Quantcast
Channel: Παιδι και αναπτυξη...
Viewing all 1012 articles
Browse latest View live

Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Συναυλία στον Ελληνικό Κόσμο

0
0
Ο «Ελληνικός Κόσμος», στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς,  διοργανώνει το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου και ώρα 17.00, χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική συναυλία με τίτλο «Χριστούγεννα στον Κόσμο». Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθούν για τα ανάγκες των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ.

Στη συναυλία, 250 παιδιά υπό τη συνοδεία της παιδικής ορχήστρας «Παιδικά Βιολιά και Σία» του Εθνικού Ωδείου Πειραιά  και με τη φιλική συμμετοχή της Μαριάννας Τόλη και της Παιδικής Χορωδίας των Εκπαιδευτηρίων Νέας Γενιάς Ζηρίδη, θα τραγουδήσουν για τα Χριστούγεννα.

Συμμετέχουν η μέτζο σοπράνο Χριστίνα Καραμαλτίδου και η σοπράνο  Κρίστυ Καθαρίου ενώ την ορχήστρα διευθύνει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης. 

Στη συναυλία συμμετέχουν η Νεανική χορωδία του Αθηναϊκού Ωδείου, η Παιδική χορωδία Θρακομακεδόνων, το Ωδείο Γλυφάδας Αφροδίτης Μητσάκου, η Χορωδία Γυμνασίου & Λυκείου της Ελληνογαλλικής σχολής Saint Josef Πεύκης, η Παιδική Χορωδία των Εκπαιδευτηρίων Νέας Γενιάς Ζηρίδη, μαθητές από το 11ο Γυμνάσιο Αχαρνών, το 9ο Γυμνάσιο Αχαρνών, το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αχαρνών και το Ωδείο «Μ. Σπανού».

Στο πρώτο μέρος, οι χορωδίες παιδιών θα πουν παραδοσιακά κάλαντα με αφορμή το παραμύθι «Ο γέροντας των Φώτων» του Ηλία Λιαμή, υποδιευθυντή της Ελληνογαλλικής Σχολής «Saint Joseph» και μουσικού. Το παραμύθι αφηγείται  ο  Δημήτρης Μαχαίρας.

Στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιαστούν αγαπημένα  χριστουγεννιάτικα τραγούδια όπως τα  «Let it Snow», «Rockin around…», «Felice navidad», «Tρίγωνα κάλαντα», «Silent night», «Αll I want for Christmas is you», «We are the world» αλλά και μελωδίες από  γνωστά μιούζικαλ όπως  «Ο μάγος του Οζ», «Η μελωδία της ευτυχίας» και η «Μαίρη Πόπινς».

http://www.protothema.gr/

Μουσικό Ταξίδι με Παραμύθια του Κόσμου

0
0
    Ημέρες εκδήλωσης: 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2012 και 2, 5 Ιανουαρίου 2013
    Ώρα έναρξης: 19:00 - 20:00
    Τιμή εισόδου: Είσοδος: 7ευρώ. Για οικογένειες με 3 μέλη και άνω, έκπτωση 30%
    Μέρος: Ροδιακή Έπαυλη
    Διοργάνωση: Poeessa Thematic Events
    Web: Facebook Event
    Επικοινωνία: 2241074405, 6972178603, poeessa@gmail.com

Ένα κενό στην τέχνη της Ρόδου έρχεται να καλύψει η φετινή παράσταση της «Ποιήεσσα» με τίτλο: «Μουσικό Ταξίδι με Παραμύθια του Κόσμου».

Πρόκειται για μία Μουσική Αφηγηματική Παράσταση, ένα είδος που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στη Ρόδο και οι όποιες αφηγηματικές παραστάσεις ήταν μετακλήσεις από άλλα μέρη της Ελλάδας. Με αφηγήτρια την Έλλη Γιαννάκη, που είναι επίσης εκπαιδευτικός και μουσικός, θα ταξιδέψουμε στον κόσμο του παραμυθιού! Θα τη συνοδεύσουν οι μουσικοί: Άννα Νικητιάδη στα κρουστά και το νέυ και ο Ηλίας Μαντικός στο κανονάκι, ενώ η ίδια η αφηγήτρια θα παίξει φλογέρα και ούτι.

Σαν τον παλιό καλό καιρό, όταν οι αφηγήσεις μυθοπλαστικών ιστοριών και παραμυθιών έφερναν κοντά τις παρέες στις γειτονιές και ζέσταιναν τα κρύα βράδια του χειμώνα ή δρόσιζαν τις θερμές καλοκαιρινές νύχτες. Οι ιστορίες συναρπαστικές, γεμάτες φαντασία και κάθε λογής πλάσματα ... ξωτικά, νεράιδες, μάγισσες, ιππότες, δράκους, αερικά, πρίγκιπες και άλλες μορφές, σε έναν περιπετειώδη υπερφυσικό κόσμο, όπου όλα είναι δυνατά! Αλλά και η μουσική ταξιδιάρικη, συνδυασμένη με κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα.

Έτσι, μαζέψαμε αυτές τις παραμυθένιες ιστορίες, από πολλές μακρινές χώρες του κόσμου, απ' άκρη σ' άκρη της γης, και τις δέσαμε σε μία υπέροχη παράσταση, όπου με τη μαεστρία της αφηγηματικής τέχνης και τη συνοδεία μελωδικής μουσικής, θα γεμίσουμε με ζεστασιά τις καρδιές των ανθρώπων αυτά τα Χριστούγεννα και θα βιώσουμε παρέα, τη χαμένη θαλπωρή των παλαιών χρόνων...

Μία παράσταση για τους Μικρούς φίλους της τέχνης ... από 6 έως 106 ετών!

Υπό την Αιγίδα του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. θα παρουσιαστεί μία σειρά παραστάσεων στη Ροδιακή Έπαυλη για όλες τις ηλικίες.

28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2012 και 2, 5 Ιανουαρίου 2013

Για όποιον επιθυμεί να φιλοξενήσει μία παράσταση στο χώρο του, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, μπορεί να επικοινωνεί στα τηλ. 22410 74405 και 6972178603 ή με email: poeessa@gmail.com

http://rodosevents.gr/

Βάγια Κουκουβάγια

0
0
Το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη καλεί γονείς και παιδιά, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 στις 12.00, σε μια αφήγηση παραμυθιού από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αφηγείται, μαζί με εικόνες και ήχους του δάσους, την πρώτη ιστορία από το βιβλίο της «Άλλο και τούτο!» με τίτλο «Βάγια Κουκουβάγια». Πρόκειται για το πρώτο από τα συνολικά τρία παραμύθια που απαρτίζουν το βιβλίο. Τρία παραμύθια που βλέπουν το διαφορετικό με διαφορετικό τρόπο. Η υιοθεσία, η αγάπη των φαινομενικά αταίριαστων, η αφοσίωση στην τέχνη είναι οι θεματικοί άξονες, ενώ και τα τρία παραμύθια προτείνουν μια γραφή μυητική στην ποιητική έκφραση με ρυθμούς και εσωτερικές ρίμες.
Πληροφορίες εκδήλωσης

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & M. Θεοχαράκη
Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, +302103611206, http://www.thf.gr/

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012, στις 12.00

Είσοδος ελεύθερη

http://www.elculture.gr/

Το νησί των θησαυρών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

0
0
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει μία μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Robert Louis Stevenson «Το νησί των θησαυρών».

Ακόμα και σε όσους δεν έτυχε να διαβάσουν ως παιδιά ή μεγαλύτεροι το κλασσικό  βιβλίο του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον «Το νησί των θησαυρών», το άκουσμα και μόνο του τίτλου του φέρνει στο νου πολύ συγκεκριμένες εικόνες: Ιστιοφόρα γεμάτα πειρατές με δεκανίκια και  παπαγάλους στον ώμο, σεντούκια γεμάτα με χρυσά  νομίσματα και την πειρατική σημαία να κυματίζει ανάμεσα στα σύδεντρα ενός τροπικού νησιού ενώ ακούγεται το τραγούδι «γιο-χο-χο,γιο-χο-χο και μια μποτίλια ρούμι».

Το βιβλίο αυτό εκτός από αιώνια φήμη στον συγγραφέα του, χάρισε για πάνω από έναν αιώνα ανεξάντλητο υλικό για  παιχνίδι και  όνειρα στα παιδιά όλου του κόσμου. Με υλικό το αξεπέραστο αυτό κλασσικό αριστούργημα καθώς και έναν μεγάλο αριθμό αυθεντικών πειρατικών τραγουδιών και έντεχνης μουσικής από τον 18 αιώνα, το Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει μία μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Robert Louis Stevenson «Το νησί των θησαυρών», ένα πρωτότυπο θέαμα, μια παράσταση-περιπέτεια που απευθύνεται σε θεατές όχι μόνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας και που υπόσχεται  πολύ περισσότερα από μια απλή παράσταση. Το κοινό θα «ταξιδέψει» σε ένα επικίνδυνα αστείο και συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού , θα καθίσει σε καπηλειά λιμανιών και αριστοκρατικούς πύργους, θα σαλπάρει σε ιστιοφόρα και  θα φτάσει νησιά με φοινικόδεντρα, ναυαγούς και εγκαταλελειμμένα φρούρια κουρσάρων, να πάρει θέση σε κρίσιμες συγκρούσεις και τελικά ίσως και να δώσει την τελική έκβαση στην ιστορία.

Πάντα με οδηγούς 10 εξαιρετικούς ηθοποιούς που επιπλέον παίζουν μουσική και τραγουδούν. Μια ανατρεπτική μουσικό-θεατρική μπάντα πειρατών-παραμυθάδων που θα αφηγηθεί με σαγηνευτικά διαδραστικό τρόπο την ιστορία του Τζιμ (Θάνος Τοκάκης) και του Λονγκ Τζων Σίλβερ (Αργύρης Ξάφης). Μια ψυχαγωγική εμπειρία με πολύ θέαμα και αναφορές στα κοινά λίγο πολύ σε όλους «πειρατικά παιχνίδια» που υποστηρίζει τη θέση ότι ένα θέαμα για παιδιά και ενήλικους πέρα από καθαρή ψυχαγωγία μπορεί να λειτουργήσει και ως μια ολοκληρωμένη και συνεκτική εμπειρία.

Το κλασικό βιβλίο του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον έχει μεταφερθεί και μεταφέρεται συνεχώς σε καινούριες διασκευές στο σινεμά και στο θέατρο ενώ αποτελεί το στυλοβάτη της «πειρατικής μυθολογίας». Τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου αναλαμβάνει ο Θωμάς Μοσχόπουλος με βοηθό την Άννα Μιχελή, η Λίλη Πεζανού επιμελείται τα σκηνικά της παράστασης, η Κλαιρ Μπρέσγουελ τα κοστούμια, ο Λευτέρης Παυλόπουλος τους φωτισμούς, η Αμάλια Μπένετ αναλαμβάνει την κινησιολογία και ο Κορνήλιος Σελαμσής την ενορχήστρωση και τη μουσική διδασκαλία των ηθοποιών. Στην παιδική μουσικοθεατρική παράσταση συμμετέχει πλήθος ταλαντούχων ηθοποιών: Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Κλίνης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Γιάννης  Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος και Σταύρος Σβίγκος.

     
Info
Τοποθεσία     Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Νέος εκθεσιακός  Χώρος
Ημερομηνία     Πρωινές παραστάσεις (Ώρα έναρξης 11:30)
Κυριακή 16, Κυριακή 23 και Κυριακή 30 Δεκεμβρίου. Απογευματινές παραστάσεις (Ώρα έναρξης: 15:00)
Σάββατο 22, Τετάρτη 26, Πέμπτη 27, Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012
Πληροφορίες     Ειδικές κρατήσεις εισιτηρίων για σχολεία
Πληροφορίες στα τηλ.: 210.86.68.572 & 210.86.58.902
Τηλέφωνο:  210.86.65.144

http://www.culturenow.gr/

Χριστούγεννα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

0
0
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να περάσουν μαζί αυτά τα Χριστούγεννα με ξεναγήσεις, εργαστήρια και παιχνίδια. Στις 22 & 29 Δεκεμβρίου, καθώς και στις 3 & 5 Ιανουαρίου με ελεύθερη είσοδο.

