tracing-lines/

Προγραφικές ασκήσεις από το blog της Ελένης Μαμανού 

http://elenimamanou.blogspot.gr/search/label/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE 



Τυπώστε πολλές σελίδες με ασκησεις προγραφής
 http://www.aussiechildcarenetwork.com/pre_writing_worksheets.php





Γεμίζω το Α,α
εκτυπώστε όλα τα γράμματα και ότι άλλο θέλετε από εδώ









Φύλλα ασκήσεων προγραφής και άλλα εδώ

Ρορυ το αγωνιστικό (Roary)

Μαθαίνω τους αριθμούς (ανανεωνεται συνεχως)

$
0
0
ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ - 1 ΕΩΣ 10

Written by Μάρλεν Κεφαλίδου on 22 January 2012.


Φυλλα εργασίας για τους αριθμούς από το 1 εως το 10 για παιδιά του νηπιαγωγείου.

Θα βρείτε 4 φύλλα εργασίας για κάθε αριθμό,που βοηθάνε τα παιδιά να κατανοήσουν έννοιες για τους αριθμούς.

Στα παρακάτω pdf αρχεία θα βρείτε το υλικό για να το εκτυπώσετε:

http://www.kindykids.gr/worksheets/numbers/454-fylla-ergasias-arithmoi.html

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

20 + 1 τρόποι για να γίνει ευχάριστη η εκμάθηση των αριθμών!


Χρησιμοποιείστε τη μέθοδο του παζλ για να συνδυάσετε τον αριθμό σε εικονική αναπαράσταση, λέξη και νούμερο.
η συνεχεια εδω http://grafwnimata.blogspot.gr/2013/10/blog-post_7.html


Όμορφες καρτέλες με αριθμούς

http://elenimamanou.blogspot.gr/2012/08/k.html

http://elenimamanou.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CE%AF

Μαθαινω από το 1 ως το 10

http://tadefterakiablogaroun.blogspot.gr/2012/09/10_22.html














Κατεβάστε κι απο εδω
http://www.paidika.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=619&Itemid=244


Πολύ χρήσιμα φυλλα εργασίας εδω 
http://www.kidslearningstation.com/preschool/teach-numbers.asp

http://www.kidzone.ws/prek_wrksht/math-readiness/counting.htm 

http://www.aussiechildcarenetwork.com/numbers_worksheets.php 

http://www.dltk-teach.com/numbers/index.html 

http://www.learning4kids.net/2012/04/16/printable-number-tracing-cards/ 

 http://www.kidslearningstation.com/preschool/traceable-numbers.asp

http://www.kidslearningstation.com/preschool/practice-counting.asp



Μια φορά και έναν καιρό.....

$
0
0
Το να διαβαζεις παραμυθια στα παιδιά σου δημιουργεί μια πολύ γλυκιά ανάμνηση που θα κρατησουν μέσα τους, θα τους βοηθήσει στην ομιλία, θα τους δωσει ιδεες για δημιουργικο παιχνίδι και πολλά άλλα..... Το "Παιδί και ανάπτυξη"έχει συγκεντρώσει πολύ όμορφα άρθρα για να πάρετε ιδέες για τα παραμύθια και πως να τα διαβάζουμε στα παιδιά μας.... Θα τα βρείτε εδώ. Καλή ανάγνωση




 Μια φορά κι έναν καιρό... 10 οδηγίες δημιουργικότερης ανάγνωσης του παραμυθιού!

Η αφήγηση ενός παραμυθιού αποτελεί την πιο συχνή δραστηριότητα και ευκαιρία για επαφή ενός παιδιού με τους ενήλικες. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο μπορεί η ανάγνωση μιας παιδικής ιστορίας να συμβάλλει στην καλλιέργεια της φαντασίας και στην συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού.
10 οδηγίες για μια πιο δημιουργική ανάγνωση του παραμυθιού

1) Διαβάζουμε το παραμύθι χρωματίζοντας την φωνή μας ανάλογα με τα γεγονότα της ιστορίας.

2) Αφήνουμε το σώμα μας να συμμετέχει σαν εκφραστικό μέσο στην αφήγηση πχ. με κινήσεις των χεριών δείχνουμε τι έκανε ο πρωταγωνιστής (η κοκκινοσκουφίτσα έβαλε μέσα στο καλάθι πολλά πράγματα για την γιαγιά) κτλ.

3) Εμπλουτίζουμε τη διήγηση του παραμυθιού με τις εκφράσεις του προσώπου μας πχ. η Σταχτοπούτα ήταν στενοχωρημένη, κατεβάζοντας το κεφάλι μας ή είναι χαρούμενη και χαμογελάμε ευδιάκριτα κα.

4) Έχουμε ένα χαρτί και μαρκαδόρους δίπλα μας για να ζωγραφίζουμε αυτά που νιώθει ο πρωταγωνιστής σχεδιάζοντας πρόσωπα πχ.<span class= και ζητάμε απο το παιδί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που δείχνουν οι εκφράσεις του προσώπου.

5) Στο τέλος του παραμυθιού είναι πολύ δημιουργικό να ζητήσουμε απο το παιδί να ζωγραφίσει αυτά που διαβάσαμε με όποιο τρόπο μπορεί και θέλει και με όποια υλικά και χρώματα έχει διάθεση.

6) Ας αφήσουμε το παιδί προφορικά να δώσει ένα άλλο τέλος στην ιστορία.

7) Μπορεί να ζωγραφίσει το εναλλακτικό τέλος.

8) Μπορεί με αφορμή το παραμύθι να σχεδιάσει ένα δικό του παραμύθι ή ένα μεγαλύτερο παιδί να γράψει ένα δικό του παραμύθι.

9) Μια ωραία ιδέα είναι να το μετατρέψει σε κόμικ.

10) Αφήστε το ελεύθερο να διαλέξει ρούχα για να "παίξει"το παραμύθι. Η δραματοποίηση του παραμυθιού και η ταύτιση με τον ήρωα αναπτύσσει εξαιρετικά την ενσυναίσθηση των παιδιών δηλ. την ικανότητα να "μπαίνουν"στην θέση του άλλου.

