Quantcast
Channel: Παιδι και αναπτυξη...
Viewing all 1012 articles
Browse latest View live

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΟΑΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

$
0
0
Σας περιμένουμε με προσφορές από μια μεγάλη γκάμα βιβλίων μας
για μικρούς και μεγάλους σε τιμές έκπληξη!

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 7 Ιουλίου έως το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, σας περιμένουμε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) με προσφορές από μια μεγάλη γκάμα βιβλίων μας για μικρούς και μεγάλους: ελληνική και μεταφρασμένη λογοτεχνία, βιογραφίες, δοκίμια, σύγχρονα και κλασικά εικονογραφημένα παραμύθια, βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων, και πολλά άλλα βιβλία για όλα τα γούστα σε τιμές έκπληξη από 1,80 €.

Σημειώστε στο ημερολόγιό σας τις ημερομηνίες και τις ώρες του bazaar:
7-12 Ιουλίου 2014
• Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ
• Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι

Οι αναγνώστες θα βρουν σε τιμές με μεγάλη έκπτωση αριστουργήματα του 20ού αιώνα, λογοτεχνικά βιβλία καταξιωμένων ελλήνων συγγραφέων αλλά και βραβευμένων σύγχρονων συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο, ενώ οι φανατικοί του αστυνομικού θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν μυθιστορήματα σημαντικών εκπροσώπων του είδους. Δοκίμια και μελέτες, χρονικά και μαρτυρίες, και άλλες εκδόσεις ποικίλης θεματολογίας είναι επίσης στη διάθεση του κοινού σε πολύ χαμηλή τιμή. Τέλος, οι μικροί αναγνώστες δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού έχουν να επιλέξουν τίτλους από μια μεγάλη γκάμα που περιλαμβάνει βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων, εικονογραφημένα αλλά και εφηβικά βιβλία.

Ελάτε να ξεφυλλίσετε και να διαλέξετε τα βιβλία που θα σας κάνουν παρέα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού στην πόλη ή στις διακοπές.
Σας περιμένουμε με δροσερούς χυμούς, καλή μουσική και καλοκαιρινή διάθεση!

Τραυλισμός: Κι όμως θεραπεύεται!

$
0
0
Ένα 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας τραυλίζουν, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα από 50.000 παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Για την πλειοψηφία, η κατάσταση είναι προσωρινή και την ξεπερνούν καθώς μεγαλώνουν, αλλά περίπου το 1/3 αν δεν βοηθηθούν έγκαιρα, κινδυνεύουν να αναπτύξουν τραυλισμό και στην ενήλικη τους ζωή.

Τι είναι ο Τραυλισμός;
Ο τραυλισμός είναι μια δυσκολία στη ροή της ομιλίας. Αποτελεί μία σύνθετη διαταραχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από διακοπτόμενη ροή ομιλίας λόγω επαναλαμβανόμενων κολλημάτων, επαναλήψεων ή επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή ή τη μέση της λέξης. Συχνά συνοδεύονται από αντανακλαστικές συσπάσεις του προσώπου ή του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις από απώλεια ελέγχου του ρυθμού της αναπνοής.

Που οφείλεται;
Ο τραυλισμός έχει νευρολογική βάση και σχετίζεται με τον γενετικό προγραμματισμό του εγκεφάλου του παιδιού και την κληρονομικότητα. Δευτερογενώς τα λεκτικά συμπτώματα συσχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο φόβος για λεκτική επικοινωνία ή ένα αίσθημα επικοινωνιακής ανεπάρκειας και ανασφάλειας και με συμπεριφορές αποφυγής όπως είναι η αποφυγή λέξεων, προσώπων, ή επικοινωνιακών περιστάσεων. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στους ενηλίκους εμφανίζεται με συχνότητα 1% του συνολικού πληθυσμού ενώ το ποσοστό των παιδιών προσχολικής ηλικίας που για κάποιο διάστημα της ζωής τους εμφάνισαν δυσκολίες ροής αγγίζει το 5%. Ο τραυλισμός είναι 3 φορές συχνότερος σε οικογένειες με ανάλογο κληρονομικό ιστορικό και 4 φορές συχνότερος στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Πώς εμφανίζεται ο τραυλισμός και σε ποια ηλικία;
Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ του δεύτερου και του πέμπτου έτους σαν μία δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας που χαρακτηρίζεται κυρίως από επαναλήψεις της αρχικής συλλαβής, επαναλήψεις ολόκληρων λέξεων (κυρίως μικρών) ή φράσεων και σπανιότερα από απώλεια ελέγχου του ρυθμού της αναπνοής, μπλοκαρίσματα και συσπάσεις του προσώπου. Η εκκίνηση μπορεί να είναι σταδιακή ή και αιφνίδια. Άλλες φορές σχετίζεται με κάποιο σημαντικό γεγονός στη ζωή του παιδιού και άλλες όχι.

Πότε ο «τραυλισμός» ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας μπορεί να εξελιχθεί σε μια μονιμότερη κατάσταση;
Σημαντικό ρόλο παίζουν εγγενείς και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτοί είναι:
Η κληρονομική προδιάθεση.
Οι γενικότερες δυσκολίες που μπορεί να έχει το παιδί στην ανάπτυξή του.
Οι ειδικότερες δυσκολίες που μπορεί να έχει στην εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας και η επικοινωνιακή του ικανότητα και αποτελεσματικότητα.
Οι απαιτήσεις που θέτει το περιβάλλον του παιδιού σε σχέση με τις ικανότητες που έχει το παιδί με βάση την ανάπτυξή του.
Ο τρόπος που λειτουργούν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Οι αντιδράσεις του άμεσου και ευρύτερου περιβάλλοντος του παιδιού στην εμφάνιση του τραυλισμού.
Σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή του παιδιού τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί;
Ο τραυλισμός εκδηλώνεται με διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο σε κάθε παιδί και «συντηρείται» από διαφορετικούς λόγους, επομένως μπορούν να δοθούν μόνο κάποιες γενικές συμβουλές που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες:
-Μειώστε την ταχύτητα με την οποία μιλάτε στο παιδί. Εάν εσείς μειώσετε την ταχύτητα που μιλάτε, τότε και το παιδί θα πάψει να προσπαθεί να μιλήσει γρήγορα.
-Αποφύγετε να πείτε στο παιδί σας να μιλά αργά ή να μην βιάζεται. Αποφεύγετε να σχολιάζετε τον τρόπο που μιλάει.
-Αποφύγετε να σχολιάζετε τον τρόπο που αναπνέει και ποτέ μην του υποδείξετε να ελέγξει την αναπνοή του. Η προσπάθεια παρέμβασης σε μια λειτουργία που γίνεται αντανακλαστικά, όπως η αναπνοή και η ομιλία, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Σε αυτή την ηλικία και φάση δε θα πρέπει το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι «κολλάει» όταν μιλά, ούτε να προσπαθήσει να βάλει σε έλεγχο την ομιλία του.
-Κάνετε παύσεις στην ομιλία σας κατά τις οποίες το παιδί μπορεί να παρέμβει και να πει αυτό που θέλει.
- Μη χρησιμοποιείτε δύσκολο λεξιλόγιο και φράσεις με συντακτική πολυπλοκότητα μεγαλύτερη από τις ικανότητες του παιδιού στην κατανόηση και στην έκφραση.
-Μη θέτετε υπερβολικούς μη ρεαλιστικούς στόχους και μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σε επικοινωνιακούς και γνωστικούς τομείς.
-Μην υποχρεώνετε το παιδί να απαντάει συνεχώς σε ερωτήσεις σας. Μειώστε τον αριθμό των ερωτήσεων που κάνετε. Αντί να απαιτείτε συνέχεια μία απάντηση από το παιδί σχολιάστε αυτά που κάνει ή λέει δίνοντας βαρύτητα στο περιεχόμενο και όχι στον τρόπο της ομιλίας. Επαναλάβατε αυτό που μόλις είπε το παιδί με κανονική ροή και σωστές παύσεις όχι για να το διορθώσετε ή για να του δείξετε πώς πρέπει να το πει, αλλά για να το «εκθέσετε» σε ένα σωστό πρότυπο ομιλίας. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο, δίνετε το χρόνο και το δικαίωμα στο παιδί να συνεχίσει, να εμπλουτίσει ή να διαπραγματευτεί αυτό που έλεγε.
-Μη ζητάτε από το παιδί να δίνει «αναφορά»: π.χ. «πώς τα πήγες στο σχολείο σήμερα;» Ξεκινήστε πρώτοι σχολιάζοντας την ημέρα σας και δώστε χρόνο στο παιδί να σας μιμηθεί αναφερόμενο στην δική του ημέρα. Συζητάτε για αντικείμενα που υπάρχουν μπροστά στο παιδί ή για γεγονότα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Για το παιδί είναι πιο εύκολο να εκφραστεί λεκτικά για ό,τι συμβαίνει τώρα παρά για ό,τι συνέβη στο παρελθόν ή για αντικείμενα που δεν είναι μπροστά του ή που είναι αφηρημένα.
-Το παιδί που τραυλίζει έχει ανάγκη να το ακούτε με προσοχή. Προσπαθήστε να κοιτάτε στα μάτια το παιδί σας για όση ώρα σας μιλά , να μην το διακόπτετε και να του δίνετε όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσει αυτό που λέει. Αποφύγετε να ολοκληρώνετε εσείς τις λέξεις ή φράσεις που λέει όταν δυσκολεύεται. Κάτι τέτοιο συνήθως προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό. Ολοκληρώνοντας εσείς τις λέξεις ή τις φράσεις του, του δίνετε την εντύπωση ότι πρέπει να βιαστεί και το ωθείτε στην παραίτηση της προσπάθειας επικοινωνίας.
-Δεν θα πρέπει να δείχνετε στο παιδί την αγωνία ή την αμηχανία σας για τον τρόπο που μιλάει. Εάν ωστόσο εκείνο εκφράσει κάποια ανησυχία για την ομιλία του, αναγνωρίστε την και μην την ακυρώσετε με πλαστούς ισχυρισμούς όπως “μα τι λες, δεν το είχα προσέξει ” ή “ποιος είπε κάτι τέτοιο”, προσέξτε όμως, να μην ενισχύσετε την ανησυχία του με τη δική σας αγωνία.

Χρειάζεται λογοθεραπεία;
Αρχικά, καλό θα ήταν το παιδί να εκτιμηθεί από ειδικό Παιδίατρο-Αναπτυξιολόγο για να αξιολογηθούν όλες οι πτυχές της ανάπτυξης του. Η θεραπευτική παρέμβαση περιλαμβάνει όλη την οικογένεια, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του λόγου και της κοινωνικής επαφής του παιδιού σ’ αυτά τα ευαίσθητα χρόνια.
Σε περίπτωση που ο τραυλισμός επιμένει για περισσότερο από 6 μήνες μετά την ημερομηνία της έναρξης, καλό είναι να καταφεύγουμε στην πρώιμη λογοθεραπευτική παρέμβαση, που μπορεί να αποτρέψει ή να «ομαλοποιήσει» τον μόνιμο τραυλισμό. Μάλιστα οι έρευνες δείχνουν πως η διάρκεια της θεραπείας στα παιδιά είναι μικρότερη από ότι στους ενήλικες, 8 εβδομάδες με ένα χρόνο.
Η θεραπεία έχει άριστα αποτελέσματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, με ποσοστά επιτυχίας 95%. Ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά αυτά θα μιλούσαν κάποια μέρα καθαρά και ομαλά και χωρίς θεραπεία, η παρέμβαση αυτή με κανέναν τρόπο δεν βλάπτει το παιδί και κανένας γονιός δεν θα ήθελε να στερήσει από το παιδί του την ευκαιρία να βελτιώσει τον λόγο του και άρα την αυτοεκτίμηση και την κοινωνικότητα του. Βέβαια η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και συνήθως τα παιδιά μπορεί να επανέλθουν στη θεραπεία καθώς μεγαλώνουν. Η επιτυχία της θεραπείας του τραυλισμού είναι η επίτευξη του ελέγχου της ομιλίας.
Η εξειδικευμένη βοήθεια και διάγνωση είναι απολύτως απαραίτητη ΑΜΕΣΑ επειδή ο τραυλισμός είναι διαφορετικός σε κάθε παιδί, εκδηλώνεται με διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο και συντηρείται από διαφορετικούς λόγους. Ο τραυλισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια λογοθεραπευτή και όχι ψυχολόγου.
Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση είναι προϋπόθεση για τη σωστή αντιμετώπιση.

