Quantcast
Channel: Παιδι και αναπτυξη...
Viewing all 1012 articles
Browse latest View live

H επίδραση του Άγιου Βασίλη στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

0
0
Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη την υφήλιο κάθε χρόνο προσμένουν με ανυπομονησία τον ερχομό των Χριστουγέννων και προπαντός του χαμογελαστού ασπρομάλλη γέροντα με την κόκκινη στολή, τον Αγ. Βασίλη .


Ο Αγ. Βασίλης για τα παιδιά είναι ένα καλοκάγαθο αλλά και ταυτόχρονα μυστηριώδη πρόσωπο που ζει στο βόρειο πόλο μαζί με τους μικρούς του βοηθούς τα ξωτικά , και κάθε χρόνο γεμίζει το σάκο του με δώρα και τα μοιράζει σ’ όλα τα παιδιά του κόσμου χωρίς κοινωνικό-οικονομικές φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις.

Ο μύθος του Αγ. Βασίλη ιδίως στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε μύθους, σύμβολα και μαγικούς ήρωες για να μπορέσουν να κατανοήσουν κάποιες αφηρημένες έννοιες που η γνωστική τους ανάπτυξη δεν τους το επιτρέπει .

Όπως μέσα από τον φανταστικό κόσμο του παραμυθιού τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας λαμβάνουν διαφόρων ειδών διδάγματα έτσι και μέσα από το μύθο του Αγ. Βασίλη διδάσκονται κάποιες ύψιστες αρετές , αξίες και αρχές όπως τη γενναιοδωρία , την ειρήνη, την ανιδιοτελή αγάπη, την ελπίδα , τη θαλπωρή , την αθωότητα και προπαντός τη προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας κ.α .

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας (6-7 χρονών και άνω )έχουν αναπτυγμένη κρίση και διαθέτουν πλέον την ικανότητα να διακρίνουν το μύθο από την πραγματικότητα .

Σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά υποψιάζονται ότι ο Αγ. Βασίλης δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο και γι’ αυτό το λόγο αρχίζουν να θέτουν διάφορες ερωτήσεις στους γονείς τους .

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γονείς θα χρειαστεί να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους με ειλικρίνεια χωρίς περιστροφές .
Για μερικά παιδιά αυτή η ανακάλυψη συνοδεύεται με συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης όμως παρόλα αυτά δεν το αντιμετωπίζουν τραυματικά και έχουν τη δυνατότητα να το επεξεργαστούν θετικά.

Άλλα παιδιά το αντιμετωπίζουν με υπερηφάνεια και χαρά διότι θεωρούν ότι μ’ αυτό τον τρόπο μεγαλώνουν και εισέρχονται στον κόσμο των ενηλίκων.

Οι γονείς θα μπορούσαν να διδάξουν στα παιδιά τους με βιωματικό τρόπο τις αρχές και τις αξίες που αντιπροσωπεύει ο Αγ. Βασίλης παροτρύνοντας τους να βοηθήσουν κάποια άπορα παιδιά προσφέροντας τους ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια που πλέον τους είναι άχρηστα ή να δώσουν ένα μικρό ποσό από το χαρτζιλίκι τους ή να επισκέπτονταν κάποιο ίδρυμα με εγκαταλελειμμένα παιδιά .

Οι γονείς μ’ αυτό τον τρόπο θα μεταφέρουν στα παιδιά τους το μήνυμα ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων δε κρύβεται στα ακριβά δώρα αλλά στην συναισθηματική και υλική προσφορά προς στον συνάνθρωπο μας .

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΤΕΚΟΒΑ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ


http://www.eumedline.eu/post/H-epidrash-toy-Agioy-Vasilh-sth-psyxosynaisthhmatikh-anaptyksh-twn-paidiwn

Αισθητηριακες στρατηγικες για τη σιτιση

0
0
 Υπάρχουν παιδιά με δυσκολία στο φαγητό λόγω ευαισθησίας στην αφή, μυρωδιά, γεύση. Κι άλλα παιδιά που χρησιμοποιούν το στόμα τους για να εξερευνήσουν τον κόσμο, γλείφοντας ή μασώντας αντικείμενα.

Παρακάτω θα αναφερθούν μερικές στρατηγικές, χρήσιμες για την βελτίωση της σίτισης.

- Προσοχή στην ανάμειξη τροφών με διαφορετική υφή αλλά και στην θερμοκρασία των φαγητών.

- Ενθαρρύνεται το παιδί να καθαρίσει το στόμα του με λίγο νερό, πριν την επόμενη μπουκιά.

- Εφαρμόστε πίεση ανάμεσα στα δόντια, ούλα, μάγουλα και χείλη για να προετοιμαστούν για την τροφή.

- Κάντε μασάζ στο εσωτερικό του στόματος, με ένα βουρτσάκι.

- Ελαχιστοποιήστε τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα.

- Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να γνωρίσει τη νέα τροφή με τα χέρια του ή και να την μυρίσει, πριν την φάει.

- Χρησιμοποιήστε ένα μικρό καθρέφτη στο τραπέζι για να διευκολυνθεί με ακρίβεια η εισαγωγή της τροφής στο στόμα και να σκουπιστεί μετά από κάθε μπουκιά (το οπτικό σύστημα μπορεί να αντισταθμίσει την μειωμένη ανατροφοδότηση του απτικού συστήματος).

- Χρησιμοποιήστε παγάκια από νερό ή χυμό για απευαισθητοποίηση της στοματικής κοιλότητας.

- Παίξτε με σφυρίχτρες, φυσαρμόνικες κτλ

- Αν το παιδί έχει απτική αμυντικότητα. Βάλτε το να καθίσει στην άκρη του τραπεζιού, για να μειωθούν τα αγγίγματα από τους άλλους.

- Κάντε διαλείμματα με κάποιο κινητικό παιχνίδι για τα υπερκινητικά παιδιά.

- Χρησιμοποιήστε ποτήρι με καπάκι για τα παιδιά που έχουν την τάση να χύνουν το νερό τους.

- Ενθαρρύνετε την κινητικότητα του στόματος (π.χ. φύσηγμα, ρούφηγμα, σφύριγμα κτλ), ώστε να προωθηθεί η καλύτερη αισθητηριακή ανατροφοδότηση αλλά και να δυναμώσουν περισσότερο οι μύες της στοματικής κοιλότητας


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

http://anaptixipaidiou.blogspot.gr/2015/10/blog-post.html

Αν ο Άγιος Βασίλης δε μπορέσει να έρθει φέτος..

0
0
Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:

Το παιδί σας με μεγάλο ενθουσιασμό, σας έδωσε να ταχυδρομήσετε το γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε όμως δε σας επιτρέπουν να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες του παιδιού σας. Πώς να του το πείτε χωρίς να πληγωθεί; Τι μπορείτε να κάνετε για να περάσετε όμορφα Χριστούγεννα;



Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους και έχουν προσαρμοστεί. Άλλωστε δεν περίμεναν τις γιορτές για να τους ζητήσουν κάτι. Ήδη έχουν πάρει απαντήσεις όπως "δε γίνεται να το αγοράσουμε", "όταν πληρωθώ, θα δούμε". Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει ορισμένες συμβουλές για το τι πρέπει να πείτε στο παιδί σας και πώς να του χαρίσετε όμορφες στιγμές τα Χριστούγεννα ακόμα κι αν δε μπορείτε να του προσφέρετε δώρα.

Εάν μπορείτε να διαθέσετε κάποια χρήματα αλλά το παιδί σας, σας ζητάει κάτι ακριβό εξηγήστε του ότι φέτος δε μπορείτε να διαθέσετε το συγκεκριμένο ποσό και ζητήστε του να επιλέξει κάποιο άλλο δώρο. Μπορείτε επίσης να του πείτε να κάνει οικονομία από το χαρτζιλίκι του κι εσείς να συμπληρώσετε τα χρήματα που λείπουν ώστε να αποκτήσει αυτό που θέλει.

Εάν η οικονομική σας κατάσταση δε σας επιτρέπει να του αγοράσετε ούτε ένα μικρό δωράκι, τότε θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας το λόγο με έναν ρεαλιστικό τρόπο, προσαρμοσμένο στην ηλικία του, φροντίζοντας όμως παράλληλα να το καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι η δύσκολη κατάσταση που βιώνετε θα αλλάξει σύντομα. Αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του παιδιού σας είναι η ατμόσφαιρα που θα υπάρχει στο σπίτι σας. Φροντίστε να περάσετε χρόνο μαζί του κάνοντας διάφορες δραστηριότητες που δεν κοστίζουν καθόλου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις που οργανώνουν οι Δήμοι, να πάτε μία βόλτα στη στολισμένη Αθήνα ή να φτιάξετε και να ανταλλάξετε χριστουγεννιάτικες κάρτες, κάτι που θα το βοηθήσει να μάθει την έννοια της προσφοράς. Μην ξεχνάτε ότι τα δώρα έχουν συμβολική αξία. Σου δίνω κάτι γιατί σε θυμάμαι και σε αγαπάω και παίρνω κάτι από σένα αντίστοιχα. Τα παιδιά τα τελευταία χρόνια είχαν μάθει να παίρνουν μόνο κι όχι να δίνουν. Η έννοια των Χριστουγέννων, που είναι η γιορτή της αγάπης, είναι να μπορούμε να θυμηθούμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να μάθουμε να προσφέρουμε κι εμείς στους αγαπημένους μας κάτι, έστω μια ζωγραφιά. Ας δούμε την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι να μοιράζεσαι αγάπη.

Χριστουγεννιάτικες χρωμοσελίδες (christmas)

Όταν το παιδί καταλάβει ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης

0
0
Και βέβαια το είχα καταλάβει! Μία φορά, μάλιστα, είχα δει το δώρο μου κρυμμένο στο πατάρι, λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου. Όταν, όμως, τελικά μου ανακοινώθηκε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν θα ξαναρχόταν πια, κάποια στιγμή στο Δημοτικό –ούτε που θυμάμαι, η απογοήτευσή μου ήταν μεγάλη. Μου πέρασε για λίγο από το μυαλό μήπως μαζί με αυτόν σταματήσουν να έρχονται και τα δώρα, αλλά δεν ήταν αυτό που με ανησύχησε τόσο όσο η κατάρρευση ενός ολόκληρου μύθου, τον οποίον όλοι, παραδεχόμενοι σιωπηρά την αλήθεια, θέλαμε μέχρι τότε να συντηρούμε.



Άλλωστε, κακά τα ψέματα, σε ποιο παιδί αρέσει όταν κάποτε συνειδητοποιεί ότι δεν είναι πια τόσο παιδί, όσο κι αν το να μεγαλώσει ήταν το μόνο που πάντα ονειρευόταν. Δεν είναι λίγα τα παιδιά, μάλιστα, που δυσκολεύονται τόσο πολύ να συμβιβαστούν με διάφορες αλήθειες που τους έρχονται από εκεί που δεν το περιμένουν στην ζωή τους, ώστε η αντίδρασή τους παύει συχνά να είναι διαχειρίσιμη από το περιβάλλον τους, ενώ μπορεί να γίνει ακόμα και αυτοκαταστροφική.

«Όλα αυτά επειδή δεν υπάρχει Άη Βασίλης;», θα αναρωτηθεί κανείς. Όλα αυτά επειδή το παιδί νιώθει εξαπατημένο, απαντούν πολλοί ειδικοί, και ανησυχεί ότι ο Άη Βασίλης είναι μόνο μία σταγόνα σε έναν ωκεανό από ψέματα που πιθανότατα του έχουν πει όλα αυτά τα χρόνια οι «μεγάλοι». Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος που δήλωσε δημόσια ότι δεν υπάρχει Άη Βασίλης, σε μία κωμόπολη του Καναδά, συνελήφθηκε και πέρασε ένα ολόκληρο βράδυ στην φυλακή.
Η ώρα της μεγάλης αλήθειας

«Συνήθως τα παιδιά ηλικίας έξι-επτά χρονών είναι αυτά που κάνουν τη μεγάλη ανακάλυψη της μη ύπαρξης του Άγιου Βασίλη, κι αυτό δεν είναι τυχαίο», λέει η ψυχολόγος-οικογενειακή σύμβουλος κ. Γώγα Κυριακίδου και εξηγεί: «Ώσπου να φτάσουν στη συγκεκριμένη ηλικία, έχουν ήδη σημειώσει σημαντικά άλματα στον τομέα της γνώσης και της ανάπτυξης. Είναι ικανά να συλλάβουν έννοιες, μπορούν να διαμορφώσουν δική τους γνώμη και σε γενικές γραμμές μπορούν να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας. Τότε έρχονται και οι πρώτες ερωτήσεις: ‘πώς ο Άγιος Βασίλης προλαβαίνει να επισκεφθεί όλα τα σπίτια σε μια νύχτα;’ ή αφού εμείς δεν έχουμε καμινάδα, από πού μπαίνει;’».

Όσον αφορά τη στιγμή της αποκάλυψης της αλήθειας, συνεχίζει η ειδικός, το περισσότερο άγχος το έχουν οι γονείς, για το πώς θα νιώσει το παιδί τους, τι θα σκεφτεί κ.λ.π. Το ίδιο το παιδί όμως το πιο πιθανό είναι πως δεν θα το απασχολήσει τόσο το ψέμα των γονιών και των γύρω συγγενών, όσο το ότι ανακάλυψε την αλήθεια μόνο του! Τα περισσότερα παιδιά νιώθουν περηφάνια και ευχαρίστηση γιατί με την ανακάλυψή τους αυτή έχουν «αποδείξει» ότι τους ανήκει μια θέση στον κόσμο των μεγάλων.
Τι απαντάμε όταν τα παιδιά ρωτούν

«Όταν το παιδί ρωτά αν υπάρχει Άγιος Βασίλης, δεν χρειάζεται να επιμείνετε στο ψέμα, αμφισβητώντας την αλήθεια του, ούτε αντίθετα να του πείτε την αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνονται οι ενήλικες. Θα μπορούσατε όμως να ρωτήσετε το παιδί τι είναι αυτό που πιστεύει το ίδιο ότι συμβαίνει, ή γιατί σας κάνει αυτήν την ερώτηση. Μπορείτε ακόμα να το ενθαρρύνετε απαντώντας με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του και μαζί να πορευτείτε προς την ανακάλυψη μιας κοινής αλήθειας», συμβουλεύει η κ. Κυριακίδου.
Τελικά, να λέμε ή όχι την αλήθεια;

Το τι θα κάνει ο κάθε γονιός έγκειται στην δική του κρίση, λέει η ψυχολόγος. Το αν θα πούμε στο παιδί για τον Άη Βασίλη ή όχι είναι στο χέρι του καθενός και στο πώς θέλει να το χειριστεί. Από τη μία, είναι όμορφο να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με ιστορίες και παραμύθια για έναν συμπαθητικό παππούλη Άγιο, που επιβραβεύει τις καλές συμπεριφορές και πράξεις και φέρνει δώρα σε αυτά που ήταν φρόνιμα και συνετά όλο το χρόνο. Από την άλλη, μπορεί κάποιοι γονείς να μην θέλουν να συνδυάσει το παιδί τους αυτές τις Άγιες μέρες ή τις «σωστές» συμπεριφορές με τα υλικά αγαθά και τα παιχνίδια.