Βασικά tips: Το παραμύθι είναι ένα μαγικό μέσο και σκοπός είναι να γοητεύσει το παιδί. Καλό είναι να αποφεύγουμε την απόλυτα λογική εξήγηση των νοημάτων του παραμυθιού και να αφήνουμε το παιδί να "λύνει"και να "εξηγεί"το παραμύθι, μέσα απο την αφήγηση και την ακρόαση.

γράφει η Άσπα Μητρακάκη, Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας, επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

τη διαβάζετε και στο http://dyslexiaathome.blogspot.gr

Image courtesy of AKARAKINGDOMS at FreeDigitalPhotos.net

http://4yourfamily.gr/

Ενδυνάμωση κορμού και χεριών

$
0
0
Είναι σημαντικό το παιδί σας να μπορεί να χρησιμοποιεί το κορμό και τα χέρια του σωστά ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις των σχολικών εργασιών του και όχι μόνο...

 Η αποτελεσματική κίνηση και ο έλεγχος των άνω άκρων υφίσταται όταν ο κορμός είναι και δυνατός και σταθερός. Ένας σταθερός κορμός παρέχει στο παιδί μια στέρεη βάση στήριξης για να κινήσει ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια του με ακρίβεια και ελεγχόμενες κινήσεις. Οι μυς του κορμού είναι αυτοί που σταθεροποιούν την ωμική ζώνη, την σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη.

Ο ορθοστατικός έλεγχος αφορά στην ικανότητα διατήρησης μιας ευθυτενούς στάσης του κορμού. Χωρίς τον ορθοστατικό έλεγχο, απαραίτητο για την ανάπτυξη άρτιων κινητήριων δεξιοτήτων, το παιδί μπορεί να δυσκολευτεί στη διατήρηση  μιας καλής στάσης ενώ κάθεται με αποτέλεσμα να κουράζεται εύκολα στο θρανίο του σχολείου. Eπιπλέον, η κίνηση των χεριών του θα γίνει πιο δύσκολη.

Όταν ο ορθοστατικός έλεγχος είναι επαρκής, τα χέρια μπορούν να δουλέψουν ικανοποιητικά σε μια επιφάνεια εργασίας σε δραστηριότητες όπως η γραφή και ο χειρισμός ψαλιδιού. Η σταθερότητα και η κινητικότητα στους ώμους και στους πήχεις του παιδιού θα επιτρέψουν και την αρμόζουσα κινητικότητα του χεριού με δύναμη και σταθερότητα. Παράλληλα, η σταθερότητα του καρπού του θα επιτρέπει την κινητικότητα των δαχτύλων του με ακρίβεια.


Δραστηριότητες

Για σταθερό κορμό:

Βεβαιωθείτε πρώτα πως έχετε μια επιφάνεια με επένδυση (π.χ. στρώμα).

    Παιχνίδια «πέτα-πιάσε» με τα γόνατα λυγισμένα στο στρώμα.
    Παιχνίδια που προκαλούν το παιδί: δοκιμάστε για πόση ώρα μπορεί να διατηρήσει τη στάση με τα γόνατα λυγισμένα στο στρώμα ενώ παράλληλα παρακολουθεί τηλεόραση ή ασχολείται με κάτι που θα του αποσπάει την προσοχή.

Ενδυνάμωση και σταθερότητα των ώμων

    Παιχνίδια σε πρηνή θέση: μια αγαπημένη άσκηση για τους εργοθεραπευτές. Ενώ το παιδί βρίσκεται ξαπλωμένο μπρούμυτα, ακουμπώντας στην κοιλίτσα του, αφήστε το να ασχοληθεί με το διάβασμα, τη γραφή, τη ζωγραφική ή κάποιο άλλο σχετικό παιχνίδι.
    Πάρτε μια σανίδα με ροδάκια. Το παιδί θα ξαπλώσει μπρούμυτα πάνω της και θα κυλήσει αργά από το ένα σημείο στο άλλο, μαζεύοντας παράλληλα μικροαντικείμενα από το πάτωμα.
    Περπάτημα με καρότσι.
    Μπουσούλημα στα τέσσερα: μπρος-πίσω, στο πλάι ή όπου αλλού θέλετε, ανάλογα με τις δικές σας οδηγίες.
    Μπουσούλημα σε δρόμο μετ’ εμποδίων.
    Περπάτημα ζώων: μιμηθείτε το σκυφτό περπάτημα του γορίλα, της αρκούδας, το σούρσιμο του φιδιού, περπάτημα πουλιού ή καβουριού.
    Ενώ το παιδί περπατά σαν καβούρι, δώστε του να κλωτσάει ένα μπαλόνι διατηρώντας το στον αέρα για όση ώρα μπορεί.
    Σούρσιμο φιδιού ή μπουσούλημα στους αγκώνες και τα γόνατα αλλά με ακίνητη λεκάνη ώστε το παιδί να περάσει κάτω ένα χαμηλό όριο που έχετε τοποθετήσει.
    Καλαθοσφαίριση με κάθε είδους μπάλα.
    Κρατήστε τη μια πλευρά ενός σχοινιού και το παιδί σας την άλλη. Χωρίστε το σχοινί στη μέση, δένοντας ένα μαντήλι. Αρχίστε να τραβάτε και οι δύο μέχρι κάποια πλευρά να νικήσει (μη βάλετε μεγάλη δύναμη: σκοπός της άσκησης είναι η κίνηση που θα κάνει το παιδί).
    Γεμίστε δοχεία με νερό με κανάτα ή μετακινήστε άμμο με κουβαδάκια.
    Ενώ κάθεστε σε καρέκλες με ροδάκια, σπρώξτε ο ένας τον άλλον για να μετακινηθείτε.
    Ζωγραφίστε μεγάλα σχήματα και εικόνες σε πίνακα με κιμωλία ή σε λευκό μαγνητικό πίνακα, με ταυτόχρονη κίνηση και των δύο χεριών.