Με τη συνεργασία της Ελισάβετ Κυριακοπούλου, M.S. CC SLP
Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας


http://kids.in.gr/kid-related/growth/article/?aid=1231295415

http://eidikidiapaidagogisi.blogspot.gr/2014/06/blog-post_6.html

DIY φουρνο για πίτσα

Παιχνιδια με το νερό

$
0
0
Τωρα με τις ζέστες δεν υπάρχουν πιο διασκεδαστικά παιχνίδια για τα παιδιά από αυτά που γινονται με το νερό. Ακολουθούν καποιες ιδέες που φυσικα μπορείτε να εξελίξετε και να περασετε ώρες διασκεδασης μαζί με τα παιδιά σας


Προμηθευτείτε ενα (ή περισσοτερα) από αυτα τα αφρωδη που χρησιμοποιούνται στις πισινες για εκμαθηση μπάνιου, καντε τρυπες, εφαρμοστε το σε ενα λαστιχο αφού κλείσετε την μια εξοδο νερού και ανοιξτε τη βρυση !!!! το πιο ανεξοδο και διασκεδαστικο συντριβανι μολις δημιουργηθηκε !!!!

http://ziggityzoom.com/content/pool-noodle-sprinkler-summer-fun


εδω μπορειτε να βρειτε και αλλα καλοκαιρινα παιχνιδια απο την ιδια σελίδα http://ziggityzoom.com/category/holiday/summer-fun


Πολλες και εξυπνες ιδέες και εδω με κύριο θεμα... το νερο http://www.infokids.gr/και το μπουγέλο !!! http://www.infokids.gr/

Επιλέγοντας δώρο για παιδί με αυτισμό ή σύνδρομο Asperger

$
0
0
Η επιλογή ενός παιχνιδιού για δώρο-και όχι μόνο- σε ένα παιδί με αυτισμό ή σύνδρομο Asperger, αποτελεί πρόκληση. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί του site http://www.nationalautismresources.com, βάσει των ερωτήσεων που δέχονται κάθε χρόνο, έφτιαξαν έναν οδηγό προκειμένου να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα κατάλληλα δώρα και να ανταποκριθείτε ιδανικά στις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες αυτών των παιδιών.


Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν όταν επιλέγετε δώρο για παιδί με αυτισμό ή σύνδρομο Asperger
Έχετε στο νού σας περισσότερο τις ικανότητες αυτού του παιδιού παρά την ηλικία του. Εάν το παιδί με αυτισμό έχει κάποιου είδους καθυστέρηση στη γλώσσα ή στις κοινωνικές δεξιότητες, αναζητήστε παιχνίδια που να βοηθούν το επίπεδο ικανότητάς τους σε αυτούς τους τομείς ώστε να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή του.
Δώρα και παιχνίδια βάσει αναπτυξιακής ηλικίας

Πάνελ άμμου
Άλλο ένας είδος δώρου που μπορείτε να σκεφτείτε να δώσετε σε ένα παιδί με αυτισμό είναι κάτι που να ηρεμεί το παιδί. Η ελαφριά δόνηση είναι πολύ χαλαρωτική για πολλά παιδιά και εφήβους με αυτισμό και υπάρχουν πολλά παιχνίδια που δονούνται στην αγορά, όπως μπάλες με δόνηση, συσκευές μασάζ με δόνηση, ζωάκια που δονούνται κλπ. Οι  αργές επαναλαμβανόμενες κινήσεις είναι επίσης πολύ χαλαρωτικές και μπορείτε να τις βρείτε σε πολλά είδη όπως σε λάμπες με κίνηση, σε πάνελ με άμμο και άλλα. Τα αντικείμενα στάθμισης είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, λίγο πιο δαπανηρή, αλλά ανθεκτική στο χρόνο. Ένα γιλέκο ή μία κουβέρτα στάθμισης είναι πολύ δημοφιλή δώρα για παιδιά και εφήβους που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Δώρα και παιχνίδια που συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών ή των εφήβων με αυτισμό

    Παιχνίδια ή είδη που απαιτούν συντονισμό χεριού-ματιού
    Παιχνίδια ή είδη δράση-αντίδραση
    Παιχνίδια ή είδη κοινωνικών ή γλωσσικών δεξιοτήτων
    Παιχνίδια ή είδη με αισθητήρες
    Μπαλάκια άγχους ή παιχνίδια που κινούνται νευρικά
    Παιχνίδια δράσης και κίνησης

Λάμπα με κίνηση
Αισθητήριες ανάγκες
Πολλά αυτιστικά παιδιά ή αυτιστικοί ενήλικες ή έφηβοι, απολαμβάνουν παιχνίδια ή προιόντα με αισθητήρες.
Είναι το παιδί στο οποίο προορίζεται το δώρο, οπτικά προσανατολισμένο; Τότε ενδιαφέρουσες επιλογές δώρων είναι τα πάνελ άμμου ή οι κλεψύδρες.  Πρόκειται για παιδί που ψάχνει να αγγίξει πολλά πράγματα; Τότε τι θα λέγατε για δώρα που ενισχύουν την αφή; Πλαστελίνη, πηλός, πάζλ με ζωάκια είναι καλές επιλογές ειδικά όταν αυτά είναι στέρεα και ενδιαφέροντα στο μάτι ή στο παιχνίδι.

Ζωάκια με δόνηση
Δώρα που βοηθούν την γλωσσική ανάπτυξη
Οι γλωσσικές και επικοινωνιακές προκλήσεις είναι κοινές ανάμεσα σε παιδιά με αυτισμό κι έτσι μπορείτε σε site του εξωτερικού , να βρείτε κάρτες που απεικονίζουν διάφορα συναισθήματα. Από την άλλη το παιδί με γλωσσική καθυστέρηση που αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους συνομήλικους, θα βοηθηθεί αρκετά με κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων.

Παιχνίδια δράσης αντίδρασης
Δώρα που βοηθούν τις κοινωνικές δεξιότητες
Ένα σύμπτωμα του αυτισμού είναι οι καθυστερημένες ή ελλιπείς κοινωνικές δεξιότητες. Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι με αυτισμό, μπορούν να μάθουν τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες κάνοντας πρακτική. Μερικές καλές επιλογές δώρου που θα βοηθήσουν αυτές τις δεξιότητες του αυτιστικού παιδιού, είναι τα παιχνίδια δράσης-αντίδρασης τα οποία θα χρησιμοποιήσει μαζί με κάποιον άλλον συνομήλικό του. Τέτοια παιχνίδια είναι όσα έχουν κουμπιά που τα πατάς και κάνουν θορύβους ή κίνηση και η επιλογή τους είναι ιδανική επειδή το παιδί αλληλεπιδρά άμεσα με αυτά άρα επιβραβεύεται.
Τα παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό να αναγνωρίζουν ή να συμπάσχουν με τους άλλους είναι επίσης μια καλή επιλογή. Τέτοια παιχνίδια είναι τα επιτραπέζια τύπου «Μάντεψε ποιος».
Μία ακόμη σημαντική ικανότητα που πρέπει να καλλιεργήσει και να μάθει ένα παιδί με αυτισμό, είναι το να παραμένει σε μία συζήτηση. Τα παιχνίδια με κάρτες ερωτήσεων, βοηθούν το παιδί να μένει στη κουβέντα και να τη διατηρεί με τον συνομιλητή του. Η επιλογή ενός βιβλίου που να προωθεί τις κοινωνικές δεξιότητες είναι επίσης μια εξαιρετική λύση αλλά καλό είναι πρώτα να συνεννοηθείτε για τον τίτλο με τους γονείς του παιδιού που σαν πιο καταρτισμένοι στο θέμα, γνωρίζουν καλύτερα τι πρέπει να πάρετε.

Συγκεκριμένα ενδιαφέροντα
Όταν επιλέγετε δώρο για ένα αυτιστικό παιδί, και για να μην παιδεύεστε με πολύπλοκα ή εξεζητημένα παιχνίδια, σκεφτείτε κάτι απλό που θα σκεφτόσασταν και για οποιοδήποτε άλλο παιδί χωρίς αυτισμό: Τί του αρέσει; Τρελαίνεται για ένα συγκεκριμένο θέμα; Τότε μπορείτε να αναζητήσετε κάτι σύμφωνα με τα γούστα του. Εάν για παράδειγμα του αρέσουν οι δεινόσαυροι, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο παιχνίδι, βιβλίο ή πάζλ με το θέμα που του αρέσει και αν φαίνεται ενδιαφέρον στο μάτι ή πρέπει να χρησιμοποιήσει τα χέρια και τα δάχτυλά του για να παίξει με αυτό, ακόμη καλύτερα!
Τέλος, παιχνίδια με ήχους ή ελαφρύ θόρυβο είναι συνήθως διασκεδαστικά και αποτελούν μια χαρά δώρα όχι μόνο για τα Χριστούγεννα αλλά και για οποιαδήποτε άλλη περίσταση.  Μπορείτε να πάρετε ιδέες ή ακόμη και να παραγγείλετε από το site από όπου και αντλήσαμε όλες τις παραπάνω χρήσιμες πληροφορίες, εδώ http://www.nationalautismresources.com/toys-for-autism.html.

http://singleparent.gr/paidi/paidopsixologia/epilegontas-doro-gia-paidi-me-aftismo-i-syndromo-asperger/

http://eidikidiapaidagogisi.blogspot.gr/2014/06/asperger.html

Για ένα ευχάριστο και συναισθηματικά εποικοδομητικό καλοκαίρι με τα παιδιά

$
0
0
Γραφει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Τάνια Μπαγέρη

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ευκαιρία για να χτίσετε κοινές θετικές εμπειρίες με τα παιδιά και όλη την οικογένεια, στις οποίες θα ανατρέχει όλη η οικογένεια μια ολόκληρη ζωή. Είναι μια ευκαιρία να ξοδέψετε ευχάριστο χρόνο μαζί, να χαλαρώσετε, να παίξετε και να έρθετε σε επαφή με τη φύση. Παράλληλα είναι μια περίοδος που ενδείκνυται για να έρθουν όλα τα μέλη της οικογένειας πιο κοντά και να συνδεθούν περισσότερο, τόσο οι γονείς μεταξύ τους όσο και ο καθένας τους ξεχωριστά με το κάθε παιδί, όπως και τα αδέλφια το ένα με το άλλο.

Όσο μπορείτε προτιμείστε να οργανώσετε τις διακοπές με τα παιδιά από νωρίς, συντονίζοντας τις ανάγκες τους με τα πλάνα της οικογένειας. Βοηθήστε τα παιδιά να έχουν και εκείνα ένα αίσθημα ελέγχου για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, ενημερώνοντας τα για το πρόγραμμα και προετοιμάζοντας τα κατάλληλα. Σχεδιάστε τι παιχνίδια, μουσική ή υλικά χρειάζεται να έχετε μαζί ώστε να απασχολούνται εκείνα ευχάριστα αλλά και να μη δημιουργούν προβλήματα λόγω του ότι δεν έχουν τι να κάνουν.

Γενικότερα και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, επιτρέψετε στα παιδιά να νιώσουν! Δε χρειάζεται να φοβάστε για το τι θα συμβεί στη συναισθηματική ισορροπία των παιδιών αν ανατραπεί η επιφανειακή ηρεμία της οικογένειας. Αφήστε τα να βιώσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, ακόμη και τα δύσκολα χωρίς να προσπαθείτε να τα «σώσετε» από αυτά: τα παιδιά χρειάζεται να μπορούν να απογοητευτούν ή να στεναχωρηθούν ακόμη και να πληγωθούν, αν για παράδειγμα δε γίνει αυτό που ήθελαν, ή πρέπει φύγουν από κάπου που τους άρεσε. Στις διακοπές έχετε όλοι την πολυτέλεια του χρόνου, ίσως και λίγο περισσότερες αντοχές, για να τους συμπαρασταθείτε και να τα βοηθήσετε να μάθουν να διαχειρίζονται ανάλογες καταστάσεις.