«Αυτό που πάντα συμβουλεύω τους γονείς είναι να μην προσπαθούν να πουν ή να κάνουν πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν 100% κι αυτό γιατί, κατά την άποψή μου, ο γονιός θα πρέπει πάνω από όλα να είναι αυθεντικός απέναντι στο παιδί του», καταλήγει η κ. Κυριακίδου.

http://www.mama365.gr/

Τα γλυκά των Χριστουγέννων και οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών

0
0
Γράφει η Χρυσάνθη Λαθήρα, παιδίατρος
Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και σοκολάτες. Ποια είναι η εικόνα που έρχεται στο νου όταν λέμε τη λέξη Χριστούγεννα; Δώρα, χαρούμενα πρόσωπα, γιορτινό τραπέζι ,γλυκά.
Τα παιδιά περισσότερο από τους μεγάλους , χαίρονται τις γιορτές των Χριστουγέννων με δώρα και κατανάλωση πολλών εδεσμάτων κυρίως γλυκών, αφού μέσα στο κλίμα της χαλάρωσης που επικρατεί , επιτρέπεται να δοκιμάσουν μελομακάρονα, δίπλες , κουραμπιέδες και σοκολάτες.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα γλυκά των Χριστουγέννων κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των μικρών παιδιών. Δείτε αναλυτικά τι κάνει κάθε γλυκό…

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές γλυκό ,περιέχει αλεύρι, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι , ζάχαρη , μέλι, μπαχαρικά, καρύδια. Είναι μια καλή πηγή ενέργειας, περιέχει καλά λιπαρά (αφού περιέχει ελαιόλαδο), αλλά ποτέ μη δώσετε μελομακάρονα σε βρέφη κάτω του έτους ,αφού το μέλι που περιέχουν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση με το κλωστηρίδιο του τετάνου (αλλαντίαση ή τέτανο ).

Επίσης μπορεί να είναι αιτία αλλεργικής αντίδρασης στα καρύδια ή σε κάποιο από τα μπαχαρικά. Η κατανάλωση μελομακάρονων σε παιδιά από ενός έως δύο ετών πρέπει επίσης να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή ,είτε γιατί μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις στα περιεχόμενα καρύδια είτε γιατί φορτώνουμε τον παιδικό οργανισμό με υπερβολικούς κακούς υδατάνθρακες (ζάχαρη) κουράζοντας έτσι το πάγκρεας και αυξάνοντας το σωματικό βάρος.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ: Νοστιμότατος χριστουγεννιάτικος γλυκός πειρασμός φτιαγμένος από μπόλικη ζάχαρη, ζωικό βούτυρο και ξηρούς καρπούς. Ποτέ μη δώσετε κουραμπιέδες σε μωρό κάτω των δύο ετών. Μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση έντονη (αναφυλαξία). Πρέπει να γνωρίζετε ότι δίνετε μια απαγορευμένη ουσία, την ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα κακά λιπαρά στο μικρό σας παιδάκι.

Σε μεγαλύτερα παιδιά η κατανάλωση των κουραμπιέδων πρέπει να γίνεται με αυστηρό μέτρο εφόσον ένας κουραμπιές μπορεί να δώσει έως 200 με 250 θερμίδες.

ΔΙΠΛΕΣ: Επίσης δημοφιλές γλύκισμα των καιρών, ευτυχώς αποδίδει λιγότερες θερμίδες αλλά περιέχει αυγό ,μέλι, ξηρούς καρπούς .

Απαγορεύεται σε παιδιά κάτω του έτους γιατί μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία ή ηπιότερες αλλεργικές αντιδράσεις αφού περιέχει δυο ισχυρά αλλεργιογόνα (αυγό ,ξηροί καρποί) .

ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Μεγάλη αγαπημένη μικρών και μεγάλων, βρίσκεται παντού σε μεγάλη αφθονία. Προσοχή! Μη συνηθίζετε να δίνετε σοκολάτα σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Τα παιδιά μπορούν να «γλυκαίνονται» με φυσικές τροφές όπως φρούτα και μέλι (στα πάνω του έτους).

Μαθαίνουν έτσι να καταναλώνουν καλούς υδατάνθρακες ,μια συνήθεια που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή ,χτίζοντας έτσι υγιή σώματα δηλαδή παιδιά χωρίς υπερβολικό βάρος ,χωρίς την πιθανότητα να αναπτύξουν παιδικό διαβήτη ή διαβήτη ενήλικα.
onlarissa.gr

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Χριστούγεννα και Παιδιά: Συμβουλές και ιδέες για γονείς

0
0
Αντωνία Χατζηευτυχίου, Μουσικοθεραπεύτρια

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των μικρών παιδιών. Η προσμονή του δώρου από τον Άγιο Βασίλη, οι κόκκινες και χρυσές κορδέλες που στολίζουν το σπίτι και η μαμά που φτιάχνει διάφορες λιχουδιές στην κουζίνα – φαντάζουν μαγικά και ξεχωριστά στα μάτια ενός μικρού παιδιού. Τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά κατακλύζονται με δώρα. Βλέποντας το χαμόγελο στο πρόσωπο ενός παιδιού γεμίζουν ευτυχία και οι γονείς. Μήπως όμως μερικές φορές οι γονείς το παρακάνουν με τα δώρα και το εκμεταλλεύονται και τα παιδιά ;


Τα παιδιά πάντα θα προσμένουν το δώρο τους, όμως καλό είναι να τους δείξουμε πως αυτή η γιορτή δεν είναι μόνο για το δώρο που θα του φέρει ο Άγιος Βασίλης! Πιο κάτω θα βρείτε μερικές δικές μας ιδέες, όμως σίγουρα μπορείτε και σεις να σκεφτείτε ακόμη περισσότερες!
Ως γονείς μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα με τα παιδιά σας, έτσι ώστε να μάθουν να προσφέρουν και στους άλλους και να αποκτήσουν μια βαθύτερη αίσθηση των Χριστουγέννων, ως γιορτή αγάπης και προσφοράς.

Συμβουλές και ιδέες για γονείς:

• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να λάβει μέρος στο στόλισμα του σπιτιού, του τραπεζιού, του δέντρου και οτιδήποτε άλλο συμπεριλαμβάνει η γιορτινή αυτή ατμόσφαιρα. Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες και να κάνετε αυτή τη διαδικασία ξεχωριστή και μοναδική.

• Παρακινείστε το παιδί να μοιραστεί και να χαρίσει πράγματα και σε άλλους ανθρώπους. Μπορείτε να διαλέξετε μαζί παιχνίδια και ρούχα που δεν χρειάζεται και να τα χαρίσετε σε ένα ίδρυμα, σε μις φιλανθρωπική οργάνωση ή στην εκκλησία της γειτονιάς σας που τα δίνει με τη σειρά της σε άπορα παιδιά. Έτσι, το παιδί σας θα μάθει να μοιράζεται και να προσφέρει. Επίσης, μπορείτε να ψωνίσετε μαζί με το παιδί σας τα δώρα που πιθανόν θα πάρετε και για άλλα μέλη της οικογένειάς σας.

• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτιάξει από μόνο του ένα δώρο για τη γιαγιά, τον παππού και για όποιον άλλον θέλει το ίδιο. Αυτό μπορεί να είναι μια κάρτα, ένα στολίδι για το δέντρο ή ακόμη και μια ζωγραφιά. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση εξηγώντας του πως θα αρέσει πιο πολύ στη γιαγιά και τον παππού κάτι που θα φτιάξει μόνο του παρά κάτι έτοιμο. Με αυτό τον τρόπο τονίζεται η συναισθηματική αξία του δώρου. Επίσης με αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα μάθει να εκφράζει και να δείχνει τα συναισθήματά του στους ανθρώπους που αγαπά.

• Ένα δώρο είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται άλλο δώρο τα Χριστούγεννα και άλλο την πρωτοχρονιά. Αυτό θα δώσει και περισσότερη αξία στο δώρο που θα χαρίσετε στο παιδί σας, και θα το διδάξει να εκτιμά πιο πολύ το δώρο που του χαρίζει κάποιος. Αγοράζοντας στο παιδί σας όλα όσα θέλει, και ικανοποιώντας κάθε απαίτησή του, το μόνο που επιτυγχάνετε είναι να γίνεται ακόμη πιο απαιτητικό ξέροντας πως δεν θα του πείτε όχι.


• Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, μην προσπαθείτε να καλύψετε τον χρόνο που θα θέλατε να περάσετε μαζί με το παιδί σας κάνοντας του πολλά δώρα. Αυτό στην πραγματικότητα θα τα κακομάθει ακόμα πιο πολύ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις άλλες μας ιδέες για να κάνετε πράγματα μαζί με το παιδί σας και να αφήσετε τις τύψεις και τις ανασφάλειες στην άκρη.


• Ζούμε σε μια εποχή όπου τα ipad έχουν αντικαταστήσει τα lego. Τα παιδιά σήμερα παίζουν πιο πολύ από ποτέ με ηλεκτρονικά παιχνίδια και ψηφιακά gadgets. Η τεχνολογία έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας όμως εάν δεν χρησιμοποιηθεί με μέτρο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του παιδιού σας. Φροντίστε το ψηφιακό παιχνίδι ή gadget που θα πάρετε να είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας και να το χρησιμοποιεί ελεγχόμενα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συνδιάζουν το ψηφιακό παιχνίδι με πιο ενεργητικές δραστηριότητες έξω στη φύση ή με ομαδικά παιχνίδια στο σπίτι που απαιτούν αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Θυμηθείτε λοιπόν και τα πιο παραδοσιακά παιχνίδια, όπως τα πάζλ, και μη ξεχνάτε να μιλάτε και να παίζετε μαζί με το παιδί σας.



• Εάν το παιδί σας ζητάει επίμονα κάτι που είναι πολύ ακριβό και δυσκολεύεστε να το αγοράσετε, μη διστάσετε να του πείτε την αλήθεια. Καλύτερα να του πείτε την αλήθεια παρά χίλιες άλλες δικαιολογίες της στιγμής που πιθανόν να μην ισχύουν.

• Προσφέρετε την ευκαιρία στο παιδί σας να παρακολουθήσει μια χριστουγεννιάτικη παράσταση, θέατρο ή συναυλία. Αυτό θα του θα του δώσει εικόνες και συναισθήματα που σχετίζονται με τη γιορτινή εποχή και είναι μια ευκαιρία να κάνετε και κάτι εποικοδομητικό μαζί για το οποίο μπορείτε μετά να συζητήσετε.

Κλείνοντας, ας μη ξεχνάμε πως το πιο πολύτιμο δώρο είναι ο χρόνος που θα αφιερώσουμε στα παιδιά μας, μαζί με την αγάπη μας και την αγκαλιά. Τα δώρα δεν είναι παρά μόνο συμπληρωματικά και αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της εποχής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στο χέρι μας είναι να μοιραστούμε με τα παιδιά μας καινούργιες και ποικίλες εμπειρίες και δραστηριότητες έτσι ώστε να γιορτάσουν με οικογενειακή ζεστασιά την πιο μαγική εποχή της παιδικής ηλικίας.

http://www.paidiatros.com/

Χρονια Πολλα

0
0
Σας ευχομαστε χρονια πολλά και μια νεα χρονια γεματη χαρές

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι επιδράσεις τους στα παιδιά

0
0
by Ράνια Τοπτσόγλου

Εδώ και αρκετά χρόνια τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν μπει σχεδόν σε κάθε σπίτι. Υπάρχουν τρία είδη ηλεκτρονικών παιχνιδιών: τα φορητά (π.χ., Nintendo, PSP, παιχνίδια κινητών τηλεφώνων), τα παιχνίδια κονσόλας (π.χ. PlayStation) και αυτά που παίζονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υπάρχουν όμως και διάφοροι τύποι παιχνιδιών όπως είναι τα παιχνίδια στρατηγικής, τα παιχνίδια προσομοίωσης, τα παιχνίδια περιπέτειας, τα παιχνίδια ρόλων, τα παιχνίδια λογικής και τα παιχνίδια που έχουν σχέση με αθλήματα.

Τα παιδιά βρίσκουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πολύ ελκυστικά, εξαιτίας τόσο των γεμάτων ζωντάνια και χρώμα γραφικών τους, όσο και γιατί τους δημιουργούν συνεχώς προκλήσεις στην προσπάθειά τους να ανέβουν επίπεδο ή να ξεπεράσουν εμπόδια στο παιχνίδι που παίζουν. Η ολοένα και μεγαλύτερη ενασχόληση όμως των παιδιών με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, έχει προκαλέσει πληθώρα συζητήσεων ως προς το αν τελικά τα παιδιά κινδυνεύουν ή αν επωφελούνται από τη χρήση τους.

Θετικές επιδράσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

– Συμβάλουν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση κάποιων γνωστικών δεξιοτήτων όπως είναι η συγκέντρωση της προσοχής, η παρατηρητικότητα, ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η δεξιοτεχνία και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

– Καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του παιδιού.

– Μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού μέσα από τις επιτυχίες του.

– Είναι μέσο ψυχαγωγίας.

– Μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία, αφού το παιδί μέσω κάποιων παιχνιδιών μπορεί να εμπεδώσει σχολικές γνώσεις, αλλά και να εμπλουτίσει τις γενικές του γνώσεις.