Για σταθερό καρπό

    Περπάτημα ή αγώνας δρόμου ενώ έχετε ισορροπήσει ένα μπαλάκι του τένις σε ένα μεγάλο κουτάλι χωρίς να το αφήσετε να πέσει.
    Παιχνίδι με γιο-γιο.
    Περπάτημα ζώων: ρίξτε βάρος στα χέρια και στις παλάμες αυτή τη φορά.
    Ενώ κάθεται το παιδί στο πάτωμα να παίξει, βάλτε το να στηριχτεί στο ένα χέρι με την παλάμη κάτω. Με το άλλο χέρι μπορεί να παίζει. Πρόκειται, δηλαδή, για τη στάση που θα διατηρήσει αν το βάλετε να ζωγραφίσει στο πεζοδρόμιο με κιμωλία, να φτιάξει ένα παζλ, να παίξει με τουβλάκια κτλ.
    Άνοιγμα βάζων-δοχείων κάθε μεγέθους.
    Ρίξτε νερό από μια κανάτα σε αρκετές κούπες.
    Για να διατηρήσει ίσιους τους καρπούς ενώ ζωγραφίζει ή γράφει, χρησιμοποιείστε μια επικλινή ή κάθετη επιφάνεια όπως το τρίποδο ή ένα ντοσιέ με δακτυλίους γυρισμένο πλάγια και ανοιγμένο ώστε να στηρίζεται όρθιο στις δυο του πλευρές. Επίσης, μπορείτε να κολλήσετε χαρτί στον τοίχο.

Σε κάθε περίπτωση, εάν πιστεύετε πως το παιδί σας χρειάζεται ενίσχυση ως προς τις παραπάνω δεξιότητες, είναι σωστό να γίνει αρχικά μία πλήρης εργοθεραπευτική αξιολόγηση του συγκεκριμένου παιδιού!

Πηγή: www.therapystreetforkids.com

http://www.logosepikinonia.gr/gr/el/articles/endynamosi-kormoy-kai-xerion

Στρατηγικές βελτίωσης της ικανότητας συγκέντρωσης – Ας παίξουμε!

$
0
0
Η Μαρίνα είναι ένα κοριτσάκι που πηγαίνει στην τρίτη δημοτικού και όσοι την γνωρίζουν ομολογούν ότι είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο παιδί. Έχει φοβερή αντίληψη, αφοπλιστικό λόγο και έκφραση, και μπορεί με μεγάλη ευκολία να κάνει πράξη τη νέα γνώση. Παρόλα αυτά όμως, οι βαθμοί της και οι σχολικές της επιδόσεις δεν αποτυπώνουν πάντα την παραπάνω εικόνα. Η Μαρίνα παρόλο το νεαρό της ηλικίας της, περιγράφει και αποδίδει με τον παρακάτω τρόπο αυτήν την αντιφατική εικόνα “Προσπαθώ να συγκεντρωθώ και να γράψω αυτά που ξέρω, αλλά καμιά φορά νιώθω το μυαλουδάκι μου να κουράζεται. Θέλει να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. ”


Η δασκάλα αλλά και άλλοι ειδικοί παρατήρησαν την αδυναμία της Μαρίνας να διατηρήσει την προσοχή της σε ένα έργο για μεγάλο διάστημα και μετά από συστηματική αξιολόγηση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικά ένοχος αυτής της κατάστασης είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠ). Τα παιδιά με ΔΕΠ ή και υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), έχουν συνήθως αδυναμία συγκέντρωσης και μνήμης, αδυναμία στο να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και στο να ακολουθούν σύνθετες οδηγίες και κατευθύνσεις.
Αν είστε γονιός που έχετε παιδί με ΔΕΠ, το πιθανότερο είναι ότι όλα αυτά σας ακούγονται οικεία. Μπορεί να έχετε δώσει μάχες με το παιδί για να ολοκληρώσει τα καθήκοντα στην ώρα του, να καθαρίσει το δωμάτιό του, να είναι συνεπές σε υποχρεώσεις του και συχνά παρατηρείτε την αδυναμία του παιδιού να εστιάσει την προσοχή του παρόλη τη φαινομενική του ενέργεια.

Τι δείχνουν νέες έρευνες για την ικανότητα συγκέντρωσης;
Τα καλά νέα είναι ότι νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να βοηθήσετε το παιδί με ΔΕΠ-Υ να βελτιώσει τις ικανότητες συγκέντρωσής του. Οι επιστήμονες για χρόνια πίστευαν ότι αν και ο καθένας μας γεννιέται με έναν γενναιόδωρο αριθμό εγκεφαλικών κυττάρων, δεν υπάρχει η δυνατότητα για παραγωγή νέων κυττάρων ή να γίνουν αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν.
Πρόσφατα όμως ερευνητές και επιστήμονες από το χώρο της νευρολογίας ανακάλυψαν μια μοναδική ιδιότητα του εγκεφάλου που την ονόμασαν “neuroplasticity” – με τον όρο αυτό περιέγραψαν την πλαστικότητα των συνάψεων των νευρώνων ή τη δυνατότητα δημιουργίας νέων. Δηλαδή, αντίθετα με την άποψη που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα, τα νέα ευρήματα παρουσιάζουν τη δυνατότητα του εγκεφάλου να παράγει νέα κύτταρα ή να τροποποιεί τη λειτουργία των υπαρχόντων κυττάρων.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα των μελετών είναι ότι εφαρμόζοντας γνωστικές ασκήσεις, μπορούν να γίνουν επιθυμητές αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος, αλλά και στον τρόπο που φαίνεται και δείχνει.

Με ποιους τρόπους μπορεί να βελτιωθεί η ικανότητα συγκέντρωσης;
Ο παιδοψυχολόγος Dr. Myers, δουλεύοντας πάνω από 25 χρόνια με παιδιά και εφήβους με ΔΕΠ-Υ προτείνει τις παρακάτω ασκήσεις ενίσχυσης της συγκέντρωσης οι οποίες έχουν βρεθεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και διασκεδαστικές για τα παιδιά.