«Χωρίς δικό του όχημα» - Αλέξανδρος Γεωργίου
22 Δεκεμβρίου 2012 & 5 Ιανουαρίου 2013, στις 12.00
Ο εικαστικός Αλέξανδρος Γεωργίου έφτασε Χωρίς δικό του όχημα σε χώρες μακρινές όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη. Στις 22 Δεκεμβρίου 2012 και στις 5 Ιανουαρίου 2013 προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στις 12.00, σε μια περιπλάνηση μέσα και έξω από το μουσείο: στο περιστύλιο του κτιρίου, στο πάρκο, στο παρακείμενο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου Ρηγίλλης. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης τα παιδιά θα δουν την περιοχή από... ψηλά ενώ με τη βοήθεια των γονιών τους θα συλλέξουν υλικά με τα οποία θα δημιουργήσουν στη συνέχεια μέσα στο μουσείο μια εφήμερη κατασκευή. Τέλος, θα μοιραστούν με τον καλλιτέχνη τις εμπειρίες από το δικό τους ταξίδι στην περιοχή.
Διάρκεια: 2 ώρες (Υποχρεωτική η παρουσία ενήλικα συνοδού)

Εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιού - Έλενα Ακύλα
29 Δεκεμβρίου 2012, στις 12.00
Η εγκατάσταση «Ένα μέτρο» του ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη, με τα εκατοντάδες σπάνια παιχνίδια μιας άλλης εποχής, αποτελεί την αφορμή για το εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιού που θα πραγματοποιήσει η Έλενα Ακύλα στις 29 Δεκεμβρίου 2012, στις 12.00, στο ΕΜΣΤ. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κόσμο του καλλιτέχνη, θα ταξιδέψουν στην παιδική ηλικία των μεγάλων, θα εμπνευστούν κατασκευάζοντας το δικό τους παιχνίδι,  συνδέοντας, με διασκεδαστικό τρόπο, το παρελθόν με το δικό τους παρόν.
Διάρκεια: 2 ώρες (Απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών)

Εκπαιδευτικό εργαστήρι στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης της Dilek Winchester - Έλενα Ακύλα
3 Ιανουαρίου 2013, στις 12.00
Στην εγκατάστασή της «Γεωμετρία της Ζωής» η Dilek Winchester γράφει σε μεταλλικές πλάκες 72 λέξεις που εκφράζουν συναισθήματα σε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Δίπλα παρουσιάζει ένα βίντεο στο οποίο ένας ηθοποιός αναπαριστά τα συναισθήματα αυτά με 72 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου. Ποια είναι η γλώσσα των συναισθημάτων; Πότε νιώθουμε χαρούμενοι ή λυπημένοι ή θυμωμένοι; Πως αποτυπώνεται στο πρόσωπό μας; Τα παιδιά 6-12 ετών που θα συμμετάσχουν στις 3 Ιανουαρίου 2013, στις 12.00 στο εκπαιδευτικό εργαστήρι της Έλενας Ακύλα, στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης της Dilek Winchester, ανακαλύπτουν την ευρεία γκάμα των συναισθημάτων και τα καταγράφουν στην κάμερα δημιουργώντας το δικό τους πρώτο video art.
Διάρκεια: 2 ώρες (Απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών)
Πληροφορίες εκδήλωσης

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Κτίριο Ωδείου Αθηνών: Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα (είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης), +302109242111, http://www.emst.gr

22 & 29 Δεκεμβρίου 2012 και 3 & 5 Ιανουαρίου 2013 στις 12.00

Είσοδος ελεύθερη

http://www.elculture.gr/

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, στο Μετρό

0
0
Το Εθνικό Θέατρο και οι Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) προσκαλούν τους επιβάτες των μέσων σταθερής τροχιάς σε ένα δρώμενο για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά! Οι συντελεστές της παράστασης «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη, θα παρουσιάσουν στους επιβάτες ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου και ώρα 14:00 στο σταθμό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» στο χώρο επικύρωσης εισιτηρίων. Πρόκειται για μια ακόμα κοινή δράση από τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και το Εθνικό Θέατρο, που στόχο έχει να δώσει μια εύθυμη νότα στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και να φέρει τον πολιτισμό μέσω του θεάτρου πιο κοντά στη ζωή της πόλης.
«Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου», ένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα ελληνικά παιδικά μυθιστορήματα της Άλκης Ζέη, επαναλαμβάνεται για δεύτερη επιτυχημένη χρονιά στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά!

Η πορεία ενός εννιάχρονου αγοριού του Πέτρου, γεμάτη θαυμαστές περιπέτειες και οι δυσκολίες, στην Αθήνα της κατοχής αλλά και το θάρρος και η επινοητικότητά του, συναρπάζουν τους μικρούς θεατές, καθώς στη σκηνή ζωντανεύει ένα έργο, που έχει αγαπηθεί όσο λίγα από μικρούς και μεγάλους!

Οι Σταθερές Συγκοινωνίες και το Εθνικό Θέατρο επιφυλάσσουν μια ακόμη έκπληξη για τους επιβάτες των μέσων σταθερής τροχιάς. Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του δρώμενου οι επιβάτες θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή (σημείο: έξω από το γραφείο του Υπευθύνου Σταθμού) στην κλήρωση, που θα αναδείξει 20 τυχερούς, οι οποίοι θα κερδίσουν από μια διπλή πρόσκληση για την παράσταση «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της εκδήλωσης.  

Δραματοποίηση: Σάββας Κυριακίδης – Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός
Κινησιολογία: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βίντεο: Χρήστος Δήμας
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Στίχοι τραγουδιών Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια
Βοηθός σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια

Διανομή (αλφαβητικά)
Αντιγόνη: Έφη Γούση
Γιάννης, Ιταλός στρατιώτης, Ψηλέας, Σούρα: Γιάννης Διαμαντής
Αχιλλέας, Γιαούρτερ, Μάικλ, Κος Λουκάτος: Ανδρέας Κοντόπουλος
Πατέρας, Κουκλοπαίχτης Α΄: Κωστής Κορωναίος
Δροσούλα: Αννίτα Κούλη
Κα Λεβέντη, Νιούρα: Έλενα Μαρσίδου
Παππούς: Γιώργος Μάζης
Σωτήρης: Μιχάλης Μουλακάκης
Πέτρος    : Δημήτρης Πασσάς
Θείος Άγγελος, Διερμηνέας, Κώστας Αγαρινός: Γρηγόρης Σταμούλης
Ρίτα, Κουκλοπαίχτης B: Ελεάνα Στραβοδήμου
Μητέρα: Μαρία Τσιμά

Φωτογραφίες Μιχάλης Κλουκίνας

Info
Τοποθεσία     Σταθμός μετρό Συντάγματος, Αθήνα
Ημερομηνία     Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 18:00, Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 11:30 και στις 15:00
Πληροφορίες     210 7234567
Προπώληση εισιτηρίων     Στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου (Αγίου Κωνσταντίνου 22 – 24 & Πανεπιστημίου 48 ), με πιστωτική κάρτα στο 2107234567 και στο www.n-t.gr.

http://www.culturenow.gr

Σκρουτζ

0
0
Με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό για τη 200ή επέτειο από τη γέννηση του Άγγλου συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς (1812-1870), την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 11:30 π.μ., στα επτά θεματικά μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς θα προβληθεί η κλασική ασπρόμαυρη ταινία «Σκρουτζ: Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (Scrooge: A Christmas Carol).

Το έργο αφηγείται την ιστορία του άκαρδου και άπληστου τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο οποίος απεχθάνεται τα Χριστούγεννα. Όμως, μετά από ένα απρόσμενο συμβάν, μεταμορφώνεται σταδιακά σε ευγενικό, καλόκαρδο και φιλεύσπλαχνο άνθρωπο. Η ταινία του Μπράιαν Ντέσμοντ Χερστ (παραγωγής 1951) έχει χαρακτηριστεί η καλύτερη κινηματογραφική διασκευή για το μυθιστόρημα του Κ. Ντίκενς «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol), από τα δημοφιλέστερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ταινία, που αποδίδει ιδανικά το μείγμα φόβου, μετάνοιας, διασκέδασης και λύτρωσης μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα της ιστορίας.

Η συγκινητική χριστουγεννιάτικη ιστορία, κατάλληλη για μικρούς αλλά και μεγάλους, θα ταξιδέψει μέσω του Δικτύου Μουσείων του ΠΙΟΠ από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο και από τη Θεσσαλία έως τα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας την ευκαιρία στους μεγαλύτερους να τη θυμηθούν και στους νεότερους να την ανακαλύψουν. Την ημέρα της προβολής, η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία του Ιδρύματος: Μουσείο Μετάξης (Σουφλί), Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (Δημητσάνα), Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη), Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας (Αγία Παρασκευή Λέσβου), Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (Βόλος), Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου), Μουσείο Περιβάλλοντος (Στυμφαλία) - τα οποία θα είναι ανοικτά από τις 10:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, από τις 10 έως τις 11.30, και πάλι σε όλα τα μουσεία του ΠΙΟΠ, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δραστηριότητες, εναρμονισμένες στο πνεύμα των εορτών. Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να έρθουν με τις οικογένειές τους σε όποιο από τα επτά μουσεία βρίσκεται στην περιοχή τους, και να κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες από διάφορα υλικά για να στολίσουν το Μουσείο ή το σπίτι τους, να φτιάξουν παραδοσιακά γλυκά και να τραγουδήσουν τα κάλαντα.

Μια συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και του British Council.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου.
Περισσότερες πληροφορίες

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δ/νση: Αγγ. Γέροντα 6, Αθήνα 105 58, Τ: +30210 3218015, +30210 3218020-23
Fax: +30210-3218145, e-mail: piop@piraeusbank.gr

Βρετανικό Συμβούλιο
Δ/νση: Πλατεία Κολωνακίου 17, Αθήνα 106 73, Τ: +30210 3692336, Fax: +30210 3614658
Πληροφορίες εκδήλωσης

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012, στις 11.30

Μουσείο Μετάξης (Σουφλί),
Ελευθερίου Βενιζέλου 73
84 00 Σουφλί
Τηλ. - Φαξ: +302554023700 - +302554024027

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (Δημητσάνα),
Κεφαλάρι Αϊ Γιάννη 220 07 Δημητσάνα
+30 27950 31630

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη),
'Οθωνος - Αμαλίας 129
231 00 Σπάρτη
+3027310 89315

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας (Αγ. Παρασκευή Λέσβου),
Αγία Παρασκευή
811 02 Λέσβος
+3022530 32300

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (Βόλος),
Νότια Πύλη, 38334 Βόλος
Τηλ.: +3024210 29844
Φαξ.: +3024210 31160

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου),
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τηλ.: +3022830 31290

Μουσείο Περιβάλλοντος (Στυμφαλία),
20016 Στυμφαλία
Τηλ.: +3027470 22296
Φαξ: +3027470 22279

Είσοδος ελεύθερη

http://www.elculture.gr/

Δραστηριότητες για παιδιά με ΔΑΔ

0
0
Μία εύκολη δραστηριότητα για μικρά παιδιά και ειδικά για παιδιά στο Φάσμα των ΔΑΔ, μιας και τους αρέσει να τοποθετούν σε τάξη τα πράγματα.
Θα χρειαστείτε ένα κουτί με ενσφηνώματα, όπως αυτό της φωτογραφίας. Ξεκινήστε το παιχνίδι με το μικρό σας, έχοντας βγάλει όλα τα σχήματα έξω από το κουτί. Πάρτε ένα και κάντε πως το τοποθετείτε σε λάθος τρύπα... κοιτάξτε το παιδί, πείτε ΟΧΙ και κάντε ταυτόχρονα αρνητικό νεύμα με το κεφάλι σας! Έπειτα κάντε το ίδιο βάζοντάς το στη σωστή τρύπα... πείτε ΝΑΙ και κουνήστε συγκαταβατικά το κεφάλι!
Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να πειραματιστεί και βοηθήστε το με τη λέξη ΝΑΙ ή ΟΧΙ και το αντίστοιχο νεύμα. Η Δραστηριότητα αυτή προωθεί την επικοινωνία, την οπτική και ακουστική διέγερση και ενισχύει την οπτική αντίληψη του παιδιού.

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.com/




ΜΙΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Η δραστηριότητα αυτή απευθύνεται σε γονείς μικρών παιδιών με αυτισμό και σε θεραπευτές.
Πολλά παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών δυσκολεύονται να μάθουν να μιμούνται κινήσεις, ήχους, εκφράσεις και πράξεις που κάνουν άλλα παιδιά ή ενήλικες.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε δεν είναι βέβαια να τα στήσουμε απέναντί μας και να τα ζορίσουμε να μας μιμιθούν, γιατί το πιο πιθανό είναι να αποτύχουμε! Δοκιμάστε ακριβώς το αντίθετο... μιμιθείτε εσείς το παιχνίδι του παιδιού! Γυρίστε ανάποδα και εσείς το αυτοκινητάκι και κουνήστε τις ρόδες του ή χτυπήστε το ταμπούρλο ή ότι άλλο κάνει εκείνο, όσο ανιαρό κι αν φαινεται!
Καθώς μιμήστε για μερικά λεπτά καθημερινά το παιδί, θα διαπιστώσετε πως του αρέσει και πως παραμένει συγκεντρωμένο σε εσάς όλο και πιο πολύ.

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.com/

Κάνε Το Γιο Σου…Πύραυλο!

0
0
Σήμερα λοιπόν η diy πρότασή μου δείχνει πώς να κάνεις το γιο σου πύραυλο! Με την καλή έννοια πάντα! :D

Φαντάζεσαι τι παιχνίδι έχει να γίνει, κυρίως αν φωνάξεις και 1-2 φίλους του να παίξουν;

Συγκέντρωσέ τα:

2 άδεια μεγάλα πλαστικά μπουκάλια

χαρτί αφής σε διάφορα χρώματα και διαφορετικά μήκη ανά χρώμα (εδώ μακριές λωρίδες κίτρινου, μεσαίες λωρίδες κόκκινου, μικρές λωρίδες πορτοκαλί)

καθρεφτιζέ φύλλα (πουλούν στα είδη χόμπυ) ή εναλλακτικά ασημένιο χαρτί περιτυλίγματος ή  αλουμινόχαρτο

μονωτική ταινία

ταινία διπλής όψεως

κόλλα

ελαστική κορδέλα

ψαλίδι

Παίρνεις ένα κομμάτι από το καθρεφτιζέ υλικό σου, φαρδύτερο από το μπουκάλι σου για να το τυλίξεις

Περνάς όλο το μπουκάλι με κόλλα, εκτός από το λαιμό του και το πώμα

Οπότε τυλίγεις το χαρτί προσεκτικά και ωραία, ώστε να πετύχεις το αποτέλεσμα που βλέπεις παρακάτω.