– Μπορούν να αποτελέσουν μέσο κοινωνικοποίησης, αφού το παιδί καλεί τους φίλους του να παίξουν μαζί του, συζητάει τις επιδόσεις του με αυτούς και ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Αρνητικές επιδράσεις

– Η υπερβολική έκθεση σε βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια δημιουργεί τον κίνδυνο να αυξηθεί η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού, αλλά και να γίνει σταδιακή απευαισθητοποίησή του μπροστά σε βίαιες εικόνες. Η απευαισθητοποίηση αυτή μπορεί να οδηγήσει είτε σε έλλειψη αντίδρασης μπροστά σε βίαιες σκηνές στον πραγματικό κόσμο είτε, στη χειρότερη περίπτωση, στη διάπραξη μιας βίαιης πράξης με λιγότερους ενδοιασμούς. Ο κίνδυνος μάλιστα να συμβεί αυτό αυξάνεται, αν το παιδί είναι ήδη εσωστρεφές ή μεγαλώνει σε βίαιο περιβάλλον.

– Επίσης, η συνεχής ενασχόληση του παιδιού με κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι, μπορεί να οδηγήσει σε εσωστρέφεια και στην κοινωνική απομόνωσή του.

– Ακόμη, από έρευνες έχει βρεθεί ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως και η τηλεόραση, αποτελούν το δεύτερο παράγοντα πρόκλησης παχυσαρκίας μετά την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.

– Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση για ένα παιδί να εθιστεί στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σύμφωνα με έρευνες, για να θεωρηθεί ένα παιδί εθισμένο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, θα πρέπει να περνάει πάνω από τριάντα ώρες την εβδομάδα παίζοντας με αυτά. Μερικά σημάδια εξάρτησης είναι όταν:

α) το παιδί θέλει να περνά όλο το χρόνο του με το ηλεκτρονικό παιχνίδι και δε θέλει ούτε να δει τους φίλους του ούτε και να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα που παλιότερα το ευχαριστούσε,

β) όταν πέφτει η απόδοσή του στο σχολείο,

γ) όταν γίνεται οξύθυμο την ώρα που δεν παίζει και

δ) όταν παραμελεί κάποιες βασικές του ανάγκες όπως είναι το φαγητό.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

– Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν πρέπει να αποτελούν το μοναδικό είδος ψυχαγωγίας για ένα παιδί, αλλά είναι καλό το παιδί να ασχολείται και με ένα ή περισσότερα αθλήματα ή επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κοινωνικών του δεξιοτήτων.

– Όταν αγοράζετε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι θα πρέπει να προσέχετε την ειδική σήμανση που υπάρχει πάντα σε αυτό και αφορά αφενός την ηλικία που θα πρέπει να έχει το παιδί για να το παίξει και αφετέρου το περιεχόμενό του. Αν για παράδειγμα περιέχει ερωτικές σκηνές, βίαιες σκηνές, χυδαία γλώσσα, ναρκωτικά, φόβο, διακρίσεις, τζόγο κλπ.

– Συζητήστε μαζί του για το περιεχόμενο των παιχνιδιών και για διάφορα θέματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια παιξίματος, όπως είναι η ανταγωνιστικότητα μεταξύ φίλων, η βία στον πραγματικό κόσμο σε σχέση με τη βία στο παιχνίδι κ.λπ.

– Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι καλό να μη βρίσκεται στο δωμάτιο του παιδιού, αλλά σε ένα κοινόχρηστο χώρο όπως είναι το σαλόνι, έτσι ώστε το παιδί να μην απομονώνεται.

– Βάλτε όρια στο χρόνο χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ο οποίος δεν πρέπει να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τις δύο ώρες την ημέρα, ακόμη κι αν το παιδί έχει όλη τη μέρα ελεύθερη από άλλες δραστηριότητες.

– Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί σε υπερβολικό βαθμό ηλεκτρονικά παιχνίδια και αυτό του έχει προκαλέσει συναισθηματικές ή άλλου είδους δυσκολίες, απευθυνθείτε για βοήθεια σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

http://psychologikiypostirixi.gr/

Διαγωνισμός με δωρο 8 εκπαιδευτικά βιβλία από το "Παιδι και ανάπτυξη"και την Γνωσιτεχνία

0
0
8 νικητες θα κερδίσουν το αγαπημενο τους βιβλίο από τις μοναδικές εκδόσεις εκπαιδευτικών βιβλίων της Γνωσιτεχνίας.

Η διαδικασία έχει ως εξής:
Like στην σελίδα "Παιδι και αναπτυξη"και στην σελίδα τηςΓνωσιτεχνίας
Αφήστε σχόλιο με το αγαπημένο σας βιβλίο στο post του διαγωνισμού στη σελίδα μας στο facebook
ή στειλτε μας email στο danaisim@gmail.com για το βιβλίο που προτιμάτε 
Διαρκεια διαγωνισμού από 26 Ιανουαρίου ως τις 12.00 πμ στις 31 Ιανουαρίου
Οι νικητες θα ειδοποιηθουν με αναρτηση ή email αναλογα με τον τροπο συμμετοχης




Τα βιβλία του διαγωνισμου

Τα πρώτα μου Μαθηματικά! (για ηλικίες 3-4)Ένα ολοκληρωμένο βιβλίο σε όλες τις μαθηματικές ενότητες που ανταποκρίνεται στα παιδιά ηλικίας από 3 έως 4. Δραστηριότητες στις ενότητες: Χρώματα, Σχήματα, Μοτίβα, Μαθηματικές Έννοιες και Αριθμοί.
Συγγραφέας: Ευαγγελία Αριστείδου
Εικονογράφηση: Μαρία Λύτρα

https://www.gnositexnia.com/ta-prota-moy-mathimatika-gia-ilikies-3-4







Τα πρώτα μου Μαθηματικά! (για ηλικίες 4-5)
Περιγραφή Βιβλίου:
Ένα ολοκληρωμένο βιβλίο σε όλες τις μαθηματικές ενότητες που ανταποκρίνεται στα παιδιά ηλικίας από 4 έως 5. Δραστηριότητες στις ενότητες: Χρώματα, Σχήματα, Μοτίβα, Μαθηματικές Έννοιες και Αριθμοί.
Συγγραφέας: Ευαγγελία Αριστείδου
Εικονογράφηση: Μαρία Λύτρα

https://www.gnositexnia.com/ta-prota-moy-mathimatika-gia-ilikies-4-5






Ο Βατραχογιάννης στο Διάστημα! (για ηλικίες 4-5)

Περιγραφή Βιβλίου:
Μπορεί να μην είμαι Βάτραχος, να είμαι ένας μαγεμένος πρίγκιπας και θα με φιλήσει η πριγκίπισσα μου;
Όχι, όχι!! αυτό είναι πολύ συνηθισμένο , ίσως και να είμαι…;
Το σίγουρο είναι ότι θα σας ταξιδέψω σ’ ένα ονειρικό ταξίδι στο γαλαξία, ανάμεσα στους Πλανήτες και τα αστέρια, κάπου εκεί θα ανακαλύψω ότι είμαι…. (Δεν θα σας πω!)

Συγγραφέας: Ευαγγελία Αριστείδου
Εικονογράφηση: Μαρία Λύτρα

https://www.gnositexnia.com/o-vatrahogiannis-sto-diastima

Ο Βατραχογιάννης διδάσκει στον βάλτο!
Περιγραφή Βιβλίου:

Ο Βατραχογιάννης γύρισε από τον πλανήτη Ζήτα και είναι έτοιμος με τους φίλους του να μας ταξιδέψουν στις θεματικές ενότητες του Νηπιαγωγείου. Ξεκινώντας από το Φθινόπωρο και φθάνοντας στο Καλοκαίρι, μέσα από όμορφες εικόνες στις ενότητες του νηπιαγωγείου με κατασκευές, ζωγραφική, γραφή και αναδυόμενη ανάγνωση. Το βιβλίο προτείνεται για ηλικίες 4 – 5 .
Συγγραφέας: Ευαγγελία Αριστείδου
Εικονογράφηση: Μαρία Λύτρα

https://www.gnositexnia.com/o-vatrahogiannis-didaskei-ston-valto



Τα Γράμματα της Αλφαβήτας!
Περιγραφή Βιβλίου:

Ένα βιβλίο για να προετοιμάσει τα παιδιά στην αναδυόμενη γραφή και ανάγνωση μέσα από χρώματα και εικόνες . Μια καινούρια πρόταση για τα παιδιά 5 – 6.
Συγγραφέας: Ευαγγελία Αριστείδου
Εικονογράφηση: Μαρία Λύτρα

https://www.gnositexnia.com/ta-grammata-tis-alfavitas







 Ταξιδεύοντας στο Νηπιαγωγείο με το Διαστημικό Λεωφορείο!
Περιγραφή Βιβλίου:
Ο Έκτωρας, η Αναστασία και η Ελένη μας ταξιδεύουν στις Θεματικές Ενότητες του Νηπιαγωγείου, ξεκινώντας από το Φθινόπωρο και φθάνοντας στο Καλοκαίρι. Ένα ταξίδι για παιδιά 5 – 6 που τους οδηγεί μέσα από όμορφες εικόνες στην αναγνώριση γραμμάτων, λέξεων και την κατάκτηση εννοιών. To παρόν βιβλίο περιλαμβάνει επίσης κατασκευές, ζωγραφική, γραφή και αναδυόμενη ανάγνωση.

Συγγραφέας: Ευαγγελία Αριστείδου
Εικονογράφηση: Μαρία Λύτρα

https://www.gnositexnia.com/taxideyontas-sto-nipiagogeio-me-diastimiko-leoforeio

 Ερευνώ και Ανακαλύπτω τον μικρόκοσμο γύρω μου!
Περιγραφή Βιβλίου:

Η Κατερίνα, ο Αντρέας και ο Δημήτρης μας καθοδηγούν μέσα από πειράματα και δραστηριότητες στην ανακάλυψη των φυσικών φαινομένων. Ένα βιβλίο γεμάτο χρώματα και διερευνητικές ασκήσεις για παιδιά 5 – 6 χρόνων.

Συγγραφέας: Ευαγγελία Αριστείδου
Εικονογράφηση: Μαρία Λύτρα

https://www.gnositexnia.com/ereyno-kai-anakalypto-ton-mikrokosmo-gyro-moy




 Τα πρώτα μου Μαθηματικά! (για ηλικίες 5-6)
Περιγραφή Βιβλίου:
Ένα ολοκληρωμένο βιβλίο σε όλες τις μαθηματικές ενότητες που ανταποκρίνεται στα παιδιά ηλικίας από 5 έως 6. Δραστηριότητες στις ενότητες: Σχήματα, Μοτίβα, Μαθηματικές Έννοιες, Αριθμοί και Μαθηματικές Έννοιες. Ένα βιβλίο που αποσκοπεί να προετοιμάσει τα παιδιά για τα Μαθηματικά της Α’ Δημοτικού.
Συγγραφέας: Ευαγγελία Αριστείδου
Εικονογράφηση: Μαρία Λύτρα

https://www.gnositexnia.com/ta-prota-moy-mathimatika-gia-ilikies-5-6

Συμβουλές για εκπαιδευτικούς που έχουν στην τάξη του μαθητές με σύνδρομο asperger:

0
0
Στην τάξη

    Δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους κανόνες: σηκώνεται, πηγαίνει συχνά για νερό ή στην τουαλέτα, τρώει μέσα στην τάξη, εμφανίζει νευρικότητα κ.α.

Κάντε σαφείς τους κανόνες της τάξης. Φτιάξτε έναν κατάλογο με τους κανόνες και κολλήστε τον σε εμφανές σημείο. Ανατρέχετε στον κατάλογο για να υπενθυμίζετε τους κανόνες. Αναθέστε του κάποιες αρμοδιότητες, όπως το να φέρνει κιμωλίες ή να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στο γραφείο, ώστε να εκτονώνει με πιο αποδεκτούς τρόπους την κινητικότητά του.

    Δυσκολεύεται να ακολουθήσει το πρόγραμμα των μαθημάτων

Φτιάξτε ένα οπτικό πρόγραμμα με τα μαθήματα και τα διαλείμματα της ημέρας και κολλήστε το στον τοίχο ή στο θρανίο του. Αυτό τον βοηθάει να προβλέπει τι θα ακολουθήσει. Δείχνετέ του στο πρόγραμμα ποιο μάθημα ακολουθεί, ώστε να προετοιμαστεί και να βγάλει το βιβλίο.

    Δυσκολεύεται να ολοκληρώσει τις δραστηριότητες ή να παρακολουθήσει το μάθημα, διασπάται ή κολλάει σε άσχετες λεπτομέρειες

Παρέχετε εξατομικευμένες και σαφείς οδηγίες. Χωρίστε τη δραστηριότητα σε επιμέρους στάδια. Κάντε σαφή την αρχή και το τέλος της δραστηριότητας. Δίνετε μία οδηγία κάθε φορά. Βοηθήστε τον να εστιάσει την προσοχή του στα βασικά κομμάτια της δραστηριότητας. Χρησιμοποιήστε εποπτικό υλικό.

    Δυσκολεύεται στις ομαδικές εργασίες, να ακολουθήσει τους κανόνες της ομάδας και να συνεργαστεί με τα άλλα παιδιά

Μπορεί να δουλεύει σε μικρές ομάδες ή με ένα μόνο παιδί. Φροντίστε η ομάδα ή το παιδί με το οποίο συνεργάζεται/ κάθεται στο ίδιο θρανίο να είναι ένα ήρεμο παιδί που θα τον βοηθά και θα τον καθοδηγεί, όπου χρειάζεται. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να κάνει μια ατομική δουλειά, η οποία θα μπορεί να ενταχτεί στην ομαδική.

    Διασπάται η προσοχή του και ενοχλείται από θορύβους που ακούγονται από το προαύλιο, από κάποια άλλη τάξη ή μέσα στην τάξη ή από το έντονο φως του ήλιου που μπαίνει από το παράθυρο

Το θρανίο του να μη βρίσκεται κοντά στο παράθυρο, ώστε να μη διασπάται από οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα. Να είναι κοντά στην έδρα ή στον πίνακα. Κλείστε το παράθυρο ή τραβήξτε την κουρτίνα, αν χρειαστεί. Απευθυνθείτε στο μαθητή ονομαστικά. Συμφωνήστε μεταξύ σας ένα σήμα που θα σημαίνει ότι πρέπει να επανέλθει στο μάθημα π.χ. ένα απαλό άγγιγμα στον ώμο.

    Ασχολείται με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του ή με ένα μάθημα που του κεντρίζει την προσοχή, εις βάρος των άλλων

Δώστε έμφαση στις ακαδημαϊκές του δεξιότητες, αναδείξτε τις ικανότητές του και καθοδηγήστε τον ώστε να βοηθήσει συμμαθητές του. Αξιοποιήστε και εντάξτε τα ενδιαφέροντά του στο σχολικό πρόγραμμα.