Παιχνίδια αλληλοδιαδοχής. Τα παιχνίδια αλληλοδιαδοχής μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη, την αλληλουχία, την προσοχή και τη συγκέντρωση με έναν διασκεδαστικό και γρήγορο τρόπο για τα παιδιά. Ο Myers προτείνει να χρησιμοποιήσετε κέρματα για αυτό το παιχνίδι, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου περιοριστικό, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη επιλέγοντας και άλλα αντικείμενα. Επιλέξτε πέντε κέρματα – πράγματα από ένα σωρό κερμάτων ή αντικειμένων και τοποθετείστε τα σε μια ακολουθία. Δώστε στο παιδί την εξής οδηγία “Κοίταξε προσεκτικά τα κέρματα (ή τα αντικείμενα ανάλογα τι έχετε επιλέξει) που είναι τοποθετημένα πάνω στο τραπέζι” και στη συνέχεια καλύψτε τα κέρματα με ένα χαρτόνι. Βάλτε χρονόμετρο και ζητήστε από το παιδί να επαναλάβει το ίδιο μοτίβο το οποίο του δόθηκε με τα κέρματα από τη σωρό. Όταν τελειώσει, καταγράψτε το χρόνο που του πήρε για να το ολοκληρώσει και αφαιρέστε το χαρτόνι από τα κέρματα. Αν το παιδί δεν το ολοκλήρωσε σωστά, επαναλάβετε την άσκηση χωρίς να αυξήσετε τη δυσκολία του μοτίβου. Όσο παίζετε αυτό το παιχνίδι, τόσο θα βλέπετε τη συγκέντρωση και την αλληλουχία του παιδιού να βελτιώνεται και να αισθάνεται και το ίδιο μεγάλη ικανοποίηση για το κατόρθωμά του.

Ασκήσεις χαλάρωσης και δημιουργία θετικών εικόνων. Ο συνδυασμός τεχνικών χαλάρωσης όπως βαθιές αναπνοές με τη δημιουργία θετικών εικόνων, έχει βρεθεί να βοηθά τον εγκέφαλο στη βελτίωση και στη μάθηση νέων δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, έρευνα έχει δείξει ότι όταν το άτομο κάνει οπτική απεικόνιση στο μυαλό του μια φανταστική δοκιμή για το πώς να χτυπήσει το μπαλάκι με το μπαστούνι του γκολφ, ο εγκέφαλος καταγράφει τη φανταστική δοκιμή σαν πραγματική και έτσι βελτιώνεται η δεξιότητα του χτυπήματος σε πραγματικές συνθήκες.
Με τον ίδιο τρόπο το παιδί μπορεί να φανταστεί ότι δίνει όλη του την προσοχή στην τάξη και να δημιουργήσει μια θετική εικόνα ότι χειρίζεται τα πράγματα με περισσότερη πειθαρχεία. Αυτή η θετική απεικόνιση και εξάσκηση μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αλλάξει τη συμπεριφορά του στο σχολείο.

Μυαλό και σώμα σε αρμονία. Μια άσκηση ή παιχνίδι που μπορείτε να κάνετε για να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική είναι να προσπαθήσει το παιδί να καθίσει σε μία καρέκλα ή και όρθιο, ακίνητο όσο πιο πολλή ώρα μπορεί. Θυμάστε το παιχνίδι “αγαλματάκια ακούνητα, αγέλαστα μέρα ή νύχτα;”, φανταστείτε το κάπως έτσι. Μέσα από αυτό το παιχνίδι και αφού επαναληφθεί για αρκετές βδομάδες, οι νευρικές συνδέσεις μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος ενισχύονται, παρέχοντας στο παιδί καλύτερο αυτοέλεγχο.
Σταυρόλεξα και παζλ. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα σταυρόλεξα και τα παζλ είναι από τα πιο αποτελεσματικά παιχνίδια αλλά και εργαλεία για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ. Τα σταυρόλεξα βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την προσοχή και την ικανότητα αλληλουχίας των λέξεων και τα παζλ επειδή απαιτούν από το παιδί να ψάξει λεπτομέρειες αναζητώντας το σωστό κομμάτι, βελτιώνουν την προσοχή και τη συγκέντρωση.
Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις προτάσεις παιχνιδιών και ασκήσεων που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να βελτιώσουν την ικανότητα συγκέντρωσής τους. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε τα δικά σας παιχνίδια μαζί με τα παιδιά που να απαιτούν τη συγκέντρωση, την προσοχή, τη μνήμη, την αλληλουχία και την πειθαρχία. Σε όλη αυτήν την διαδικασία είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την προσπάθειά και να επικεντρώνετε την προσοχή σας στην πρόοδο και στη βελτίωση που κάνει το παιδί για να διατηρήσει την προσοχή του. Μέσα από το παιχνίδι θα δείτε να βελτιώνεται όχι μόνο η δεξιότητα συγκέντρωσης του παιδιού, αλλά και η δική σας προσωπική σχέση.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν συμπληρωματικές δραστηριότητες για την ενίσχυση της συγκέντρωσης του παιδιού. Το υποστηρικτικό περιβάλλον και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ γονιών και εκπαιδευτικών, καθώς και των άλλων ενηλίκων που εμπλέκονται με το παιδί, είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ.

http://www.parentshelp.gr/%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/

http://eidikidiapaidagogisi.blogspot.gr/2014/04/blog-post_10.html

«Mαγική Σοφίτα»: Μια παράσταση αφιερωμένη στο Χαμόγελο του Παιδιού (27/4)

$
0
0
Την Κυριακή 27 Απριλίου οι Μορφές Έκφρασης, διοργανώνουν μια ξεχωριστή εκδήλωση για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού» και μας καλούν στη «Μαγική τους Σοφίτα» στις 12 και στις 15:00 για να μάθουμε ξανά να χαμογελάμε και για να γεμίσουμε τις καρδιές μας με ελπίδα!