Δε θες να εφαρμόσεις το χαρτί στο λαιμό του μπουκαλιού.

Για να κλείσει βέβαια, έχεις περάσει σε όλο το μήκος της άκρης του χαρτιού ένα στρώμα κόλλας

Κόψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ταινίας και τοποθέτησέ το με την κολλώδη επιφάνεια προς τα πάνω

Πάνω της τοποθέτησε μια μια τις κίτρινες λωρίδες χαρτιού (τις πιο μακριές δηλαδή). Συνεχίζεις δίπλα με τις κόκκινες (μεσαίες) και ολοκληρώνεις με τις πορτοκαλί (μικρές).

Προσέχεις να αφήσεις κενά στο πάνω μέρος της ταινίας, όπως και στις δύο άκρες ώστε…

…να υπάρχει διαθέσιμη  επιφάνεια, η οποία θα εφαρμόσει γύρω από το στόμιο του μπουκαλιού

Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία για το δεύτερο μπουκάλι.

Τώρα είσαι έτοιμη/ος να ενώσεις μεταξύ τους τα 2 μπουκάλια με την ταινία διπλής όψεως και κολλάς και δυο κομμάτια μονωτικής ταινίας στο πάνω μέρος, όπως υποδεικνύει η φωτογραφία

Συνεχίζεις βάσει των φωτογραφικών οδηγιών με 4 επιπλέον κομμάτια μονωτικής ταινίας (2 σε κάθε μπουκάλι) που ως αποστολή έχουν να υποδεχτούν από ένα κομμάτι ελαστικής κορδέλας.

Έτσι η τόσο παιχνιδιάρικη και διαστημική φανταστική μαμαδομπαμπαδοδημιουργία, θα μπορεί να φορεθεί από το παιδί στην πλάτη μια χαρά! :)

Καλά διαστημοπαιχνιδίσματα λοιπόν και μην ξεχάσω να σου πω πως η πηγή μου για αυτή την ιδέα είναι η μαμά του sewingin-nomansland.blogspot.com  και του μικρού Finn o οποίος είχε γενέθλια και αυτό ήταν το παιχνίδι που η μαμά του σκέφτηκε να χαρακτηρίσει το πάρτυ! Τα θερμά μου συγχαρητήρια




όλο το αρθρο και περισσότερες φωτό στο παρακάτω λινκ...


http://shareyourlikes.wordpress.com/


Και μια ακόμα εκδοχή http://www.mammy-on-line.blogspot.gr/2012/06/blog-post_18.html

Υποτονία (ορισμός)

0
0
Η υποτονιαειναι μια κατασταση που χαρακτηριζεται απο αδυναμο μυικο τονο (η «ποσοτητα» της εντασης ή της αντιστασης στην κινηση ενος μυος), συχνα περιλαμβανει μειωμενη μυικη δυναμη. Η υποτονιαδεν ειναι μια ακριβης ιατρικη διαταραχη, αλλα μια πιθανη εκδηλωση πολλων διαφορετικων ασθενειων και διαταραχων που επηρεαζουν τον ελεγχο των κινητικων νευρων απο τον εγκεφαλο ή τη μυικη δυναμη. Η αναγνωριση της υποτονιαςακομα και σε νεαρη νηπιακη ηλικια ειναι συνηθως σχετικα απλη αλλα η διαγνωση της υποβοσκουσας αιτιας
μπορει να ειναι δυσκολη και συχνα ανεπιτυχης.





Οι μακροπροθεσμες συνεπειες της υποτονιαςστην αναπτυξη ενος παιδιου και στην μετεπειτα ζωη του εξαρτωνται κυριως απο την σοβαροτητα της μυικης αδυναμιας και τη φυση της αιτιας. Καποιες διαταραχες εχουν συγκεκριμενη θεραπευτικη αγωγη αλλα η κυρια αγωγη για την υποτονια ιδιοπαθους ή νευρολογικης αιτιας ειναι η φυσιοθεραπεια και/ή η εργοθεραπεια για αποκατασταση.

Η υποτονιαθεωρειται οτι σχετιζεται με τη διαταραξη των εισοδων προσαγωγων απο τους μυοτακτικους/αντανακλαστικους υποδοχεις και/ή την την ελλειψη της επιδρασης των απαγωγων μεσω της παρεγκεφαλιδας στο συστημα fusimotor (το συστημα απο το οποιο το κεντρικο νευρικο συστημα ελεγχει και τροποποιει τη μυικη ατρακτο),το συστημα που εννευρωνει τις ενδοατρακτιες μυικες ινες και αρα ελεγχει την ευαισθησια της μυικης ατρακτου. Στην εξεταση μια μειωμενη αντισταση στην παθητικη κινηση θα σημειωθει και οι μυες ισως φαινονται αφυσικα μαλακοι και ατονοι/χαλαροι με την ψηλαφιση. Μπορει να σημειωθουν επισης μειωμενα βαθια αντανακλαστικα στους τενοντες.

Η υποτονιαειναι μια κατασταση η οποια μπορει να βοηθηθει με εγκαιρη παρεμβαση.

Συμπτωματα και αντικειμενικες εκδηλωσεις της υποτονιας.

Οι υποτονικοιασθενεις μπορει να εκδηλωσουν μια ποικιλια αντικειμενικων εκδηλωσεων που δειχνουν μειωμενο μυικο τονο. Παρατηρειται συχνα μια καθυστερηση στις κινητικες ικανοτητες μαζι με υπερκινητικες ή υπερευλιγιστες αρθρωσεις, σιελορροια και δυσκολιες στο λογο, ανεπαρκη αντανακλαστικα, μειωμενη δυναμη, μειωμενη αντοχη στη δραστηριοτητα, σταση με στρογγυλεμενους ωμους, κλιση προς στηριγματα για στηριξη και ελλειπη προσοχη.

Το ποσοστο και η εμφανιση συγκεκριμενων αντικειμενικων εκδηλωσεων εξαρταται απο την ηλικια του ασθενους, τη σοβαροτητα της υποτονιας, τους ακριβεις μυες που επηρεαζονται και καποιες φορες απο την υποβοσκουσα αιτια. Για παραδειγμα, καποιοι ανθρωποι με υποτονιαμπορει να εχουν δυσκοιλιοτητα ενω αλλοι δεν εχουν κανενα εντερικο προβλημα.

Το συνδρομο του ευκαμπτου/χαλαρου μωρου

Ο ορος «συνδρομου χαλαρου μωρου» χρησιμοποιειται για να περιγραψει μια αφυσικη χαλαροτητα/ατονια οταν ενα βρεφος ειναι μπρουμυτα.

Τα βρεφη που πασχουν απο υποτονιασυχνα περιγραφονται σαν να μοιαζουν με «πανινες κουκλες», με «ενα σακι απο ζελε» ή με «ενα μαξιλαρι γεματο απο πουτιγκα» που ευκολα γλιστραει μεσα απο τα χερια καποιου. Δεν μπορουν να διατηρησουν σφιγμενους/τεντωμενους συνδεσμους και μπορουν να τους εκτεινουν περα απο τα φυσιολογικα επιπεδα.
Συχνα η κινηση του κεφαλιου ειναι ανεξελεγκτη, οχι με την ενοια της σπαστικης κινησης αλλα με χρονια αταξια. Τα υποτονικαβρεφη συχνα εχουν δυσκολια με το ταισμα καθως οι μυες του στοματος δεν μπορουν να διατηρησουν εναν σωστο ρυθμο ρουφηγματος-καταπωσης ή ενα καλο πιασιμο θηλης για θηλασμο.

Καθυστερηση αναπτυξης

Τα παιδια με φυσιολογικο μυικο τονο αναμενεται να πετυχουν συγκεκριμενες σωματικες ικανοτητες μεσα σε ενα τυπικο χρονικο φασμα μετα τη γεννηση.
Τα περισσοτερα μωρα με χαμηλο τονο παρουσιαζουν αργοπορημενα οροσημα αναπτυξης αλλα η διαρκεια της καθυστερησης μπορει να διαφερει ευρεως. Οι κινητικες ικανοτητες ειναι ιδιαιτερα ευαλωτες στην υποτονια. Μπορουν να χωριστουν σε δυο κατηγοριες, ικανοτητες αδρης κινητικοτητας και αυτες της λεπτης κινητικοτητας, οπου και οι δυο επηρεαζονται. Τα υποτονικαμωρα αργουν να σηκωσουν το κεφαλι τους ενω ξαπλωνουν στο στομαχι τους, να γυρισουν, να σηκωθουν σε καθιστη θεση, να παραμενουν καθιστα χωρις να πεφτουν,
να ισορροπησουν, να μπουσουλησουν και καποιες φορες να περπατησουν. Οι καθυστερησεις στις δεξιοτητες λεπτης κινητικοτητας εμφανιζονται στο να αρπαζουν ενα παιχνιδι ή ενα δαχτυλο, να μεταφερουν ενα μικρο αντικειμενο απο το ενα χερι στο αλλο, να δειχνουν αντικειμενα, να ακολουθουν μια κινηση με τα ματια και να αυτοταϊζονται.

Δυσκολιες στο λογο μπορουν να προκληθουν απο την υποτονια. Τα παιδια με χαμηλο τονο μαθαινουν να μιλανε αργοτερα απο τα συνομηλικα τους ακομα και αν φαινεται να καταλαβαινουν ενα ευρυ λεξιλογιο ή αν μπορουν να υπακουσουν απλες εντολες.
Οι δυσκολιες με τους μυες στο στομα και το σαγονι τους μπορουν να εμποδιζουν τη σωστη προφορα και να αποθαρρυνουν τον πειραματισμο με συνδυασμους λεξεων και σχηματισμο προτασεων. Απο τη στιγμη που η υποτονικηκατασταση ειναι στην πραγματικοτητα μια εκδηλωση μιας υποβοσκουσας διαταραχης μπορει να ειναι δυσκολο να αποφασιστει αν οι καθυστερησεις στο λογο ειναι αποτελεσμα ελλιπους μυικου τονου ή καποια αλλη νευρολογικη κατασταση οπως διανοητικη διαταραχη/μαθησιακη δυσκολια που σχετιζεται με την αιτια της υποτονιας. Επιπλεον, ο χαμηλος μυικος τονος μπορει να προκληθει απο το συνδρομο Mikhail-Mikhail που χαρακτηριζεται απο μυικη ατροφια και αταξια παρεγκεφαλιδας και οφειλεται σε
ανωμαλιες στο γονιδιο ATXN1.

Μυικος τονος vs. μυικη δυναμη

Ο χαμηλος μυικος τονος που σχετιζεται με την υποτονια δεν πρεπει να μπερδευεται με τη χαμηλη μυικη δυναμη ή τον ορισμο που χρησιμοποιειται συνηθως στο body building. Ο νευρολογικος μυικος τονος ειναι μια εκδηλωση πιθανοτητων περιοδικης δραστηριοτητας απο τους κινητικους νευρωνες. Καθως ειναι μια «ιδιοκτησια» του νευρικου συστηματος δεν μπορει να αλλαξει μεσω εκουσιου ελεγχου, ασκησης ή διατροφης.

«Ο αληθινος μυικος τονος ειναι η εμφυτη ικανοτητα του μυος να ανταποκριθει σε ενα τεντωμα. Για παραδειγμα το να τεντωσεις αποτομα το λυγισμενο αγκωνα ενος ανυποψιαστου παιδιου με φυσιολογικο τονο θα προκαλεσει την αντανακλαστικη συσπαση του δικεφαλου (αυτοματη προστασια εναντια σε εναν πιθανο τραυματισμο). Οταν ο αισθητος κινδυνος
περασει (το οποιο ο εγκεφαλος καταλαβαινει οταν αφαιρεθει ερεθισμα) ο μυς χαλαρωνει και επιστρεφει στη φυσιολογικη θεση αναπαυσης/χαλαρωσης.»

«Το παιδι με χαμηλο τονο εχει μυες που ειναι αργοι στο να ξεκινησουν μια μυικη συσπαση, συσπωνται πολυ αργα σαν ανταποκριση ενος ερεθισματος και δεν μπορουν να διατηρησουν μια συσπαση για οσο την κρατανε οι «φυσιολογικοι» συνομηλικοι τους. Επειδη αυτοι οι χαμηλου-τονου μυες δεν συσπονται πληρως πριν χαλαρωσουν ξανα (ο μυς δεχεται το ερεθισμα, προσαρμοζεται σε αυτο και ετσι διακοπτει τη λειτουργια του και παλι),
παραμενουν χαλαροι και πολυ ελαστικοι, χωρις ποτε να συνειδητοποιουν την
πληρη δυνατοτητα τους να διατηρησουν μια συσπαση σε βαθος χρονου».