    Αναστατώνεται, αγχώνεται από αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα (π.χ. μια εκδρομή, αλλαγή στη σειρά των μαθημάτων, απουσία δασκάλου)

Ενημερώστε τον από την προηγούμενη μέρα για όποιες αλλαγές θα γίνουν και εξηγήστε του με απλά λόγια πώς θα κυλήσει η μέρα με τις αλλαγές. Σε περίπτωση απουσίας σας εξηγήστε του ποιος δάσκαλος θα έρθει για αντικατάσταση και συζητήστε τι θα κάνουν με αυτόν το δάσκαλο.

    Αναζητά την απομόνωση/ την ηρεμία του, ειδικά προς το τέλος μιας έντονης μέρας ή μετά από κάποια δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισε στο διάλειμμα και δυσκολεύεται να παρακολουθήσει κάποιο θεωρητικό μάθημα τις τελευταίες ώρες

Σεβαστείτε την ανάγκη του για χαλάρωση. Μπορεί να καθίσει για λίγο στα μαξιλάρια στο πίσω μέρος της αίθουσας, μπορεί να ξεφυλλίσει το αγαπημένο του βιβλίο ή να κρατήσει στα χέρια του ένα αντικείμενο που τον βοηθά να χαλαρώνει.

    Η διάθεσή του έχει διακυμάνσεις. Κάποιες μέρες είναι ήρεμος, χαλαρός και εργάζεται καλά, ενώ κάποιες άλλες είναι πιο κινητικός, αναστατωμένος και με μεγαλύτερη διάσπαση από την πρώτη ώρα

Στις «δύσκολες» μέρες μην εισάγεται καινούριες έννοιες. Επιτρέψτε του να εξασκηθεί σε πράγματα τα οποία ήδη γνωρίζει. Επιτρέψτε του να χαλαρώνει περισσότερο.

Στο διάλειμμα

    Είναι απομονωμένος, δεν προσεγγίζει, δεν παίζει με τα άλλα παιδιά

Ενθαρρύνετε πιθανές φιλίες που έχετε εντοπίσει στα πλαίσια της τάξης.

    Μπορεί να γίνει κυριαρχικός στο παιχνίδι του, είναι αδέξιος στους χειρισμούς του και στον τρόπο που προσεγγίζει τους συμμαθητές του, π.χ. μπορεί, στην προσπάθειά του να παίξει με κάποιον, να τον πειράξει, να τον σκουντήσει κ.α.

Καλό είναι να υπάρχει ένα άτομο αναφοράς στην αυλή, στο οποίο ο μαθητής θα μπορεί να απευθύνεται κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και ο οποίος θα γνωρίζει τις δυσκολίες του και θα τον καθοδηγεί/ ηρεμεί σε δύσκολες στιγμές. Βοηθήστε τον λέγοντάς του τι πρέπει ή τι μπορεί να κάνει για να προσεγγίσει τους άλλους. Αν του ζητάτε να μην εμφανίζει μια συμπεριφορά, δώστε του εναλλακτικές και πιο αποδεκτές λύσεις για να εφαρμόσει. Επιβραβεύστε τον για επιτυχημένες και αποδεκτές συμπεριφορές, λέγοντάς του πόσο έξυπνη ήταν η συμπεριφορά του. Βοηθήστε τον να καταλάβει ποια συμπεριφορά του ήταν σωστή και αποτελεσματική, ώστε να την επαναλάβει στο μέλλον.

Πηγή: www.asperger.gr

http://eidikospaidagogos.gr/symvoules-taxi-asperger/

Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη – Μια συνέντευξη με τον γνωστό γάλλο ψυχαναλυτή Serge Tisseron

0
0
Ο Serge Tisseron είναι γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος, από τους πιο γνωστούς στη χώρα του. Δίνει κατευθύνσεις έρευνας στο πανεπιστήμιο University Paris 7 Denis Diderot. Μελετά τις σχέσεις των νέων με τις νέες τεχνολογίες, τις παρανοήσεις ανάμεσα στους ενήλικες και την επόμενη γενιά, και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας της πληροφορίας στους νέους ανθρώπους. Το 2008 ανέπτυξε τον κανόνα «3-6-9-12», που σημαίνει, «όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια, και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12″. Το 2011 η Γαλλική Ένωση Παιδιάτρων αποδέχτηκε την πρόταση.


Ο ίδιος λέει ότι ανέπτυξε τον κανόνα με σκοπό να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση για τις οθόνες. Επικοινωνήσαμε με τον Serge Tisseron για να μας εξηγήσει την άποψή του για μια σχέση που γεμίζει ερωτήματα τους γονείς: τη σχέση παιδιού-οθόνης.

Ο κανόνας σας του «3-6-9-12», λέει,  «καθόλου τηλεόραση πριν την ηλικία των τριών». Γιατί αυτό;

Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει για τα μικρά παιδιά  και την τηλεόραση έχουν δείξει ότι η τηλεόραση δεν ωφελεί τα παιδιά πριν από την ηλικία των τριών. Φυσικά, ένας γονιός μπορεί να παρακολουθεί ένα πρόγραμμα για δέκα λεπτά μαζί με ένα μικρό παιδί, αν αυτή είναι μια ευκαιρία να περάσουν κάποιο ποιοτικό χρόνο μαζί. Όμως, πριν από από την ηλικία των τριών, είναι η σχέση που έχει σημασία, όχι η οθόνη. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως η τηλεόραση μένει ανοιχτή μόνιμα, και τα μικρά παιδιά ζουν με αυτή. Αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό βλάπτει την ανάπτυξή τους. Τα μωρά έχουν πράγματι την ανάγκη να διαμορφώσουν τις ικανότητες προσοχής και συγκέντρωσης, και δε μπορούν να το κάνουν σε ένα περιβάλλον θορυβώδες όπως αυτό που δημιουργεί η τηλεόραση. Το ραδιόφωνο είναι λιγότερο ενοχλητικό για αυτά, επειδή εναλλάσσει συζητήσεις και αρμονικές μουσικές. Η τηλεόραση, όμως, είναι γεμάτη από βίαιους θορύβους τους οποίους τα μωρά δε μπορούν να καταλάβουν, και οι οποίοι τα εμποδίζουν να μάθουν να συγκεντρώνονται. Οι γονείς έχουν την τάση να υποτιμούν το πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειες  των ψηφιακών εργαλείων στο μικρό παιδί, και να υπερεκτιμούν τη βαρύτητα των προβλημάτων που προκαλούνται από τη χρήση των ίδιων ψηφιακών εργαλείων στην εφηβεία, ενώ πρόκειται γενικά  για την περίοδο κατά την οποία αποκτώνται αυτόματα αντανακλαστικά που είναι απαραίτητα για τη χρήση τους.

-Στις μέρες μας, με τους γονείς να δουλεύουν σκληρά -και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες χωρίς υποστηρικτικές κοινωνικές δομές –  πόσο εύκολο είναι για αυτούς να βρουν εναλλακτικές που θα κρατήσουν τα παιδιά μακριά από το να παίζουν βιντεοπαιχνίδια πριν από τα έξι τους, όπως προτείνετε;
Ο κανόνας 3-6-9-12 που έχω προτείνει για να ορίσω τις ηλικίες των τριών, έξι, εννιά και δώδεκα, προτείνει στους γονείς να μη δίνουν στο παιδί ένα προσωπικό tablet ή μία προσωπική κονσόλα παιχνιδιού πριν από τα έξι χρόνια του. Μπορεί να παίζει με αυτές τις συσκευές, αλλά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται ως οικογενειακές συσκευές. Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι μόλις το παιδί γίνει ιδιοκτήτης των συσκευών αυτών, η χρήση τους γίνεται ανεξέλεγκτη. Επιπλέον, είναι καλύτερα να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις συσκευές για να ηρεμήσουμε το παιδί, ή το βράδυ πριν κοιμηθεί, επειδή οι φωτεινές πηγές οι οποίες χρησιμοποιούνται διαταράσσουν τους ρυθμούς του ύπνου.

-Λέτε, επίσης, «όχι internet χωρίς επίβλεψη πριν από τα εννιά χρόνια». Αυτό σημαίνει ούτε παιχνίδια στο διαδίκτυο;

Από την ηλικία των εννιά και μετά, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ένα δικαίωμα. Αλλά είναι προτιμότερο τα παιδιά να παίρνουν συμβουλές και υποστήριξη. Κανείς δεν ξέρει ποτέ τι μπορεί να βρουν πληκτρολογώντας μια λέξη κλειδί. Ούτε τα κινούμενα σχέδια που βρίσκουμε στο internet είναι πάντα ασφαλή. Κάποια έχουν δεχτεί  hacking. Ξεκινούν σαν ένα κινούμενο σχέδιο, αλλά συνεχίζουν προωθώντας ναρκωτικά, ή δείχνουν πορνογραφικές εικόνες, και τελειώνουν σαν κινούμενο σχέδιο. Και οι πλατφόρμες των δωρεάν παιχνιδιών στο διαδίκτυο είναι πιθανό να περιέχουν πολλές διαφημίσεις για τα παιχνίδια τα οποία ξεκινούν δωρεάν, αλλά στη συνέχεια πρέπει γρήγορα να πληρώσεις αν θέλεις να γίνει το παιχνίδι ενδιαφέρον.

-Όταν λέτε «internet με επίβλεψη», τι ακριβώς εννοείτε; Ο γονιός πρέπει να μένει με το παιδί όλη την ώρα, ή απλώς να τσεκάρει τι γίνεται ανά διαστήματα;

«Internet με συνοδεία» δε σημαίνει να στεκόμαστε πίσω από το παιδί κάθε φορά που μπαίνει στο ίντερνετ, ούτε να παρακολουθούμε καθετί που κάνει, κοιτάζοντας το ιστορικό. Διαδίκτυο με επίβλεψη, σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να προετοιμάσουμε το παιδί. Μεταξύ 6 και 9 χρόνων, πρέπει να του εξηγήσουμε τους τρεις βασικούς κανόνες του internet.

-Ό, τι τοποθετείς εκεί μπορεί να γίνει «δημόσιο»
-Ό, τι τοποθετείς εκεί θα μείνει για πάντα
-Δεν πρέπει να πιστεύεις όλα όσα βρίσκεις»

Είναι σημαντικό μετά τα εννιά χρόνια να του μιλάμε για τη λογοκλοπή, για τη διαδικτυακή πορνογραφία και την διαδικτυακή παρενόχληση. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι εξίσου σημαντικό να οργανώνουμε την οικογενειακή ζωή με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε χρόνο για ανταλλαγές. Και το πιο απλό για να το κάνουμε αυτό, είναι να απαγορεύσουμε την τηλεόραση, τα smartphones, τα tablets και τις εφημερίδες στο δείπνο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό περιβάλλον επικοινωνίας. Δε χρειάζεται να μιλάμε εκεί για αυτά που είδαμε στο διαδίκτυο, αλλά αν αυτός ο ανοιχτός χώρος υπάρχει, τα παιδιά θα βρουν την ευκαιρία να τον χρησιμοποιήσουν και να μιλήσουν αν έχουν συναντήσει κάποια προβληματικά πράγματα στο internet.

-Πόσες ώρες την ημέρα συμβουλεύετε τους γονείς να αφήνουν παιδιά προσχολικής ηλικίας να βλέπουν τηλεόραση; Πόσες ώρες την ημέρα λέτε σε γονείς μεγαλύτερων παιδιών να τα αφήνουν να «σερφάρουν» στο ίντερνετ, ή να παίζουν βιντεοπαιχνίδια; Πώς μπορεί ένας γονιός να «ελέγξει» την οθόνη;

Ένας «περιορισμός του χρόνου της οθόνης» είναι σημαντικός, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ενδιαφερόμαστε για το τι κάνουν τα παιδιά με τις οθόνες. Οι γονείς που είναι επικριτικοί απέναντι στις οθόνες, αγνοούν τις δημιουργικές χρήσεις και τις δυνατότητες κοινωνικοποίησης που προσφέρουν οι ψηφιακές συσκευές. Δυστυχώς, οι γονείς που δε βάζουν καθόλου όρια, έχουν ανάλογη άγνοια. Είναι προτιμότερο να σχεδιάζουμε σε εβδομαδιαία βάση παρά σε καθημερινή. Για παιδιά από 3 μέχρι 6 χρόνων, οι γονείς μπορούν να περάσουν προοδευτικά από τη μια ώρα στις δύο ώρες την εβδομάδα, με στόχο να φτάσουν στη συνέχεια προοδευτικά στις έξι ώρες την εβδομάδα μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων. Ο στόχος είναι ο χρόνος ψυχαγωγίας μέσω της οθόνης να μην ξεπερνάει ποτέ τις δύο ώρες την ημέρα, όποια κι αν είναι η ηλικία. Λέω «ψυχαγωγική οθόνη», επειδή σε αυτή δε συμπεριλαμβάνω τον χρόνο που αφιερώνεται στις σχολικές δραστηριότητες. Αλλά και εκεί ακόμη, είναι διαφορετικό πράγμα να χρησιμοποιείς μια οθόνη μη διαδραστική και μη συνδεδεμένη όπως η τηλεόραση, είναι άλλο να χρησιμοποιείς μια συσκευή διαδραστική αλλά μη συνδεδεμένη όπως βιντεοπαιχνίδια off-line, και είναι διαφορετικό να χρησιμοποιείς ένα εργαλείο διαδραστικό και συνδεδεμένο, όπως τα παιχνίδια στο διαδίκτυο. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν αυτές τις δραστηριότητες που συνδέονται με την οθόνη, οι οποίες είναι δημιουργικές και κοινωνικοποιούν. Και υπάρχει μια δραστηριότητα που συνδέεται με την οθόνη και πρέπει να ενθαρρύνεται σε κάθε ηλικία, χωρίς κανέναν περιορισμό: η ψηφιακή φωτογραφία και η επεξεργασία εικόνας.