Μέσα στο καλοκαίρι που μειώνονται οι υποχρεώσεις και τα παιδιά είναι πιο ξεκούραστα και διαθέσιμα, τολμήστε να αυξήσετε λίγο τις απαιτήσεις σας και να ζητήσετε τους περισσότερα. Με άλλα λόγια ανεβάστε τον πήχη σε σχέση με αυτά που περιμένετε από τα παιδιά σας, όσο αφορά τη επαφή μεταξύ σας αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Αναμένετε από εκείνα λίγα παραπάνω από αυτά που κάνουν συνήθως. Οι προσδοκίες των άλλων και ειδικότερα των γονέων, βοηθούν τα παιδιά να καταφέρουν περισσότερα και να προχωρήσουν.

Δοκιμάστε να κάνετε κάτι νέο μαζί τους. Οι νέες εμπειρίες, όταν είναι καλά σχεδιασμένες από τους ενήλικες ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και την ηλικία του κάθε παιδιού ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και να τις ευχαριστηθούν, βοηθούν στη νοημοσύνη των παιδιών όπως και στην αυτοπεποίθηση τους. Παράλληλα δίνουν ευκαιρίες σε γονείς και παιδιά να έλθουν σε επαφή με διαφορετικό τρόπο, πιθανώς κιόλας γνωρίζοντας και νέες πτυχές ο ένας του άλλου.

Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να δουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια σας. Καθρεφτίστε τους πως φαίνεται αυτό που κάνουν και αυτό που είναι. Μιμηθείτε τα ή πείτε τους πως νιώθετε όταν φέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θετικό ή αρνητικό. Αναδείξτε και τα θετικά και τα όχι τόσο θετικά στοιχεία της συμπεριφοράς τους. Δείτε αυτή τη διαδικασία σα μια ευκαιρία να δείξετε στα παιδιά τι αισθάνεστε για εκείνα αλλά και πόσο χρόνο διατίθεστε περάσετε μαζί τους.

Προτιμήστε όσο και αν το έχετε ανάγκη να μην απομονώνεστε από τα παιδιά στις διακοπές. Αντίθετα προσπαθήστε να τους δείξετε τρόπους να συνυπάρχετε χωρίς να ασχολείστε αναγκαστικά ο ένας με τον άλλον. Δείξτε τους πως είναι να έχετε προσωπικό χρόνο και να κάνετε παράλληλες δραστηριότητες, ενώ είστε στον ίδιο χώρο.

Προσφέρετε δημιουργικές επιλογές στα παιδιά, όπως οι κατασκευές ή το διάβασμα, και αποφύγετε τις εύκολες λύσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, των gadgets ή και της τηλεόρασης. Τα παιδιά μαθαίνουν ελάχιστα από αυτά, ενώ χάνουν και χρόνο από την επαφή με τους άλλους, καθώς δεν εξασκούν σημαντικές δεξιότητες όπως η ικανότητα διαπραγμάτευσης, η διαχείριση συναισθημάτων ή η απόπειρα προσέγγισης των άλλων.

Αυτό το καλοκαίρι περιποιηθείτε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας με το να δεχτείτε οποιαδήποτε βοήθεια με τα παιδιά. Επιτρέψτε που και που στις γιαγιάδες, τους παππούδες και τους άλλους συγγενείς ή φίλους να αναλάβουν για λίγο τη φροντίδα τους και να κάνουν κάποιες δραστηριότητες μαζί τους. Είναι μια ευκαιρία να συνδεθούν με τα παιδιά, ειδικά εκείνοι που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Σίγουρα θα έχουν και αυτοί κάτι διαφορετικό να δώσουν στα παιδιά, ακόμη και αν με μια πρώτη ματιά αυτό δε μοιάζει και τόσο θετικό ή σημαντικό. Τα παιδιά γίνονται πιο ευέλικτα, μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους και εξοικειώνονται με τις κοινωνικές επαφές όταν έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με διαφορετικούς ανθρώπους.

Τέλος, μη καταπιέζετε τις δικές σας ανάγκες και τα θέλω σας συνεχώς, για χάρη των παιδιών. Ασχοληθείτε και με τις προσωπικές ανάγκες, τη σχέση με το σύντροφο ή τους φίλους σας. Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν την αίσθηση των υπολοίπων που υπάρχουν γύρω τους, και αφήστε τα να καταλάβουν πως οφείλουν να σέβονται και τις ανάγκες των άλλων ατόμων, ξεκινώντας από τις δικές σας. Διδάξτε τα να κάνουν υπομονή, να περιμένουν τη σειρά τους και προωθήστε την έννοια του μοιράζομαι: το χρόνο, τα παιχνίδια, τη ψάθα, το παγωτό!

Διαταραχές ύπνου και Αυτισμός

$
0
0

Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό συστατικό της υγείας. Παρόλο που δε μπορούμε να κατανοήσουμε όλες τις λειτουργίες του, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση του σώματος μας, καθώς και την ενίσχυση της μνήμης.

Θα ήταν σημαντικό να ξεκινήσουμε από κάποιες απαντήσεις σχετικά με το πότε και πόσο θα πρέπει ένα παιδί να κοιμάται, ή κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη διάρκεια του ύπνου του, αλλά αυτό είναι ανέφικτο. Τα χαρακτηριστικά αυτά, διαφέρουν από άτομο σε άτομο όπως και από ηλικία σε ηλικία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν γενικές απαντήσεις για τον ύπνο. Όλα τα παιδιά είναι πιθανό να περάσουν από περιόδους όπου ο ύπνος τους δε θα είναι καλός και αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια, σε περιόδους ιδιαίτερης πίεσης ή ακόμη και σε περιόδους διακοπών. Μετά από κάποια τέτοια κατάσταση όμως, ο ύπνος θα πρέπει να επανέλθει σε φυσιολογικές συνθήκες.

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε μπορεί να έχει κάποια διαταραχή ύπνου. Τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, φαίνεται να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες με τον ύπνο. Ο αριθμός των οικογενειών που έχουν επηρεαστεί από διαταραχές ύπνου στο/α μέλος/η τους με αυτισμό, ποικίλλει από μελέτη σε μελέτη, αλλά σημαντικά προβλήματα ύπνου έχουν παρατηρηθεί στο 40-80% των παιδιών αυτών. Για τα παιδιά με αυτισμό, ο ανεπαρκής ύπνος φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αιτίες

Οι πιο συχνές αιτίες σχετικά με δυσκολίες στον ύπνο σε όλα τα παιδιά είναι οι επιρροές από το περιβάλλον αλλά και ο τρόπος με τον οποίο κοιμούνται. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να κοιμίσουν το παιδί τους, κουνώντας το ή παίρνοντας το αγκαλιά και στη συνέχεια βάζοντας το στο κρεβάτι του. Το παιδί μπορεί όμως να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να αντιληφθεί πως δεν έχει στη διάθεση του, ό,τι είχε πριν κοιμηθεί (την αγκαλιά της μητέρας, το περιβάλλον). Για τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζονται ίσως περισσότερες προκλήσεις.

Η Αγάπη για τη ρουτίνα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με αυτισμό είναι περισσότερο ανήσυχα σχετικά με τη ρουτίνα του ύπνου, δηλαδή τη συνηθισμένη ώρα που πηγαίνουν για ύπνο καθώς και αυτή που ξυπνάνε. Ταυτόχρονα τα παιδιά είναι συνηθισμένα στο να κοιμούνται σε συγκεκριμένο μέρος, δηλαδή το δικό τους κρεβάτι έχοντας ακόμη και το δικό τους μαξιλάρι. Συνήθειες όπως αυτές, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν από τα παιδιά με αυτισμό.

Δυσκολίες επικοινωνίας

Πολλά παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, έχουν προβλήματα επικοινωνίας και πολλές φορές, τους είναι δύσκολο να ζητήσουν κάτι που χρειάζονται. Υπάρχει λοιπόν η περίπτωση, όπου το παιδί σας παραμένει ξύπνιο διότι χρειάζεται κάτι, αλλά δε μπορεί να το ζητήσει. Επίσης μπορεί να μη έχει γίνει κατανοητό στο παιδί, από τον γονιό, ότι έχει έρθει η ώρα του ύπνου.

Αγαπημένα αντικείμενα και συνήθειες

Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να έχουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως για παράδειγμα κάποιο αρκουδάκι ή τις αγαπημένες τους πιτζάμες ή ακόμη και κάποια συγκεκριμένη μαξιλαρο-θήκη. Η έλλειψη αυτών των αντικειμένων και της “σχέσης” που έχει δημιουργηθεί μεταξύ αυτών και των παιδιών με αυτισμό, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου.

Διάφοροι λόγοι


Άγχος: Αρκετά παιδιά με αυτισμό μπορεί να διακατέχονται από άγχος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο τους.

Υπερκινητικότητα: Η υπερκινητικότητα είναι πολλές φορές χαρακτηριστικό παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και μπορεί να συντελέσει στη διαταραχή του ύπνου.

Ασθένεια: Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, όλα τα παιδιά συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών με αυτισμό φυσικά, μπορεί να υποφέρουν από κάποια ασθένεια και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τους. Σε μερικές περιπτώσεις, παιδιά με αυτισμό λαμβάνουν ειδική αγωγή και θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να γνωρίζετε αν η φαρμακευτική αυτή αγωγή μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου.
Συμβουλές αντιμετώπισης

Δημιουργία ημερολογίου ύπνου

Το ημερολόγιο ύπνου, βοηθάει στην καταγραφή ασυνήθιστων καταστάσεων και στην αποκατάσταση τους. Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε κάτι στη ρουτίνα του παιδιού σας σχετικά με τον ύπνο του, τότε το ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να δείτε κατά πόσο αυτό που κάνατε λειτουργεί με θετικό τρόπο, συνεχώς, σποραδικά ή καθόλου. Φυσικά το ημερολόγιο αυτό, θα ήταν καλό να το μοιραστείτε με άτομα που εμπλέκονται στη ζωή του παιδιού, όπως δάσκαλοι, γιατροί, συγγενείς. Πολλές φορές, για υψηλά λειτουργικά παιδιά με αυτισμό, το ημερολόγιο μπορεί να δράσει θετικά παρέχοντάς τους, μια οπτική υπενθύμιση. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να επιβραβεύσετε το παιδί σας (μετάλλιο, βόλτα) αν εκείνο δε σηκωθεί από το κρεβάτι του για τρεις  συνεχόμενες νύχτες.

Καθιέρωση ρουτίνας

Η ανταπόκριση των παιδιών με αυτισμό στη ρουτίνα, είναι πολύ καλή, καθώς τους επιτρέπει να αισθάνονται ασφαλή. Δημιουργήστε μια ρουτίνα που μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε κάθε μέρα. Για παράδειγμα:

18:00: Βραδινό

18:30: Ώρα ησυχίας

19:00: Μπάνιο

19:30: Πλύσιμο δοντιών

19:45: Ώρα για ύπνο

07:30: Ξυπνάω

Αλλαγές στη διατροφή

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι διατροφικές συνήθειες εμποδίζουν τον “καλό” ύπνο. Η σταδιακή μείωση μερικών τροφών, αλλά και η κατάργηση άλλων, που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα ωφελήσουν τον ύπνο του παιδιού. Προτείνουμε την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό διαιτολόγο πριν την εισαγωγή οποιασδήποτε αλλαγής και τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τεχνικές χαλάρωσης

Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να αισθάνονται ιδιαίτερα ανήσυχα πριν κοιμηθούν. Μερικές τεχνικές χαλάρωσης, όπως το μασάζ, η ησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου, απαλός φωτισμός στο δωμάτιο τους ακόμη και μια χαλαρωτική μουσική, μπορούν να συμβάλλουν σε έναν ήσυχο ύπνο.