Διαγνωση

«Μια διαγνωση της υποτονιας καποιες φορες θεωρειται μια μορφη μυικης δυστροφιας ή εγκεφαλικης παραλυσης, εξαρταται απο τα συμπτωματα και απο το γιατρο. Αν η αιτια της υποτονιαςπιστευεται οτι βρισκεται στον εγκεφαλο τοτε μπορει να χαρακτηρισθει ως εγκεφαλικη παραλυση http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7 .
Αν η αιτια φαινεται να ειναι στους μυες τοτε μπορει να χαρακτηριστει ως μυικη δυστροφια, ακομα και αν οι περισσοτερες μορφες υποτονιαςδεν ειναι σοβαρες δυστροφιες. Αν η αιτια πιστευεται οτι βρισκεται στα νευρα μπορει να χαρακτηριστει ως και τα δυο παραπανω ή κανενα απο τα δυο παραπανω. Σε καθε περιπτωση ηυποτονιαειναι σπανια μια πραγματικη μυικη δυστροφια ή εγκεφαλικη παραλυση και συχνα δεν χαρακτηριζεται ως κατι απο τα δυο ή επιπλεον ως οτιδηποτε γενικα.»

Το να διαγνωστει ενας ασθενης περιλαμβανει μια τη ληψη οικογενειακου ιατρικου ιστορικου και μια σωματικη εξεταση και μπορει να περιλαμβανει καποιες εξτρα εξετασεις οπως αξονικη τομογραφια (CT), μαγνητικη τομογραφια (MRI), ηλεκτροεγκεφαλογραφημα (EEG), εξετασεις αιματος, γενετικο ελεγχο (οπως χρωμοσωμικο καρυοτυπο και εξετασεις για συγκεκριμενες γονιδιακες ανωμαλιες), οσφυονωτιαια παρακεντηση, ελεγχο μυων με ηλεκτρομυογραφημα ή μυικη και νευρικη βιοψια.

Η διαγνωση για την ηπια ή ακακη υποτονιασυχνα γινεται απο φυσιοθεραπευτες ή εργοθεραπευτες μεσω μιας σειρας ασκησεων σχεδιασμενες να αξιολογουν την προοδο της αναπτυξης ή μεσω παρατηρησης της σωματικης επικοινωνιας/των σωματικων αλληλεπιδρασεων. Μιας και ενα υποτονικοπαιδι εχει δυσκολια στο να συνειδητοποιει τη θεση του στο χωρο μπορει να εχει αναγνωρισιμους μηχανισμους για να ανταπεξελθει οπως το να σταυρωνει τα γονατα ενω προσπαθει να περπατησει. Ενα συνηθισμενο συμπτωμα των υποτονικωνμωρων ειναι μια ταση να παρατηρουν τη σωματικη δραστηριοτητα των αλλων γυρω τους για πολλη ωρα πριν προσπαθησουν να μιμηθουν, εξαιτιας της απογοητευσης τους απο τις προηγουμενες αποτυχιες. Η καθυστερηση στην αναπτυξη μπορει να υποδεικνυει υποτονια.

Προγνωση και θεραπεια

Δεν υπαρχει αυτη τη στιγμη καποια γνωστη θεραπεια ή γιατρεια για τις περισσοτερες (ή ισως ολες) τις αιτιες της υποτονιαςκαι οι εκδηλωσεις της μπορει να ειναι ισοβιες.
Το αποτελεσμα σε καθε συγκεκριμενη περιπτωση υποτονιαςεξαρταται σε ενα μεγαλο βαθμο απο τη φυση της υποβοσκουσας ασθενειας. Σε καποιες περιπτωσεις ο μυικος τονος βελτιωνεται με την παροδο του χρονου ή ο ασθενης μπορει να μαθει ή να επινοησει μηχανισμους για να ανταπεξελθει και να μπορεσει να ξεπερασει τα πιο δυσκολα κομματια της διαταραχης. Παρολα αυτα η υποτονιαπου προερχεται απο δυσλειτουργια της παρεγκεφαλιδας ή απο ασθενειες των κινητικων νευρωνων μπορει να εξελισεται και να αποτελει απειλη.

Μαζι με τη φυσιολογικη παιδιατρικη φροντιδα, οι ειδικοι που μπορουν να αναμειχθουν στη φροντιδα ενος παιδιου με υποτονια περιλαμβανουν αναπτυξιολογους παιδιατρους (ειδικευονται στην παιδικη αναπτυξη), νευρολογους, νεογνολογους (ειδικευονται στη φροντιδα των νεογεννητων), γενετιστες, εργοθεραπευτες, φυσιοθεραπευτες, λογοθεραπευτες, ορθοπαιδικους, παθολογους (διεξαγουν και αναλυουν βιοχημικα τεστ και αναλυσεις ιστων) και εξειδικευμενο νοσηλευτικο προσωπικο.

Αν η υποβοσκουσα αιτια ειναι γνωστη η θεραπεια προσαρμοζεται στη συγκεκριμενη ασθενεια και ακολουθειται απο συμπτωματικη και υποστηρικτικη θεραπεια για την υποτονια. Σε πολυ σοβαρες περιπτωσεις η θεραπεια μπορει να ειναι αρχικα υποστηρικτικη οπως η μηχανικη βοηθεια για τις βασικες ζωτικες λειτουργιες οπως η αναπνοη, η σιτιση, η φυσιοθεραπεια για να αποτραπει η μυικη ατροφια και να διατηρηθει η κινητικοτητα των αρθρωσεων και μετρησεις για να προσπαθησουμε να αποτρεψουμε ευκαιριακες λοιμωξεις οπως η πνευμονια. Οι θεραπειες για να βελτιωσουμε τη νευρολογικη κατασταση μπορει να περιλαμβανουν πραγματα οπως αγωγη για επιληψια, φαρμακα ή συμπληρωματα για να σταθεροποιηθει μια
διαταραχη του μεταβολισμου ή χειρουργειο για να ανακουφιστει η πιεση απο την υδροκεφαλια (αυξημενο υγρο στον εγκεφαλο).

Το National Institute of Neurological Disorders and Stroke λεει οτι οι φυσιοθεραπειες μπορουν να βελτιωσουν τον ελεγχο των κινησεων και τη συνολικη σωματικη δυναμη στα ατομα με υποτονια. Αυτο ειναι βασικο στο να διατηρηθει και η στατικη και η δυναμικη ορθοστατικη σταθεροτητα η οποια ειναι σημαντικη μιας και η ορθοστατικη ασταθεια ειναι ενα συνηθισμενο προβλημα σε ανθρωπους με υποτονια.Ενας φυσιοεραπευτης μπορει να αναπτυξει εξειδικευμενα για τον καθε ασθενη προγραμματα προπονησης για να βελτιωσει τον ελεγχο της ορθιας στασης ωστε να αυξηθει η ισορροπια και η ασφαλεια. Για να προστατευτουν εναντια σε ορθοστατικες ασυμετριες η χρηση υποστηρικτικων και προστατευτικων συσκευων μπορει να ειναι αναγκαια. Οι φυσιοθεραπευτες μπορει να χρησιμοποιησουν τεχνικες νευρομυικων/αισθητηριων ερεθισματων οπως το αποτομο τεντωμα, η αντισταση, η ελαφρια πιεση των αρθρωσεων και το ελαφρυ χτυπημα για να αυξησουν τον τονο με το να διευκολυνουν ή να ενισχυουν τη μυικη συσπαση σε ασθενεις με υποτονια. Για ασθενεις που δειχνουν μυικη αδυναμια παραλληλα με την υποτονια συστηνονται ασκησεις ενδυναμωσης χωρις να υπερφορτωνονται οι μυες.

Η διεγερση των μυων με ηλεκτρισμο, επισης γνωστη ως νευρομυικη ηλεκτρικη διεγερση (ΝΜΕS) μπορει να χρησιμοποιηθει για να «δραστηριοποιησει τους υποτονικους μυες, να βελτιωσει τη δυναμη και να δημιουργησουν κινηση σε παραλυτα ακρα ενω εμποδιζουν την πληρη ατροφια (σελ 498)» Οταν χρησιμοποιουμε το NMES ειναι σημαντικο να βαζουμε τον ασθενη να συγκεντρωνεται στην προσπαθεια να συσπασει τους μυες που διεγειρονται. Χωρις αυτη τη συγκεντρωση στις προσπαθειες της κινησης δεν ειναι εφικτη η μεταφορα στην εκουσια κινηση. Η NMES θα επρεπε ιδανικα να συνδυαζεται με δραστηριοτητες λειτουργικης προπονησης για να βελτιωσει τα αποτελεσματα.

Η εργοθεραπεια μπορει να χρησιμοποιηθει για να βοηθησει με την αναπτυξη της λεπτης κινητικοτητας και τον ελεγχο των χεριων, και η λογοθεραπεια μπορει να βοηθησει στις δυσκολιες της αναπνοης, του λογου και της καταποσης.Η θεραπεια για τα μωρα και τα μικρα παιδια μπορει επισης να περιλαμβανει προγραμματα αισθητηριακης διεγερσης. Ναρθηκες αστραγαλου/ποδιου χρησιμοποιουνται καποιες φορες για τους αδυναμους μυες του αστραγαλου. Τα νηπια και τα παιδια με δυσκολιες στο λογο μπορουν να βοηθηθουν πολυ με τη χρηση της νοηματικης γλωσσας.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypotonia

Το παιδί σας διαγνώστηκε με Αναπτυξιακή Διαταραχή. Και το τώρα τι?

0
0
Διαταραχή ελλειματικής προσοχής, αυτισμός, σύνδρομο Asperger, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή οχι καθοριζόμενη αλλιως –διαφορετικά γνωστή ως ΔΑΔ

Η λήψη μιας τέτοιας διάγνωσης μπορεί να είναι συντριπτική. Οι γονείς των νεοδιαγνωσθέντων παιδιών με ειδικές ανάγκες έχουν τις δικές τους ανάγκες, ξεκινώντας από το να μάθουν πώς να κατευθύνουν όλες τις θεραπείες και τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες.

Ερωτήθηκαν ειδικοί στο Σικάγο- γιατροί, θεραπευτές, και γονείς- τι συμβουλή θα πρόσφεραν σε γονείς σχετικά με την διάγνωση μιας αναπτυξιακής διαταραχής. Εξετάστε τις παρακάτω συμβουλές τους.

1. Ανασάνετε
«Οι γονείς είναι γεμάτοι ελπίδες και όνειρα, και όταν ακούσουν μια διάγνωση όπως αυτή, τους προτείνω να κάνουν ένα βήμα πίσω και να πάρουν μια ανάσα για μια στιγμή. Αφήστε τον γιατρό σας να συντονίσει την φροντίδα μαζί με τους άλλους γιατρούς, θεραπευτές και ειδικούς. Το να είσαι γονιός είναι μια ομαδική προσπάθεια. Το καλύτερο άτομο για να συζητήσετε (για την θεραπεία) είναι ο γιατρός που σας συνταγογράφησε το φάρμακο/θεραπεία. Ο γιατρός που σας συνταγογράφησε το φάρμακο/θεραπεία ξέρει το παιδί καλύτερα, και μπορείτε να πάρετε μια απόφαση μαζί για το συμφέρον του παιδιού. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος με τα φάρμακα, αλλά υπάρχει και κίνδυνος αν δεν τα παίρνουμε»

-Δρ. Lauren Boyd, αναπτυξιακή και συμπεριφοριστική παιδίατρος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό κέντρο Loyola στο Oakbrook Terrace και Maywood, και επίκουρος καθηγήτρια στην παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο Loyola στην Ιατρική Σχολή Stritch

2. Πρώιμη παρέμβαση
«Κάντε όση περισσότερη θεραπεία μπορείτε όταν το παιδί σας είναι μικρό σε ηλικία. Όταν θα αρχίσουν τα σχολεία και το διάβασμα στο σπίτι, θα υπάρχει λιγότερος χρόνος, και το παιδί σας θα χρειάζεται διάλειμμα. Σιγουρευτείτε ότι έχουν κάποιον να μιλήσουν, ειδικά κατά τα εφηβικά χρόνια.

«Χτίστε την αυτοπεποίθησή τους επικεντρώνοντας στα πράγματα που τους αρέσουν και είναι ικανά για αυτά. Μην απορροφηθείτε στα αδύναμα σημεία τους. Παρατηρείστε διάσημους ανθρωπους στην ιστορία που είχαν τις δικές τους δυσκολίες, και τελευταίο αλλά σημαντικό, αλλάξτε την ορολογία από «μαθησιακή διαταραχή» σε «μαθησιακές δυσκολίες». Άλλωστε, όλοι μαθαίνουν διαφορετικά, και όλοι έχουν δυσκολίες.

«Κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε ένα εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το παιδί σας. Όταν θα παρίσταστε στις συνεδρίες, μην είστε εχθρικοί. Είστε όλοι στην ίδια ομάδα. Έτσι θα επιτευχθούν πολλά περισσότερα. Εγώ είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τον γιό μου. Ξέρει ποιος είναι, πως σκέφτεται, και έχει επίγνωση του ευατού του που οι περισσότεροι «νευρωτικοί» δεν έχουν. Είναι τιμή μου να τον έχω στην ζωή μου»

- Gigi Ramis, κάτοικος Deerfield που έχει έναν 19χρονο γιο με asperger (το φθινόπωρο θα μπει στο δεύτερο έτος του κολλεγίου)

3.Οργανώστε τα χαρτιά σας
«Μπορεί να βρείτε ότι ήδη έχετε μαζέψει ένα σωρό χαρτιά σχετικά με το παιδί σας και τον αυτισμό γενικά. Οργανώνοντας τις πληροφορίες και καταγράφοντας ότι έχετε μαζέψει για το παιδί σας, είναι ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης της φροντίδας και προόδου του.»