-Γιατί στα παιδιά αρέσουν τόσο πολύ τα βιντεοπαιχνίδια;

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι πραγματικά «ψηφιακά γλυκά» για τον εγκέφαλο. Ξέρετε ότι μας αρέσουν τα γλυκά επειδή είναι λιπαρά και ζαχαρώδη. Λοιπόν, αγαπάμε τα βιντεοπαιχνίδια επειδή κινητοποιούν τις απλές διανοητικές ικανότητες , επειδή προοδεύουμε μέσα από τη δοκιμή και το λάθος, επειδή τονώνουν την προσοχή μας κάθε στιγμή, επειδή ανταμειβόμαστε γενναιόδωρα όταν πετυχαίνουμε και ποτέ δεν τιμωρούμαστε όταν αποτυγχάνουμε. Όπως ακριβώς τα γλυκά δεν είναι αληθινό φαγητό, αλλά ευχαρίστηση, πολλά βιντεοπαιχνίδια δε συμβάλλουν στη νοητική ανάπτυξη, αλλά στην καθαρή ευχαρίστηση.

-Συμφωνείτε με την πρακτική πολλών γονιών να «χρησιμοποιούν» τον χρόνο σε βιντεοπαιχνίδια ή στην τηλεόραση ως «εργαλείο» για να τιμωρούν ή να επιβραβεύουν τα παιδιά; Το να λένε, για παράδειγμα, «αφού οι βαθμοί σου ήταν κακοί», ή «αφού συμπεριφέρθηκες άσχημα, θα δεις λιγότερη τηλεόραση αυτή την εβδομάδα και θα παίξεις λιγότερο στην κονσόλα σου»;

Ναι, όλοι οι γονείς χρησιμοποιούν αυτό το είδος τιμωρίας. Και πάλι, όμως, κάνουν λάθος, επειδή δε δίνουν σημασία στο τι παρακολουθούν τα παιδιά ή στο τι είδους παιχνίδια παίζουν. Οι γονείς θα έπρεπε να λένε: «Είσαι τιμωρημένος, δε θα δεις τη συγκεκριμένη εκπομπή στην τηλεόραση, αλλά θα κρατήσεις τον χρόνο που έχεις για βιντεοπαιχνίδια», ή το αντίθετο. Ο χρόνος της οθόνης πρέπει πάντα να έχει να κάνει με το τι βλέπει το παιδί σε αυτή, τι κάνει σε αυτή, και ποιον συναντά εκεί.

-Αν δεχτούμε αυτό που έχετε πει, ότι οι έφηβοι «αναζητούν εναλλακτικές ταυτότητες, κρύβοντας την εμφάνισή τους από αυτούς που συναντούν», πώς μπορούν να προστατευτούν; Και τι συμβαίνει με τον διαδικτυακό εκφοβισμό; Πιστεύετε ότι εξαπλώνεται τόσο πολύ όσο λένε τα μέσα ενημέρωσης, ή το φαινόμενο διογκώνεται;

Τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμερα για το τι σημαίνει εκφοβισμός από τη νηπιακή ηλικία. Και πρέπει να τους μιλήσουμε για τον διαδικτυακό εκφοβισμό στα 7 τους χρόνια. Τίποτα, όμως, δεν αποδεικνύει ότι η παρενόχληση είναι σήμερα σε χειρότερα επίπεδα σε σχέση με παλαιότερα. Το πρόβλημα είναι ότι, με το διαδίκτυο, μπορεί να «βρει» το εκφοβισμένο παιδί παντού, οποιαδήποτε ώρα, μέρα και νύχτα. Αλλά πρέπει, επίσης, να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το να προωθήσουν μια προσβολή μία φορά, σημαίνει συμμετοχή στην παρενόχληση.

-Δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια παγκόσμια μελέτη για τα αποτελέσματα της χρήσης υπολογιστών στα σχολεία, σύμφωνα με την οποία, οι μαθητές που χρησιμοποιούν tablets και υπολογιστές πολύ συχνά, έχουν χειρότερες επιδόσεις από αυτούς που κάνουν μια πιο ήπια χρήση τους. Πιστεύετε ότι η τάση στην εκπαίδευση να επικεντρώνεται σε «ψηφιακές και επαγγελματικές δεξιότητες», είναι σε λάθος κατεύθυνση;

Προσωπικά, λέω πάντα ότι το επείγον είναι να προσαρμόσουμε τις μεθόδους διδασκαλίας στους καινούριους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά υπάρχουν στον κόσμο, σε σύνδεση με την ψηφιακή κουλτούρα στην οποία ζουν, και αυτό ξεκινά από το να δημιουργούμε νέες δυνατότητες μάθησης, με ή χωρίς ψηφιακά εργαλεία. Αυτοί που πιστεύουν ότι το να προσαρμόσουμε τον τρόπο διδασκαλίας στην ψηφιακή εποχή, σημαίνει να εισάγουμε ψηφιακά εργαλεία στο σχολείο, κάνουν λάθος. Όσον αφορά τα αποτελέσματα στα οποία αναφέρεστε,  πρέπει να λάβουμε υπόψη και την εποπτεία. Τα ψηφιακά εργαλεία επιτρέπουν να λάβουμε υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε μαθητή μέσα σε υπερφορτωμένες τάξεις. Αν υπήρχαν τρεις φορές περισσότεροι εκπαιδευτικοί, αυτή η ερώτηση θα είχε προφανώς απαντηθεί διαφορετικά και σίγουρα με καλύτερο τρόπο.

-Έχω διαβάσει κάτι που έχετε πει -και βρίσκω πραγματικά ενδιαφέρον-, ότι τα παιδιά ωφελούνται περισσότερο όταν μοιράζονται την οθόνη παρά όταν τη χρησιμοποιούν ατομικά. Εννοείτε να μοιράζονται την οθόνη στο σχολείο, όταν παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ή σε κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει μια οθόνη; Γιατί είναι καλύτερα να μοιράζονται;

Για να ανακαλύψουμε τις δικές μας ιδέες, να τις ξεκαθαρίσουμε, να τις προσδιορίσουμε, είναι προτιμότερο να μην είμαστε συνδεδεμένοι. Και για να αποφύγουμε να είμαστε συνδεδεμένοι, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το χαρτί και το μολύβι. Από την άλλη, το ίντερνετ είναι αναντικατάστατο για να ξέρουμε αυτά που σκέφτονται οι άλλοι. Θα ήταν καλύτερα να εισάγουμε τα ψηφιακά εργαλεία στο σχολείο μόνο ως εργαλεία ομαδικής, συνεργατικής δουλειάς.

-Και μια εκτίμησή σας. Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η γενιά των σημερινών παιδιών όταν μεγαλώσουν;

Τα παιδιά μας δεν είναι όπως ήμασταν εμείς στην ηλικία τους, και δε θα γίνουν ενήλικες σαν εμάς. Αυτό που μπορούμε να ελπίζουμε για αυτά, είναι να αναπτύξουν σήμερα μια τέτοια πλαστικότητα που θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν κάθε ανακατάταξη αύριο.

Ο Σερζ Τισερόν είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε την αλήθεια -και το «μυστικό» του δημιουργού του Τεν-Τεν, Ερζέ, απλώς διαβάζοντας τις ιστορίες του διάσημου ήρωα. Έχει γράψει περισσότερα από 40 βιβλία. Τα μυστικά μέσα στην οικογένεια είναι ένα από τα κύρια θέματα που τον απασχολούν. Το βιβλίο του «Οικογενειακά Μυστικά» κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.

Ευχαριστούμε την Ελένη Θανοπούλου για τη βοήθεια στη μετάφραση.

φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Commons Wikimedia

http://www.ert.gr/o-kanonas-3-6-9-12-gia-ta-pedia-ke-tin-othoni-mia-sinentefxi-me-ton-gnosto-gallo-psichanaliti-serge-tisseron/

Όταν οι γονείς διαβάζουν το παιδί τους για το σχολείο

0
0
Είναι συχνό φαινόμενο στην ελληνική οικογένεια οι γονείς να διαβάζουν το παιδί τους για το σχολείο. Αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση μέχρι το παιδί να μπορεί να «πατήσει γερά στα πόδια του». Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μέχρι το τέλος του Λυκείου! Πρόκειται δυστυχώς για μια παρεξηγημένη νοοτροπία των γονέων επισημαίνει η Αγγελική Ντούρου – Εκπαιδευτικός.

Ξεκινώντας από την Πρώτη τάξη του Δημοτικού, οι γονείς προσπαθούν να διαβάσουν το παιδί τους για να είναι άριστα προετοιμασμένο για το επόμενο μάθημα. Μέσα από μια διαδικασία προσωπικού άγχους μεταφέρουν το άγχος τους στο παιδί, ξοδεύοντας πολλές ώρες καθημερινά για να καταλήξουν και οι δύο κουρασμένοι από το διάβασμα του σχολείου. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά διδάσκονται στο σπίτι και εξετάζονται στο σχολείο.

Οι γονείς έχουν πλέον χάσει το ρόλο τους και δανείζονται το ρόλο του εκπαιδευτικού, χάνοντας έτσι την προσωπική επικοινωνία με το παιδί τους. Πολλές φορές οι γονείς μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα αυστηροί, ακόμα και να χάσουν την ψυχραιμία τους κατά το «διάβασμα». Ακολουθούν ένα δικό τους τρόπο «διδασκαλίας» που δε γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν αφού οι ίδιοι δεν είναι παιδαγωγοί. Θεωρούν ωστόσο ότι έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους. Άρα, εφόσον ο δάσκαλος δεν ακολουθεί το δικό τους τρόπο ή το παιδί δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε, τότε μάλλον φταίει ο δάσκαλος που «δεν είναι και τόσο καλός» ή το παιδί που είναι «απρόσεχτο».

Πώς όμως να προσέξει ο μαθητής;

Το παιδί επαναπαύεται στο σχολείο και δεν προσέχει στο μάθημα γιατί ξέρει ότι στο σπίτι θα του τα πει ξανά η μαμά ή ο μπαμπάς, κάποιες φορές ίσως να προχωρήσουν παρακάτω. Εξάλλου «εκείνοι ξέρουν καλύτερα». Αυτό οδηγεί το δάσκαλο σε μια ψεύτικη εικόνα του μαθητή καθώς οι αδυναμίες του μπαλώνονται από το σπίτι. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το παιδί μαθαίνει να στηρίζεται πάντα στη βοήθεια του γονιού του αντί να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις. Έτσι, οδηγείται από μικρή ηλικία στην έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όταν το παιδί δε χρειάζεται να μπει σε μια διαδικασία να προσπαθήσει μόνο του αλλά τα παίρνει όλα έτοιμα από το σπίτι, δε μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο.

«Τι θα μάθουμε σήμερα;» Στο σχολείο είναι απαραίτητο να υπάρχει το κίνητρο της μάθησης, το στοιχείο της έκπληξης για το καινούριο. Τα παιδιά χρειάζεται να προσέχουν το δάσκαλο για να μάθουν από αυτόν αυτό που πρέπει όπως πρέπει. Εάν τα έχουν όλα έτοιμα από το σπίτι ή ξέρουν ότι θα τα ετοιμάσουν μετά το σχολείο, είναι λογικό να βαριούνται κατά την παράδοση. Στο μυαλό τους θεωρούν ότι πρέπει τώρα να χαλαρώσουν και να περάσουν ωραία με την παρέα τους γιατί μετά ακολουθεί διάβασμα στο σπίτι. Ίσως να μην προλάβουν καν να παίξουν ή να αφιερώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους κάνοντας κάτι που απολαμβάνουν.

Αναρωτιέστε πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας για το σχολείο;

Απλά να είστε κοντά του εάν χρειαστεί να του εξηγήσετε πώς να λύσει μία άσκηση (κυρίως στην περίπτωση τάξεων Δημοτικού). Επιπλέον, ζητήστε του να σημειώνει προσεκτικά την ώρα του μαθήματος αυτά που πρέπει να μελετήσει ή να επιλύσει στο σπίτι. Δώστε του στο σπίτι συγκεκριμένο χρόνο μέσα στον οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσει το διάβασμα μόνος του, ώστε να είναι συγκεντρωμένος στη μελέτη και να μην αφαιρείται. Παροτρύνετε το παιδί να συμβουλεύεται διαρκώς το βιβλίο και τις σημειώσεις που έχει κρατήσει στο μάθημα. Μπορεί ακόμα να συμβουλευτεί τα κατάλληλα λεξικά ή ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες. Εάν κάτι τον δυσκολεύει εξαιρετικά ας το προσπαθήσει όσο μπορεί και ας ζητήσει από το δάσκαλο να το εξηγήσει ξανά μέχρι να το καταλάβει.

Εφόσον έχετε χρόνο, ελέγξτε εάν έχει μελετήσει το μάθημά του. Μην απαιτείτε αποστήθιση αλλά κατανόηση του κειμένου και του νοήματος. Ελέγξτε εάν έχει ολοκληρώσει τις ασκήσεις. Μην τις διορθώσετε. Προτρέψτε το παιδί να δει πιο προσεκτικά τα σημεία που έχουν λάθη ώστε να τα διορθώσει μόνο του. Με την παραπάνω διαδικασία βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα και την μακροπρόθεσμη μνήμη του.

Δεχτείτε τους καλούς και τους μέτριους ή κακούς βαθμούς. Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν παίρνει καλούς βαθμούς και δώστε του την ευκαιρία να προσπαθήσει περισσότερο εάν δεν επιτύχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δώστε του το κίνητρο να είναι καλός μαθητής. Μην μπαλώνετε τις αδυναμίες του μαθητή, ώστε να μπορεί ο δάσκαλος στο σχολείο να δουλέψει πάνω σε αυτές και να τις διορθώσει με τον απαραίτητο παιδαγωγικό τρόπο.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε πως η αποτυχία πρέπει να είναι κομμάτι της διαπαιδαγώγησης ενός παιδιού. Το παιδί πρέπει να μάθει από μικρή ηλικία να χάνει και να κερδίζει στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις. Να απολαμβάνει τα Μπράβο! αλλά και να δέχεται τις παρατηρήσεις ώστε να έχει τη δυνατότητα να βελτιώνεται. Έτσι, θα μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο άτομο που θα έχει αυτοπεποίθηση στον εαυτό του και θα μπορεί να αναλαμβάνει και να διεκπεραιώνει τα ρίσκα και τις δοκιμασίες που θα συναντήσει στη ζωή του, έξω από το προστατευτικό περιβάλλον της οικογένειας.