Άνετος ύπνος
Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω πολλά παιδιά με αυτισμό είναι ευαίσθητα στο φως, τους ήχους και τις μυρωδιές. Αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται με κάτι από αυτά, τότε θα ήταν καλό να απομακρύνετε πηγές φωτός και θορύβου. Για παράδειγμα μια καλή τεχνική, είναι η αφαίρεση των ετικετών από τα ρούχα του παιδιού σας. Αυτές μπορεί να ενοχλούν το παιδί αφού αρκετά παιδιά με αυτισμό έχουν ευαίσθητη αφή.


Εξηγήστε τον ύπνο


Μερικά παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη κατανόηση της ανάγκης του ύπνου. Μια κοινωνική ιστορία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξηγηθεί αυτό. Θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον/την λογοθεραπευτή/τρια του παιδιού σας για να σας κατευθύνει.

Ελένη Λούκουτου – Λογοθεραπεύτρια

IKID - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ


Πηγές

http://www.scottishautism.org/family-and-professional-support/information-resources/developing-good-sleep-routines/

http://raisingchildren.net.au/articles/autism_spectrum_disorder_sleep_difficulties.html

http://www.webmd.com/brain/autism/features/sleep-difficulties-parents-autism


http://www.ikidcenters.com/

Ένα βήμα πριν το θρανίο

$
0
0
Δημιουργικό πρόγραμμα προετοιμασίας για την ομαλή μετάβαση στη σχολική ζωή. Γονείς και «πρωτάκια» σπεύσατε!

Δημιουργικό πρόγραμμα προετοιμασίας για την ομαλή μετάβαση στη σχολική ζωή

Για παιδιά που θα ξεκινήσουν την Α΄ Δημοτικού τον Σεπτέμβριο 2014

Επιστημονική υπεύθυνη
Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, συμβουλευτική-εκπαιδευτική ψυχολόγος

Φανταστείτε ότι μπαίνετε για πρώτη φορά σε ένα τεράστιο κτίριο με πάρα πολλά άγνωστα παιδάκια, ότι ξαφνικά θα έχετε διάβασμα για το σπίτι τα απογεύματα και θα βομβαρδίζεστε με πάμπολλες γνώσεις. Μάλιστα, ένας καινούριος «μεγάλος» θα αξιολογεί πόσο καλά τα πάτε!
Ακόμα και για το παιδί που έχει πάει σε παιδικό σταθμό, η εμπειρία της έναρξης του σχολείου αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή του. Από το ασφαλές περιβάλλον της οικογένειας, το παιδάκι εισέρχεται σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον με πολλές απαιτήσεις, στις οποίες χρειάζεται να ανταποκριθεί. Είναι λοιπόν εξαιρετικά βοηθητικό το «πρωτάκι» μας να είναι εφοδιασμένο με βασικές γνώσεις και δεξιότητες που θα το βοηθήσουν σε αυτήν τη σημαντική μετάβαση της ζωής του.
Το πρόγραμμα «Ένα βήμα πριν το θρανίο» αναγνωρίζει τις πολλαπλές ανάγκες που έχουν τα παιδιά που θα πάνε στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Σε συνεργασία με έμπειρους παιδαγωγούς, δίνει την ευκαιρία στα «πρωτάκια» να συμμετάσχουν σε ένα μικρό προπαρασκευαστικό παιχνίδι που θα τα βοηθήσει να περάσουν ομαλά από την ξεγνοιασιά του τελευταίου τους προσχολικού καλοκαιριού στη σχολική ζωή.
«Ένα βήμα πριν το θρανίο» και τα παιδιά θα μπορέσουν να λάβουν βασικές πληροφορίες και να εξασκηθούν στο πώς να κάνουν φίλους, ποιες συμπεριφορές είναι κοινωνικά αποδεκτές και ποιες όχι, πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, πώς να αγαπήσουν το βιβλίο, πώς να τρέφονται υγιεινά και πώς να δέχονται τη διαφορετικότητα στη ζωή.
Ταυτόχρονα οι γονείς, στην πρώτη συνάντηση του προγράμματος, θα ενημερωθούν από την ψυχολόγο Καλλιόπη Εμμανουηλίδου για θέματα όπως το άγχος και η σχολική φοβία, η μαθησιακή ετοιμότητα, η διαχείριση του χρόνου και ο ρόλος των ίδιων στην προετοιμασία των παιδιών τους για το σχολείο.

Κάθε παιδί θα πάρει δώρο το βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου-Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, 6-7 το απόγευμα
«Με μια σβήστρα για βοηθό κι ένα μολύβι για αρχηγό!»: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης με την Άλκηστη Χρονάκη
Η δημιουργική γραφή απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και ενεργοποιεί τη φαντασία του παιδιού. Με ιστορίες που είτε τις δημιουργούν είτε τις διαβάζουν στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής, τα παιδιά διασκεδάζουν, εκφράζουν με λόγια τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, πειραματίζονται, ανακαλύπτουν τις δεξιότητές τους. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα δουλέψουμε με επιλεγμένο υλικό με θέμα τη σχολική πραγματικότητα, έτσι ώστε μέσα από το παιχνίδι οι μικροί μας μαθητές να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό περιβάλλον.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα
«Παιδικοί φίλοι, φίλοι παντοτινοί»: Εργαστήριο με θέμα τη φιλία, με την Ειρήνη Ζέρη
Ταξιδεύουμε στον κόσμο της φιλίας, γνωρίζουμε την ομορφιά της, ανακαλύπτουμε την αξία
της. Μαθαίνουμε να προσεγγίζουμε και να αποκτούμε νέους φίλους, να επικοινωνούμε με αγάπη και κατανόηση, να «χτίζουμε» δυνατές φιλίες, που αποτελούν τα θεμέλια για ένα ευτυχισμένο μέλλον.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα
«Ας φιλοσοφήσουμε»: Εργαστήριο με αφορμή το βιβλίο Είναι άδικο! από τη σειρά «Ο μικρός φιλόσοφος» με την Ειρήνη Ζέρη
Παρέα με τον Πίκολο, τον μικρό μας φιλόσοφο, παίζουμε και μαθαίνουμε να μεγαλώνουμε,
με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αναγνωρίζουμε και εκφράζουμε συναισθήματα, ανακαλύπτουμε κανόνες συνύπαρξης, κατανοούμε κώδικες που είναι αναγκαίοι για την αρμονική μας συμβίωση μέσα στο σχολικό πλαίσιο και ευρύτερα στο πλαίσιο της κοινωνίας.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα
«Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε»: Εργαστήριο με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο συμπεριφοράς με την Ειρήνη Ζέρη
Μέσα από παιχνίδια δημιουργικής έκφρασης και αυτοσχεδιασμού μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε αρνητικά συναισθήματα, να τα αξιοποιούμε δημιουργικά, με θετικές σκέψεις και συμπεριφορές. Με βιωματικές δραστηριότητες, δημιουργούμε συνθήκες αλληλοκατανόησης, αυτοελέγχου, αλληλοσεβασμού, με στόχο την ισορροπημένη και χαρούμενη καθημερινή ζωή μέσα στο νέο σχολικό περιβάλλον.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα
«Μαθαίνουμε να τρώμε υγιεινά»: Εργαστήριο για τη σωστή διατροφή με την Ειρήνη Ζέρη
Γινόμαστε πρωταγωνιστές της υγιεινής διατροφής, ανακαλύπτουμε τα πολύτιμα
μυστικά της και μαθαίνουμε να επιλέγουμε υγιεινές τροφές για το κολατσιό μας
στο σχολείο αλλά και στο σπίτι. Όλα αυτά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες,
παιχνίδια με τη «Διατροφική Πυραμίδα», κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι και εικαστικά
δρώμενα. Στόχος μας να αποκτήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αναγνωρίζοντας
παράλληλα τη σπουδαιότητά τους.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα
«Το βιβλίο είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι!»: Ένα χαρούμενο βιβλιοεργαστήρι με την Ειρήνη Ζέρη
Οι μικροί μας καλλιτέχνες ομορφαίνουν τον κόσμο του βιβλίου με τις δικές τους δημιουργίες! Συνθέτουν χρώματα, υλικά και φαντασία και φιλοτεχνούν τα καλλιτεχνήματά τους με μεράκι και συνεργασία. Αναδεικνύουν τη δημιουργικότητά τους, απολαμβάνουν στιγμές έμπνευσης και δημιουργίας και οδηγούνται σε κατασκευές χρήσιμες και ιδανικές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς!

Και για τους γονείς: Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των παιδιών (Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014), η ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου θα ενημερώσει τους γονείς σχετικά με τη συμβολή τους στην καλύτερη προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο:
• Πώς να μεταδώσουμε ενθουσιασμό για τη σχολική εμπειρία;
• Βιώνουν τα παιδιά άγχος;
• Τι είναι η σχολική φοβία και πώς την αναγνωρίζουμε;
• Πώς καθιερώνουμε ρουτίνες και πώς διαχειριζόμαστε τον οικογενειακό χρόνο;
• Τι να προσέξουμε στον ύπνο και τη διατροφή των παιδιών;
• Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο για το σχολείο;
• Πώς βοηθάμε τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους;
Η ομιλία θα διεξαχθεί παράλληλα με γόνιμη συζήτηση και θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα των γονιών.
Διάρκεια: 2 ώρες

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι εκπαιδευτική-συμβουλευτική ψυχολόγος με ιδιαίτερη εξειδίκευση και ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη νοημοσύνη, την αγωγή των παιδιών και τη βοήθεια που μπορεί να δώσει η επιστήμη της ψυχολογίας με πρακτικούς τρόπους σε προβλήματα της καθημερινότητας. Έχει κάνει μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Έρευνα. Έχει δίπλωμα γενικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής διαταραχών πρόσληψης τροφής και είναι κάτοχος διδακτορικού με θέμα τη νοημοσύνη και το ταλέντο. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εργάζεται ως ψυχολόγος και ως επιμορφώτρια στη Θεσσαλονίκη. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της: Ψυχολογία της διατροφής, Πώς οι διατροφικές συνήθειες αντανακλούν τον συναισθηματικό μας κόσμο, Γυρίζω σελίδα… στη διατροφή, Γυρίζω σελίδα… στο άγχος, Γυρίζω σελίδα… στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, Το ξωτικό που ήθελε να ψηλώσει.

Η Ειρήνη Ζέρη σπούδασε ψυχολογία στο New York College της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Θέατρο των Αλλαγών και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας «Το Άθυρμα». Εργάζεται από το 2003 ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και συντονίστρια προγραμμάτων συναισθηματικής και κοινωνικής αγωγής σε παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Εδώ και πέντε χρόνια εργάζεται ως παιγνιοθεραπεύτρια με παιδιά και ομάδες με συναισθηματικές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς. Επίσης οργανώνει βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Η Άλκηστη Χρονάκη, μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σύγχρονη Λογοτεχνία σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο θεματικό πεδίο «Διδακτική της Λογοτεχνίας» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, με θέμα Η Συμβολή της Ανάγνωσης Μυθιστορημάτων στη Διαμόρφωση της Υποκειμενικότητας των Εφήβων. Στο πλαίσιο της διατριβής και για τις ανάγκες της έρευνας, οργάνωσε και λειτούργησε λέσχες ανάγνωσης παιδιών προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη σε φροντιστήρια, κέντρα ελευθέρων σπουδών και ΙΕΚ ως καθηγήτρια αγγλικών, συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ως εκπαιδεύτρια σε προγράμματα που υλοποιούσε και ως μεταφράστρια. Παράλληλα, από το 1998 μέχρι το 2003 αρθρογραφούσε στο λογοτεχνικό περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ με βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων. Από το 2006 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια αγγλικών.