Η υπόθεση της παράστασης

Μια φορά κι ένα καιρό δύο παιδιά θέλοντας να ταξιδέψουν στον κόσμο του παραμυθιού, προσγειώνονται σε μια παραμυθένια χώρα… όπου ανακαλύπτουν μια μαγική σοφίτα! H καρδιά της μαγικής σοφίτας χτύπησε δυνατά, ο κόσμος άρχισε να αλλάζει και ο χρόνος κύλησε διαφορετικά… Ένα ταξιδιάρικο καπέλο, μια ανήσυχη ομπρέλα, ένα μυστικό ημερολόγιο, ένα επίμονο ρολόι και άλλοι, όχι και τόσο συνηθισμένοι φίλοι, μας φανερώνουν τα μυστικά της ζωής! Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για σημαντικά θέματα; Πώς να τους παρουσιάσουμε μια πρόταση ζωής χωρίς να γίνουμε ηθικολόγοι, κουραστικοί και αδιάφοροι;



Κείμενο – σκηνοθεσία: Άννα – Σεβαστή Τζίμα
Μουσική: Άννα – Σεβαστή Τζίμα, Δημήτρης Παλαιογιάννης
Ενορχήστρωση – Μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Παλαιογιάννης
Σκηνογραφικά – Ενδυματολογικά στοιχεία: Άννα – Σεβαστή Τζίμα
Χορογραφίες: Ευγενία Παπαδάκη

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Βλασία Βερβέρη, Κλεονίκη Καραχάλιου, Νάνσυ Κλαμπάτσα, Δημήτρης Παλαιογιάννης, Άννα – Σεβαστή Τζίμα

Τιμές εισιτηρίων: 10 € (3€ από κάθε εισιτήριο θα διατεθούν για την ενίσχυση του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»)

http://www.infokids.gr/event/magiki-sofita-mia-parastasi-afierome/

Ο δεκάλογος της θεωρίας της Maria Montessori

$
0
0
Λόγια μιας γυναίκας για το παιδί, που ταξιδεύουν εδώ και έναν αιώνα μέχρι το σήμερα, πιο ζωντανά από ποτέ, μας θυμίζουν το λόγο για τον οποίο στεκόμαστε πλάι στο παιδί και υποδεικνύουν τον πραγματικό ρόλο του εκπαιδευτικού ή του θεραπευτή στη διαδικασία της μάθησης…Η Maria Montessori είναι η γυναίκα που δίδαξε στα παιδιά την αγάπη για τη μάθηση και στους μεγάλους την αγάπη για το κάθε παιδί.



Ο δεκάλογος της θεωρίας της Maria Montessori

  Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέληση του.

  Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του.

  Επικεντρωθείτε στο να ενισχύσετε και να βοηθήσετε να αναπτυχθούν τα θετικά στοιχεία και οι υπάρχουσες ικανότητες του παιδιού ώστε να μην αφήνουν χώρο για το ”κακό”.

  Βοηθήστε το να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης. Αφιερώστε σχολαστική και συνεχή φροντίδα σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του. Δείξτε του το περιβάλλον μέσα στο οποίο κρύβονται τα μέσα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του και υποδείξετε του την κατάλληλη χρήση τους.

  Να είστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα ενός παιδιού που έχει την ανάγκη σας και πάντα να ακούτε και να απαντάτε στο παιδί που σας απευθύνεται.

  Σεβαστείτε το παιδί που κάνει κάτι λάθος και μπορεί αργότερα να εντοπίσει μόνο του το λάθος και να διορθωθεί, αλλά να διακόψετε άμεσα και ρητά κάθε καταχρηστική χρήση του περιβάλλοντος και κάθε κίνηση που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το παιδί,το περιβάλλον του ή τους άλλους.

  Σεβαστείτε το παιδί τη στιγμή που ξεκουράζεται ή τη στιγμή που παρακολουθεί άλλους να εργάζονται ή όταν συλλογίζεται τι έχει κάνει ή τι θέλει να κάνει. Μην το κατευθύνετε ούτε να το αναγκάζετε σε άλλες μορφές δραστηριοτήτων.

  Βοηθήστε το παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιας δραστηριότητας και δεν μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει.

  Να είστε ακούραστοι στο να επαναλαμβάνετε αυτό που θέλετε στο παιδί που αρνήθηκε λίγο νωρίτερα να σας ακούσει, να βοηθάτε το παιδί να αποκτήσει ό, τι δεν έχει ακόμη κατακτήσει και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες του. Κάνετε το δημιουργώντας το μαθησιακό περιβάλλον με φροντίδα, εξοπλισμένοι με αυτοσυγκράτηση και σιωπή, χρησιμοποιώντας ήπια λόγια και γεμάτη αγάπη παρουσία. Κάνετε αισθητή την παρουσία σας στο παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση και αποστασιοποιηθείτε από το παιδί που έχει βρει τις απαντήσεις του.

  Πάντα να συμπεριφέρεστε στο παιδί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους τρόπους σας και να του προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας .

    Η Maria Montessori γεννήθηκε στο Chiaravalle της Ιταλίας στις 31 Αυγούστου1870. Έφυγε από τη ζωή το 1952 στο Noordwijk της Ολλανδίας. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και έγινε η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιταλία! Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της στην Ιατρική, οι κλινικές παρατηρήσεις της την οδήγησαν στο να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν.

    Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά κατασκευάζουν αυτά που θα μάθουν από ότι υπάρχει στο περιβάλλον τους. Το 1902 ξεκίνησε τις σπουδές της στην παιδαγωγική, την πειραματική ψυχολογία και την ανθρωπολογία.Έδωσε διαλέξεις για εκπαιδευτικές μεθόδους που αφορούν σε παιδιά που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Το 1907 εγκαινιάστηκε το “Casa de Bambini”. Ήταν το πρώτο σπίτι στη συνοικία San Lorenzo της Ρώμης και έγινε η πηγή της μεθόδου Montessori για τους εκπαιδευτικούς.

    Το 1911 φεύγει από τον κλάδο της Ιατρικής και ασχολείται με το εκπαιδευτικό έργο. Το 1913 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και η σύζυγός του Mαμπέλ εγκαινίασαν τoν Μορφωτικό Σύλλογο Μontessori ( Montessori Educational Association ) στην Ουάσινγκτον. Εισέρχεται στον κόσμο της Παιδαγωγικής μια νέα μέθοδος, στην οποία τα υλικά είναι κύρια πηγή μάθησης κατά την προσχολική περίοδο.

    Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην προώθηση της πρωτοβουλίας και την ανταπόκριση του παιδιού με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό. Το παιδί πρέπει να μαθαίνει σύμφωνα με το δικό του ρυθμό και έτσι να ανακαλύπτει τη γνώση.

Πηγή: http://www.ikidcenters.com

http://www.thekids.gr/o-dekalogos-tis-theorias-tis-maria-montessori/

Χρονικός προσανατολισμός: δυσκολίες και ασκήσεις για βελτίωση

$
0
0
 Τα παιδιά, από την ηλικία των 4 ετών περίπου, αρχίζουν να έχουν καλύτερη αντίληψη του χρόνου. Γνωρίζουν αν είναι πρωί ή απόγευμα, μπορούν να διηγηθούν μια ιστορία, κάνουν αναφορές στο χθες και στο αύριο. Στην ηλικία των 5-6 χρονών μαθαίνουν τις μέρες της εβδομάδας, κατανοούν και χρησιμοποιούν τις έννοιες χθες- σήμερα- αύριο με μεγαλύτερη ακρίβεια και μπορούν να μάθουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Από την ηλικία των 7 ετών, η αντίληψη του χρόνου όλο και βελτιώνεται. Τα παιδιά μαθαίνουν τις μέρες, τους μήνες, τις εποχές. Αρχίζουν να έχουν κάποια αίσθηση της ώρας και της χρονικής διάρκειας. Πλέον κατανοούν απόλυτα τις έννοιες του χρόνου (τώρα, χτες, αύριο, φέτος, πέρσι κλπ).

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες συχνά έχουν δυσκολία στο χρονικό προσανατολισμό: 

-Δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις έννοιες παρόν, παρελθόν και μέλλον
- Δυσκολεύονται ή αδυνατούν να μάθουν τους μήνες και τις εποχές με σωστή σειρά
- Δυσκολεύονται ή αδυνατούν να μάθουν την ώρα
- Δεν αντιλαμβάνονται τη χρονική διάρκεια
- Δεν μπορούν να αφηγηθούν ή να γράψουν μια ιστορία με σωστή χρονική ακολουθία.

Ασκήσεις για βελτίωση στο χρονικό προσανατολισμό

- Ιστορίες αλληλουχίας
Η καλύτερη άσκηση για το χρονικό προσανατολισμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια με κάρτες που κυκλοφορούν, να βρείτε ιστορίες με εικόνες ή να φτιάξετε δικές σας ιστορίες. Ο τρόπος εξάσκησης πολύ απλός: Ζητάμε από το παιδί να βάλει την ιστορία σε σειρά. Για παιδιά που διαβάζουν μπορείτε να τους δώσετε τις προτάσεις μιας μικρής ιστορίας μπερδεμένες και να τους ζητήσετε να τις βάλουν στη σωστή σειρά. π.χ. Από το μανάβη αγόρασε 2 κιλά πορτοκάλια. Η μαμά σήμερα πήγε για ψώνια. Αργότερα πέρασε από τον ψαρά και πήρε φρέσκα ψάρια. Καθώς πήγαινε συνάντησε μια φίλη της και την χαιρέτησε. Στην επιστροφή σταμάτησε στο φούρνο και αγόρασε κουλουράκια.


- Ζωγραφική
Χωρίστε ένα λευκό χαρτί και σε κάθε τετράγωνο σχεδιάστε μαζί με παιδιά κάποια χρονική ακολουθία.
π.χ. η διάρκεια μιας μέρας, σύμφωνα με τη θέση του ήλιου
        τι κάνει το παιδί από το πρωί ως το βράδυ
        τι κάνει η μαμά όταν φτιάχνει ένα κέικ
         η σειρά των εποχών
         οι σημαντικές γιορτές μέσα στο χρόνο (π.χ. πρωτοχρονιά, απόκριες, 25η Μαρτίου,        Πάσχα, Καλοκαιρινές διακοπές, αρχίζει το σχολείο, 28η Οκτωβρίου, Χριστούγεννα)

- Μαθαίνοντας την έννοια της ώρας
Χρησιμοποιήστε μια κλεψύδρα ή χρονόμετρο όταν το παιδί σας κάνει μια άσκηση στο σπίτι. π.χ. βάλτε το χρονόμετρο στα 10 λεπτά και ζητήστε του να τελειώσει μέσα σε αυτό το όριο. Σταδιακά το παιδί θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τη χρονική διάρκεια και παράλληλα θα ολοκληρώνει πιο γρήγορα το διάβασμα! Επιβραβεύστε το παιδί όταν τα καταφέρνει και ενθαρρύνετε το όταν δεν τα καταφέρνει!

- Μαθαίνοντας την ώρα
Πάρτε ένα μεγάλο ρολόι με δείκτες και βάλτε το κάπου μέσα στο δωμάτιο του παιδιού. Για να κάνετε εξάσκηση στην ώρα χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο πλαστικό ρολόι με δείκτες που μετακινούνται χειροκίνητα.

- Ολοκλήρωση ιστοριών
Ξεκινήστε μια ιστορία με ή χωρίς εικόνες και αφήστε το παιδί να την συνεχίσει.
Πείτε το τέλος μιας ιστορίας και ζητήστε από το παιδί να σας πει τι νομίζει πως έγινε στην αρχή.

- Φτιάξτε τα δικά σας κόμικ
 Χωρίστε μερικές λευκές κόλλες χαρτί σε πλαίσια, όπως θέλετε, αποφασίστε για τον τίτλο, σχεδιάστε τα ανάλογα σχέδια, καρτούν κλπ και γράψτε μέσα σε συννεφάκια.

- Ιστορίες και παραμύθια
Διαβάστε μια ιστορία ή ένα παραμύθι. Μετά χωρίστε σε 3 ενότητες: αρχή - μέση- τέλος. Μιλήστε για το τι έγινε σε κάθε μία από αυτές τις ενότητες. Σχεδιάστε μαζί με το παιδί το σημαντικότερο γεγονός της κάθε ενότητας.