Τέλος, αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας! Αναπτύξτε μια ουσιαστική σχέση γονέα-παιδιού, βάζοντας σαν προτεραιότητα την πραγματική και ολοκληρωμένη καλλιέργεια του παιδιού. Συζητήστε μαζί του, παίξτε μαζί, διαβάστε ένα ενδιαφέρον βιβλίο, επισκεφτείτε διαδραστικά μουσεία, απολαύστε έναν περίπατο στη φύση, απλά περάστε καλά με το παιδί σας. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να “απογαλακτιστεί” και χτίστε μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης.

http://www.infokids.gr/2016/01/otan-oi-goneis-diavazoyn-to-paidi-toys/

Αισθητηριακό παιχνίδι: Τι είναι το Messy Play(Sensory Play) ;

0
0
Το Messy (ή Sensory) Play, δηλαδή το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου, παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Με τη φυσική περιέργεια και ορμή που τα διακρίνει, εξερευνούν ελεύθερα και πειραματίζονται σε ασφαλές περιβάλλον, με τον δικό τους τρόπο και στο δικό τους χρόνο, και καθοδηγούμενα από τον εαυτό τους και μόνο. Αυτό το είδος παιχνιδιού βέβαια δεν είναι κάτι νέο, δεν το ανακαλύψαμε εμείς οι ενήλικοι, είναι ο φυσικός τρόπος παιχνιδιού των παιδιών, τα οποία πάντα ήθελαν και επιδίωκαν να παίζουν με όλες τους τις αισθήσεις, με τα χώματα, τις λάσπες, τον πηλό, και τόσα άλλα υλικά της φύσης που υπήρχαν απλόχερα γύρω τους.

Ακριβώς επειδή χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις, ο παιδικός εγκέφαλός δέχεται αισθητηριακά ερεθίσματα που είναι απαραίτητα για την ολοκληρωμένη του ανάπτυξη. Καθώς, πχ το παιδί βουτάει το χέρι του μέσα στην φρουτόκρεμά του, βάφει με χρώματα όλο του το σώμα ή τσαλαβούταει σε όποια νερολακούβα βρει στον δρόμο του, οι αισθητηριακοί υποδοχείς του δέρματός, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αισθήσεις, συνθέτουν μια πλήρη εικόνα, που επιτρέπει στον εγκέφαλο να δημιουργήσει σταδιακά μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού και του κόσμου γύρω του. Αυτό το παιχνίδι βέβαια, συχνά οδηγεί σε αυτό που εμείς βλέπουμε ως «χάος», αυτό το χάος όμως είναι αποτέλεσμα των αναζητήσεων των παιδιών και αν γνωρίζαμε τί ευκαιρίες τους στερούμε, θα καταλαβαίναμε πόσο άδικο είναι να μην το επιτρέπουμε, να μην το ενθαρρύνουμε, να μην το προκαλούμε…! 

Τα υλικά του Messy Play 

Η λίστα των υλικών είναι πραγματικά ατελείωτη, ας αναφέρουμε κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά.

    Τα πιο υγρά… Αφρός, δακτυλομπογιές, κόλλα, σαπουνόφουσκες, βρεφικό λάδι, νερό, ζελέ, γιαούρτι
    Τα μαλακά… Πηλός, λάσπη, ζυμάρι, πλαστελίνες, αφρός, μπάλες, μπαλόνια, μαγειρεμένα ζυμαρικά
    Και τα πιο στεγνά… Άμμος, κραγιόνια, χαρτιά, υφάσματα, πέτρες, κοχύλια, φύλλα, αλεύρι, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι

Γιατί είναι απαραίτητο στη ζωή των παιδιών?

Γιατί οι έρευνες δείχνουν πως:

    Τα μικρά παιδιά βασίζονται στα ερεθίσματα που μιλάνε στις αισθήσεις τους για να μάθουν για το περιβάλλον τους.
    Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι αυτό που  βοηθά στην οικοδόμηση των νευρικών συνδέσεων που υποστηρίζουν τη σκέψη, τη μάθηση και τη δημιουργικότητα.
    Η έκθεση των παιδιών, ειδικά των παιδιών της πόλης, σε αισθητηριακές εμπειρίες μειώνεται, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολλά αισθητηριακά προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στην ανάπτυξη.

Ο εγκέφαλος των παιδιών μαθαίνει από τις εμπειρίες που του παρέχει το σώμα, γι’ αυτό και τα παιδιά, και ειδικά τα μικρότερα, έχουν την ανάγκη να εξερευνούν το περιβάλλον με όλες τις αισθήσεις τους. Καθώς αναρωτιούνται και δοκιμάζουν, αρχίζουν να παρατηρούν, να αξιολογούν τις πληροφορίες, να προβλέπουν, με λίγα λόγια δηλαδή, κάνουν τα πρώτα βήματα προς την κατανόηση της επιστημονικής μεθόδου! Διότι, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τα μικρά παιδιά ενεργούν πραγματικά σαν επιστήμονες – θέτουν ερωτήσεις, συλλέγουν δεδομένα, δίνουν τις δικές τους απαντήσεις… Δεν λερώνουν απλά και μόνο για να λερώσουν, δεν το κάνουν για να μας δυσκολέψουν. Πριν το παιδί αναποδογυρίσει το μπολ με το φαγητό του πάνω στο τραπεζάκι του για 8η φορά, πριν ρίξει όλες τις κατσαρόλες στο πάτωμα, είναι πολύ πιθανόν στο μυαλό του να έχουν προηγηθεί ερωτήσεις όπως  «Τί θα συμβεί αν το κάνω αυτό, θα συμβαίνει κάθε φορά το ίδιο;  αν τώρα το κάνω κάπως διαφορετικά;» Εκεί που  εμείς μπορεί απλά να βλέπουμε κηλίδες μπογιάς σε έναν καμβά (ή σε ένα χαλί ή ένα τοίχο!) το παιδί διερευνά και μαθαίνει. Την ώρα πχ που ανακατεύει μπογιές πάνω στο τραπέζι  το παιδί διερωτάται σχετικά με την υφή, την κίνηση, τα μοτίβα, τα χρώματα, την ανάμειξή τους. Αυτές οι εμπειρίες, που τόσο αυθόρμητα τα παιδιά προσφέρουν στον εαυτό τους, αυτές οι καταστάσεις που εμάς μπορεί να μας κουράζουν ή να μας δυσαρεστούν, είναι αυτές που κάνουν τα παιδιά να γεμίζουν με χαρά και αυτοπεποίθηση, αυτές που τα βοηθούν να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης, να καλλιεργήσουν έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης και κριτικό τρόπο σκέψης, ενώ είναι ακόμα μικρά και όλα γίνονται τόσο φυσικά και αβίαστα.

Πώς ανταποκρινόμαστε στο Messy Play των παιδιών?

Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι τo Messy Play σχεδιάζεται έχοντας κατά νου  τη φυσική περιέργεια των παιδιών. Δεν υπάρχει «σωστός» και «λάθος» τρόπος να παίξει κάποιος με τα μη-δομημένα υλικά του, δεν χρειάζεται να υπάρχει κανένα άλλο τελικό αποτέλεσμα εκτός από το να διασκεδάζει το παιδί, και πρέπει πάντα να νιώθει ελευθερία ώστε να εξερευνήσει ανενόχλητο και απορροφημένο. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικοι πρέπει να καταφέρουμε να απενοχοποιήσουμε το «λέρωμα», ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε πιθανές προσδοκίες μας για «μάθηση» και συγκεκριμένα αποτελέσματα, να εστιάσουμε στη χαρά που βιώνουν τα παιδιά όταν παίζουν και να τα αφήσουμε να μας παρασύρουν στους δικούς τους δρόμους παιχνιδιού.

Αν και συνήθως τα παιδιά δεν χρειάζονται κάποια βοήθεια για να εμπλακούν στο παιχνίδι, υπάρχει πάντα η περίπτωση κάποιο αρχικά να διστάζει ή και να έχει κάποια αισθητηριακή ευαισθησία που το δυσκολεύει. Εμείς, οι ενήλικοι, είμαστε εκεί για να του δώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται, να το εμπλέξουμε έμμεσα στο παιχνίδι.  Ποτέ δεν πιέζουμε, δεν βάζουμε εμείς τα χέρια του πάνω στα υλικά,  ποτέ δεν συγκρίνουμε με τα άλλα παιδιά γύρω του που πιθανόν παίζουνε. Προσαρμόζουμε το παιχνίδι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το υποστηρίζουμε και το ενθαρρύνουμε με ουσιαστικές παρατηρήσεις (πχ  «τί πολύχρωμη που έγινε τώρα η ζωγραφιά σου»), ασχολούμαστε εμείς με τα υλικά και το πιθανότερο είναι ότι και το παιδί σύντομα θα ακολουθήσει.

Τί προσφέρει το Messy Play στην ανάπτυξη των παιδιών :

Προσωπική, συναισθηματική & κοινωνική ανάπτυξη

    Τα παιδιά χτίζουν αυτοπεποίθηση,  αυτοεκτίμηση, ανεξαρτησία, καθώς μπορούν μόνα τους να επιλέγουν και να δοκιμάζουν, να επιδίδονται σε κάτι που τόσο τους αρέσει χωρίς περιορισμούς και παρεμβάσεις, χωρίς τελικό αποτέλεσμα και ανταγωνισμό.
    Αναπτύσσουν συγκέντρωση, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και σχεδιασμού.
    Μέσω του παράλληλου παιχνιδιού με ενήλικες και με άλλα παιδιά, εξασκούνται οι δεξιότητες παρατήρησης, αλληλεπίδρασης και συνεργασίας.
    Προωθείται ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός για τους άλλους.
    Αποτελεί μια διέξοδο για τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τις σκέψεις.

Κινητική & γνωστική ανάπτυξη

    Ασκείται ο συντονισμός ματιού-χεριού, η λεπτή και η αδρή κινητικότητα, η  δεξιότητα του κοψίματος, της γραφής, της χρήσης εργαλείων, καθώς ανακατεύουν, σκαλίζουν, χαράζουν, πετάνε κλπ.
    Αποκτούν μια εικόνα του τί σημαίνει προσωπικός χώρος.
    Αποκτούν έλεγχο του σώματός τους, ευστάθεια και ισορροπία, καθώς μεταφέρουν, αδειάζουν ή γεμίζουν.
    Ασκούν τη συγκέντρωσή τους, καθώς απορροφώνται για ώρα από το παιχνίδι τους.

Επικοινωνία & ανάπτυξη της γλώσσας

    Καθώς παίζουν χρησιμοποιούν λέξεις και χειρονομίες, κάνουν ερωτήσεις για πράγματα που θέλουν να μάθουν, εξηγούν τις ενέργειές τους.
    Καθώς αποκτάνε όλο και μεγαλύτερες λεκτικές δεξιότητες, αρχίζουν να περιγράφουν τις ιδιότητες, τις διαφορές και τις ομοιότητες αυτών που βλέπουν, που ακούν, που ακουμπάν, που μυρίζουν και γεύονται.
    Ενθαρρύνονται οι δεξιότητες της σκέψης και της αφήγησης, ακόμα και του γραπτού λόγου.

Μαθηματική ανάπτυξη

    Μαθαίνουν να καταμετρούν, να υπολογίζουν, να κατατάσσουν, να ομαδοποιούν, να τοποθετούν, να ταξινομούν, να δημιουργούν μοτίβα
    Έρχονται κοντά σε έννοιες, όπως του σχήματος και του μεγέθους.
    Αρχίζουν να κατανοούν τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Δημιουργική ανάπτυξη

    Έρχονται σε επαφή και εξοικείωνονται με υλικά της φύσης και καλλιτεχνικά υλικά.
    Εξερευνούν τα χρώματα, τα σχήματα και τον χώρο.
    Ενθαρρύνεται η φαντασία τους, το αισθητηριακό παιχνίδι σύντομα αρχίζει και γίνεται και παραστατικό.
    Εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους μέσα από το χρώμα, τις υφές και τα σχήματα, με τρισδιάστατο ή δισδιάστατο τρόπο.

Το Messy Play, πάνω απ όλα, ενθαρρύνει τα παιδιά να υιοθετήσουν μια θετική προσέγγιση απέναντι στις νέες εμπειρίες. Παρέχει στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, έναν άριστο τρόπο έκφρασης και εκτόνωσης, καθώς και απελευθέρωσης από τις καθημερινές προσδοκίες για καθαριότητα, τάξη και γενικά κομφορμισμό.  Και ακριβώς επειδή αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αποτελεί για τα παιδιά την ιδανική ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους!

Εμείς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι τα παιδιά κάθε ηλικίας, είναι άνθρωποι ισότιμοι και ικανοί, με έμφυτη την επιθυμία και την ικανότητα για μάθηση, και με το δικαίωμα να κινηθούνε προς αυτήν με όποιον τρόπο επιλέγουν οι ίδιοι, με τον τρόπο που ορίζει η φύση τους, χωρίς να επηρεάζονται από τις δικές μας προσδοκίες, τα δικά μας φορτία. Ας εμπιστευτούμε λοιπόν τα παιδιά, το «χάος» που δημιουργούν τριγύρω μας ας το δούμε ως μια διαδικασία μάθησης, συναισθηματικής έκφρασης και δημιουργικής ανάπτυξης, ως πηγή χαράς και ευχαρίστησης. Και όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να γευτούν αυτή την ελευθερία στην παιδική τους ηλικία, εύχομαι να έχουν την τύχη να την γνωρίσουν δίπλα στα παιδιά τους. Η βοήθεια τους είναι πολύτιμη και παρέχεται απλόχερα, αρκεί να την δούμε και να την δεχτούμε!

Ελένη Οικονομίδου (Hehe Art) MSc Αναπτυξιακής Ψυχολογίας

Πηγή: Messy play with hehe art  Το διαβάσαμε εδώ

Επιμέλεια σελίδας: Γιαννούτσου Θεοδώρα Εργοθεραπεύτρια

http://www.4disabled.gr/archives/17190

Τα επιτραπέζια παιχνίδια ως τεχνική αντιμετώπισης της δυσαριθμησίας

0
0
Η δυσαριθμησία ορίζεται ως μια Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία που αφορά την εκμάθηση και κατανόηση της αριθμητικής και της περαιτέρω ανάπτυξης των μαθηματικών δεξιοτήτων.Οι μαθητές με δυσαριθμησία δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ των αριθμών και των ποσοτήτων που αντιπροσωπεύουν, καθώς και τις μαθηματικές έννοιες. Εμφανίζουν επίσης δυσκολία στο να εκτελέσουν τις βασικές μαθηματικές πράξεις και να χρησιμοποιήσουν σωστά χρονικές έννοιες. Έρευνες έχουν δείξει πως οι μαθητές με δυσαριθμησία παρουσιάζουν οπτικο-χωρικές δυσκολίες, δηλαδή δυσκολία στο να επεξεργαστούν ότι βλέπουν τα μάτια, και δυσκολίες επεξεργασίας της γλώσσας, δηλαδή δυσκολία να επεξεργαστούν ότι ακούει το αφτί.