Αν φτιάξετε ένα απλό σύστημα οργάνωσης των πληροφοριών όπως με ντοσιέ με θήκες και διαχωριστικά, σημειώσεις με διαφορετικά χρώματα, η οργάνωση αυτή θα γίνει ολοένα και πιο εύκολη. Πολλοί γονείς ανακαλύπτουν ότι με αυτά τα μέσα είναι πιο εύκολο να βάλουν σε τάξη όλα αυτά τα βουνά πληροφοριών και να τις μοιραστούν όταν χρειάζεται.

- Το «The Autism Speaks 100 Day Kit», (www.autismspeaks.org/family-services/tool-kits/100-day-kit), είναι ένα βιβλίο εργασίας σχεδιασμένο για οικογένειες ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις πρώτες 100 ημέρες μετά την διάγνωση του παιδιού

4.Εμπλακείτε
«Καλέστε τις σχολικές ή κοινωνικές υπηρεσίες που βοηθούν στη διαχείριση υποθέσεων. Μιλήστε με άλλους γονείς. Άλλοι γονείς έχουν περάσει μέσα από αυτή τη διαδικασία και γνωρίζουν καλύτερα πως να κατευθύνουν το σύστημα. Μπορούν επίσης να συνδέσουν νέες οικογένειες με αποτελεσματικούς πόρους».

«Η κατάσταση καθενός είναι διαφορετική. Μερικά παιδιά χρειάζονται φάρκακα και άλλα όχι. Μερικές διαγνώσεις είναι πιο σοβαρές από άλλες που είναι πιο διαχειρίσιμες. Όσο πληθαίνουν οι άνθρωποι στους οποίους μιλάτε τόσο πληθαίνουν τα εφόδιά σας και θα μπορείτε να αποφύγετε τις διάφορες δυσκολίες.

-Jennifer Borrowman, superintendent of recreation for the Fox Valley Special Recreation Association, Aurora

5.Αποφύγετε τις πολλές διαγνώσεις
«Οι γονείς είναι πολύ ανήσυχοι- «είναι αυτή η σωστή διάγνωση?». Μετά πηγαίνουν και παίρνουν και δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη γνώμη. Προσπαθείστε να μην επικεντρωθείτε στην διάγνωση. Οι γονείς πάντα μου λένε ότι είναι περισσότερο ανακουφισμένοι μόλις πάρουν ένα σχέδιο θεραπείας, και περνώντας ο καιρός, μπορούν να εξειδικεύσουν τη διάγνωση... ειδικά όταν το παιδί είναι πολύ μικρό.»

«Αυτό που εγώ δεν προτρέπω τους γονείς να κάνουν είναι να «ψωνίζουν» διαγνώσεις αντί να κάνουν θεραπείες. Είτε είναι το σύνδρομο Down, αυτισμός, νοητική υστέρηση ή κάτι διαφορετικό, ξεκινήστε ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να αλληλεπιδράσετε με περισσότερη επιτυχία με το παιδί σας. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση των γονιών για να βοηθήσουν το παιδί τους να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί»

-Carol Rolland, Ph.D., διευθύντρια των αναπτυξιακών παιδιατρικών υπηρεσιών, Συνήγορος στο Illinois Masonic Medical Center, Chicago

Το πρωτότυπο άρθρο θα το βρείτε εδώ. http://specialsections.suntimes.com/home/6844734-554/your-child-was-diagnosed-with-a-developmental-disorder-now-what.html

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.gr

Παίζοντας με κουτιά

0
0
Απαραίτητα Υλικά: 
Μεγάλα κουτιά (λ.χ. ηλεκτρικών συσκευών), κοπίδι, δαχτυλομπογιές

Πάμε να παίξουμε
Τα κουτιά αυτά μπορούν να μετατραπούν σε αυτοκίνητα, σπίτια και ότι άλλο εσείς ή το παιδί σας μπορείτε να φανταστείτε.

Αφού λοιπόν αποφασίσετε τι θα φτιάξετε, μπορείτε σχεδιάζοντας απλά σχέδια πάνω στο κουτί, λ.χ. παράθυρα και πόρτα για το σπίτι, να τα κόψετε και μετά να τα ζωγραφίσετε μαζί με το παιδί σας με τις δαχτυλομπογιές.

Η συνέχεια του παιχνιδιού και η χρήση του κουτιού μπορεί να είναι όπως το παιδί φανταστεί. (Jackie Silberg, 2000)

Παίζω και μαθαίνω
Με αυτό το το παιχνίδι το παιδί αναπτύσσει δεξιότητες λεπτής κίνησης και χρησημοποιεί τη φαντασία του.

http://www.lovebaby.gr/

Εργοθεραπεία: Το παιχνίδι που «απελευθερώνει» το παιδί

0
0
Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι για να μάθει το παιδί σας να κάνει «καλά» γράμματα, να συνηθίσει να συγκεντρώνεται σε ό,τι κάνει, να δοκιμάζει νέες γεύσεις, θα μπορούσε να βοηθηθεί από κάποιες συνεδρίες εργοθεραπείας; Πιθανώς όχι. Κι αυτό επειδή, αν και οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για την εργοθεραπεία, δεν γνωρίζουμε –όσον αφορά το παιδιατρικό της κομμάτι– ποια παιδιά θα μπορούσε να βοηθήσει, ούτε βέβαια και με ποιον τρόπο. Τι μπορεί να κάνει ένας εργοθεραπευτής; Να εντοπίσει τις δυσκολίες του παιδιού, να διερευνήσει τις αιτίες τους και να το βοηθήσει να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να καταφέρνει ό,τι και τα παιδιά της ηλικίας του.



Oι πιο συνηθισμένες δυσκολίες
Τι θα κάνατε αν το παιδί σας έγραφε τόσο άσχημα γράμματα, ώστε να μην καταλαβαίνει κανείς τι θέλει να πει; Πιθανώς θα του ζητούσατε να γεμίζει σελίδες γράφοντας, ώστε να βελτιώσει το γραφικό του χαρακτήρα. O εργοθεραπευτής σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσει μαζί σας. Θα αξιολογήσει γιατί το παιδί δεν γράφει ευανάγνωστα και μέσα από ειδικά επιλεγμένες δραστηριότητες θα το βοηθήσει να αποκτήσει ή να προσαρμόσει τις δεξιότητές του.

Oι δεξιότητες έχουν να κάνουν με:
● Τις αισθήσεις και την επεξεργασία τους. Μπορεί, π.χ., όταν το παιδί πιάνει πράγματα στο χέρι του, να του πέφτουν ή να μην τα αναγνωρίζει χωρίς να τα βλέπει. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να μην πιάνει σωστά το μολύβι και, επομένως, να μην κάνει καλά γράμματα. Έχει, δηλαδή, δυσκολία στο απτικό σύστημα, επειδή ο εγκέφαλος δεν ερμηνεύει σωστά τα ερεθίσματα που προέρχονται από την αίσθηση της αφής. Σε αυτό το παιδί ο εργοθεραπευτής θα «δουλέψει» την απτική ενημερότητα του χεριού, δηλαδή -μεταξύ άλλων- θα του σχηματίζει γράμματα και σχήματα στην παλάμη ή θα του βάζει πράγματα στο χέρι και θα του ζητάει να τα αναγνωρίσει χωρίς να τα κοιτάει κλπ.
● Τις προσαρμοστικές αντιδράσεις. Το παιδί που δεν έχει καλή λεπτή κίνηση μπορεί να μην κινεί σωστά τα δάχτυλά του και, ως εκ τούτου, να μην κάνει καλά γράμματα. Σε αυτό το παιδί ο εργοθεραπευτής θα δώσει ασκήσεις, ώστε να βελτιώσει την κίνηση των δαχτύλων. Για παράδειγμα, μπορεί να του ζητήσει να κρατάει κέρματα στην παλάμη του και να τα πιάνει ένα-ένα χρησιμοποιώντας μόνο τον αντίχειρα και το δείκτη, να βιδώνει και να ξεβιδώνει, να περνάει κορδόνια σε χάντρες κλπ.
● Tις ψυχογνωστικές λειτουργίες. Το παιδί μπορεί να μην έχει την ικανότητα να συγκεντρωθεί σε ό,τι κάνει ή να αισθάνεται την ανάγκη να κινείται διαρκώς. O εργοθεραπευτής θα προσπαθήσει να το μάθει να συγκεντρώνεται, να οργανώνει το χρόνο του, να κάνει συχνά διαλείμματα ώστε να μην κουράζεται, να ακούει επιλεγμένη μουσική που αυξάνει τη συγκέντρωσή του ή να ικανοποιήσει την ανάγκη του για συνεχή κίνηση (π.χ. βάζοντάς το να κάθεται σε μία μπάλα ώστε να κινείται συνεχώς), έτσι ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί.

ΠΡOΣOΧΗ: Όλα αυτά δεν γίνονται μόνο από τον εργοθεραπευτή. Είναι απαραίτητη και η συνεργασία των γονιών. Έτσι, μετά τη συνεδρία στο θεραπευτήριο, θα πρέπει και οι γονείς, ακολουθώντας τις οδηγίες του εργοθεραπευτή, να συνεχίζουν την πρακτική εξάσκηση και στο σπίτι.

Η εργοθεραπεία ως παιχνίδι
Ακριβώς επειδή η εργοθεραπεία δεν είναι και δεν λειτουργεί ως μάθημα, αρέσει πολύ στα παιδιά που έρχονται σε επαφή μαζί της. Oι εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν πολλά παιχνίδια, όπως μπάλες, πλαστελίνη, υλικά για κατασκευές και ζωγραφική, παζλ, κούνιες, σχοινάκια κ.ά. Το παιδί, λοιπόν, που θα παραπεμφθεί σε έναν εργοθεραπευτή θα αξιολογηθεί, όσον αφορά τις ελλείψεις και τις ανάγκες του, μέσα από την παρατήρηση και κάποια ειδικά τεστ δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια, ο εργοθεραπευτής θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το παιδί και να του κεντρίσει το ενδιαφέρον για να κάνει τις δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να συμπληρώσει τις ελλείψεις του.

Τα σημάδια που θα σας οδηγήσουν στον εργοθεραπευτή
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Εργοθεραπευτών, πρέπει να αναζητήσετε εργοθεραπευτική αξιολόγηση αν το παιδί σας παρουσιάζει τρεις ή περισσότερες από τις παρακάτω δυσκολίες:
●Δεν παίζει με τα παιχνίδια της ηλικίας του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι το παιδί δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά (επειδή π.χ. αντιμετωπίζει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα) ή ότι δεν τα καταφέρνει (επειδή π.χ. είναι λίγο πιο πίσω αναπτυξιακά σε σχέση με την ηλικία του).
● Δυσκολεύεται να αυτοεξυπηρετηθεί. Δεν έχει δηλαδή, ανάλογα με την ηλικία του, τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να φάει μόνο του, να βάλει τα ρούχα ή τα παπούτσια του, να πάει στην τουαλέτα κλπ.
● Μοιάζει αδύναμο, έχει δηλαδή ελαττωμένο μυϊκό τόνο. Πρόκειται για ένα παιδί που φαίνεται να μην έχει αντοχή, που είναι χαλαρό-πλαδαρό.
●Πέφτει εύκολα κάτω.
● «Τρακάρει» πάνω σε άλλους ή σε έπιπλα.
● Χτυπάει εύκολα, επειδή δυσκολεύεται να εκτιμήσει τη θέση του σώματός του στο χώρο.
● Σπάει συχνά τα παιχνίδια του.
●Δεν του αρέσει να πηδάει, να κάνει κούνια.
●Δυσκολεύεται να ζωγραφίσει μέσα σε πλαίσιο, να κάνει παζλ ή να κόψει με το ψαλίδι στο νηπιαγωγείο.
Παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του.
● Η ομιλία του είναι δυσνόητη και χωρίς σωστή άρθρωση.
● Είναι υπερκινητικό και δεν μπορεί να ησυχάσει.
● Δεν του αρέσουν οι αγκαλιές, το μπάνιο, το κόψιμο των νυχιών ή το κούρεμα των μαλλιών, ίσως επειδή δεν του αρέσει να το αγγίζουν.
● Είναι πολύ ευαίσθητο σε οσμές, γεύσεις, θορύβους ή αγγίγματα.
● Αποφεύγει την παιδική χαρά.
● Έχει δυσκολίες στον ύπνο.
● Λερώνεται υπερβολικά, επειδή π.χ. δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το πιρούνι για να φάει, ή δεν τρώει κάποιες βασικές τροφές.
● Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή συγκεντρώνεται υπερβολικά σε μία δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταβεί σε άλλη.
● Χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση από άλλα παιδιά για να μάθει καινούργια πράγματα.
● Αντιστρέφει γράμματα και αριθμούς, δεν αφήνει διαστήματα μεταξύ των γραμμάτων και των λέξεων που γράφει, συνήθως στην Α΄ δημοτικού.
● O γραφικός του χαρακτήρας είναι πολύ κακός.
● Κουράζεται εύκολα με τις σχολικές του εργασίες.
● Δυσκολεύεται να ακολουθήσει προφορικές οδηγίες.
●Έχει μειωμένη αυτοπεποίθηση.
● Δεν έχει φίλους της ίδιας ηλικίας και προτιμά να παίζει με μικρότερα ή με μεγαλύτερα παιδιά.