Παιχνίδια και βιβλία σχετικά με το χρονικό προσανατολισμό
- Φτιάχνω ιστορίες (παιχνίδι με κάρτες- το καλύτερο που κυκλοφορεί!)
- Το πρώτο μου ημερολόγιο (ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για τους μήνες, τις μέρες, τις εποχές)
-  Μήνες και εποχές (επιτραπέζιο παιχνίδι)
- Τι ώρα είναι; Ένα παιχνίδι- παζλ που βοηθά τα παιδιά να μάθουν την ώρα.
 - Μαθαίνω τις 4 εποχές (βιβλίο)
- Ανοίγω τις κάρτες και μαθαίνω την ώρα (ελληνικά και αγγλικά)


Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

http://paidagwgos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_8.html

Αλλαγες

$
0
0
Καλημερα σας
Κανουμε καποιες αλλαγες για να γινουμε πιο ομορφοι και πιο χρηστικοι :)

Ευχαριστουμε για την κατανοηση

Χρωμοσελίδες: Γιορτή της μητέρας (mother's day)

Αυτοεξυπηρέτηση: Ντύσιμο - γδύσιμο

$
0
0
Η αυτοεξυπηρέτηση είναι ένα μεγάλο κομμάτι στην ανάπτυξη αλλά και στην δημιουργία του χαρακτήρα ενός παιδιού. Μέσα απο την αυτοεξυπηρέτηση νιώθουν οτι μεγαλώνουν, αυτονομούνται και είναι υπερήφανα για τις κατακτήσεις τους. Παρακάτω θα ακολουθήσουν κάποιες συμβουλές για το θέμα της αυτοεξυπηρέτησης. Όποτε βλέπετε το παιδάκι σας να προσπαθεί να κανει κατι απο τα παρακατω, ενθαρύνετέ το και επιβραβεύστε το !!! Θα νιώσει πολύ υπερήφανο.


Εμείς δουλεύουμε πολύ το κομμάτι της αυτοεξυπηρέτησης για να "τελειοποιήσουμε"καθε κομμάτι της, εν οψει και του νηπιαγωγείου από Σεπτέμβριο.






Ξεκινάμε από το ντύσιμο. Στο παρακάτω κείμενο θα διαβάσετε πρακτικές συμβουλές με πολύ επεξηγηματικές φωτογραφίες.

Πότε και με ποιο τρόπο μαθαίνει ένα παιδί να ντύνεται και να γδύνεται

Η διαδικασία ντυσίματος – γδυσίματος ενός παιδιού μπορεί να επαναληφθεί πάρα πολλές φορές μέσα στη μέρα. Σίγουρα έχουμε όλοι αναρωτηθεί μα πότε θα φοράει τα ρούχα μόνο του, πότε θα γίνει πιο ανεξάρτητο έτσι ώστε να έχουν και οι μαμάδες λίγο πολύτιμο χρόνο παραπάνω; Παρακάτω θα αναλύσουμε πότε κάθε παιδί είναι ικανό να βγάλει – βάλει μόνο του τη μπλούζα του, το παντελόνι του, τις κάλτσες και τα παπούτσια του. Επίσης υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να βγάλουμε μια μπλούζα. Θα έχετε παρατηρήσει οτι οι άντρες βγάζουν τις μπλούζες διαφορετικά από τις γυναίκες. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει οπότε μαθαίνουμε στο παιδί όποιο τρόπο δούμε ο,τι το βολεύει και τα καταφέρνει περισσότερο.

Μη ξεχνάτε ενα παιδί πρώτα καταφέρνει να βγάλει τα ρούχα του και στη συνέχεια καταφέρνει να τα φορέσει, οπότε ξεκινήστε με τα εύκολα.

Στις φωτογραφίες υπάρχουν παραδείγματα και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί ένα παιδί να φορέσει ή να αφαιρέσει ένα ρούχο... πατήστε εδώ για περισσότεραhttp://www.ergodespoina.gr/?p=658


Ντυσιμο
Το να βγάζει τα ρούχα του ένα παιδί είναι πιο εύκολο από το να τα βάζει. Γυρω στους 18 μηνες βγαζουν κάλτσες, καπελα και παπουτσια με λυμενα κορδόνια. Κοντά στα 2 ξεκινουν να βαζουν πανωφορια και παντοφλες.
Προσοχη στα κουμπια που ειναι ραμμενα στα ρουχα για τον φοβο πνιγμου.
Δοκιμαστε να τους φορατε άνετα ρουχα όπως T-shirts, φόρμες με λάστιχο και παπούτσια με σκρατς για να τους διευκολυνετε στους πειραματισμούς. Το δέσιμο κορδονιών έρχεται στα 5 ή 6 χρόνια.

http://www.childcarequarterly.com/summer08_story2.html

Dressing Your Toddler – Article by Dr. Levy
Πολλά παιδιά ενθουσιάζονται με την ιδέα του να το ξεντύνονται μόνα τους κοντα στα 2 χρόνια. Τα περισσότερα καταφέρνουν να ντύνονται και να ξεντύνονται μόνα τους γυρω στα 4-5 αλλά δεν πρέπει να εχετε και μεγάλες απαιτήσεις για μεγάλη ταχύτητα.
Η ετοιμότητα του παιδιού για να τα καταφέρει έχει να κάνει με την ανάπτυξη, την διάθεση και την συμπεριφορά του. Καλό θα ηταν να μάθετε πρώτα το παιδί σας να ξεντύνεται και μετά να ντυνεται, μια που το πρώτο είναι πιο εύκολο.
Οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν οτι το ντυσιμο αποτελει μια διαδιακασια μαθησης και οτι θα γινονται και λαθη. Τα παδια μπορει να αρνουνται να ντυθουν, να επιμενουν να ντυθουν μονα τους ή να ξεντυνονται οποτε να ναι.