Μια διασκεδαστική τεχνική για την αντιμετώπιση της δυσαριμθησίας είναι το παιχνίδι με τα κλασικά επιτραπέζια «φιδάκι» και «γκρινάρης». Τα παιχνίδια αυτά μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν ανάλογα με τον στόχο διδασκαλίας. Μπορούμε να διδάξουμε και τις τέσσερις μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό, διαίρεση).
Ζητάμε από το παιδί ή τα παιδιά με δυσκολίες στα μαθηματικά να μετακινήσουν το πιόνι τους αναλόγως το διδακτικό στόχο. Παραδείγματος χάρη, αν θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά την πρόσθεση των ομοίων αριθμών (1+1, 2+2, 3+3, κτλ), τους ζητάμε να προχωρήσουν το πιόνι τους τόσες θέσεις όσες δείχνει το ζάρι τους και άλλες τόσες ακόμη. Αν θέλουμε να διδάξουμε την προπαίδεια του 3, ζητάμε από τα παιδιά να προχωρήσουν το πιόνι τους τόσες θέσεις όσες δείχνει το ζάρι πολλαπλασιάζοντάς τες με το 3. Αν θέλουμε να διδάξουμε την πρόσθεση ενός αριθμού με το 10, ζητάμε να προχωρήσουν το πιόνι τους τόσες θέσεις όσες δείχνει το ζάρι τους και άλλες 10 ακόμη. Μπορούν επίσης να μετακινούν το πιόνι τους διπλάσιες ή μισές θέσεις από τον αριθμό που δείχνει το ζάρι ή τα ζάρια τους. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε αναλόγως με τον εκπαιδευτικό στόχο παρέμβασης.

Τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες κατακτούν τη γνώση πολύ πιο εύκολα και αποκτούν θετική στάση απέναντι στη μάθηση.

Φώτης Παπαναστασίου

Ειδικός Παιδαγωγός

MSc Σχολική Ψυχολογία

http://eidikospaidagogos.gr/epitrapezia-dysarithmisia/

5 ερωτήσεις που διστάζω να κάνω στον λογοθεραπευτή

0
0
«Γιατί χρησιμοποιούν τον καθρέφτη;»
Ο καθρέφτης είναι ένα από τα βασικά εργαλεία του λογοθεραπευτή.
Με τη βοήθεια του καθρέφτη το παιδί μπορεί να βλέπει τον εαυτό του και να διορθώνει τα λάθη του. Μπορεί να δει και να αντιληφθεί καλύτερα πως πρέπει να τοποθετήσει τους αρθρωτές (γλώσσα, χείλη, δόντια) προκειμένου να εκφέρει σωστά τα φωνήματα που το δυσκολεύουν. Ο καθρέφτης χρησιμοποιείτε κυρίως στην αποκατάσταση των αρθρωτικών δυσκολιών.

«Γιατί οι συνεδρίες γίνονται σε παιδικά τραπέζια και καρέκλες;»
Όσο άβολο κι αν είναι για τον λογοθεραπευτή, ο θεραπευτής πρέπει πάντα να «κατεβαίνει» στο επίπεδο του παιδιού. Το παιδί πρέπει να νιώθει άνετα και αναπαυτικά. Δεν έχει νόημα να κάθεται σε αυτόν τον τεράστιο «θρόνο» (καρέκλες ενηλίκων), όπου τα ποδαράκια του κρέμονται, η πλάτη του είναι μακριά από το κάθισμα κτλ. Τόσο για πρακτικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους, οι συνεδρίες γίνονται κατα κανόνα σε παιδικά έπιπλα.
«Μα κάνουν καθόλου δουλειά ή όλη την ώρα παίζουν;»
Αυτή είναι μια ερώτηση που νιώθω ότι πολλές θέλουν να μου κάνουν οι γονείς αλλά διστάζουν...
Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τόσο η αξιολόγηση όσο και η αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο παρά μόνο μέσα από το παιχνίδι. Ο λογοθεραπευτής πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζει τα παιχνίδια στις θεραπείες και τις θεραπείες στο παιχνίδι. Κάρτες, επιτραπέζια, χαρτιά, μαρκαδόροι, παραμύθια, κούκλες, κουζινικά, ζωάκια, παζλ..... Όλα τα παραπάνω αν χρησιμοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο, μπορούν να γίνουν το καλύτερο θεραπευτικό υλικό.

«Αχ αυτά τα γλωσσοπίεστρα!!!! Γιατί τα χρησιμοποιούν;»
Πολλές φορές τα παιδιά τρομάζουν όταν με βλέπουν να βγάζω το «ξυλάκι» και αυθόρμητα βάζουν το χέρι τους μπροστά για να καλύψουν το στόμα τους. Τους εξηγώ ότι δεν πρόκειται να κάνω αυτό που κάνει και ο γιατρός……
Δυστυχώς πολλές φορές ο λογοθεραπευτής πρέπει να χρησιμοποιήσει το γλωσσοπίεστρο προκειμένου να δείξει στο παιδί τη σωστή τοποθέτηση για την σωστή παραγωγή των φωνημάτων (φυσικά κάθε γλωσσοπίεστρο είναι αποστειρωμένο και μιας χρήσης).

«Τι να πω στο παιδί μου για τον λογοθεραπευτή και την λογοθεραπεία; Καλύτερα να μην του πω την αλήθεια γιατί θα το πληγώσω και δεν θα θέλει να έρθει στιςσυνεδρίες»
Όπως όλοι οι γονείς γνωρίζουμε, οφείλουμε να λέμε στα παιδιά μας την αλήθεια, απλά μπορούμε να ‘φιλτράρουμε’ τα λόγια μας. Φυσικά ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού θα επιλέξουμε τις πληροφορίες που θα του δώσουμε. Σε μεγαλύτερα παιδιά, που από μόνα τους αντιλαμβάνονται τις αδυναμίες τους, τους λέμε την αλήθεια και φυσικά τονίζουμε στο παιδί μας ότι δεν είναι το μόνο που μπορεί να έχει αδυναμίες σε κάποιους τομείς. Ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς σε άλλα πράγματα είναι καλοί και σε άλλα δυσκολεύονται και όλοι όταν έχουμε κάποια αδυναμία απευθυνόμαστε στα κατάλληλα πρόσωπα προκειμένου να μας βοηθήσουν. Στα μικρότερα παιδιά μπορούμε να δώσουμε πολύ λιγότερες πληροφορίες, να τονίσουμε ότι θα υπάρχει το στοιχείο του παιχνιδιού και ότι αυτό το πρόσωπο θα σου δείξει πως να λες κάποιες φωνές-γράμματα-λέξεις με έναν διαφορετικό τρόπο. Καλό είναι να αποφεύγουμε εκφράσεις του τύπου: «Σωστό», «Λάθος», «Δεν μιλάς σωστά, καλά, καθαρά», «Δεν ξέρεις πολλές λέξεις», «Κομπιάζεις και κολλάς συνέχεια σε λέξεις όταν μιλάς» κτλ.
Τέλος, αυτό που είναι βέβαιο είναι πως το αρνητικό συναίσθημα του γονέα σε σχέση με την λογοθεραπεία, οι αμφιβολίες ή η αμφισβήτηση σίγουρα μεταφέρονται και στο παιδί μας. Πολλές φορές είναι ο ίδιος ο γονέας εκείνος που δεν είναι έτοιμος για να μπει το παιδί του στη διαδικασία της αποκατάστασης.
Για το Σύγχρονο Παιδαγωγείο :

Λία Παλαιολόγου

Λογοπεδικός BSc

Κρήτης 6, Βριλήσσια, ΤΚ.15235

κ.6942468102      e.lpalaiologou@yahoo.gr

www.facebook.com/LiaPalaiologouLogopedikos

http://sigxronopaidagogeio.blogspot.gr/2013/06/v-behaviorurldefaultvmlo_6.html

Dora η εξερευνήτρια

Αδρή κινητικότητα

0
0
Τι είναι αυτη η αδρή κινητικότητα που ακούμε;
Σε απλά ελληνικά...

Είναι οι κινήσεις που κάνει το παιδί, απο μηνων ακόμη, προκειμένου να στηριχτεί, να μετακινηθεί, να κουβαλήσει Είναι η στήριξη στα τεσσερα, το μπουσούλημα, τα πλάγια βήματα, το περπάτημα, το τρέξιμο, η μεταφορά πραγμάτων, το πέταγμα αντικειμένων, η κλωτσιά, το ανεβοκατέβασμα σκάλας κλπ κλπ κλπ



Έχει μεγάλη σημασία να μην πιέζουμε το παιδί να κατακτήσει οτιδήποτε απο τα παραπάνω Απλά παρατηρούμε, το βοηθουμε όταν το βλέπουμε οτι προσπαθεί απο μόνο του και ενημερώνουμε τον σωστό παιδίατρο που έχουμε επιλέξει για την πορεία μας

Αν κάτι μας ανησυχεί το ερευνούμε όχι στο νετ αλλά μιλώντας με τον κατάλληλο επιστημονα, που στην περίπτωσή μας είναι καποιος παιδονευρολόγος, αναπτυξιολόγος ή εργοθεραπευτής



Παιχνίδια που θα εξασκήσουν την αδρή κινητικότητα:
(http://www.parents.gr/psych/a137)

Tούνελ, τραμπολίνο, μικρές μπάρες ισορροπίας, στεφάνια, μπάλες.

Με αυτά τα παιχνίδια ένα παιδί θα βοηθηθεί στην ευλυγισία, ακρίβεια των κινήσεών του, την δύναμή του, την σωματική του διάπλαση, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση της έννοιας του χώρου.

Αυτά τα παιχνίδια είναι αντίστοιχα με αυτά που υπαρχουν σε μία παιδική χαρά, ή και με ήπιας μορφής αθλητισμό (π.χ. κολύμπι) - παιχνίδια που συνήθως κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι ελεύθερα στην διάθεση των παιδιών.






Αδρη κινητικότητα και εργοθεραπεία 




Αναπτύξτε την αδρή κίνηση του παιδιού σας παίζοντας!

Τι είναι η αδρή κίνηση;
Αδρή κίνηση είναι ικανότητα του παιδιού να εκτελεί δραστηριότητες που απαιτούν την ενεργοποίηση μεγάλων μυών ή μυϊκών ομάδων, όπως στη βάδιση, στο τρέξιμο, κ.ά.

Η φυσιολογική αδρή κινητικότητα αποτελεί τη βάση για την οργάνωση και την εκτέλεση των πιο εκλεπτυσµένων κινήσεων (λεπτή κινητικότητα) που είναι απαραίτητες για τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής του ανθρώπου, όπως το ντύσιµο, η σίτιση, το γράψιµο κλπ. Τα παιδιά µε διαταραχές της αδρής κινητικής λειτουργίας επηρεάζουν την καθηµερινή τους ζωή στο σπίτι και στο σχολείο.

ικανότητα να πετάει – πιάνει μπάλα
ισορροπία
πηδηματάκια

Οι δεξιότητες αδρής κίνησης αναπτύσσονται σταδιακά από την ηλικία των 2 μηνών κιόλας όπου ένα βρέφος μπορεί να ρολλάρει αυτόνομα, να στηρίζει το κεφαλάκι του καθώς και να αρχίζει να στηρίζει το βάρος του στα χεράκια ανασηκώνοντας το κεφαλάκι του.

Μέσα από το παιχνίδι το παιδί αναπτύσσει σιγά σιγά τον αδρό συντονισμό και στην ηλικία των 6 ετών πλέον η αδρή κίνηση έχει ωριμάσει με αποτέλεσμα να μπορεί να εκτελεί σύνθετες στοχοκατευθυνόμενες κινήσεις που απαιτούν ακρίβεια και διαδοχή, όπως για παράδειγμα να κάνει κούνια, να σκαρφαλώνει, να πηδάει ψηλά, να πετά και να πιάνει μια μπαλίτσα, να στοχεύει κατάλληλα βάζοντας καλάθια, να κλωτσά κινούμενη μπάλα με επαρκή δύναμη και κατάλληλο στόχο κ. α.

Όλες οι παραπάνω είναι καθημερινές δραστηριότητες στο πρόγραμμα ενός παιδιού και χρειάζεται σε αυτές να συμμετέχει λειτουργικά για να έχει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση να νιώθει χαρούμενο και σημαντικό μέλος στην ομάδα.

Για να το καταφέρει αυτό χρειάζεται οι δεξιότητες που αφορούν στην ισορροπία, στη μεταφορά βάρους, στην σταθερότητα σώματος να έχουν αναπτυχθεί στο ανάλογο επίπεδο με βάση την χρονολογική ηλικία του και όλες μαζί να οδηγούν σε μια συντονισμένη κίνηση του σώματος του στον χώρο.

Οι δεξιότητες αδρής κίνησης σχετίζονται άμεσα και με άλλες κινητικές δεξιότητες όπως η λεπτή κίνηση.

Ένα παιδί με δυσκολίες συντονισμού της αδρής κίνησης έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει σημαντικές δυσκολίες στο να διατηρεί μια λειτουργική καθιστή θέση κατά την διάρκεια γραφοκινητικών δραστηριοτήτων, να εκτελεί επιδέξιες λεπτές κινήσεις, να συντονίζει κατάλληλα μάτι – χέρι κ.α.

Έτσι λοιπόν

Χορέψτε…

Ζητήστε από το παιδί να μιμηθεί μια μια στην αρχή και πιο συνδυαστικά μετά, όλες τις φιγούρες σας.

Βάλτε μουσική και διασκεδάστε το!

Οργανώστε μαζί μια χορογραφία τριών βημάτων και εμπλουτίστε την σιγά σιγά ….

Παίξτε τα ζώα …

Πώς περπατά η αρκούδα , πώς τρώει η κοτούλα, πώς τρέχει το λιοντάρι, πώς έρπει το φιδάκι, πώς κολυμπά το δελφίνι, πώς πετά το πουλάκι, πώς ουρλιάζει ο λύκος την πανσέληνο, πώς πηδά το βατραχάκι από νούφαρο σε νούφαρο …….