Τρόπος συμμετοχής
Ανάμεσα στα εργαστήρια θα γίνεται σύντομο διάλειμμα, κατά το οποίο θα προσφέρονται στα παιδιά μπισκότα και δροσεροί χυμοί. Καλό είναι να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό.
Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά
Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ. Ειδική τιμή για αδέρφια: 70 ευρώ
Το κόστος αφορά τη συμμετοχή ενός παιδιού για όλη την εβδομάδα και την ενημερωτική συνάντηση των γονέων, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν ο ένας ή και οι δύο γονείς.
Η πληρωμή του κόστους συμμετοχής θα γίνει σε δύο δόσεις: 1. κατά την εγγραφή (το αργότερο πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη του προγράμματος) 2. τη δεύτερη ημέρα του προγράμματος (2/9/2014).

Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»: Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή που ισχύει για τα αδέρφια. Για να ισχύει η προσφορά ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής, λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο. «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο (ΟΝΟΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΗ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».

Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των εργαστηρίων:
• στο τηλ.: 211 3003580
• στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, με την ένδειξη ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΡΑΝΙΟ και σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail).


Τα video games επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη των παιδιών

$
0
0
Τα παιδιά που παίζουν video games για λίγη ώρα καθημερινά μπορεί να εμφανίζουν θετική επίδραση στην ανάπτυξή τους, σημειώνει μια έρευνα από το Oxford University.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιάπου περνούσαν λιγότερο από μια ώρα την ημέρα με video games είχαν καλύτερη προσαρμοστικότητα σε σχέση με όσα δεν έπαιζαν καθόλου.

Ωστόσο, παιδιά που έπαιζαν video games περισσότερο από 3 ώρες ανέφεραν γενικά χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους.


Ο Dr Andrew Przybylski, ανέλυσε βρετανικές έρευνες που αφορούσαν 5.000 νέους, ηλικίας 10 έως 15 ετών.
Ποσοστό 75% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι έπαιζαν καθημερινά video games.

Τα παιδιά ανέφεραν πόσο χρόνο περνούσαν παίζοντας video games μια συνηθισμένη ημέρα και στη συνέχεια αξιολόγησαν αριθμό παραγόντων όπως:

    Ικανοποίηση με τη ζωή τους
    Πόσο καλές ήταν οι σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά
    Επίπεδα υπερκινητικότητας και διάσπασης προσοχής
    Πόσο πιθανό ήταν να βοηθούν ανθρώπους με δυσκολίες.

Οι απαντήσεις συνδυάστηκαν για την αξιολόγηση των επιπέδων ψυχολογικής και κοινωνικής προσαρμογής.
Σε σύγκριση με άλλες ομάδες τα παιδιά που έπαιζαν video games λιγότερο από μια ώρα κάθε ημέρα ήταν περισσότερο πιθανό να δηλώσουν ικανοποιημένα από τη ζωή τους και εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.
Η συγκεκριμένη ομάδα είχε επίσης λιγότερα προβλήματα με συναισθηματικά θέματα και χαμηλότερα επίπεδα υπερδραστηριότητας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, άνθρωποι που περνούσαν περισσότερες από 3 ώρες παίζοντας τέτοια παιχνίδια είχαν τη λιγότερη προσαρμοστικότητα.

Ο Dr Przybylski σημειώνει ότι αν και η επίδραση των video games στα παιδιά είναι στατιστικά σημαντική, στη συγκεκριμένη έρευνα παράγοντες όπως η δύναμη των οικογενειακών σχέσεων παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Pediatrics.’’



Πηγές: ‘’Pediatrics.’’

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/27757/ta-video-games-epireazoyn-thetika-tin-anaptyxi-twn-paidiwn.html

Κάθε αριθμός και χρώμα! Παιχνίδι-άσκηση αναγνώρισης αριθμών.

$
0
0
Οι αριθμοί ως σύμβολα συνήθως μαθαίνονται απο τα παιδιά κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους στο Νηπιαγωγείο. Ένα παιδί πηγαίνοντας πρώτη φορά στο Δημοτικό γνωρίζει τους αριθμούς  απο το 1 έως το 10 ή έστω τους περισσότερους απο αυτούς. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε παιδιά που αντιμετωπίζουν Μαθησιακές δυσκολίες και Ανωριμότητα τα οποία δυσκολεύονται κατά κύριο λόγο να συγκρατήσουν τις μορφές και να αποθηκεύσουν έναν κώδικα συμβόλων.

Με διάφορες ασκήσεις που στοχεύουν στην αποθήκευση της γνώσης μέσα απο τη βιωματική εμπειρία και τη κιναίσθηση μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Η εγκατάσταση της αυτοματοποίησης είναι πετυχημένη όταν η επανάληψη δεν γίνεται με τρόπο στείρο αλλά εμπλέκει το παιδί πιο ενεργά στη διαδικασία.

Μια άσκηση που συνδυάζει την εκμάθηση των αριθμών μέσα απο τη χρήση ενός απλού κώδικα είναι η: "Κάθε αριθμός και χρώμα!"Το παιδί μαθαίνει τη μορφή των αριθμών και εκπαιδεύεται στην οπτική αναγνώριση διαφορών και ομοιοτήτων ανάμεσα τους.

Υλικά: έγχρωμα αυτοκόλλητα, Α4 σελίδα, στυλό

Άσκηση: Γράφετε διάσπαρτα στη σελίδα τους αριθμούς που θέλετε να μάθει το παιδί. Στο κάτω μέρος ορίζετε ποιο χρώμα αντιστοιχεί σε κάθε αριθμό. Τέλος ζητάτε απο το παιδί να βάλει πάνω σε κάθε αριθμό το σωστό αυτοκόλλητο.


Tip:
Είναι μια καλή άσκηση αν θέλει κανείς να δουλέψει και την οπτική διάκριση μεταξύ /ε/ και /3/ καθώς και μεταξύ /6/ και /9/!

Απευθύνεται: Σε παιδιά με προβλήματα στην οπτική αντίληψη των διαφορών σε πιο σύνθετα σχήματα όπως γράμματα και αριθμούς. Εφαρμόζεται απο θεραπευτές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
- See more at: http://dyslexiaathome.blogspot.gr/2014/08/blog-post_20.html#sthash.hHLUL1qX.dpuf

«Εργαστήρια Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων»

$
0
0
Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί για κάποια απόφαση μας σε σχέση με τα παιδιά ή για το αν η συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτά είναι η καλύτερη δυνατή;
Τα εργαστήρια γονέων δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν, να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους γονείς παιδιών από 0 έως 7 ετών, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στην επιστημονική πληροφόρηση και τις σύγχρονες πρακτικές σχετικά με την ανατροφή των παιδιών. Tα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη μετέπειτα πορεία του στη μάθηση, τη ψυχοσωματική υγεία και την κοινωνική προσαρμογή και αποτελούν μια καθημερινή πρόκληση για τους γονείς, η οποία απαιτεί γνώσεις ή και δεξιότητες.


Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία μέσω της συμμετοχής σε μια ολιγομελή ψυχο-εκπαιδευτική ομάδα, όπου οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να μοιραστούν νέες ιδέες και εμπειρίες για το μεγάλωμα των παιδιών τους καθώς και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους με γνώμονα πάντα τη σχέση γονέα-παιδιού.
Στόχος των εργαστηρίων είναι να διασφαλιστεί πως η αγάπη, η αφοσίωση και η γενικότερη προσφορά των γονέων προς τα παιδιά τους επενδύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεγαλώνουν υγιή και χαρούμενα παιδιά, τα οποία θα εξελιχθούν σε ευτυχισμένους, παραγωγικούς και κοινωνικά ενταγμένους ενήλικες.
Ενδεικτικά μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων είναι:
•    η συναισθηματική εξέλιξη στην προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία
•    η  συμβολή των γονέων στη νοητική και ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών
•    ποιες είναι οι κατάλληλες καθημερινές ρουτίνες ή συνήθειες και πώς θα διασφαλιστούν
•    ενδεδειγμένοι τρόποι οριοθέτησης της συμπεριφοράς των παιδιών
•    ο ρόλος της ευρύτερης οικογένειας στην ανατροφή των παιδιών
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται την ίδια μέρα και ώρα κάθε εβδομάδα, και ολοκληρώνονται υστέρα από ένα κύκλο 8 εβδομαδιαίων συναντήσεων διάρκειας 90 λεπτών.
Ο χώρος διεξαγωγής είναι το γραφείο της ψυχολόγου Τάνιας Μπαγέρη, Πεύκων 6 & Καποδιστρίου.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και γι αυτό το λόγο τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τα εργαστήρια και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε  με την κα Στάμου στο τηλέφωνο 210 6838117, Δευτέρα και Παρασκευή 09.00-17.00 και Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 11.00-19.00, ή στο e-mail info@taniabageri.gr.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προφίλ, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις δράσεις της ψυχολόγου Τάνιας Μπαγέρη, θα βρείτε στα www.taniabageri.gr, twitter: @tanbager και facebook: Psychology4all.

ΤΟ ΤΖΙΝΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

$
0
0
 Το «Τσάι στη Σαχάρα» παρουσιάζει και φέτος την παιδική διαδραστική παράσταση του Γιώργου Λούκα, «Το τζίνι των παιδιών», που μυεί μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της φαντασίας, από το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 και για 5 Σάββατα στις 5.00 το απόγευμα, σε σκηνοθεσία, εικαστική επιμέλεια και ερμηνεία Γιώργου Λούκα.

Όλοι γνωρίζουμε το πασίγνωστο τζίνι που βγήκε μέσα από το λυχνάρι του Αλαντίν! Υπάρχει και το τζίνι, που εκπληρώνει τρεις ευχές στα παιδιά… αλλά δεν έχει τόση δύναμη όση το τζίνι του λυχναριού. Έχει όμως, την ικανότητα να τα μετατρέπει σε μάγους, ταχυδακτυλουργούς και ζογκλέρ! Ο Γιώργος Λούκας μέσα από εντυπωσιακές ακροβατικές φιγούρες και μοναδικά ταχυδακτυλουργικά ξεσηκώνει τους μικρούς και μεγάλους θεατές και κάνει το κοινό να ξεκαρδίζεται με τις γκάφες και τις ατάκες του.

Θεάματα που πλαισιώνουν την παράσταση: Ταχυδακτυλουργία, χορογραφίες με ζογκλερικά, ζογκλερικά πάνω σε ποδήλατο με μια ρόδα, χορογραφίες με ζογκλερικά πάνω σε ξυλοπόδαρα και λίγο πριν το τέλος της παράστασης μικρό σόου με φωτιές πάνω σε ξυλοπόδαρα.
Σκηνοθεσία -κείμενο-ερμηνεία: Γιώργος Λούκας
Πού: Τσάι στη Σαχάρα, Λαοδικείας 18, Ιλίσια,  2110120936, fax: 2110120937, tsai2012saxara@gmail.com
Πότε: Από 13 Σεπτεμβρίου έως και 18 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο στις 17.00.
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: Τηλ.: 2110120936
Τιμή εισιτηρίου: 7€ γενική είσοδος 

http://www.talcmag.gr/ftou-kai-vgaino/to-tzini-ton-paidion/

Όχι με κουτάλι τα σιρόπια στα παιδιά

$
0
0

Χιλιάδες άνθρωποι μπερδεύουν τη δοσολογία όταν δεν μετρούν με σύριγγες ή δοσομετρητές, αλλά με «κουταλιές»

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι απευθύνονται στα Κέντρα Δηλητηριάσεων ζητώντας πρώτες βοήθειες για λάθη που έχουν γίνει με τα φάρμακα.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των τηλεφωνημάτων γίνονται από γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών, οι οποίοι συχνά μπερδεύουν τα μιλιγκράμ (mg), τα εμέλ (ml), τα κουταλάκια (του γλυκού) και τις κουταλιές (της σούπας) από τα σιρόπια που πρέπει να τους δώσουν, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Το πρόβλημα είναι τόσο εκτεταμένο, ώστε προσφάτως πολλές αμερικανικές ιατρικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), άρχισαν να συζητούν μήπως πρέπει να καταργηθούν όλες οι άλλες μονάδες μέτρησης και να ισχύσει για όλα τα σιρόπια μία: αυτή των ml.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Pediatrics» υποστηρίζει αυτή την κίνηση, καθώς έδειξε πως οι γονείς που χορηγούν τα σιρόπια μετρώντας τα σε ml έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κάνουν λάθος απ’ ό,τι όσοι τα μετρούν με κουταλάκια του καφέ ή κουταλιές της σούπας.