Γιατι το ντυσιμο είναι δύσκολο;
Η ελευθερια και η ανεξαρτησία είναι μερος της αναπτυξης. Όσο το παιδί μεγαλώνει, τόσο θέλει να αποκτά τον έλεγχο σε αυτά που κανει. Γυρω στα 4-5 θα εχει και τις δικες του προτιμησεις για το τι θα φορέσει. όταν βλεπει ότι βιάζεστε, πιθανόν τοτε να αντιστέκεται όσο μπορεί.

Τι να κάνετεόταν το παιδι αργει να ντυθει

A) Αν εχετε χρονο, αφηστε το παιδι να δοκιμασει να ντυθει μονο του. Ρωτηστε το αν θελει βοηθεια. Μπορείτε να εχετε ετοιμασει απο νωρις τα ρουχα και να του δωσετε την ευκαιρια να διαλεξει αναμεσα σε δυο επιλογες, ετσι ωστε να νιωσει ανεξαρτητο. Αν καθυστερει πολυ στο ντυσιμο, μπορείτε να δοκιμασετε να το ξυπνησετε λιγο νωριτερα

B) Αν βιάζεστε, μπορείτε να εξηγησετε στο παιδί την κατάσταση και οτι σε αυτην την φαση πρεπει να το βοηθησετε να ντυθει για να κανετε πιο γρήγορα

C) Καντε το ντυσιμο παιχνιδι με αστειες φατσες μεσα απο τα ρουχα ή τραγουδάκια που περιγράφουν το ντυσιμο. Πολλες φορες το πείσμα ξεπερνιεται με αστειες καταστασεις

D) Μην μαλωνετε και μην κατακρινετε τα παιδια για τις προσπαθειες τους. Χρειάζονται ενθάρυνση γιατι αλλιως θα τα παρατησουν. Διευκολυνετε την προσβαση των παιδιων στα ρουχα τους. Δειξτε τους που βρισκονται και ενθαρυνετε το δικαιωμα της επιλογης

About Dr. Levy

Dr. Maurice Levy is a Pediatrician with 30 years of day-to-day medical experience in hospitals and a pediatric primary care office.  He is the Former Chief of Pediatrics and an active staff member at North York Branson Hospital,Toronto including multiple responsibilities on hospitalized newborns,infants and children and dealing with staff pediatricians along with a multitude of health problems to include nutrition, development and more. At Present Dr. Levy is Head of Research at the Pediatric department at North York General Hospital,Toronto.

Dr.Levy also  has an active pediatric and consultation practice in Toronto, there will be a book on Development and behavior on babies and children coming soon

For more toddler tips and information for the Dr. Levy’s books can be found atwww.babyandtoddlerhealth.com.


http://blog.lifewithababy.com/dressing-your-toddler-article-by-dr-levy/

Ρινολαλία και λυκόστομα

$
0
0
Στις περιπτώσεις με λυκόστομα διαφέρει η ποσότητα και η ποιότητα της ρινολαλίας καθώς και οι λανθασμένα εκφερόμενοι φθόγγοι ανάλογα με τα εξης.

Γράφει: Ρουσοχατζάκη Μαρία
Λογοπαθολόγος
Στις περιπτώσεις με λυκόστομα διαφέρει η ποσότητα και η ποιότητα της ρινολαλίας καθώς και οι λανθασμένα εκφερόμενοι φθόγγοι ανάλογα με: το είδος, το μέγεθος του λυκοστόματος, τη χειρουργική του αποκατάσταση, το ίδιο το παιδί και τις ικανότητες του, το περιβάλλον που μεγαλώνει, το πόσο έγκαιρα λαμβάνει κατάλληλη βοήθεια σε όλα τα στάδια απαιτούμενης παρέμβασης.

Ένα παιδί με λυκόστομα έχει ιδιαίτερη ανάγκη να επικοινωνήσει, καθώς συχνά είναι ένα ταλαιπωρημένο παιδί που έχει δυσκολία να αποδεχτεί τα σημαδάκια του, τις εγχειρήσεις του, τα προβλήματα της εμφάνισης του και της προσαρμογής του κυρίως σε νέους χώρους και περιβάλλοντα.

Σαφώς, οι κακώς εκφερόμενοι φθόγγοι στις περιπτώσεις ρινολαλίας χαρακτηρίζονται από: μικρή στοματική πίεση, κακή σύγκλιση της οδοντοστοιχίας, κακή τη προς τα άνω κίνηση της γλώσσας, υπερλειτουργία της βάσης της γλώσσας.

Αυτά σημαίνουν ότι οι φθόγγοι [σ,ζ,ψ,ξ, τς, τζ], [π,τ,κ], [ρ] σίγουρα εκφέρονται λάθος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και σε πολλούς άλλους φθόγγους βέβαια, αλλά αυτοί είναι οι συνηθέστεροι. Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας βγαίνει αέρας από τη μύτη κι όλα τα φωνήεντα έχουν έρρινη χροιά.

Το λεξιλόγιο σε μια τέτοια περίπτωση είναι περιορισμένο και η δομή της πρότασης είναι μικρή και ελλιπής. Είναι επόμενο λοιπόν ότι η προετοιμασία του λόγου σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να είναι καθολική σε όλα τα επίπεδα (φθογγολογία, λεξιλόγιο, σύνταξη, γραμματική, πραγματολογία) και βέβαια, έγκαιρα, πριν την ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον.

Το παιδί πρέπει να μάθει κι έγκαιρα να συνηθίσει να αναπνέει σωστά, να χρησιμοποιεί τα αρθρωτικά του όργανα κατάλληλα ώστε να εκφέρει τους φθόγγους όπως πρέπει και να χρησιμοποιεί φωνή με κατάλληλη χρήση συχνότητας κι έντασης.

Επίσης, η ακουστική διάκριση της σωστής ή μη σωστής εκφοράς από το παιδί είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά εφόσον τα επεισόδια ωτίτιδας από τα οποία υποφέρει μπορεί να είναι συνήθη.

http://www.iatronet.gr/ygeia/paidiatriki/article/20769/rinolalia-kai-lykostoma.html
Viewing all 1012 articles
Browse latest View live




Latest Images