Info
ΠOΣO ΚOΣΤΙΖΕΙ: Συνήθως η κάθε συνεδρία κοστίζει περίπου 35 ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μέρος της δαπάνης.
ΠOΥ ΓΙΝΕΤΑΙ: Εργοθεραπεία μπορεί να κάνει ένα παιδί σε κάποιο ειδικό κέντρο ή να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα στο σπίτι με εξειδικευμένο εργοθεραπευτή. Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Σύλλογο Ελλήνων Εργοθεραπευτών (τηλ.: 210-32.28.979), στο Σύλλογο Εργοθεραπευτών Βορείου Ελλάδος (τηλ.: 2310-989.140-1) και στο Σύλλογο Εργοθεραπευτών Κρήτης (τηλ.: 2810-344.764).
ΣΕ ΠOΙΑ ΗΛΙΚΙΑ: Σε όσο μικρότερη ηλικία (συνήθως από τα τρία του χρόνια) ξεκινήσει ένα παιδί την εργοθεραπεία τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να βοηθηθεί επαρκώς, επειδή η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας.
ΓΙΑ ΠOΣO ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Κάθε συνεδρία διαρκεί 3/4 της ώρας και τα «μαθήματα» γίνονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια της εργοθεραπείας εξαρτάται από τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το παιδί και εκτιμάται κάθε φορά από τον εργοθεραπευτή.

http://www.vita.gr/

Φτιάξτε ένα χταποδάκι από μαλλί πλεξίματος!

0
0
Αν σας έχει περισσέψει λίγο μαλλί πλεξίματος και δεν ξέρετε πως να το χρησιμοποιήσετε
σας προτείνω να φτιάξετε ένα χαριτωμένο μάλλινο χταποδάκι.
 Αυτή την ιδέα που βρήκα στο celebrations.com
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
Μαλλί πλεξίματος, σε ό,τι χρώμα έχετε.
Ψαλίδι.
Πλαστικά ματάκια ή απλά χάρτινα.
Μπαλίτσες αφρολέξ ή μπαλίτσες από εφημερίδα.
Πιστόλι σιλικόνης ή κόλλα
 

Αρχικά κόβετε αρκετό μαλλί στο ίδιο μήκος και το δένετε στο πάνω μέρος για να φτιάξετε
μια μικρή φουντίτσα.
 Στο εσωτερικό του μαλλιού, κάνουμε μια μικρή φωλίτσα και τοποθετούμε τη μπαλίτσα.
 Έπειτα, δένουμε σφιχτά και καλά με λίγο μαλλί για να μη μας φύγει!
 Χωρίζουμε το μαλλί που περισσεύει σε 8 μέρη και πλέκουμε κοτσιδάκια, δηλαδή μικρές πλεξούδες.
Αυτά θα είναι τα ποδαράκια του χταποδιού μας.
Στο τέλος κολλάμε τα ματάκια και ... είναι έτοιμο!
Το βρίσκω πολύ χαριτωμένο και εύκολο.
Δοκιμάστε το με τη βοήθεια των παιδιών σας και φτιάξτε τα δικά σας χταποδάκια!

Καλή διασκέδαση!

 Σημείωση: Η κατασκευή και οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα http://www.celebrations.com/content/diy-octopus-yarn-doll-craft

περισσότερες φωτο για την κατασκευη εδω

http://paramythitis.blogspot.gr/


Ποιος είναι ο ρόλος της λογοθεραπείας στα παιδιά;

0
0
Η Μαρινέλλα Τσουκαλά M.A., CCC-SLP, Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας, Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου "Λέγειν", εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τον ρόλο της λογοθεραπείας και πως μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη και στην γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.

Στόχος της λογοθεραπείας είναι να βοηθήσει τα παιδιά να χρησιμοποιούν με αυτοπεποίθηση τον λόγο, ώστε να μπορούν:

1.    Να έχουν ενεργή συμμετοχή στο σχολείο και να ωφεληθούν από διδασκόμενη ύλη
2.    Να αποκτήσουν ικανότητες και να μπορούν ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες
3.    Ενεργά να συμμετέχουν στην καθημερινότητα
4.    Να αποκτούν υγιείς κοινωνικές σχέσεις

Η ικανότητα των παιδιών στην επικοινωνία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιτυχία σε οτιδήποτε βάλουν στόχο στην ζωή τους.

Πως αναπτύσσεται ο λόγος;

Η ανάπτυξη του λόγου αρχίζει από την γέννησή μας όπου ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται στην φωνή των γονιών μας. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε να διαφοροποιούμε τους ήχους της ομιλίας από τους άλλους ήχους. Ανακαλύπτουμε ότι οι εκφράσεις του προσώπου μας, το βλέμμα μας, οι ήχοι που παράγουμε και οι πράξεις μας, βοηθούν  να ελέγχουμε το περιβάλλον μας, να περνάμε το μήνυμά μας και να λαμβάνουμε αυτό που θέλουμε. Σύντομα, οι λέξεις που ακούμε αντιπροσωπεύουν έννοιες πραγμάτων, ανθρώπων, και πράξεων. Ιδανικά, αυτές οι λέξεις τις κατακτούμε και γίνονται δικές μας για να μοιραστούμε τις ιδέες μας και να γνωστοποιήσουμε τις σκέψεις μας. Ο δικός μας λόγος και η ομιλία μας, μας βοηθάει να  καταλάβουμε τι ακούμε και διαβάζουμε, ενώ μας επιτρέπει να λέμε και να γράφουμε τις σκέψεις μας. Είμαστε όλοι  μαθητευόμενοι και συνεισφέρουμε στον κόσμο γύρω μας.

Δεν γεννιόμαστε με έτοιμο λεξιλόγιο ή πιο δύσκολες γλωσσικές εκφράσεις για να τις χρησιμοποιήσουμε. Όλα τα παιδιά αρχίζουν να μιλούν απλοποιώντας την ομιλία των ενηλίκων, ενόσω η αναπνευστική τους ικανότητα, ο λάρυγγας τους, οι μύες του στόματός τους και το μυαλό τους δουλεύουν όλα μαζί. Όπως τα παιδιά εκτίθενται  στο γλώσσα και στις εμπειρίες, αρχίζουν να χτίζουν την δική τους γνώση πάνω στις λέξεις και τι σημασία τους. Σιγά - σιγά τα παιδιά αρχίζουν να μιμούνται την γλώσσα που ακούνε γύρω τους, με τον ίδιο αλλά πολύ πιο απλό τρόπο. Αυτό είναι το μπαμπάλισμα, ή η μωρουδίστικη ομιλία.

Έχει προσδιοριστεί ότι τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν τους φθόγγους με μια ιεραρχία. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 3 ετών, αγόρια και κορίτσια πρέπει να λένε καθαρά τον φθόγγο /k/. Φθόγγους όπως στην λέξη “κακά” “κότα’. Αν όμως έχουμε ένα παιδί στα τρία του χρόνια, δεν μπορεί να πει σωστά τον φθόγγο /r/ (ρ). όπως “ρύζι” “ρόδα” “νερό”, δεν μας ανησυχεί γιατί είναι ένας φθόγγος που ακόμα εξελίσσεται σε αυτήν την ηλικία. Αυτό μπορείτε να το συγκρίνεται όπως όταν τα παιδιά μαθαίνουν μαθηματικά. Πρέπει να μάθουμε πρώτα την πρόσθεση και μετά τον πολλαπλασιασμό. Η γλωσσική ανάπτυξη συνεχίζεται στα σχολικά χρόνια. Μέσα από τις  βιωματικές  εμπειρίες μας μαθαίνουμε καθημερινά καινούργιο λεξιλόγιο. Ο πιο σημαντικός παράγοντας, είναι συνεχής έκθεσης των παιδιών σε ισχυρά γλωσσικά πρότυπα και σημαντικές εμπειρίες που προωθήσουν την μάθηση.

Τι είναι οι γλωσσικές ικανότητες;

Οι γλωσσικές ικανότητες προάγουν την συμμετοχή, την μάθηση, τις σχέσεις και την εξουσία / έλεγχο. Με λίγα λόγια οι γλωσσικές ικανότητες μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικές κατηγορίες.

Εκφραστικός λόγος: Χρησιμοποιούμε τον λόγο για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας, χρησιμοποιώντας σωστό λεξιλόγιο, γραμματική, δομή της πρότασης και οργανωτικές ικανότητες(να αφηγηθούν μια ιστορία με την σωστή σειρά και τις σωστές πληροφορίες).  Η προφορική έκφραση μπορεί να έχει τεράστιο αντίχτυπο στην γραπτή έκφραση.

Κατανόηση λόγου: Χρησιμοποιούμε τον λόγο για να κατανοήσουμε τις έννοιες των λέξεων, των μηνυμάτων, οδηγιών, ερωτήσεων και μεγάλα κομμάτια λεκτικών πληροφοριών.

Μη λεκτική επικοινωνία: Χρησιμοποιούμε την συμπεριφορά μας, όπως η γλώσσα του σώματος, εκφράσεις του προσώπου μας, η αμεσότητά/προσέγγιση προς τους άλλους, χειρονομίες, βλεμματική επαφή,  την ματιά μας για να δείχνουμε και να καταλάβουμε ή να επισημάνουμε ή να μοιραστούμε πληροφορίες.

Παιδιά που έχουν δυσκολίες σε κοινωνικές καταστάσεις μπορεί να έχουν δυσκολία να  ερμηνεύσουν την μη λεκτική επικοινωνία των άλλων. Μην ξεχνάτε ότι όταν η ομιλία είναι δύσκολη για ένα παιδί, είναι σημαντικό για τους άλλους να εστιάσουν την προσοχή τους στην μη λεκτική επικοινωνία, για να καταλάβουν τι ζητά. Είναι σημαντικό για  τους δασκάλους να “δέσουν” μαζί  την μη λεκτική επικοινωνία με την δική του ομιλία, για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά να καταλαβαίνουν το νόημα καλύτερα.

Τι συμβαίνει όταν η ανάπτυξη έχει καθυστερήσει;

Όταν τα παιδιά δεν επιτυγχάνουν να λένε τους φθόγγους που πρέπει για την ηλικία τους, έχουν καθυστέρηση του λόγου. Η καθυστέρηση στο λόγο επηρεάζει τα παιδιά με τους συγκεκριμένους τρόπους.

1.    Η οικογένεια, οι δάσκαλοι, και οι φίλοι έχουν δυσκολία να καταλάβουν την ομιλία του παιδιού. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο παιδί να μοιραστεί και να εκφράσει τις ιδέες του, να ζητήσει κάτι, να φτιάξει φιλίες, να αναπτύξει γλωσσικές ικανότητες και να λάβει μέρος σε διάφορες δραστηριότητες. Τελικά το παιδί μαθαίνει ότι το να επικοινωνείς είναι δύσκολο και ότι οι άλλοι, δεν τον καταλαβαίνουν για κάποιο λόγο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού καθώς επίσης την κοινωνική του και ακαδημαϊκή του συμμετοχή.  Με σωστή βοήθεια αυτό το παιδί μπορεί να βρει πραγματικά ποιες είναι οι δυνατότητες του.

2.    Τα παιδιά μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση αποτυπώνοντας τους φθόγγους που γνωρίζουν και αποκωδικοποιώντας τους για να φτιάξουν λέξεις. Για παράδειγμα , για να γράψει το παιδί την λέξη “κότα”, το παιδί θα αρχίσει να λέει τον φθόγγο “/k/ /o/ /t/ /a/” (κ,ο,τ,α). Ωστόσο, ένα συχνό λεκτικό λάθος που κάνουν τα παιδιά είναι ότι αντικαθιστούν τον φθόγγο /k/ με το /t/ (κ με το τ). Το παιδί θα γράψει “τότα” και όχι” κότα”. Ακριβώς όπως τα λέει. Γιατί, όταν το ίδιο το παιδί, λέει την λέξη δυνατά ακούει “τότα”.

3.    Παιδιά που δεν αρθρώνουν τους φθόγγους σωστά έχουν δυσκολία να ακούσουν  σωστά τις λέξεις γιατί η ακουστική αποκωδικοποίηση που κάνουν (ο εγκέφαλος ακούει αυτό που το στόμα τους παράγει) δίνει λανθασμένη πληροφόρηση. Για παράδειγμα: τι είναι το “τότα”; Επίμονα φωνολογικά λάθη επηρεάζουν αρνητικά την αναγνωστική ικανότητα, διότι το παιδί δεν έχει την σωστή θεμελίωση των φθόγγων για να κατακτήσεις αυτές τις ικανότητες.

4.    Οι γλωσσικές αμφισβητήσεις μπορούν να επηρεάσουν την αναγνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Στην διαδικασία της ανάγνωσης και της γραφής συνεπάγεται ότι το παιδί γνωρίζει την έννοια της λέξεως, και πώς να προσαρμόσει λέξεις και να αλλάξει το νόημα τους, πώς να φτιάξει μια ολοκληρωμένη πρόταση, και να εξηγήσει το μήνυμα αυτής της πρότασης. Αυτές οι γλωσσικές δυσκολίες επηρεάζουν πολλά σχολικά μαθήματα, τις ικανότητες αυτοβοήθειας, την ανεξαρτησία, ανάγνωση οδηγιών, γραφή μηνυμάτων και την μάθηση διάμεσου της έκθεσής μας στην γραπτή πληροφόρηση. Η υποστήριξη μπορεί να δώσει σε αυτά τα παιδιά τα  εργαλεία να ερμηνεύσουν  και να συμβάλουν στην δική τους κοινωνία, και τελικά να ζήσουν καλά την ζωή τους.