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη δρα Σόνα Γιν, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), πήραν συνεντεύξεις από 287 γονείς αμέσως μόλις χορήγησαν στα παιδιά τους τα σιρόπια που είχαν συστήσει οι γιατροί για διάφορα νοσήματα, ζητώντας τους μεταξύ άλλων να τους δείξουν πώς μέτρησαν τα φάρμακα.

Οπως ανακάλυψαν, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα δεν είχαν μετρήσει σωστά τα σιρόπια, ενώ ένας στους έξι είχε καταφύγει σε δόσεις στο περίπου χρησιμοποιώντας ακατάλληλα οικιακά είδη, όπως τα κουτάλια της κουζίνας.

Ομως οι γονείς αυτοί είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν χορηγήσει στα παιδιά τους λάθος δόση σε σύγκριση με εκείνους που τα είχαν μετρήσει σε ml, αφού αυτοί μοιραία χρησιμοποίησαν σύριγγες ή τους δοσομετρητές των σιροπιών (λ.χ. ιατρικά κουτάλια, καπάκια κ.λπ.) για να βρουν τα σωστά ml.

Η μελέτη, πάντως, αποκάλυψε ακόμα ότι στο 25% των περιπτώσεων τα σιρόπια δεν περιείχαν δοσομετρητές – και οι γονείς που τα αγόρασαν ήταν εκείνοι που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να σπεύσουν στα... συρτάρια της κουζίνας τους, αν και το ίδιο έκαναν και κάποιοι απ’ όσους πήραν φάρμακα με δοσομετρητές.

«Το κουτάλι της κουζίνας μπορεί να έχει διάφορα μεγέθη και σχήματα, οπότε ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ποσότητα του φαρμάκου που χωράει» λέει ο δρ Ιαν Μ. Πολ, καθηγητής Παιδιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Πολύ εύκολα, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί να πάρει πολύ μεγάλη δόση».

Εξίσου σημαντικό λάθος είναι να μπερδεύει ένας γονιός την κουταλιά της σούπας με αυτήν του καφέ: ακόμα και αν πρόκειται για το ιατρικό, διπλό πλαστικό κουταλάκι που πολλά σιρόπια έχουν στη συσκευασία, το μεγάλο κουτάλι παρέχει τριπλάσια δόση του φαρμάκου απ’ ό,τι το μικρό, συνεπώς πάλι ελλοχεύει κίνδυνος υπερδοσολογίας.

Πρόβλημα μπορεί να προκληθεί και από τη χορήγηση μικρότερης δόσης από την επιθυμητή λένε οι ειδικοί. Εάν, λ.χ., πάρει το παιδί μικρότερη ποσότητα του αντιβιοτικού για μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη στον λαιμό, το αντιβιοτικό μπορεί να μην το «πιάσει» και να παραταθεί η λοίμωξη ή να δημιουργηθούν επιπλοκές.

Η μελέτη εντόπισε λάθη ακόμα και στην ερμηνεία της συνταγής του γιατρού, καθώς πολλοί γονείς είχαν ξεχάσει τι τους είχε πει στο ιατρείο και όταν διάβασαν τη συνταγή παρερμήνευσαν όσα έγραφε είπε ο επιβλέπων ερευνητής της νέας μελέτης δρ Αλαν Λ. Μέντελσον, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο NYU. Αρκετοί γονείς, εξάλλου, παρότι διάβασαν σωστά τη συνταγή, έδωσαν στα παιδιά τους τα σιρόπια με κουτάλια «επειδή έτσι έχουν συνηθίσει» πρόσθεσε.

«Είναι διάχυτη η αντίληψη ότι είναι πιο εύκολο να μετράς τα φάρμακα με κουτάλια απ’ ό,τι σε ml, αλλά αυτό είναι λάθος από ιατρικής πλευράς» σχολίασε ο δρ Ντάνιελ Μπάντνιτζ, διευθυντής του Προγράμματος Ασφαλείας των Φαρμάκων στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Και πρόσθεσε ότι για να είναι ακριβής η θεραπεία, πρέπει να καταργηθούν σταδιακά οι συνταγές με «κουταλάκια» και «κουταλιές» και να χορηγούνται τα σιρόπια σε ml, τα οποία θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι γονείς να μετρούν με τους δοσομετρητές των φαρμάκων ή με σύριγγες.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=14&articleID=19873&la=1

Check up πριν το σχολείο!

$
0
0
Η επιστροφή στο σχολείο συνοδεύεται και με επιστροφή στον παιδίατρο. Ένα πρώτο φθινοπωρινό τσεκ απ είναι απαραίτητο και πιθανόν να συμπληρωθεί και το ατομικό δελτίο υγείας για το σχολείο. Ο παιδίατρος Δρ Σπύρος Μαζάνης σου αναλύει τι θα ελέγξει ο γιατρός σου:

1. Βάρος και ύψος του παιδιού: Στις διακοπές συνήθως το παιδί παίρνει κάποια κιλά παραπάνω. Θα δοθεί πρόγραμμα διατροφής.
2. Δέρμα: Θα ελεγχθεί για πιθανά σημάδια από τσιμπήματα, χτυπήματα, αλλεργίες ή και μυκητιάσεις
3. Σκελετός: Έλεγχος για σκολίωση και για τον τρόπο που βαδίζει και στέκεται. Θα δοθούν οδηγίες για την ποιότητα και το βάρος της σχολικής τσάντας, για να προληφθούν ορθοπαιδικά προβλήματα, ειδικότερα της σπονδυλικής στήλης.
4. Καρδιά: Ακρόαση για πιθανή εμφάνιση φυσήματος ή αρρυθμιών. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης διότι και τα παιδιά μπορεί να έχουν υπέρταση.
5. Μάτια και αφτιά: Έλεγχος στο ιατρείο για οπτική οξύτητα και των δύο ματιών αλλά και αν αναγνωρίζει τα χρώματα. Πολλά παιδιά έχουν αχρωματοψία. Έλεγχος των ακουστικών πόρων για πιθανά βύσματα ή ξένα σώματα.
6. Στόμα: Έλεγχος των δοντιών για πιθανή τερηδόνα ή ορθοδοντικά προβλήματα
7. Γενικά νοσήματα: Καταγραφή των προβλημάτων στο ιστορικό του παιδιού γι\'αυτά που πιθανόν πέρασε μέσα στις διακοπές.
8. Συμπεριφορά: Συζήτηση για πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς όπως διαταραχές του ύπνου, έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσης, πιθανά τικ κ.λπ.
9. Εμβολιασμοί: Συνήθως το Σεπτέμβρη κάνουμε το τεστ Μαντού (φυματιοαντίδραση) και προγραμματίζουμε τα εμβόλια του χειμώνα.
10. Μικροβιολογικές εξετάσεις: Εξέταση αίματος ή ούρων, αν κριθεί απαραίτητο, για έλεγχο αναιμίας κ.λπ.

http://www.tlife.gr/Article/FN/0-43-36446.html

Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να οργανωθεί όσον αφορά τη σχολική μελέτη

$
0
0
 Τα περισσότερα παιδιά δημιουργούν ένα μικρό χάος στο δωμάτιο τους και δεν οργανώνονται εύκολα, ειδικά όσον αφορά την καθημερινή μελέτη. Με λίγη βοήθεια και κάποια εξάσκηση, τα παιδιά μπορούν να γίνει πιο οργανωμένα και αποδοτικά.
Βασικός κανόνας: Κάθε δραστηριότητα πρέπει να χωρίζεται σε 3 βήματα:

1. Οργάνωση υλικού
Το παιδί πρέπει να συγκεντρώσει όλα όσα χρειάζονται για να ξεκινήσει την εργασία του. Βοηθάμε το παιδί να δει τι ασκήσεις έχει να κάνει και ποια βιβλία, τετράδια, μολύβια ή άλλα υλικά χρειάζεται να έχει πάνω στο γραφείο του.
Μπορείτε μάλιστα να του δείξετε πως να φτιάχνει μια λίστα με τις ασκήσεις που έχει να κάνει.
π.χ. μαθηματικά, άσκηση 5
γλώσσα, ασκήσεις 1 και 3
Ιστορία κεφ. 12
Καθώς προχωρά θα σβήνει κάθε άσκηση που ολοκληρώνει.  Έτσι θα γνωρίζει πόσο έχει προχωρήσει και τι έχει να κάνει στη συνέχεια. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνετε αρκετές φορές μαζί με το παιδί, μέχρι να μπορεί να το κάνει μόνο του!
Σημαντικός κανόνας εδώ είναι το καθαρό δωμάτιο με όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα πάνω και γύρω από το γραφείο διαβάσματος.

2. Συγκέντρωση
Το παιδί μένει συγκεντρωμένο στην εργασία του και δεν αποσπάται από άλλα ερεθίσματα. Εξηγήστε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να μένει συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει, ότι θα τελειώσει γρήγορα έτσι και θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι. Επιτρέπεται μόνο ένα μικρό διάλειμμα για ξεμούδιασμα, για ένα χυμό ή σνακ αλλά όχι για τηλεόραση ή παιχνίδι!
Σημαντικός κανόνας εδώ η ησυχία και ηρεμία στο σπίτι, την ώρα που το παιδί διαβάζει. π.χ. δεν γίνεται να ακούγεται η τηλεόραση και να περιμένουμε από το παιδί να συγκεντρωθεί!

3. Ολοκλήρωση
Το παιδί ολοκληρώνει την εργασία ή το διάβασμα του, ελέγχει, διορθώνει, φτιάχνει και την τσάντα του για την επόμενη μέρα. Εξηγήστε το παιδί το πόσο σημαντικό είναι να κάνει τις ασκήσεις προσεκτικά, για να μην χρειάζεται να τις ξανακάνει αν π.χ. έχει κάνει άσχημα γράμματα, καθώς και πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος κάθε άσκησης στο τέλος.

Όταν τα παιδιά γνωρίζουν αυτά τα βήματα και πως να τα εφαρμόσουν, τότε είναι πιο εύκολο να οργανωθούν και να κάνουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς την παρουσία ή τις  φωνές (που δυστυχώς συνήθως υπάρχουν) του γονέα!

Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να μάθουν τα παιδιά αυτά τα τρία βήματα και να τα εφαρμόζουν. Να είστε υπομονετικοί και ενθαρρυντικοί με κάθε βελτίωση, ακόμα και μικρή!

Αξίζει να προσπαθήσετε γιατί έτσι τα παιδιά θα μάθουν να διαβάζουν μόνα τους, να οργανώνουν τις υποχρεώσεις τους και να νοιώθουν πιο ανεξάρτητα.


Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

http://paidagwgos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_17.html

Η κατάλληλη ηλικία για το γιο-γιο

$
0
0
Αν ακούτε σχόλια για το πόσο «περίεργο» είναι που το 3 ετών παιδί σας φοράει ακόμα πάνες, το πιθανότερο είναι πως αυτά προέρχονται από ανθρώπους παλαιότερης γενιάς. Τότε που οι γονείς πίεζαν τα παιδιά τους να «μάθουν» την τουαλέτα σχεδόν από τους 18 μήνες! Και είναι σχεδόν βέβαιο πως και οι ίδιοι έχουν ξεχάσει τα πάμπολλα ατυχήματα και τις οπισθοδρομήσεις που σχεδόν βέβαια ακολουθούν την εκπαίδευση σε τόσο νεαρή ηλικία.