Κάντε παρεούλα τις δουλειές του σπιτιού …

Μπορεί να μην τις κάνει τόσο καλά όσο εσείς αλλά η προσπάθεια και η συμμετοχή είναι που μετρά. Δραστηριότητες που απαιτούν σπρώξιμο, τράβηγμα και έντονη δράση ξυπνούν τους μύες και τις αρθρώσεις. Έτσι λειτουργούν ενισχυτικά, ρυθμίζουν και οργανώνουν.

Ας καθαρίσει με την ηλεκτρική σκούπα το χαλί του δωματίου του ή ας το σφουγγαρίσει, ας καθαρίσει τα τζάμια στα χαμηλά μέρη τους ή ας μεταφέρει σιγά σιγά τα βιβλία και τα διακοσμητικά στοιχεία από τα ράφια της βιβλιοθήκης για να την καθαρίσετε.

Ας φέρει τον κουβά με τα φρεσκοπλυμμένα ρούχα από το πλυντήριο στην βεράντα και ας δοκιμάσετε παρέα να τοποθετεί ένα ένα μανταλάκι στα ρουχαλάκια του.

Οι δουλειές δεν τελειώνουν !

Βρείτε την κατάλληλη , για την ηλικία του παιδιού σας και αφήστε το να συμμετέχει ενεργά!

hamomilaki.blogspot.com

Σαπουνόφουσκες

0
0
Νομίζω οτι είναι το πιο φτηνό, το πιο διασκεδαστικό, και το πιο κοινώς αποδεκτό παιχνίδι από ολα αυτα που υπάρχουν. Πόσες φορές δεν εχετε δει παιδια να τρέχουν σαν μαγεμένα πίσω απο τις σαπουνόφουσκες που φτιαχνει κάποιος; Γέλια, τρεξίματα, μαλώματα ποιος θα πετύχει τις πιο πολλες...

Όπως τα περισσότερα παιχνίδια, έτσι και οι σαπουνόφουσκες προσφέρουν κι αυτές την συμβολή τους στην ανάπτυξη του παιδιου. Μπορείτε να τις χρησιμοποιησετε σε αρκετα μικρη ηλικια, φυσικα σε αποσταση ασφαλειας απο το μηνών παιδάκι σας για να δειτε κατα πόσο συγκεντρώνει και γυμνάζει το βλέμμα του, ακολουθώντας την πορεία της καθε σαπουνόφουσκας. Στα μεγαλύτερα παιδάκια εκτός απο την διασκέδαση που τους προσφέρει αυτο το παιχνίδι, τα βοηθάει στον συντονισμό χέρι - μάτι αλλά και στην αδρή κινητικότητα, μέσω του τρεξίματος και του κυνηγιου.



Το www.lovebaby.gr προτείνει :

Συνταγή για απλές σαπουνόφουσκες
1 κ.σ. υγρό σαπούνι πιάτων
1 φλιτζάνι νερό

Μαγικές σαπουνόφουσκες
1 κ.σ. γλυκερίνη
2 κ.σ. υγρό σαπούνι πιάτων
1 φλιτζάνι νερό

Γλυκές σαπουνόφουσκες
1 κ.σ. ζάχαρη ή μέλι
2 κ.σ. υγρό σαπούνι πιάτων
1 φλιτζάνι νερό

Χρωματιστές σαπουνόφουσκες
1 κούπα νερό όπου μέσα έχει διαλύσει χρωματιστή τέμπερα
2 κ.σ. υγρό σαπούνι πιάτων

Μικρά μυστικά για ...πετυχημένες σαπουνόφουσκες
Αναμείξτε τα υλικά σας, μία ημέρα πριν τις χρησιμοποιήσετε και κρατήστε τα φυλαγμένα σε ένα πλαστικό παγουράκι στο ψυγείο.
Η γλυκερίνη θα τις κάνει μεγαλύτερες και να κρατούν περισσότερο. Είναι πάμφθηνη και μπορείτε να τη βρείτε σε φαρμακεία.
Οι χρωματιστές σαπουνόφουρσκες μπορεί να δημιουργήσουν μπέρδεμα. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιήσατε χρώματα υδατοδιαλυτά που φεύγουν εύκολα με το νερό.

Το www.infokids.gr προτείνει :

Υγρό για μεγάλες σαπουνόφουσκες
1/4 της κούπας υγρό σαπούνι για τα πιάτα
1/2 κούπα νερό
3 κουταλιές της σούπας γλυκερίνη (προμηθευτείτε την από τον φαρμακείο)

Υγρό για απλές σαπουνόφουσκες
6 κούπες νερό
2 κούπες υγρό σαπούνι για τα πιάτα
3/4 της κούπας σιρόπι γλυκόζης (θα την προμηθευτείτε στο σούπερ μάρκετ)

Έχοντας συγκεντρώσει τα απαραίτητα υλικά, ανάλογα με τις σαπουνόφουσκες της επιλογής σας, προχωράτε στη διαδικασία της ετοιμασίας. Ανακατέψτε τα υγρά της συνταγής που έχετε επιλέξει τουλάχιστον μία μέρα πρίν τα χρησιμοποιήσετε. Τοποθετήστε το υγρό σε ένα μεγάλο μπολ ή σε κάποιο μπουκαλάκι, βάλτε μέσα τα σχήματα και κουνήστε τα στον αέρα έτσι ώστε να γίνουν οι σαπουνόφουσκες. Το υγρό που σας περίσσεψε, φυλάξτε το σε ένα μπουκαλάκι με πώμα για μελλοντική χρήση.

Εάν για κάποιο λόγο χάσατε ή δεν έχετε τα σύνεργα που κάνουν τις σαπουνόφουσκες να παίρνουν σχήμα μην αγχώνεστε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά καλαμάκια, συρμάτινες κρεμάστρες που θα τις ενώσετε σε σχήμα κύκλου, καθαριστικά πίπας.

Βιβλία για το θέμα μας:
Οι χρωματιστές σαπουνόφουσκες της Ρόζυ-Ροζ
Σοφία Μαντουβάλου
Εικόνες: Αντρέας Καράμπελας

Η μεγάλη αγάπη της Ρόζυ-Ροζ είναι οι σαπουνόφουσκες και σε κάθε ευκαιρία γεμίζει όλη την πόλη με αυτές. Ετοιμάζει ένα τρελό-τρελό πάρτι με σαπουνόφουσκες για τους φίλους και με όλα τα καμώματά της θα τους ξετρελάνει όλους.

ISBN: 960-03-1200-1
Σκληρό εξώφυλλο
σελ. 44
εκδόσεις Καστανιώτη

Περισσότερα θέματα εργοθεραπείας ==> http://myergotherapy.blogspot.com/


Παιγνιοθεραπεία

0
0
Η παιγνιοθεραπεία είναι μια μορφή παιδοψυχοθεραπείας, που χρησιμοποιεί το παιχνίδι του παιδιού σαν τον βασικό του δρόμο προς το ασυνείδητο, δηλαδή σαν στην βασική μορφή επικοινωνίας και κατανόησής του. Κι ακριβώς επειδή το παιχνίδι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέσο κατανόησης όχι μόνο των προβλημάτων μα και των δυνατοτήτων του παιδιού, γι'αυτό και χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Μέσα από στην επικοινωνία αυτή, γίνεται δυνατή η επεξεργασία των προβλημάτων του παιδιού ανάλογα με τους στόχους που έχουν αρχικά καθοριστεί. Για μερικούς τουλάχιστον η χρησιμοποίηση του παιχνιδιού στην κλινική πράξη ίσως φαίνεται σαν κάτι παράξενο. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί πολλοί θεωρούν το παιχνίδι σαν αντίθετο της σοβαρότητας. Κι όμως o S. Kierkegaard ήδη το 1847 έγραφε: «τα παιδιά τα γνωρίζουμε καλύτερα βλέποντάς τα να παίζουν» Η συστηματική χρησιμοποίηση του παιχνιδιού σαν διαγνωστικό θεραπευτικό μέσο τοποθετείται γύρω στη δεύτερη με τρίτη δεκαετία του αιώνα μας. Έχει κοινές ρίζες με στην παιγνιοθεραπεία, που χρονολογείται από το 1919 όταν η M. Klein άρχισε στην πρώτη της παιδοψυχανάλυση με ένα 5χρονο αγοράκι χρησιμοποιώντας παιχνίδια.





Ποιοι είναι οι στόχοι της παιγνιοθεραπείας:

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για τους στόχους της παιγνιοθεραπείας, αλλά ένας από τους εγκυρότερους είναι το να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε το παιδί στο φυσιολογικό ρυθμό της εξέλιξής του. Η επεξεργασία αγχογόνων εμπειριών-στερήσεις, υπερερεθισμός, απόρριψη, εξαναγκασμός και συγκρούσεις-που σχετίζονται με μια λαθεμένη εξέλιξη, αποτελεί στόχο της παιγνιοθεραπείας, ώστε να μπορέσει το παιδί να βρει αυτό που του λείπει, με σκοπό επίσης να ελευθερώσει το δρόμο του παιδιού, που οδηγεί σε μια αυθόρμητη εξέλιξη και «αυτοεπούλωση». Η βελτίωση συμπτωμάτων δεν αποτελεί πάντα κριτήριο βελτίωσης. Μερικές φορές όμως ένα σύμπτωμα είναι τόσο βασανιστικό, τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για τον περίγυρό του, που η εξάλειψή του κρίνεται αναγκαία, έστω κι αν δεν αγγίζεται άμεσα ή βαθύτερα η αιτία που το προκαλεί. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που το σύμπτωμα αποτελεί το υγιέστερο κομμάτι της προσωπικότητας και λειτουργεί σαν κραυγή βοήθειας. Η παιγνιοθεραπεία θα ενδεικνυόταν για παιδιά με εμφανή συμπτώματα, που δείχνουν πως υποφέρουν έντονα π.χ. άγχος, απομόνωση, αϋπνίες, αισθήματα κατωτερότητας, ενούρηση, εγκόπριση, κ.λ.π κι από τα οποία συχνά το παιδί δείχνει με τον τρόπο του πως θέλει να απαλλαγεί. Επίσης πιθανά προβλήματα με φίλους, συμμαθητές, δασκάλους, γονείς, κ.λ.π.- και που μπορεί ν'αποτελούν εκφράσεις οποιουδήποτε επιπέδου ψυχοπαθολογίας- θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά.

http://www.momyz.gr/


Το παιχνίδι είναι εκείνο που είναι καθολικό και που ανήκει στην υγεία: το παίξιμο διευκολύνει την ανάπτυξη και συνεπώς την υγεία (D.W.Winnicott,1971)

Το παιχνίδι είναι ελεύθερη κι αβίαστη έκφραση και είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο γιατί αναπτύσσει τη φαντασία του και τον οδηγεί σε νέους τρόπους θεώρησης της ζωής κι αντιμετώπισης της. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του παιδιού και είναι τόσο σημαντικό όσο η μητρική αγκαλιά.

Για το παιδί το παιχνίδι είναι έργο, τρόπος εξερεύνησης και κυριαρχίας του εξωτερικού του κόσμου και των εσωτερικών του συγκρούσεως. Μέσα απ΄αυτό εκφράζει και διεργάζεται τις φαντασιώσεις του και τις δραματοποιεί. Δίνει καινούριο νόημα στα δρώμενα και επαναπροσδιορίζει τη θέση του μέσα σ΄αυτά.

Το παιχνίδι που κάνει το παιδί μόνο του (όπως κι αυτό που κάνει με τους φίλους του) διαφέρει απ΄αυτό που συντροφεύετε από έναν ειδικό θεραπευτή μέσα σε μια θεραπευτική διαδικασία. Εκεί, το παιχνίδι είναι μέσο κι έχει κάποιο σκοπό. Το παιδί βρίσκεται υπό παρατήρηση, παίρνει προσοχή, του δίνεται η άδεια κι ενισχύεται για να παίξει.

Στην παιγνιοθεραπεία, το παιχνίδι λειτουργεί σαν μια συμβολική διαδικασία και καθώς το παιδί δημιουργεί εικόνες, ιστορίες, δραματικό παιχνίδι, παίζει με διάφορα αντικείμενα και παιχνίδια, η συμβολική φύση του παιχνιδιού δημιουργεί για το παιδί μια απόσταση ασφαλείας από τα βιώματά του.Το παιχνίδι γένεται μέσα σε ένα θεραπευτικό χώρο, ο οποίος είναι ένας χώρος μεταβατικός ανάμεσα στο παιδί και το θεραπευτή, μια εναλλακτική πραγματικότητα, ένας τόπος όπου το παιδί μπορεί να υπερβεί και να μετασχηματίσει το βίωμα.

Ο θεραπευτής προκειμένου να προσφέρει αυτή την εμπειρία στο παιδί, θα δομήσει τη θεραπείας έτσι ώστε το παιδί να κατανοεί σαφώς το νόημα του παιχνιδιού μαζί του, να γνωρίζει τους κανόνες και να θέλει να συμμετέχει. Στην παιγνιοθεραπεία ο θεραπευτής, σεβόμενος τα όρια και τους ρυθμούς του παιδιού, το βοηθά να επεξεργαστεί κεντρικά θέματα ζωής που το απασχολούν. Μέσω ειδικών παρεμβάσεων διασαφηνίζονται κάποια γεγονότα που έχουν ερμηνευτεί για τη ζωή του παιδιού κι έτσι αν χρειάζεται, διερευνούνται, τροποποιούνται, εξαλείφονται ή επαναδιοργανώνονται.

Η παιγνιοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τα οποία έχουν συναισθηματικές δυσκολίες, έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός, έχουν δυσκολίες κατάκτησης των αναπτυξιακών φάσεων.

Οι στόχοι στην παιγνιοθεραπεία είναι:
Η κοινωνικοποίηση του παιδιού
Η Ανάπτυξη της δημιουργικότητας
Η κατανόηση και η έκφραση συναισθημάτων, δυσκολιών και συγκρούσεων
Η οργάνωση του «εγώ»
Η κατανόηση του «είμαι» και του «θέλω».

http://www.edpe.gr/

και άλλα χρησιμα λινκ

http://www.playtherapy.gr/frameset.html

http://www.aglaiakyriakou.gr/support_e.html


http://www.efmathia.gr/full_product.php?prod_id=play1

http://paidikaiergotherapeia.blogspot.com/2012/05/blog-post_2983.html 

http://www.iator.gr/2012/10/21/paigniotherapeia/
Viewing all 1012 articles
Browse latest View live




Latest Images