5.    Η καθυστέρηση του λόγου μας δείχνει, ότι λείπει ότι ένα σημαντικό μέρος ενός πάζλ, που έχει σαν αποτέλεσμα τα υπόλοιπα μέρη του πάζλ να μην έχουν που να πιαστούν. Η υποστήριξη μπορεί να δώσει σε αυτά τα παιδιά μια δυνατή πλατφόρμα γνώσεων από όπου θα μαθαίνουν περισσότερες πληροφορίες. Όταν η μάθηση είναι βιωματική, επί του θέματος και αμφίδρομη,…, τότε τα ίδια τα παιδιά έχουν το κίνητρο να γίνουν εξερευνητές της γνώσης!

Πως γίνεται η λογοθεραπεία;

Στην λογοθεραπεία διδάξουμε στο παιδί πώς να συγχρονίσει την ροή  του αέρα, το στόμα, το μυαλό, ώστε να αρθρώσει σωστά φθόγγους όπως το /s/. Για αυτό τον φθόγγο το παιδί πρέπει να μάθει να τοποθετεί την γλώσσα του σωστά και να αφήνει ένα μικρό ρυάκι αέρα να βγαίνει από το στόμα του SSSSSSSSS.

Σε πολλά παιδιά δεν είναι καθόλου εύκολο, οπότε ο θεραπευτής πρέπει να του διδάξει διάφορες τεχνικές όπου θα βοηθήσει το συγκεκριμένο παιδί να πει τους φθόγγους καλύτερα. Μόλις το παιδί τα καταφέρει να παράγει αυτόν τον ήχο, ο θεραπευτής πρέπει να του δείξει το επόμενο στάδιο δυσκολίας, να παράγει συλλαβές, λέξεις, φράσεις, προτάσεις και στο τέλος σε συνομιλία. Όπου στο τέλος το παιδί θα καταφέρει με την σωστή επιβράβευση να πει τον φθόγγο σωστά από μόνος του.

Εάν το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει πληροφορίες, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με το να μάθει έννοιες όπως χρώματα, σχήματα, μεγέθη, τοποθεσίες, και ποσά. Μετά η θεραπεία μπορεί να χρειάζεται να μάθη οδηγίες. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες κατά την διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων.
[Ποιος είναι ο ρόλος της λογοθεραπείας στα παιδιά;]

Σε παιδιά που έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες πρέπει ο θεραπευτής να τα βοηθήσει να αποκτήσουν τέτοιες εμπειρίες διαμέσου της θεραπείας, ώστε να αποκτήσουν γερές βάσεις επικοινωνίας. Στόχος του θεραπευτού είναι το παιδί να γίνει ανεξάρτητο χρησιμοποιώντας τις καινούργιες του δεξιότητες και με άλλα παιδιά.

Πόσο διαρκεί ή λογοθεραπεία;

Παράγοντες που επηρεάζουν την διάρκεια του θεραπευτικού προγράμματος είναι:

•    Πόσοι είναι οι ήχοι που δεν λέει το παιδί (ένας ή περισσότεροι)

•    Πόσο συχνά κάνουν την θεραπεία (μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα)

•    Επίπεδο συνεργασίας του παιδιού κατά την διάρκεια των συνεδριών

•    Πόση εξάσκηση γίνεται στο σπίτι

•    Η δυνατότητα του παιδιού να μπορεί να συγκρατήσει αυτά που έχει μάθει

H λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας σε προβλήματα, λόγου, φωνής ομιλίας, ακοής και κατάποσης.

Μαρινέλλα Τσουκαλά, M.A., CCC-SLP
Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας
Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου "Λέγειν"Α.Ε.
Μέλος του American Speech-Language - Hearing Association (ASHA)
www.legein.gr

http://ygeiaonline.gr/

Λοιμώξεις. Πώς μεταδίδονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία

0
0
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις καθώς ο οργανισμός τους δεν έχει αναπτύξει όλα τα απαραίτητα αντισώματα για την άμυνά του. Επιπλέον, η συνύπαρξή τους κάθε μέρα στο βρεφονηπιακό σταθμό ή στο σχολείο με πολλά ακόμα παιδιά, που μπορεί να νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν, ευνοεί τη μετάδοση των λοιμώξεων.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους τρόπους μετάδοσης και να προσπαθούμε να τα προστατεύσουμε αναλόγως.

Τα παιδιά εκδηλώνουν συχνά λοιμώξεις, επειδή δε διαθέτουν αντισώματα για τα περισσότερα μικρόβια ή τους ιούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Περισσότερο ευάλωτα είναι τα βρέφη ηλικίας 6-12 μηνών, γιατί στην ηλικία αυτή έχουν καταστραφεί τα αντισώματα που είχαν πάρει κατά την εγκυμοσύνη.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία, εξαιτίας της στενής και παρατεταμένης επαφής των παιδιών, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για τη διασπορά των λοιμώξεων. Σήμερα, σχεδόν όλα τα παιδιά προσχολικής και πολλά βρεφικής ηλικίας μοιράζονται αρκετές ώρες κάθε μέρα με τους συνομήλικούς τους, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Στους χώρους αυτούς βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά που νοσούν ελαφρά και δεν αποκλείονται από τον σταθμό ή το σχολείο, αλλά συνήθως και με παιδιά που δεν έχουν συμπτώματα, όμως αποβάλλουν μικρόβια ή ιούς με τις εκκρίσεις του στόματος και της μύτης ή με τα κόπρανα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταδίδονται στα άλλα παιδιά με τα χέρια τους, κατά την ανταλλαγή παιχνιδιών ή άλλων αντικειμένων. Έχει υπολογιστεί ότι για τη μόλυνση αρκεί η επαφή με τα χέρια για 15 δευτερόλεπτα, ενώ τα παιδιά που είναι μικρότερα των 4 ετών βάζουν τα χέρια τους στο στόμα κάθε 3 λεπτά!

Οι αιτίες

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που οι λοιμώξεις μεταδίδονται πολύ εύκολα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπως:

    Μικροί χώροι, μεγάλος αριθμός παιδιών, ανεπαρκές προσωπικό, ακατάλληλες τουαλέτες.
    Έλλειψη ειδικών χώρων για την περιποίηση και την ατομική υγιεινή των βρεφών, σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής από το προσωπικό.
    Ανεπαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των λοιμώξεων.
    Η ανάμιξη παιδιών διαφόρων ηλικιακών ομάδων, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται κυρίως οι λοιμώξεις εντέρου σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, εάν κατά την αλλαγή των σπάργανων των βρεφών δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
    Η πρόωρη επάνοδος των άρρωστων παιδιών στο σχολείο, ενώ η λοίμωξη δεν έχει υποχωρήσει ακόμα πλήρως.

Οι τρόποι μετάδοσης

Η μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων γίνεται με:

1.       Άμεση επαφή, που αφορά κυρίως στη μεταφορά με τα χέρια.

2.       Έμμεση επαφή, όπως με διάφορα αντικείμενα, παιχνίδια κ.ά.

3.       Τις εκκρίσεις του αναπνευστικού, με μεγάλα ή μικρά σταγονίδια.

4.       Με άλλα βιολογικά υγρά και εκκρίσεις, όπως π.χ. το αίμα.

5.       Με συνδυασμό των παραπάνω.

1 Μεταφορά με άμεση επαφή: Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις του δέρματος, από τα χέρια ιατρών και νοσηλευτών που είναι αποικισμένα με σταφυλόκοκκο. Άλλα νοσήματα που μεταδίδονται με άμεση επαφή είναι η ψώρα, η φθειρίαση του τριχωτού του κεφαλιού, που μπορεί βέβαια να μεταδοθεί και έμμεσα με το καπέλο ή το χτένισμα, καθώς και ο ιός του απλού έρπητα. Ακόμη, μπορεί να μεταδοθεί ο κυτταρομεγαλοϊός, αν υπάρξει επαφή με τις εκκρίσεις του στόματος ή τα ούρα.

2 Με έμμεση επαφή: Στις περιπτώσεις αυτές η μεταφορά των λοιμωδών παραγόντων γίνεται κατά την ανταλλαγή αντικειμένων, όπως παιχνιδιών, που έχουν μολυνθεί με τις εκκρίσεις του ρινοφάρυγγα του παιδιού που πάσχει ή μετά τη χρήση της τουαλέτας, χωρίς να έχουν πλυθεί τα χέρια. Με έμμεση επαφή μεταδίδονται οι συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, κυρίως από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (ο οποίος συνήθως προκαλεί τη σοβαρή μορφή της βρογχιολίτιδας στα βρέφη), τους ρινοϊούς και τους αδενοϊούς, αλλά και η γαστρεντερίτιδα, κυρίως από μικρόβια όπως η σαλμονέλα και η σιγκέλλα. Τα δύο αυτά μικρόβια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την επέκταση της μόλυνσης στα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων, λόγω της αντοχής τους στο περιβάλλον και του μικρού αριθμού αυτών που απαιτούνται για την εκδήλωση λοίμωξης. Για την σιγκέλλα, λ.χ., φτάνουν μόνο 10 μικροοργανισμοί! Έτσι μπορεί να μολυνθούν βρύσες, πατώματα, έπιπλα και κυρίως παιχνίδια, που μολύνονται από τα χέρια παιδιών-φορέων, που δεν πλένουν τα χέρια τους, κυρίως μετά τη χρήση της τουαλέτας. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι το καλό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και του προσωπικού των βρεφονηπιακών σταθμών αποτελεί καθοριστικό σημείο για τη διασπορά των νοσημάτων που μεταδίδονται με έμμεση επαφή.

3 Μεταφορά με σταγονίδια:

α) Με μεγάλα σταγονίδια: Διάφοροι μικροοργανισμοί μεταδίδονται με μεγάλα σταγονίδια, που δημιουργούνται με τον βήχα ή το φτάρνισμα. Τέτοιοι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, οι ιοί της γρίπης και οι ρινοϊοί, που προκαλούν το συνηθισμένο κρυολόγημα. Με τον ίδιο τρόπο μεταδίδονται και πολλά μικρόβια, όπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος, που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα.

β) Με μικρά σταγονίδια: Με μικρά σταγονίδια μεταδίδονται οι ιοί της ερυθράς, της ιλαράς, της ανεμευλογιάς και της γρίπης, αλλά και νοσήματα όπως ο κοκίτης και η φυματίωση. Τα σταγονίδια έχουν μικρή διάμετρο (μικρότερη από 10 mm) και μπορεί να φθάσουν μέχρι και 1,5 μέτρο μακριά από τον άρρωστο. Τα σταγονίδια αυτά, όμως, μπορεί να αφυδατωθούν και να μεταφερθούν πολύ μακρύτερα. Η μετάδοση των νοσημάτων αυτών μπορεί να προληφθεί με τον επαρκή και συχνό αερισμό των χώρων.

4 Συνδυασμένη μεταφορά: Παραδείγματα συνδυασμένων τρόπων μεταφοράς λοιμογόνων παραγόντων, είναι:

α) Η ανεμευλογιά: Μεταδίδεται, όπως ήδη αναφέρθηκε, κυρίως με μικρά σταγονίδια, αλλά και με άμεση επαφή με τα εξανθήματα του δέρματος.

β) Οι ρινοϊοί: Μεταφέρονται κυρίως άμεσα με τις εκκρίσεις του στόματος, της μύτης και των οφθαλμών, αλλά και έμμεσα, με τα χέρια, ακόμη και στο πλαίσιο απλής χειραψίας.

γ) Οι ροταϊοί: Είναι η πιο συχνή αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας. Τις πρώτες μέρες της λοίμωξης αποβάλλονται, εκτός από τα κόπρανα, και από το αναπνευστικό με μεγάλα σταγονίδια.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουν εκδοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα σχολεία, η ανάλυσή τους όμως δεν μπορεί να γίνει στον περιορισμένο χώρο του άρθρου αυτού.



Νικόλαος Μυριοκεφαλιτάκης
Παιδίατρος
Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Ευρωκλινικής Παίδων

http://www.babyzone.gr/

Δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι για τους γονείς και τα παιδιά

0
0
Τώρα που χειμωνιάζει και ο καιρός δεν προσφέρεται για βόλτες στα πάρκα και τις παιδικές χαρές, οι περισσότερες μαμάδες ψάχνουν τρόπους να ψυχαγωγήσουν και να εκτονώσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Η δασκάλα χορού – χορεύτρια κ. Βανέσα Σπινάσα, η οποία διδάσκει δημιουργική κίνηση και χορό σε παιδιά, μας δείχνει ορισμένα δημιουργικά παιχνίδια για παιδιά από 2 ετών (έως όσο αντέχετε), τα οποία σκοπό έχουν να διασκεδάσουν τα παιδιά, διδάσκοντας τους ρυθμό και ισορροπία, ενώ παράλληλα γυμνάζουν και τη μαμά(!).