 Πράγματι παλαιότερα η ίδια η εκπαίδευση ήταν διαφορετική – παιδιά 1 έτους ακόμα τοποθετούνταν στο γιο-γιο αμέσως μετά τα γεύματα, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί στα παιδιά εξαρτημένο αντανακλαστικό. Να συνδεθεί δηλαδή το γεύμα με την τουαλέτα (κάτι που πράγματι βασίζεται στο φυσιολογικό γαστροκολικό αντανακλαστικό). Αρκετά από αυτά τα βρέφη όντως συνέδεαν τελικά το κάθισμα στο γιο-γιο με την αφόδευση και την ούρηση. Αρκεί βέβαια οι γονείς να σήκωναν το παιδί, να το έβαζαν στο γιο-γιο και να το κρατούσαν εκεί καθισμένο μέχρι να... «τα κάνει».

Παρότι αυτή η μέθοδος μοιάζει αποτελεσματική, δεν αποτελεί πραγματική μέθοδο μάθησης, αλλά περισσότερο έναν τύπο εκπαίδευσης που στηρίζεται σε εξαρτημένα αντανακλαστικά. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν να πηγαίνουν στην τουαλέτα όταν χρειάζονται, αλλά αντίστροφα, να κάνουν «τσίσα και κακά» όταν καθίσουν. Τα υπόλοιπα απαραίτητα ψυχοπνευματικά στοιχεία που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση της τουαλέτας δεν περιλαμβάνονται καθόλου από την προαναφερθείσα πρόωρη εκπαίδευση, αλλά έρχονται φυσικά, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Αυτά είναι:

    αναγνώριση της ανάγκης να πάει στην τουαλέτα
    εγκράτεια μέχρι να φτάσει εκεί
    κατέβασμα ρούχων και εσωρούχων
    παραμονή στην καθιστή θέση μέχρι να τελειώσουν

Αυτά τα χαρακτηριστικά κατά κανόνα εμφανίζονται μετά τους 18 μήνες της ζωής. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους παλαιότερα η εκπαίδευση ξεκινούσε από τον 1ο κιόλας χρόνο της ζωής ήταν η μείωση του φόρτου καθαριότητας για την οικογένεια – όταν οι πάνες μιας χρήσης δεν ήταν ακόμη τόσο διαδεδομένες, τα πράγματα ήταν αρκετά πιο δύσκολα για τους γονείς. Ακόμα και σήμερα, σε οικογένειες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πάνες μιας χρήσης, είναι συνηθισμένο να εκπαιδεύονται τα παιδιά από τον 1ο χρόνο.

Συνεπώς οι υποθέσεις σχετικά με την κατάλληλη ηλικία εκπαίδευσης (στην χώρα μας αλλά και αλλού) φαίνεται να βασίζονται περισσότερο στις ανάγκες των γονιών παρά στην αναμενόμενη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Σε κάποιες κοινωνίες οι μητέρες τοποθετούν το παιδί στο γιο-γιο του όταν νιώσουν ότι είναι έτοιμο να «τα κάνει» (π.χ. Νότιος Αμερική), ενώ σε άλλες οι μητέρες τοποθετούν το παιδί στο γιο-γιο σε συγκεκριμένες ώρες για λίγο, και αν το παιδί κάνει το επευφημούν (Βόρεια Ευρώπη).

Σε γενικές γραμμές είναι μάλλον απίθανο να βλάψετε το παιδί σας εκπαιδεύοντάς το πριν τους 18 μήνες αρκεί να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους, να μην τιμωρείτε το παιδί, και να μην το «κακομεταχειρίζεστε» σωματικά ή ψυχολογικά. Οι περισσότεροι ειδικοί αναπτυξιολόγοι πάντως πλέον προτείνουν η εκπαίδευση να ξεκινά όταν το παιδί είναι σαφώς σε θέση να ελέγξει μόνο του το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας (όπως αυτή περιγράφηκε παραπάνω). Επίσης πρέπει να σκεφτείτε και την ψυχολογική ετοιμότητα, δηλαδή το στρες που μπορεί να βιώνει ένα παιδί που νιώθει πως για να σάς ικανοποιήσει πρέπει να πετύχει κάτι που αντικειμενικά δεν μπορεί (και δεν πρέπει να περιμένουμε πως θα κάνει). Σκεφτείτε πως στην ηλικία των 12 μηνών (ή και αρκετά αργότερα) το παιδί σας ενδέχεται (φυσιολογικά) να μην έχει την εκφραστική γλωσσική άνεση να πει πως «θέλει να πάει στην τουαλέτα», ή ακόμη και να εκφράσει αγωνίες σχετικά με την διαδικασία. Συχνά η ηλικία που αυτή η ικανότητα ολοκληρώνεται είναι περί τα δύο ή τρία χρόνια της ζωής. Ακόμη και η κοινωνική πίεση που ασκείται στα παιδιά να μιμηθούν τα άλλα παιδιά (μια φυσιολογική διαδικασία), δεν έρχεται πριν από αυτή την ηλικία.

Τελικά, εσείς είστε ο καλύτερος κριτής για το πότε θα ξεκινήσετε την εκπαίδευση. Παρατηρήστε προσεκτικά το παιδί σας για σημεία ετοιμότητας:

    λέει ότι λερώθηκε
    ενοχλείται από την βρώμικη πάνα
    ξεχωρίζει τα κακά από τα τσίσα
    δείχνει να θέλει να σάς μιμηθεί στην τουαλέτα
    ενδιαφέρεται για το γιο-γιο
    μπορεί να εκφράσει την επιθυμία και τις αγωνίες που μπορεί να υπάρχουν
    μπορεί να περπατήσει ανεξάρτητα μέχρι εκεί
    μπορεί να κατεβάσει τα ρούχα και
    μπορεί να καθίσει και σηκωθεί ανεξάρτητα

Επιλέξτε μια περίοδο χωρίς σημαντικές αλλαγές, και χωρίς οικογενειακό στρες. Μην βάλετε στόχο λοιπόν μια συγκεκριμένη ηλικία, αλλά περισσότερο προσπαθήστε να αντιληφθείτε την εκπλήρωση των παραπάνω παραγόντων. Περιμένετε να υποχωρήσει η φυσιολογική φάση του αρνητισμού, και να μπει το παιδί σας στην φάση της μεγάλης αγάπης για τη μάθηση. Γενικώς θυμηθείτε πως όσο πιο αργά ξεκινήσετε, τόσο πιο γρήγορη και επιτυχής θα είναι η εκπαίδευση.



Παναγιώτης Ρενιέρης
Παιδίατρος
www.renierispediatrics.gr
www.facebook.com/EnimeromenoiGoneis

Πηγή: Healthy Children site, by the AAP

http://www.babyzone.gr/

"Ο ονειροφάγος"της ομάδας Ντουθ

$
0
0
βασισμένο στον «Μικρούλη Ονειροφάγο» του Μίκαελ Έντε

[για παιδια απο 3 ετών και άνω]

Skrow Theater
[παιδική σκηνή]
Αρχελάου 5, Παγκράτι - 210.72.35.842
www.skrowtheater.com



Πρεμιέρα 2 Νοεμβρίου
2.11 - 5.4 / Κάθε Κυριακή 12:00
Εισιτήρια: 10 € γενική είσοδος & 8 € μειωμένο
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία με τιμή εισιτηρίου 6 €.
Παραστάσεις πραγματοποιούνται και στο χώρο σας με τιμή εισιτηρίου 5 €.



Για τους κατοίκους της Υπνοχώρας ένα είναι το σημαντικό: ο ύπνος! Όμως σημασία δεν έχει πόσο βαθιά μπορεί να κοιμηθεί κανείς αλλά πόσο καλά όνειρα βλέπει όταν κοιμάται!  Όποιος βλέπει καλά όνειρα  έχει ευγενική καρδιά και καθαρό μυαλό. Εκείνον που βλέπει τα καλύτερα, τον κάνουν βασιλιά τους…

Τι θα συμβεί όμως όταν ξαφνικά μια νύχτα, η κόρη του βασιλιά αρχίζει να βλέπει εφιάλτες; Όλοι θα προσπαθήσουν να απαλλάξουν τη μικρή από αυτούς και να τη βοηθήσουν να ξαναδεί ευχάριστα όνειρα… Γιατροί που μιλούν λατινικά, σοφοί γυμναστές και φλύαρες νεράιδες κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την πριγκίπισσα! Τίποτα δε λειτουργεί…

Μέχρι που εμφανίζεται ο μικρός ονειροφάγος…

Κείμενο - σκηνοθεσία: Ομάδα Ντουθ
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Τάσαινας
Επιμέλεια κίνησης- χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου
Σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου
Κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Παίζουν: Μυρτώ Μακρίδη, Σεραφήμ Ράδης, Ιωάννα Ραμπαούνη, Μαρία Φιλίνη

Ποιες είναι οι συχνότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της προσχολικής και σχολικής ηλικίας;

$
0
0
Η ανάπτυξη και η εξέλιξη των παιδιών περνάει μέσα από διάφορα στάδια κινητικής, γνωστικής, αντιληπτικής, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης και ωρίμανσης. Μέσα από κάθε αναπτυξιακό στάδιο τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν καινούργιες προκλήσεις και απαιτήσεις, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν όσο γίνεται καλύτερα. Μια κρίσιμη μεταβατική περίοδος στη ζωή των παιδιών είναι η προσχολική και κυρίως η πρώτη σχολική περίοδος (νηπιαγωγείο και Α” & Β” Δημοτικoύ), όπου τα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με καινούργιες απαιτήσεις και δεδομένα μαθησιακού και γνωστικού κυρίως τύπου.

Στα περισσότερα παιδιά η μετάβαση από την προσχολική νηπιακή ηλικία στη σχολική γίνεται σχετικά εύκολα με μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες, μιας και κάποια αναπτυξιακά ορόσημα γνωστικού, αντιληπτικού και κινητικού τύπου έχουν εγκαθιδρυθεί- αυτοματοποιηθεί. Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, λόγω ιδιαίτερων δυσκολιών και προβλημάτων.

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που συνήθως παρατηρούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σε ένα παιδί είναι τα εξής:

    Να μην μπορεί να παραμείνει ακίνητο στη θέση του (συνεχή κινησιακή ανησυχία)
    Να θέλει διαρκώς να κινείται ή να μιλάει ακατάπαυστα, χωρίς απαραίτητα να του απευθύνει κανείς τον λόγο
    Να δείχνει απρόσεκτο- αφηρημένο κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή του διαβάσματος στο σπίτι
    Το περιβάλλον του (θρανίο, γραφείο) να είναι ανοργάνωτο
    Να χρειάζεται αρκετή ώρα για να διαβάσει και να γράψει τα μαθήματά του
    Να μην μπορεί να θυμηθεί και να αποστηθίσει τα όσα μαθαίνει
    Αδυναμία κατανόησης του περιεχόμενου ενός κειμένου
    Να μην διαβάζει σωστά (δυσκολία κατανόησης τονισμού των λέξεων, των σημείων στίξεως και της αναγνώρισης αριθμών και γραμμάτων)
    Να μην γράφει σωστά (κακογραμμένο κείμενο ή γεμάτο μουτζούρες)
    Η σύλληψη του εργαλείου γραφής να μην είναι λειτουργική
    Δυσκολία να γράψει αυτά που λέει ή να διατυπώσει σωστά αυτά που σκέφτεται
    Να μην μιλάει και να δυσκολεύεται στην έκφραση, δυσανάλογα με τους υπόλοιπους συνομήλικους του (μονολεκτικές απαντήσεις, ντροπαλή συμπεριφορά)
    Να δείχνει εκνευρισμένο, θυμωμένο με έντονες αντιδράσεις ή αδικαιολόγητο άγχος.

Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κάποιων αρκετά συνηθισμένων διαταραχών, οι οποίες κατηγοριοποιούνται ως εξής:

    ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας)
    Δυσλεξία (η πιο κοινή από τις μαθησιακές διαταραχές, γνωστές κι ως ειδικές μαθησιακές δυσκολίες)
    Ειδική Γλωσσική Διαταραχή
    Διαταραχή Συντονισμού Κινήσεων
    Οριακή Νοημοσύνη

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση είναι καθοριστικής σημασίας για την ένταξη και ομαλή προσαρμογή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.



Σάββας Κελλίδης
Παιδιατρικός Εργοθεραπευτής Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SI)
Κίνητρο & Κίνηση
Λειτουργική Θεραπεία Παιδιού
Πεντέλης 67, Μαρούσι, 15126
211 411 2610
kinitrokaikinisi@gmail.com

http://www.infokids.gr/2014/09/poies-einai-oi-syxnoteres-dyskolies-p/

ΑΥΤΙΣΜΟΣ - ΓΕΝΙΚΟ Ή ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ; - Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

$
0
0
Είναι απολύτως φυσιολογικό και δικαιολογημένο το άγχος που αισθάνεται η πλειοψηφία των γονέων για την μετάβαση του παιδιού από το μικρόκοσμο της οικογένειας, στο νέο σχολικό περιβάλλον του νηπιαγωγείου. Η αγωνία των γονέων περιστρέφεται τόσο γύρω από την ομαλή ένταξη του παιδιού στην ομάδα των συνομηλίκων του, όσο και γύρω από τις ικανότητες και δεξιότητες τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξει για να μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς στην σχολική καθημερινότητα.

Τι γίνεται όμως όταν το παιδί ανήκει στο Φάσμα του Αυτισμού και υπάρχουν οι διαπιστωμένες δυσκολίες στον τομέα της Κοινωνικότητας, της Συμπεριφοράς και της Επικοινωνίας;

Σίγουρα η επιτυχής ανταπόκριση του παιδιού με αυτισμό  σε ένα  νέο - και έξω από την μέχρι πρότινος εκμαθημένη καθημερινότητά του- περιβάλλον, αποτελεί πηγή επιπρόσθετου άγχους για τον γονέα, ο οποίος κατέχει ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση του παιδιού του.  Όταν έρθει η μεγάλη ώρα της απόφασης εκεί γύρω στην ηλικία τον 5 ετών, όπου ο γονέας θα  βρεθεί  σε δίλλημα σχετικά με την εκπαίδευση του παιδιού του, η έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση του θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο που θα βοηθήσει στην παροχή όλων των μετέπειτα υποστηρικτικών κινήσεων προς το παιδί του που έχει αυτισμό.

Η επιλογή φοίτησης του παιδιού με αυτισμό πραγματοποιείται ανάλογα με το επίπεδο λειτουργικότητας του, είτε σε Ειδικό είτε σε Γενικό Νηπιαγωγείο (σε Τμήμα ένταξης: εξατομικευμένη παρέμβαση σε χώρο εκτός τμήματος για κάποιες ώρες ή με Παράλληλη στήριξη: παρέμβαση εντός του τμήματος από ειδική νηπιαγωγό που βρίσκεται δίπλα στο παιδί όλες τις διδακτικές ώρες)

Τρία είναι τα σημαντικά σημεία στα οποία οφείλει να δώσει έμφαση ένας γονέας που έχει παιδί με αυτισμό πριν λάβει την μεγάλη απόφαση σχετικά με την φοίτηση του παιδιού του.

Έγκυρη αξιολόγηση των αδυναμιών και δυνατοτήτων του παιδιού

Ουσιαστικά πρόκειται για την διάγνωση που θα λάβει το παιδί από τα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης), τα οποία είναι αρμόδια για θέματα ενημέρωσης, συμβουλευτικής  και σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα ΚΕΔΔΥ μετά την αξιολόγηση του μαθητή χορηγούν διάγνωση, στην οποία προσδιορίζεται αν ο μαθητής ανήκει σε κάποια από την κατηγορίες των ατόμων με ειδικές ανάγκες και προτείνεται η πλέον κατάλληλη σχολική μονάδα ένταξης, ο τρόπος φοίτησης, η απαραίτητη ψυχοπαιδαγωγική και διδακτική υποστήριξη . Το ΚΕΔΔΥ έχει αρμοδιότητα να προτείνει στους γονείς του παιδιού το σχολικό πλαίσιο που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες, προτείνοντας επίσης και ειδικό εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον εκπαιδευτικό. Η πρόταση δεν έχει χαρακτήρα αναγκαστικής διοικητικής πράξης, απλά κατευθύνει τους γονείς. Την τελική απόφαση σχετικά με την φοίτηση του παιδιού σε γενικό ή ειδικό σχολείο την επωμίζονται οι γονείς. (Στεργιούλης, Βάσιος, Αγαπητού, Σαρρής,2006).

Σαφή εικόνα των προσφερόμενων δομών και υπηρεσιών.

Οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις του παιδιού με αυτισμό μπορεί να μην καλύπτονται από δομές που υπάρχουν στην περιοχή που κατοικεί. Η κατάσταση δυσχεραίνει ιδιαίτερα, όταν το παιδί κατοικεί στην επαρχία. Είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε μια δομή που δεν θα είναι πλέον κατάλληλη για την εκπαίδευσή του, είτε επειδή δεν υπάρχει κοντινό Ειδικό Νηπιαγωγείο είτε επειδή βρίσκεται σε απόσταση κάποιων χιλιομέτρων από το σπίτι του.
Στην περίπτωση που το Νηπιαγωγείο βρίσκεται σε κάποια μικρή απόσταση επισκεφτείτε το και συνομιλήστε με τον διευθυντή/τρια, ζητήστε να ενημερωθείτε σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς του παιδιού με ταξί, τα έξοδα του οποίου καλύπτονται από το δήμο.
Αν δεν το έχετε κάνει έως τώρα ενημερωθείτε για τα κέντρα ημέρας και απασχόλησης που υπάρχουν στην περιοχή σας και απευθύνονται σε παιδιά με αυτισμό. Επίσης απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες ΙΚΑ και Πρόνοιας για να μάθετε τα επιδόματα που δικαιούται το παιδί σας και το ποσοστό δυνατότητας κάλυψης των χρημάτων των συνεδριών που τυχόν παρακολουθεί το παιδί σε ιδιωτικά κέντρα(λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.λπ) και οι οποίες λειτουργούν βοηθητικά το εκπαιδευτικό έργο που πραγματοποιείται στο νηπιαγωγείο.

Ενημέρωση σχετικά με την νομοθεσία της ειδικής αγωγής

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διαθέτει πύλη ειδικής αγωγής όπου μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με νομοθετικά ζητήματα γύρω από την φοίτηση του παιδιού σας και τα δικαιώματά του. (http://www.pi-schools.gr/special_education_new/index_gr.htm).
Πρέπει να είστε εγκαίρως ενημερωμένος ώστε να μην χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος. Σε περίπτωση για παράδειγμα που κριθεί πως η καλύτερη εκπαιδευτική επιλογή αποτελεί η παράλληλη στήριξη(δηλαδή η φοίτηση του παιδιού στο γενικό νηπιαγωγείου, με την παράλληλη υποστήριξη νηπιαγωγού ειδικής αγωγής θα πρέπει να υποβάλλεται το αίτημά σας εγκαίρως στην πρωτοβάθμια.

Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε σωματεία για συνομιλήσετε με άλλους γονείς παιδιών με αυτισμό, να τους μεταφέρετε τις ανησυχίες σας, να σας μεταδώσουν την πρότερη εμπειρία τους. Η αλληλοϋποστήριξη σίγουρα θα καταφέρει να ανακουφίσει το αφόρητο αίσθημα αγωνίας που τυχόν σας καταβάλει.

Παραπομπές
Στεργιούλης Ιωάννης, Βάσιος Σπυρίδων, Αγαπητού Ελένη, Σαρρής Δημήτριος. «Ο ρόλος του ΚΔΑΥ στο σύγχρονο σχολείο», 1ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο "Το ελληνικό σχολείο και οι προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας"Ιωάννινα, 12-14 Μαΐου 2006. Περιφερειακής Διεύθυνση Α΄/βαθμιας & Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.

www.autismhellas.gr/files/el/AytismosSxolio.doc (Αυτισμός και Σχολείο)

http://www.pi-schools.gr/special_education_new/index_gr.htm

http://www.kindykids.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=757:geniko-eidiko-nipiagwgeio&catid=104:parents&Itemid=210

Η δύναμη της ταμπέλας

$
0
0
Η Μαρία είναι χοντρή…», «ο Κωστάκης είναι αυτιστικός…», «ο Γιώργος είναι κουτσός….», «ο γιος της διπλανής είναι σχιζοφρενής…» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που ακούμε καθημερινά γύρω μας

Παρατηρούμε λοιπόν, πως έχουμε την τάση να ονομάζουμε κάποια άτομα ανάλογα με κάποιο στοιχείο της προσωπικότητάς τους ή της εξωτερικής τους εμφάνισης, δείχνοντας έτσι πως δεν βλέπουμε το άτομο αλλά την διαφορετικότητα.

Όταν βάζουμε στα άτομα ταμπέλες με αρνητικούς χαρακτηρισμούς, τις περισσότερες φορές νιώθουν ότι δεν περιμένουμε από αυτά να αλλάξουν ή να βελτιωθούν. Νιώθουν ότι θα πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους με αυτούς τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς, και μάλιστα επιβεβαιώνοντάς τους.


Επίσης, βάζοντας ταμπέλες στα άτομα, τους αναγκάζουμε και τους ίδιους να στρέφουν την προσοχή τους στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, αφήνοντας ανεκμετάλλευτους τους τομείς της προσωπικότητάς τους.

Έτσι λοιπόν τους στερούμε ένα λαμπρό μέλλον που πολύ πιθανόν θα είχαν, αν η αντιμετώπιση των υπολοίπων προς αυτά τα άτομα ήταν διαφορετική.

Η ταμπέλα που «κολλάμε» στους ανθρώπους συνοδεύεται πολλές φορές από οίκτο και περιθωριοποίηση. Στην εκπαίδευση μπορεί να συνοδεύεται από μειωμένες προσδοκίες και ελαχιστοποίηση της πρόσβαση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της «ταμπέλας» τα παιδιά βιώνουν τον αποκλεισμό από το σύνολο της κοινωνίας: «κανονικά» παιδιά έναντι «προβληματικών» παιδιών που χρειάζονται στην βοήθειά μας σε οποιαδήποτε κίνησή τους, μια βοήθεια που οι περισσότεροι την θεωρούν ελεημοσύνη, σε κάτι που δεν μπορεί να βελτιωθεί. Αυτό γίνεται από το μεγαλύτερο μέρος της «υγιούς» κοινωνίας, το σχολείο ή την γειτονιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους που συναναστρέφεται το άτομο (τον περιπτερά, την πωλήτρια κτλ).

Τέλος, μεγάλη σημασία έχει να αντιληφθούμε πως τα άτομα δεν «είναι» κοντά, χοντρά, υπερκινητικά, δυσλεκτικά, διπολικά αλλά «έχουν» μικρότερο ύψος από κάποιους άλλους, περισσότερα κιλά από κάποιους άλλους, περισσότερη καταπιεσμένη ενέργεια από κάποιους άλλους, δυσκολία στην ανάγνωση και την γραφή από κάποιους άλλους, κάποια ψυχικά προβλήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα θέλαμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον ας…. τον αποκαλέσουμε απλά με το όνομά του. Οι ταμπέλες φτιάχτηκαν για τους δρόμους, και όχι για τους ανθρώπους.

Χαρακτηρίζοντας κάποιον με μια συγκεκριμένη λέξη-ταμπέλα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να στρέψουμε όλο μας το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο μειονέκτημα του ατόμου. Είναι άδικο για το σύνολο αυτών των ανθρώπων να τους προσδιορίζουμε με κάτι στο οποίο υστερούν και εξαιρετικά αντιπαραγωγικό για το σύνολο της κοινωνίας μας να παραβλέπουμε τα θετικά κομμάτια τους και τους τομείς στους οποίους μπορούν να διαπρέψουν αυτοί οι «φακελωμένοι» συνάνθρωποί μας.

Χρήστος Κωνσταντινίδης, ψυχολόγος

ΠΗΓΗ:XRONOS.GR

ΠΗΓΗ:ANTIKLEIDI.COM

http://juniorstp.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html?spref=fb
Viewing all 1012 articles
Browse latest View live




Latest Images