H Βανέσα και o 5χρονος γιος της Ηλίας παρουσιάζουν...

Παιχνίδια με τα πόδια



Παιχνίδια με τούμπες


Παιχνίδια με τυμπανάκι


Μουσικοκινητικά παιχνίδια


Ευχαριστούμε το «Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας» www.childhood.gr για την παραχώρηση του χώρου όπου πραγματοποιήθηκε το γύρισμα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Βανέσα Σπινάσα θα βρείτε στο www.rodianewschool.blogspot.gr.

http://www.mama365.gr/

Υπερκινητικά παιδιά

0
0
Η ενεργητικότητα και η αυξημένη κινητική δραστηριότητα αποτελούν φυσιολογικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των παιδιών. Στην προσπάθεια τους να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να ανταποκριθούν στη μεγάλη ποσότητα των ερεθισμάτων που δέχονται, συχνά μεταπηδούν από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, είναι ζωηρά και ανυπόμονα. Ωστόσο ,μερικά παιδιά παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε υπερβολικό βαθμό συγκριτικά με τα παιδιά της ηλικίας τους. Σε εκείνα τα παιδιά δίνεται η διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), αφού φυσικά ληφθούν πρώτα υπόψη και άλλοι παράγοντες.

Το βασικό χαρακτηριστικό της ΔΕΠ-Υ είναι η απροσεξία και η υπερκινητικότητα/ παρορμητικότητα. Για να τεθεί η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ θα πρέπει τα συμπτώματα να έχουν εμφανιστεί πριν την ηλικία των 7 ετών και να είναι παρόντα σε τουλάχιστον δύο πλαίσια (π.χ. σπίτι και σχολείο) όπου προκαλούν κλινικά σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας του παιδιού.

Όσον αφορά την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, πέραν της απροσεξίας και της υπερκινητικότητας/ παρορμητικότητας, παρουσιάζουν περιορισμένη ικανότητα για συγκέντρωση της προσοχής τους σε ένα έργο, αδυναμία αναστολής των παρορμητικών τους αντιδράσεων και αδυναμία να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά τους σύμφωνα με κανόνες. Παρουσιάζονται ως αδέξια, ακατάστατα, κάνουν ζημιές και προκαλούν αναστάτωση στο περιβάλλον τους. Είναι ανυπόμονα, αφηρημένα και επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια λάθη.


Η οικογένεια και το σχολείο αποτελούν το φυσικό περιβάλλον όπου πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος σωστής ψυχολογικής παρέμβασης ώστε τα προβλήματα της συμπεριφοράς να μην ενοχλούν πια το παιδί και το περιβάλλον του. Έτσι λοιπόν, οι γονείς και οι δάσκαλοι είναι οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι να βοηθήσουν στην τροποποίηση της συμπεριφοράς. Ναι μεν η θεραπεία απευθύνεται πρώτα στο παιδί με το πρόβλημα, δεν πρέπει όμως να παραμελείται το οικογενειακό περιβάλλον που μπορεί να διαταράσσει τη σχέση παιδιού και εξωτερικού κόσμου. Αν η θεραπεία δεν στραφεί και στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού ελλοχεύει ο κίνδυνος αποτυχίας.

Οι γονείς περιγράφουν τα παιδιά αυτά ως αδιάφορα για τα μαθήματα, τεμπέλικα και αντιδραστικά. Η διάρκεια της μελέτης διαρκεί τόσο πολύ, που αναπόφευκτα υπάρχουν φωνές, κλάματα και τσακωμοί μεταξύ παιδιού και γονιού. Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση φορτίζει την οικογενειακή ατμόσφαιρα με ένταση και άγχος. Διαταράσσει τις σχέσεις του γονιού με το παιδί και ενισχύει αρνητικά την εικόνα του παιδιού για τον εαυτό του. Ακόμα και η καλύτερη παρέμβαση στο παιδί, αν δεν φιλοδοξεί να λύσει τα προβλήματα μελέτης στο σπίτι, της θέσης του παιδιού μέσα στην οικογένεια και ιδιαίτερα με τα αδέρφια που συνήθως είναι καλύτεροι μαθητές, θα επιφέρει μικρά αποτελέσματα.

Πολλοί γονείς βασίζονται στην υποστήριξη των ειδικών, η βοήθεια όμως δεν μπορεί να αποδώσει πλήρως αν δεν βασιστεί στη δυνατότητα του γονέα να συμμετέχει. Η σχέση οικογένειας- σχολείου- ειδικών πρέπει να είναι ισότιμη. Οι ειδικοί μπορεί να έχουν την ιδιαίτερη γνώση και τις δεξιότητες να συνεισφέρουν στην κατανόηση του γονέα ως προς το πώς θα μπορέσει να βοηθήσει το παιδί του. Ο τρόπος συνεργασίας με τους γονείς φέρνει θετικότατες αλλαγές, αρκεί πρώτα να γίνουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους προς το παιδί και να μάθουν να εφαρμόζουν σωστά τις τεχνικές. Οι γονείς πρέπει να δουν τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού ως πρόκληση, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν πιο ικανοποιητικά στις ανάγκες του. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα και να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η εκπαίδευση των γονέων αποτελεί βασικό συστατικό της θεραπείας. Χρειάζονται λεπτομερή πληροφόρηση για τη διαταραχή και τις συνέπειες της. Πρέπει να κατανοήσουν τι συμβαίνει στα παιδιά τους και να χρησιμοποιούν ένα συνεπή τρόπο διαπαιδαγώγησης βασισμένο στη στοργή, την αποδοχή και τη γνώση των προβλημάτων.

Τα φάρμακα από μόνα τους δεν αρκούν, καθώς αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα της διαταραχής και όχι επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού. Η τροποποίηση της συμπεριφοράς μέσα στο σύνηθες- φυσικό περιβάλλον του παιδιού περιλαμβάνει όχι μόνο την αλλαγή της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς του παιδιού αλλά και την αλλαγή των άλλων ατόμων (γονέων, δασκάλων και άλλων), οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής ζωής του παιδιού.

Οι γονείς και οι δάσκαλοι θα γίνουν οι πραγματικοί κομιστές της αλλαγής, αφού συνεργαστούν πολύ στενά με τον ψυχολόγο και καταφέρουν έτσι να σταθεροποιήσουν και να διευρύνουν την έκταση των θετικών αλλαγών.
Κλείνοντας, αξίζει να επισημάνουμε για μια φορά ακόμη ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με ΔΕΠ-Υ μπορούν να αξιοποιήσουν το «πρόβλημα» τους προς μια θετική κατεύθυνση, αρκεί να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη από το περιβάλλον τους. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την πολύπλευρη κατανόηση του προβλήματος αυτού και των συμπεριφορών που είναι χαρακτηριστικές της διαταραχής αυτής, ώστε να σταματήσουμε να είμαστε επικριτικοί και αυστηροί με τα παιδιά αυτά. Η ενημέρωση των δασκάλων και των γονέων είναι μείζονος σημασίας, καθώς εκείνοι είναι που με τη στάση τους και την ανταπόκριση τους στο παιδί καθορίζουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του.

Χατζηαναγνώστου Ειρήνη,

Ψυχολόγος ΑΠΘ- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων
eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

http://www.childit.gr/

Λαβή Pincer

0
0
Τι είναι η ΛΑΒΗ PINCER?


Η Λαβή Pincer (Pincer grasp) (δαγκάνα καβουριού) επιτρέπει σε ένα παιδί να πιάσει μικροαντικείμενα χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα με τον δείκτη. Κατά τη βρεφική ηλικία, η λαβή pincer είναι ένα αναπτυξιακό ορόσημο, το οποίο εμφανίζεται συνήθως 9 με 12 μηνών. Με την χρήση του αντίχειρα και του δείκτη, ή με την αντίθεση δείκτη και μέσου με αντίχειρα για το πιάσιμο μικρών αντικειμένων, το παιδί είναι σε θέση να πιάσει και να τοποθετήσει τα αντικείμενα με ελεγχόμενο τρόπο.



Γιατί είναι σημαντική αυτή η λαβή?

Η λαβή pincer επιτρέπει στα μικρά παιδιά να ταίσουν τον εαυτό τους με το να είναι σε θέση να πιάσουν μικρά κομμάτια τροφίμων και να τα τοποθετήσουν με ευκολία στο στόμα. Με τον καιρό, το παιδί θα χρησιμοποιήσει αυτή τη λαβή και για άλλες σημαντικές δραστηριότητες όπως:

    το κράτημα ενός μολυβιού και crayons με την σύλληψη 3 ή 4 ακροδαχτύλων
    το κράτημα και η χρήση κουζινικών σκευών αποτελεσματικά
    σταθεροποίηση κλεισίματος κουμπωμάτων (φερμουαρ, κουμπιών) στα ρούχα
    χρήση ψαλιδιού
    μίμηση διαφορετικών θέσεων των δαχτύλων κατά τη διάρκεια παιχνιδιού (π.χ. αντιθέσεις δαχτύλων)
    χειρισμός μικροαντικειμένων μέσα στο χέρι (π.χ. μεταφορά των κερμάτων από την παλάμη προς τις έξω άκρες των δαχτύλων)

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.gr/

ΑΙΣΩΠΟΣ Κάτι θέλει να μας πει...

0
0
Έναρξη Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 11:00 & 15:00
και κάθε Κυριακή στο Θέατρο Κιβωτός

Η Κάρμεν Ρουγγέρη σε συνεργασία με την παιδική σκηνή «Κιβωτός» του Γιώργου Φρατζεσκάκη, επιστρέφει στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ, με την παράσταση «Αίσωπος, κάτι θέλει να μας πεί...»



584 είναι οι σωζόμενοι μύθοι από τους οποίους διαλέξαμε εκείνους που πιστεύουμε ότι έχουν να πουν τα περισσότερα στα παιδιά. Γι αυτό άλλωστε και ο τίτλος «Αίσωπος, κάτι θέλει να μας πει…».

Μια ομάδα ηθοποιών, αφού μιλήσει στα παιδιά για τον Αίσωπο και την ζωή του, θα ζωντανέψει τους μύθους που διαλέξαμε. Αναφέρουμε κάποιους από αυτούς: Ο τζίτζικας κι ο μέρμυγκας, Ο λαγός και η χελώνα, Η κότα και το χρυσό αυγό, Το λιοντάρι και το ποντίκι, Η Μαριγώ και το σταμνί της, Ο ψεύτης βοσκός και άλλοι.

Κάθε μύθος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και είναι δοσμένος με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι απόλυτα κατανοητός και στο πιο μικρό παιδί. Τα κοστούμια της παράστασης πολύχρωμα και παραμυθένια. Οι μάσκες των ζώων θα επιτρέπουν να φαίνονται οι εκφράσεις των ηθοποιών. Τα σκηνικά και οι φωτισμοί ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μύθου θα διαμορφώνονται μπροστά στα μάτια των μικρών μας θεατών. Η μουσική μας ηχογραφημένη με φυσικά όργανα θα συνοδεύει τα τραγούδια της παράστασης τα οποία βέβαια θα τραγουδούν ζωντανά και θα χορεύουν σε Ελληνικούς ρυθμούς οι ηθοποιοί μας, ενώ ένας πλανόδιος ακορντεονίστας θα συνδέει και θα «σχολιάζει» τους μύθους.

Η παράσταση «Αίσωπος! Κάτι θέλει να μας πει…» συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Η Κάρμεν Ρουγγέρη σε συνεργασία με την παιδική σκηνή «Κιβωτός» του Γιώργου Φρατζεσκάκη μας ταξιδεύει, με 16 μύθους σε κείμενο και σκηνοθεσία δική της.

Το εορταστικό πρόγραμμα των παραστάσεων είναι το εξής:
Κυριακή 23/12/12
11:00
15:00
Τετάρτη 26/12/12
11:00
14:30
Κυριακή 30/12/12
11:00
15:00
Τετάρτη 2/1/13
12:00
Κυριακή 6/1/13
11:00
15:00

«Αίσωπος, κάτι θέλει να μας πει…» μία παράσταση φτιαγμένη με πολλή αγάπη και σεβασμό για τα παιδιά. Με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη.
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά - Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Μουσική: Στέφανος Βαρελάς  /  Στίχοι: Ανδρέας Κουλουμπής
Κίνηση - Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική διδασκαλία: Στέφανος Βαρελάς, Μυρτώ Χρυσανθοπούλου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κοραλία Τσόγκα, Χριστίνα Κουλουμπή
Βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Χριστίνα Κουλουμπή, Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, Θοδωρής Ευστρατιάδης, Γιώργος Γερωνυμάκης, Κοραλία Τσόγκα, Μαριαλένα Ροζάκη

ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ: Πειραιώς 115
Κρατήσεις για παιδική σκηνή: 210 3417000
Ώρες ταμείου: Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:00 & 17:00-21:30
και Κυριακή 12:00-21:30

Ημέρες και ώρες παράστασης:
Κάθε Κυριακή στις 11:00 και στις 15:00
Διάρκεια: 2  ώρες με διάλλειμα
Τιμή εισιτηρίου: € 12,00

Οργανωμένες παραστάσεις καθημερινά για σχολεία στις 10:00
Κρατήσεις για σχολεία και συλλόγους:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-14:00 / Τηλ: 210 3417000
e-mail: karmenaisopos@gmail.com
Viewing all 1012 articles
Browse latest View live




Latest Images